Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

nedtrans: web o modelech kamionů

Odeslat odpověď
Příspěvků: 578 • Stránka 36 z 39 • 1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39

Ve věci pokračování vzorové stavby je mi nejsympatičtější možnost

A
1
2%
A
1
2%
B
1
2%
B
1
2%
C
2
4%
C
2
4%
D
12
24%
D
12
24%
Je mi to fuk.
9
18%
Je mi to fuk.
9
18%

Celkem hlasů : 50

• Odpovědět s citací

Re: nedtrans: web o modelech kamionů

Příspěvekod neophyte » 23 led 2015, 09:36

Presne takto o tom uvažujem aj ja. Petr to povedal. Keď mf navštívi niekto kto sa chce pridať tak chtiac nechtiac dostane pocit menejcennosti. Nemyslím to v zlom. Dopisujem si z mnohými chalanmi z USA, ktorým som poslal aj link na našu sekciu. Skrátka také niečo v takej vysokej kvalite na 95% stavieb sa len tak nevidí. Ja napríklad patlám kamiony asi 19 rokov ale furt som neni v kvalite volakde vysoko. Bohužial zabíja ma čas strávený v práci (takmer 240 hodín za mesiac) a niekedy fakt nemám pri modeloch chuť na ročnú stavbu. Maximum predĺžiť rám, zmeniť dekály a využiť lepty. Napríklad v súčasnosti robim bedfordy (postupne vsetky 4) a z nich chcem len krabičky. Max zmeniť dekál, popripade farebné kombo. Mne sa tento nápad velmi páči. Stačí akurát zadefinovať podmienky a pravidlá, tak ako to Honza vyššie spomenul. Skrátka ukázať aj prípadným záujemcom že to ide aj z krabičky. Palo.
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 23 led 2015, 09:45

Je to tak, kluci. Je to o tom se přestat předhánět a honit za detaily. Prostě si jednou říct "já prostě ty bezpečnostní pásy na sedačce mít nemusím" a nebo "je mi vlastně jedno, jestli budu mít kola od KFS nebo od Italeri" a nebo "já detaily na ten motor doplňovat nebudu, nabarvím ho jen z krabičky a hotovo".

Přesně tak to cítím. Vyberte si stavebnici, změňte maximálně zbarvení na to, které se vám bude líbit, doplňte drátky do rámu a tím v podstatě končíme. Těch pár odboček, které jsme stanovili, těmi jsme chtěli dát jen prostor pro takové ty osobní "perličky" a "touhy", které spousta z nás chce na modelu mít. Nemyslím nic složitého, jen nějaká drobnost. Tady přidat šroubek nebo tady kabílek nebo dást správnej náboj na Scanii, rozumíte mi? A je těžký to nějak shrnout a popsat...ale na druhou stranu chápu, že zase úplně prostá krabička není pro každýho a nechtěli jsme odradit spoustu pokročilejších lidí jenom tím, že zakážeme úplně vše nad rámec krabičky... Obtisky, kabeláž...to prostě považuju za osobní volbu každého z nás...
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 26 led 2015, 06:35

Minulý týden jsme tu diskutovali o krabičkové stavbě, pravidlech a výjimkách...

Prozatím máme pravidla ve formě tohohle dokumentu, přeložil jsem to do češtiny tak jak to leží a běží, ačkoli to ještě není úplně finální a jsou tam mezery, které je ještě potřeba vyřešit a odladit.

Model z krabičky, osvoboďte se a užijte si koníčka

OOB (Out Of Box) – stavba modelu přímo z krabičky. Chceme podpořit tuto část našeho koníčka, protože máme pocit, že je podceňovaná. Model z krabičky může vypadat stejně dobře jako ten přepracovaný či doplněný detaily. Navíc to může být dosti osvobozující, stavět model a jen tak si to užívat namísto řešení komplikovaných přestaveb a výroby nových detailů.

A aby byla stavba krabičkového modelu opravdu osvobozující (a lákala nejen nováčky, ale i zkušené modeláře) cítíme, že by vás krabičková stavba zároveň neměla omezovat v tom, abyste modelu dali vlastní tvář. Stejně tak si myslíme, že by stavba krabičkových modelů neměla bránit získání zkušeností s technikami, o kterých se chcete dovědět více. Takže naše „krabičková“ pravidla umožňují více než jen stavbu modelu přímo z krabičky, ale stále je to v duchu „krabičkové“ stavby – tedy užít si legraci se stavbou relativně jednoduchého modelu.

