Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sháním podklady…

Odeslat odpověď
Příspěvků: 421 • Stránka 22 z 29 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 29
  • Odpovědět s citací

Re: Sháním podklady…

Příspěvekod COOLIWAN » 02 říj 2014, 20:27

Tak Pavle,ja si myslim,ze toto co si sem dal je asi zaciatok dnesnych , napriklad DHL,UPS kontajnerovych.prepinacich suprav apd,a ktore sa nakladaju na vlak uz prisposobene ,to jest ,,hrubsia plachta,co ja nemusim,,spevneny podvozok na miestach,kde zeriav zachytava cely naves a prenasa na vagon,robim to,,,,dalsia vec je ze dnesne navesy sa na tento kombinovany sposob prepravy mozu nakladat do cca 30 ton,tym padom je to vyhodne pre prepravcov ,viac nalozia,viac dostanu zaplatene ako klasickou cestou po dialnici ,,,ale podla tvojich fotiek som trosku gugloval,a neni uz toho na nete vela,ale zistil som par veci,,napriklad,ze podvozok sa musel po nalozeni zasroubovat,,tym padom dostal stabilitu a zosynchronizoval sa s podlahou,,dalej pouzivala sa len elektricky ovladana navesova brzda,ziadny vzduch,dalej,podvozok sa dal prisposobit na roznu dlzku nadstavby ,,,dalej,mohol jazdit max 60km za hod,,a to i na dialnicach,,tak a po vylozeni sa podvozok zapol do oja jak maju vlecky,len neviem pochopit,jak to nakladal,a trafil sa zeriavnik na podvozok,,,,,mne to pri vykladani klasicky vytiahne z tocne,len odpojim hadice,nohy navesu ostavaju zatahnute,a aj naopak,,,zapne,,len mu ukazujem trosku smer ,,,takze neviem,,,mozna sa mylim,docital som sa to na nemeckych strankach ,tak ber to ako informativne,,mozna som ti nic moc nenasel,a mas uz tieto foto,ale skusil som aspon nieco :) ,,u teba clovek nikdy nevi co mas,co ne ,lebo pre teba sa shani podklady velmi tazko,az je to nemozne :grin: ty si v tejto teme vynimka :D tot vse odomna ,,ivan
Přílohy
11.jpg
112.jpg
111.jpg
1111.jpg
8.jpg
3.jpg
2.jpg
Naposledy upravil COOLIWAN dne 08 říj 2014, 16:05, celkově upraveno 12
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
MY LIFE ARE ROCK@ROLL ,WHISKEY and TRUCKS.
COOLIWAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod COOLIWAN » 02 říj 2014, 20:44

este pripomenem,doteraz tuto firmu stretavam,maju stale mercedesy,,,,,takze historiu maju asi krasnu ,,,budu si pamatovat ,, :D
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
parfoto z netu z roznych tahacov ,,,len info ,,
Přílohy
7.jpg
5.jpg
4.jpg
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
COOLIWAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 03 říj 2014, 14:52

Ivane jen jsi mi do toho vnesl další otazníky :-D .Elektrická brzda návěsu?To jsem ještě neviděl.To,že ten podvozek k tomu návěsu šroubovali,mě taky moc nesedí.Z vlastní praxe také vím jaké to je třeba trefit se s podvozkem pod lokomotivu a ten je nastrčenej jen na jednom čepu.Přecejen,když pod to nacoval a věřím tomu,že to určitou dávku šikovnosti vyžadovalo,to délkově nemoho vycházet aby ten podvozek zastrčil až dozadu. :-k .Jestli to pak odpřáhl od tahače a dostrkal to tam růčo fůčo mi taky přijde divný.Je to hodně lákavé,ale bez lepších podkladů a pochopení celého sistému to asi udělat nepůjde.Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod COOLIWAN » 03 říj 2014, 15:49

No jo ,Pavle ja som to len precital na nemeckych strankach,ale ci je to pravda ,to neviem,,to som si nemal kde overit, :) ,ja to vidim prvy raz a na nete o tomto systeme moc teda neni :-D
COOLIWAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vít Doležal » 05 říj 2014, 21:10

Neznáte někdo nějaké stránky o nákladních vozech Mercedes benz? Nějaké kde bude komplexní katalog modelů, fotky a třeba i nějaké plánky. Konkrétně hledám něco o modelu 1422. Hledal jsem na googlu, ale nic moc. Díky Vítek.
Přílohy
zebrik_1.jpg
Vít Doležal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Markus » 06 říj 2014, 17:50

či tým šroubovaním k rámu nemysleli systém dvoch čelustí ktoré sa otáčaním závitnice stahovali alebo roztahovali a tým zaistili nadstavbu. niečo na systém zveráka
Přílohy
2.jpg
Marek Mojžiš
INTRUDER / PROWLER hotovo:zásoba 13:18
Markus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod COOLIWAN » 06 říj 2014, 18:55

no ja som si myslel ,ze tp bude asi nejaky podobny system jak na kontajneroch,,,no ,,nevim
COOLIWAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vít Doležal » 08 říj 2014, 09:06

Jen v rychlosti k mému dotazu. našel jsem výbornou stránku, kde je přehled všech možných značeka a modelů. Ale asi jí znáte. tady je odkaz. http://www.trucksplanet.com/catalog/index.php?id=50 Taky jsem konečně zjistil jaký má označení mnou hledaný model Je to MK/Sk. Ale v podstatě je to zmodernizovaný NG. A liší se pouze jinou maskou a bočními okny. Tak, že budoucí předloha je jasná :D
Vít Doležal

