Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak na to???

Odeslat odpověď
Příspěvků: 156 • Stránka 6 z 11 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11
  • Odpovědět s citací

Re: Jak na to???

Příspěvekod Raoul Duke » 19 bře 2012, 23:59

Zdravím,
stejně jako zakladatel tématu jsem se po dlouhý době vrátil k modelařině (ani dřív jsem toho moc neslepil) takže zkušeností moc nemám.
Motorky mě vždycky zajímali tak volba padla jednoznačně na ně, první kousek bude Yamaha YZR-500 Taira Version od Tamiye.

Problém je že už ani pořádně nevím co všechno budu potřebovat, zatím jsem vybavený jen nějakým nářadím, krabičkou plnou dílků, ale taky velkou chutí tvořit.
Poradit bych potřeboval hlavně s barvami, lepidlem a kyty. Barvit budu prozatím jen štětcem, přemýšlel jsem o spreji na kapoty, ale když jsem prohlížel itchyho parádní modely rozhodl jsem se že taky zkusím štětec na vše.
Už jsem tady pročetl spoustu témat, načerpal rady a poznatky ale pořád v tom mám trochu zmatek... skoro mi přijde že čím víc čtu tím větší => asi bude fakt pravda (zde i stokrát psaná) že si musí každý zkoušet a vychytat vlastní postup. Nicméně nerad bych to zvoral už při nákupu a pak se s tím zbytečně trápil, zkusím to všechno shrnout a když tak mě prosím opravte a doplně.

Nejdřív lepení: co jsem tak vykoumal, nejlepší asi bude kombinace vteřiňáku na drobné dílky a lepidla Tamiya extra řídké (se zeleným víčkem) nebo cement (s bílím) na kapotáž.

Co se tmelení týče, na větší nerovnosti by měl dobře fungovat Tamiya Putty (white)?
Na drobné nerovnosti a před barvením je vhodný surfacer (něco jako plnič při stříkání velkého auta). Má ale vůbec smysl ho při barvení štětcem požívat? Pokud ano koupit tamiyu sprej nebo lahvičku a taky barvit štětcem?

A k samotným barvám. I když déle schnou (nebo právě proto), na štětec jsou zřejmě lepší synteticky, tamiya tu používá spousta lidí tak s nimi snad chybu neudělám? (a navíc jsou čísla vypsané v návodě). Ředidlo nejspíš "X-20 Ředidlo na Emailové barvy", půjde sním zředit i ten kyt a surfacer?

Myslím že dotazů víc než dost, ale snad jsem na nic nezapomněl. Předem velký díky za každou radu!
Raoul Duke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod joker.j » 20 bře 2012, 06:05

Co se lepidla týče, vteřiňák schvaluju, používám Loctite a Contactu od Revelu(rozpouštědlové lepidlo), oboje si nemůžu vynachválit. Tmel...používám od Tamiye jak bílej tak i ten šedej, a zase...jsem s nima spokojenej, netmelím žádné velké díry, takže mě bohatě stačí. Syntetické barvy používám jen zřídka na drobnosti, zkouším se jim vyhýbat, ale když už po nějaké sáhnu, tak je to Humbrol.Na surfacery máš dané ředidla výrobcem, ale je možnost nějaké náhražky, to by ti poradili zkušenější tady.Tmely se myslím neředí ředidlem, jsou už připravené výrobcem, nebo se pletu :-k ? Souhlasím s tím co jsi napsal, každý si musí vychytat svůj styl.

Každopádně nejsem asi jediný kdo má radost, že se naše parta modelářů-motorkářů rozrostla o dalšího - Vítej :celeb:

Jinak plánujeme srazík na motorkách, nechceš se přidat? Určitě bude zavedená debata na téma modelaření a tam najdeš odpovědi na své otázky...
Rozestavěno:Honda Double
Naposledy dokončeno :Ducati 1199 Panigale S TRICOLORE
joker.j

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raoul Duke » 21 bře 2012, 13:50

dík moc za informace :D

jinak ten sraz, poslední dobou nevím co se bude dít pár dní do předu, ale kdyby to zrovna vyšlo a nebudete na druhý straně republiky rád se mrknu
Raoul Duke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 21 bře 2012, 14:22

Snad nikoho neurazí, že to neni apriori zaměřené na motorky, ale určení pro začínající (nebo znovu začínající) modeláře je shodné a stejně užitečné (věřím) budou i články, zejména lepidla, tmely, povrchová úprava... je tam toho pro začátek víc než dost:

http://www.liaznavzdy.cz/nedtrans/mujprvnitruck.php
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 21 bře 2012, 19:35

Souhlasim v podstatě s Jokerem, i kdy na některé věcy jdu trochu jinak

nedloyd: určitě to nevadí, naopak

Na začátek napíšu, že pro radu s určitym problémem dej klidně stavbu tady do rozestavěno a určitě ti každej rád pomůže s určitym problémem, nebo třeba získáš možností i vice.
Mrkni na japonský stránky s modelama (mě to dost pomohlo i když nerozumim, tak vidim fotky), nebo na youtube jsou nějaký tutorialy a jsou i s videem a získáš tak konkrétnější představu - jak na to!?!