Pravidla stavby „krabičkového“ modelu:

1) - Není dovoleno upravovat či přepracovávat žádné díly ze stavebnice. Samozřejmě, běžné opracování a začištění je dovoleno.

2) - Je dovoleno použít díly z jiných stavebnic (rovněž i doplňkových sad), jsou-li tyto přímou náhradou původního dílu bez nutnosti jakýchkoli úprav původní stavebnice. Například náhrada vysoké střechy kabiny nízkou střechou, náhrada hranaté nádrže kulatou nebo výměna výfuků.

3) - Není dovoleno měnit celý rám, motor, odpružení náprav nebo celou kabinu.

4) - Je dovoleno zaměňovat „sleeper“ na modelech amerických tahačů, ale bez změny rozvoru modelu.

5) - Není dovoleno si vyrábět vlastní díly bez ohledu na použitý materiál (s výjimkou bodů 6, 15).

6) - Je dovoleno používat plastové profily a destičky pro úpravu stavebnic, které jsou obecně modeláři považovány za snadné a jednoduché. Tímto je myšleno například vyplňování otvorů (dutých dílů), zakrytování rámu, nájezdové lišty pro návěs, zástěrky nebo hlavy šroubů.

7) - Není dovoleno plastové profily a destičky využívat pro změnu základních parametrů modelu, jako například změna délky rámu, konfigurace náprav či zavěšení, případně vzhledu kabiny.

8 ) - Způsob použití profilů a jejich umístění na modelu je třeba doložit fotografií modelu před barvením.

9) - Je dovoleno používat doplňkové díly v celkové hodnotě do 10,- GBP / 13,- Eur / 15,- USD

10) - Chcete-li použít doplňkový díl, u kterého si již nepamatujete cenu, je třeba si nechat jeho použití předem schválit

11) - Je vyžadován seznam doplňkových dílů použitých na modelu včetně cen pro snadné posouzení.

12) - Pro použití doplňkových dílů je vyžadována fotografie jejich umístění na modelu před barvením

13) - Není dovoleno doplňkové díly využívat pro změnu základních parametrů modelu, jako například změna délky rámu, konfigurace náprav či zavěšení, případně vzhledu kabiny.

14) - Je dovoleno přepracovat interiér kabiny za pomoci doplňkových dílů z levostranného řízení na pravostranné

15) - Je dovoleno doplnit interiér kabiny o detaily jako záclonky, sluneční brýle, láhve, spací pytel a podobně, nevyžadují-li tyto úpravy přepracování původních dílů ze stavebnice

16) - Není dovoleno používat složité leptané díly, které vyžadují složité ohýbací operace a jsou svojí konstrukcí křehké a titěrné. Preferovány jsou jednoduché leptané doplňky.

17) - Je dovoleno použít doplňkové obtisky včetně těch vlastní výroby.

18) - Je dovoleno doplnit model o kabeláž

19) - Barvy a tmel je dovoleno použít libovolným způsobem. Barvení všech dílů ovšem není povinné a není vyžadováno.

20) - Je dovoleno patinovat model, s výjimkou „těžké“ patiny jako například sníh, silné vrstvy rzi či bláta. Preferovány jsou techniky drybrush, patina stříkací pistolí, pigmenty.

Hlavním pravidlem je : Užijte si stavbu!

Mrkněte na to a dejte vědět jak se to shoduje s tím co jsme tu diskutovali minulý týden...
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kryšot » 26 led 2015, 07:38

Do toho bych šel :-D
Ale dík za názory :) .............stejně vás neposlechnu :lol:
Kryšot

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 26 led 2015, 08:03

Taky tak. =D> V podstate tak to aj robím.
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radomir » 26 led 2015, 13:15

Mne sa to taktiež pozdáva. =D>
http://scale-modelworks.com/
Radomir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod V12JT » 26 led 2015, 14:09

Mě se to pozdává taky. Jen musím vytipovat stavebnici, do které budu ochoten nezasahovat nad rámec pravidel. Ideální by byl Lonestar, ale na něj už mám koupený plechy. Snad budu muset koupit toho Prostára nebo co...
Uvidíme 8-)
V12JT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 26 led 2015, 14:58

Jardo, to by bylo super... kdybys neco kolem toho potreboval, pisni SZ a proberem to... ty pravidla nejsou aby nekoho prudily, ale spis aby drzely celou akci v ramci nejakych mezi...
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouda » 26 led 2015, 18:30

1: Co kola?

2: příklad-kastlík z doplňků Italeri,doplnit o držák z evergrínu či ne?

3: folie na zrcátka......ano/ne?