• Odpovědět s citací

Přeprava automobilů 80-tá léta - sháním podklady

Příspěvekod Hugo 87 » 08 zář 2015, 08:33

Dobrý den,
obracím se s žádostí na zkušené a znalé zda za dobu od mého prvního dotazu týkajícího se tohoto přepravního prostředku nedošlo k nějakému posunu a někomu se nepodařilo nějaký materiál získat a byl by mi ochoten pomoci.
Děkuji předem.

od Hugo 87 » úte pro 11, 2012 3:00 pm
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda někdo nevlastní fotografie, plánek, prospekt soupravy tahač LIAZ s dvoupatrovým 2nápravovým návěsem, která byla používána v 80-tých letech na přepravu osobních automobilů. Případně prosím o nasměrování. Mám v úmyslu tuto soupravu postavit (dle svých možností) v měřítku 1/87. Model soupravy byl, resp. do současné doby je vyráběn fy VISTA. Díky předem.

Hugo 87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod awan07 » 08 zář 2015, 14:16

Máš štěstí, že jdu zrovna okolo, tohle já znám. Ale zeptám se rovnou: když to budeš stavět v 87, nebylo by jednodušší to odměřit to z toho monti systému? Já můžu s tebou projít případné nejasnosti a detaily a pár fotek doma taky najdu. Nedávno jsem je viděl, vozí s nimi auta na autorodeo, ale pro nové auta už se to nesmí používat.
Stavím pomalu,ale jistě
awan07

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 08 zář 2015, 14:40

Ivane, proč nesmí?
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hugo 87 » 08 zář 2015, 21:37

To awan07: Dobrý večer, děkuji za reakci. Ozvu se formou SZ, ať to tu neplevelím.
Hugo 87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ja1 » 09 zář 2015, 06:50

Honza 'ned' Rosecky píše:Ivane, proč nesmí?

Myšleno je asi s novým tahačem a to proto, že nejspíš návěs nemá ABS.A kombinace tahač s ABS a návěs bez opravdu nesmí být....
ja1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod awan07 » 09 zář 2015, 08:46

O to ABS nejde. To by asi? šlo přidělat, má to normální nápravy z Brandýsa. Tam šlo o to vrchní patro, které nemá rovnou plochu a tak s ukončením výroby
Felicii Škodovka tento návěs zakázala.
Ale on by stejně brzy dojezdil. Uvezl max 7 aut a v techničáku sloupec výjimek. Klidně můžu na patláku udělat přednášku.
Stavím pomalu,ale jistě
awan07

• Odpovědět s citací

Příspěvekod awan07 » 12 zář 2015, 21:39

Ještě jsem si vzpomněl, že kdysi v ABCečku byl snad nějaký plánek na tento návěs. A kdyby náhodou měl někdo nějaké fotky originální soupravy, jak to měla zbarvená mototechna? Já tu dám pro zajímavost fotky, co jsem vyhrabal. Ale moc detailů, tam není, nepočítal jsem s tím, že bych to někdy stavěl. No, škoda.
img026.jpg

img025.jpg

img024.jpg

img023.jpg

A ještě moje malé povídání o tomto návěsu. ne že bych u vzniku byl, ale nějak takhle se to asi podle mne mohlo seběhnout:
Někdy v 80ých letech někdo přišel s nápadem, že nově vyrobené škodovky se už nebudou přepravovat po ose a tak dostali v Brandýsu úkol, sestrojit něco, co by mohlo tento úkol splnit. Aby to neměli inženýři jednoduché, tak jim hned na začátku řekli, ať je ani nenapadne použít cokoliv z dovozu, nebo něco, co není už vyráběno ( jako například nápravy s menšími koly) a tak vznikl tento návěs plný kompromisů.
Nápravy byly použity z klasické dvojmontáže s tím, že byla namontována jen vnější kola ( projíždělo se mezi nimi) a aby to bylo ještě lepší, tak brzdové bubny byly umístěny tam, kde by bylo vnitřní kolo a tak nemohlo být spodní patro hned nad nápravnicí, ale až nad bubnem. Hydraulika byla použita jako na sklápěči. A je zajimavé, jestli se nepletu, v tu dobu byla max. délka návěsu 12,5m, tak proč někdo dostal nápad udělat tento návěs na 4x4m = 16m délky. To nabíhání předního rohu bylo příšerné a to jsme to my měli už posunuté o metr dopředu, než to bývalo na Liazkách.
Jízdní vlastnosti byly z dnešního pohledu zvláštní. Ten návěs držel jak přibitý. Zatímco dnes na měchách, v kolejích, nebo zatáčce přesně vidím, jak se mi vlek naklání, tak tady, kdybych měl místo zrcátek fotky, tak to výjde nastejno. Jen se člověk musel smířit, že jel o 20 cm jinde než tahač :) takže to vlastně bylo 4stopé vozidlo.
K jejich konci by stejně časem došlo, ze stejného důvodu, jako již nikdo nepoužívá 12,5, ale 13,65 návěsy. Tady hraje hlavní roli fakt: dělka soupravy s návěsem 16,5 a s vlekem 18,75. Taky škodovce vadilo používání zarážek na kola, přes které se přejíždělo.
Proto už velmi dlouho stojí jeden v bazaru v Roudnici a asi tam bude stát napořád:
http://privesy-navesy.yauto.cz/panav-npa-7-2213418.html
Tak snad to bylo aspoň trochu zajímavé.
Stavím pomalu,ale jistě
awan07

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 421 • Stránka 22 z 29 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 29

Zpět na Diskuse