Lepidlo: používam na plasty jen Extra thin cement od tamky. Vteřinák jen na resin a lepty. S tamkou lepidlem maximální spokojenost - je to rozpouštědlové lepidlo, takže jako toluen naleptá plast a když se části do sebe natlačí, tak se z toho po vysušení lepidla stane jeden kus, slyšel jsem přirovnání k svarovému spoji a i s tim souhlasim, když se to dobře k sobě přiloží, tak je spoj pekvný jako zbytek plastu.

Barvy: používal jsem syntetické, ale právě přecházím na barvy od firmy Gunze. Syntetika déle tvrdne a někdy to trvá hodně dlouho a mě třeba po týdnu došly nervy. Pokud nemáš pistoli (rozhodně nad ní zapřemýšlej, jestli chceš udělat v budoucnu více modelů), tak na kapoty určitě sprej, protože, třeba nádrž a další tvarově složité díly jdou hodně blbě - ano, jde to, ale někdy to chce třeba více pokusů, než to splní tvoje požadavky. Syntetiku stále používam, takže barvy nejsou špatné, jen jsou určité věcy právě kuli typu barvy složitější (a právě kuli zrání barvy to che vytvořit si určitej postup), ale neni to žádná tragédie. Určitě zkoušej to, co ti nakonec bude vyhovovat a toho se drž. Ted kapoty dělam Tamiya sprejema (zkapalněnýma do pistole), nebo Zero, nebo Gunze - všecko pistolí.
Surfacer ano, neřikam, že vždy a na všecko, ale pro určení nedokonalostí povrchu je určitě nejlepší ho použít - šedej ukáže nedokonalosti a bílej určitě na šedej dát, šedej barva nepřekryje. Koupíš ho jak ve skleničce nebo ve spreji, ale určitě ho stříkat - tedy při použítí na detekci nedokonalostí na povrchu. Šedej lze použít i jako řídký tmel (ze skleničky) a seženeš dost typů zrnitostí, potom normálně brousit jako tmel.
Tmel na kapoty Tamiya - v tubě je jedno jestli bílý nebo šedý - vyjde to nastejno. Šedej je líp vidět kde co brousíš, tedy podle barvy plastu a pkud neni v surfu.
Na tmelení větších nedokonalostí osobně používam Epoxy putty - quick type (zelená krabička), dvousložkáč, tuhne dýl, ale dobře přilne k povrchu (samozřejmě když je povrch dobře odmaštěn a neni úplně mokrý).
Ještě poznámka k porchu, na ochranu dekálů a i sjednocení povrchu použij čirý krycí lak, zase podle typu barvy, aby se to nesežralo (sintetiku na akryl ano, obráceně ne atd).

Ještě do nářadí pořeš skalpel s ostrou špičkou, úzké štípací kleště, smirkový papír (na broušení pod vodou, to je lepší), pinzetu se špičkou (tupé kopáče jsou většinou k prdu) - třeba to máš, nevim, jen radim :-D

Ještě si dovolím poznámku, nechceš na znovuzačátek, než se dostaneš do určité modelářské pohody, vzít jiný novější model - dost se tam tmelí, přecejen to je starší tamiye s určitýma nepřesnostma, aby tě to třeba neodradilo. Bacha na dekály, mrkni na wíťovu stavbu.

Každopádně vítej na foru, jsem rád, že se zase rozrosteme o dalšího člena.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod joker.j » 22 bře 2012, 05:44

Raoul Duke píše:dík moc za informace :D

jinak ten sraz, poslední dobou nevím co se bude dít pár dní do předu, ale kdyby to zrovna vyšlo a nebudete na druhý straně republiky rád se mrknu

Ohledně srazu sleduj tuto stránku viewtopic.php?f=149&t=62083&p=1263019#p1263019 .Jinak Charon to popsal dobře, srozumitelně.
joker.j

