Díky za ohlasy, je příjemné to číst. Uvidím jak se ujmou ty ankety. Můžou něco ovlivnit, ale pokud to bude o pěti hlasech, nevím jestli to má nějakou vypovídací hodnotu. Zajímavý je jaký stavebnice dostaly hlasy ohledně modelu připadajícího v úvahu pro ukázkovou stavbu. Zrovna do MANů i 95XF bych celkem bez ostychu šel. Můj favorit je MAN F8 (MAN 26.321), ta hlasujte .
Pěkně jsem si početl, jen si nejsem jistý, jestli začínající modelář natěšený a nedočkavý na to, až kamion bude stát, bude toho tolik číst. Nicméně si myslím, že při druhém modelu už číst bude. Vypadá to dobře, zahlasoval jsem taktéž F8 (můj favorait) a ještě bych chtěl Honzu upozornit na překlep v textu ,,Poté s zamyslíme se nad tím čeho bychom vlastně chtěli dosáhnout". Toť vše .
Taky jsem si s chutí počet. Jsa naprostý nevzdělanec, pokud jde o typové řady evrpoských tahačů, jsem v anketě o konkrétní stavebnici ještě nehlasoval. Musím si napřed najít, co je co. Ale pokud by mě nějakej zájemce o stavbu kamionu požádal o doporučení nějaké stavebnice, odkázal bych ho na tenhle seriál. Dost dobře zpracovaný výčet toho, co je na trhu s poukazem na přesnost / pracnost toho či onoho modelu. Dost užitečný, myslím.
Dík za upozornění, překlep je opravený. Je to tak, tenhle seriál je pro ty, kteří chtějí číst. Jinými slovy: je to pro ty, kteří chtějí informace. Kdo nechce, ať nečte. To je snadný. Já to dělám především pro svoje potěšení.
Protože jsem hlava děravá, zapomněl jsem při aktualizaci ještě na pár fotek s názornými příklady jednotlivých technologických chyb. Pokud v tom ještě nemáte úplně jasno a zajímá vás to, mrkněte znova sem:
Zrovna u těch dobrých stavebnic jsi dal fotku Peterbiltu 378-starší prvedení se sleeperem z Freightlineru tuším a ta palubka co tam máš je taky špatně-centrální velkej budík tam nemá být.Nová stavebnice řeší oba tyto nešvary a proto bych odkazoval spíše nani.To jen takovej můj postřeh.Pavel
Taky jsem to četl, a i když podobný (skoro stejný) téma se už několikrát řešilo (Trucker, Truck magazín a nwm kde ještě), tak jsem se zase dozvěděl něco málo novýho. Jen obdivuju, že tě tak baví rozvíjet kamionový modelářství (nebo jak to nazvat). Přeci jen, kolik úplných nováčků se, třeba tady na mf, ukáže za rok. A kolik z nich to bude číst. Většinou to je jak říká Mára, honem, honem ať už ten kamion stojí na kolech. A do dalšího modelu se už občas ani nepouštějí. Tak mi to alespoň připadá.
A taky bych měl prosbu, návrh na jedno z témat. Občas mi přijde soukromá zpráva tady na mf, právě od nových truck modelářů. A otázky jsou vždycky stejný. Polička na palubovku, záclonky a vlaječky. Tak jestli by jsi jedno z témat nemohl zaměřit tímto směrem. Nějáký ty blbosti do interiéru, vlaječky, koberečky atd. Možná i detailní popis jak je vyrobit (něco bych mohl napsat nebo překopírovat z těch SZ, pokud by jsi potřeboval). Možná, že už takový téma máš hotový, ale když jsi psal, ať přispějí i ostatní s návrhem témat, tak mě to prostě napadlo.
Tohle je rozšířený a doplněný článek z časopisu Modelář z roku 2009 (tuším), takže to je napsaný a vyšlo to už před hodně dlouhou dobou. Ta struktura článku je autorsky moje a staví to víceméně na tom co jsem kdysi sepsal právě pro Trucker a pak trochu jiným způsobem sepsal pro TM. To jen pro pořádek, že jsem se obešel bez inspirace.
Tvůj námět není špatnej a určitě by se z něj dalo něco vytěžit. Důležitý je ale nejdřív probrat všechny základy a pak až se věnovat nadstavbovým věcem, jestli mi rozumíš. Nemá smysl dělat stolek, když neumíš (a nevíš) co a kde je třeba vytmelit a přebrousit. Chci jít od úplných základů. A skončit to může právě takovýma kravinkama jako jsou drobnosti do interiéru. Děkuju za podnět.