4: pojem ,,jednoduché leptané díly" .....štítky typového označení ano? stěrače ano/ne ? Cena leptaného dílu ? (třeba zrovna stěrače když použiju sadu KFS cca 5Liber a fakticky použiju jen pár)

5: Šrouby Calibre omezeny cenou,vyrážečkou si jich můžeme nasekat kolik chceme?

Předpokládám že je nutný tyhle věci konzultovat a aby jste s Andrém jen neodpovídali na e-maily místo modelaření :lol:
Je to sice dál,ale o to horší cesta.........
Jouda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lio01 » 26 led 2015, 18:32

Ja mám tri stavebnice, ktoré by som mohol použiť : Stralis, Mercedes NG 6x4 a DAF 95. U všetkým mám vybranú predlohu bez výrazných zásahov, len zameniť obtisky. U Stralisa ani to nie, ale chcel by som zameniť náboje, takže to by asi bolo proti pravidlám. Ešte uvidím, ako na tom budem časovo. Libor
Rozpracované:
Volvo F12 6x4
Dokončené:
MAN TGX XXL 6x2, Scania 144L 4x2, Scania 142H 6x2, MB Actros 4160 SLT
lio01

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koule84 » 26 led 2015, 19:29

No, mám taky pár kandidátů, Magnum, co je výše, Bedford cisterna nebo Stralis Monjean, ale na něj mám celou sadu leptů, tak toho asi ne :-D pak bych ještě mohl použít jednoho TurboStara, mám dva a jeden je už danej :-D
Pravidla se mi pozdávají a nic zásadního tam nevidím :-D
Máte štěstí, že jdu zrovna kolem. Říkají, že jsem odborník :-D
koule84

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 26 led 2015, 19:44

Diamond Reo, Intern.Transtar Eagle 2x, White road boss 2x, Peterbilt 359 2x Amt, Peterbilt 359 1x Revell, KW K123 5x, Peterbilt 352 3x Amt, La france, Simba, Peterbilt Wrecker, Western Star 2x Amt, Scania T Australia, Ford Louisville, Ford a Dodge od Lindbergha... nechlubim se, jenom konstatuji... Ale dosť sa mi pozdava T600A Friderici, ale tam je vymena kolies nutná....
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radomir » 26 led 2015, 20:34

Mám taktiež dve otázky. Dnes som vyhrabal náhodou Iveco Magirus DLK 23-12 (hasiči) mám model ešte ako starú edíciu a sú tam plastové kolesá ... Chcel by som tam dať gumové počíta sa to ako zásah do pravidiel ? A ešte jedna vec majáky má umiestnené na rebríku tie by som chcel odstrániť a nahradiť ich majákmi na kabínu. Je to tiež niečo čo narušuje pravidlá ?
RADO
http://scale-modelworks.com/
Radomir

• Odpovědět s citací

nedtrans: web o modelech kamionů

Příspěvekod nedlloyd » 26 led 2015, 22:31

Lado, schvalne jestli pravidla funguji, takze:

1) kola...co s nimi? Cena doplnku je stanovena, pouziti kol z jinych stavebnic dovolena

2) podle me je to otazka principu, jak k tomu pristoupis? Drzak se da udelat mnoha zpusoby, jednoduse i slozite...je dovoleni delat veci obecne uznavane jako jednoduche coz bezpochyb uriznuti a nalepeni profilu je

3) folie na zrcatka je stejny material jako desticky a profily, povoleno

4) sterace nejsou apriori jednoduche a leptane dily, ale myslim si, ze je jeste mozne povazovat za akceptovatelne, cena doplnku je jasna - plati cela sada, nebo modelari zacnou pocitat ctverecni plochu pochuzkovych plechu a podobne a to nejde pripustit, to by z veci udelalo bordel

5) srouby calibre jsou doplnkovy dil, cenou je v podstate mimo, ne? Vyrazeckove srouby nebo srouby z profilu zakazane urcite nejsou, ale mira pouziti by mela byt omezena zdravym usudkem, tahle stavba neni o vzajemnem predhaneni se a dokazovani neceho...takze obvykla mira pouziti sroubu podle me neni vhodna

Moralnim vitezem cele akce je clovek s co nejmensim poctem doplnku a uprav vubec...
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouda » 27 led 2015, 00:51

Jen mě zajímal tvůj názor.......za mě asi SCANIA 144/530 Topline Škoda že není cena doplňků trochu výš kvůli AdBlue kitům u novějších aut. U zadeklovaných aut je to ok,ale ty já moc nemusím.
Je to sice dál,ale o to horší cesta.........
Jouda

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 578 • Stránka 36 z 39 • 1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39

Zpět na Diskuse