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomle1 » 22 bře 2012, 08:05

Jo,jo souhlasím s Cháronem ve všech bodech a jak píše o syntetice, tak nejenom, že dlouho schne a zůstávají na ní daktylky, ale také se pěkně stírá. Mám pocit, že ji velmi narušuje i pot, nebo co to je na prstech. Takže syntetiku(enamel)jen na drobnosti a opatrně. Totéž platí i pro finální úpravu - bezbarvý lak, na kterém je fakt otisk prstu vrchol hnusu :evil: , no a samozřejmě model je tím trvale v pr..li. Nejhorší je, že tu daktylku tam vmáčneš i po měsíci. Joker psal, že se mu to přihodilo i na vystavovaném modelu. Proto lak jedině dvousložkový.
tomle1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raoul Duke » 22 bře 2012, 12:12

Ještě mám ve skříni Hondu CB750F Custom Tuned, s tou asi nakonec začnu. I když na tmelení asi o moc lepší nebude, toho se nijak nebojím, spíš mam strach z toho barvení. Na hondě je barev půlka a když nakonec koupím špatný, nebude to tak bolet... plus jsou i menší plochy na barvení.
A taky naháče se mi líbí víc :D .

Kdybych nakonec koupil ty akrylové barvy (přecejen čekat třeba 14 dnů než barva zaschne, dobarvit druhou a čekat dalších se mi taky moc nechce...), jaké volit? Pistoli zatím naplánuju.
V téma "Barvení štětcem???" Marder píše že nej na štětec jsou Vallejo, prodávají se ještě někde (asi špatně hledám)? A nevíte o nějaké převodní tabulce z tamiya barev?
Raoul Duke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod joker.j » 22 bře 2012, 12:39

Osobně s barvama Vallejo zkušenost nemám. Mě se docela osvědčili od Tamiye, jiné jsem nezkoušel. Jak píšeš o tom čekání...nabarvím součástku, nechám chvíli zaschnout, cca 30 min. a barvím dál pokud jsou na součásti různé odstíny, takže ty akryly jsou dobrá volba.

Jak psal Tomle o tom otisku na vystavovaném modelu...ono možná ten pán porotce před hodnocením přikusoval chleba se slaninou a zapomněl si umýt pazoury, nebo měl agresivní pot.
Ono se řekne "Agresivní pot"...on existuje měřák na měření PH potu, máme ho v práci a fakt to funguje. Třeba kolega má velmi agresivní pot, když sáhne na cokoliv železného, během několika hodin jsou vyrezlé daktilky, tudíž na vše sahá pouze v rukavicích, měli byste vidět jeho notebook na který sahá zásadně bez rukavic :) .
joker.j

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomle1 » 22 bře 2012, 13:10

Jenže akrylky moc štětcovat nejdou. Takže máš možnosti dvě:
enamel = štětce a pokud nejsi profík jako třeba Itchy, tak riskuješ kromě těch daktylek i nesourodý povrch a tedy .... :? :evil:
akryl a ostatní barvy typu Alclad, tamiya spray, Zero...= větší investice (kompresor, pistole), ale pohled na nastříkaný model Ti to všechno vynahradí :shock: :shock: :shock:
tomle1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomle1 » 22 bře 2012, 13:11

Třeba kolega má velmi agresivní pot, když sáhne na cokoliv železného, během několika hodin jsou vyrezlé daktilky, tudíž na vše sahá pouze v rukavicích, měli byste vidět jeho notebook na který sahá zásadně bez rukavic :) .[/quote]

A jak teda močí :grin: :grin:
tomle1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod joker.j » 22 bře 2012, 20:07

tomle1 píše:Třeba kolega má velmi agresivní pot, když sáhne na cokoliv železného, během několika hodin jsou vyrezlé daktilky, tudíž na vše sahá pouze v rukavicích, měli byste vidět jeho notebook na který sahá zásadně bez rukavic :) .

A jak teda močí :grin: :grin:[/quote]

To víš, to už je jeho boj... :)
joker.j

• Odpovědět s citací

Příspěvekod šindy » 08 pro 2012, 19:44

Tak mám zase po roce blbou otázku. Jak zachránit stářím popraskané a odlupující dekály na na nezalakovné motorce ? Dík
šindy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 11 pro 2012, 15:34

Možná bych zkusil to lehce přejet nějakou adhezivní a změkčovací vodičkou, aby se oživily, nebo jinak nový dekály.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rado.D » 11 pro 2012, 20:22

model ponoriť do teplej vody a ošúpať dekály tvrdším štetcom....objednať si nové dekály...čakať čakať čakať,kým neprídu z Japonska... utekať si kúpiť 2K lak...odekálovať...nalakovať...iná cesta, ako zachrániť dekály nie je [-X ....ovšem, ak nebudeš rok na stáži u reštaurátora a nezúžitkuješ nabrané vedomosti, ako zreštaurovať dekály :shock: ...
rado.D

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 156 • Stránka 6 z 11 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11

Zpět na Diskuse