Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak na to???

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Jak na to???

Příspěvekod ondreee » 01 kvě 2025, 18:38

Dakujem Mause :)
ako pisal Šumák, pozri sa napriklad sem:
https://www.banondesign.eu/ban014-light ... olt-05-07/
ak mas napozerane fotky, tak si budes vediet vyklikat srobiky, ktore potrebujes.
ondreee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 02 kvě 2025, 10:15

děkuji za odkaz, teď už tomu rozumím :-)
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 03 kvě 2025, 16:19

Ahoj lidi, mám technickou, na zkušenější stavitele. Jak pracujete s opletenou hadicí? jsem teď poprvé zkoušel a není to úplně dle mého očekávání, jak to střihnu, nebo říznu skalpelem tak se konec roztřepí. Takže jsme do toho vsunul drát, zakápl vteřiňákem a užmoulal v ruce a na konec jsme dal pásku, jako imitaci spony, dovnitř jsem vsunul olověný drát, aby to bylo jako baculaté- tedy výplň. Existuje na toto nějaký lepší způsob, hlavně jak se zbavit toho roztřepení po řezu hadice, aby to bylo koukatelné. Také mi moc nejde to zahřívání trubek na smrštění, vždy se mi to zkroutí, nebo blbě smrskne a chová se to jinak, než bych potřeboval, není na to lepší třeba horkovzdušná pistole? Také to děláte zapalovačem? A ještě poslední, jak ochránit chrom proti oťapkání? Já zkoušel lesklý lak od AK ředěný destilkou, aby zůstal lesk a nezměnilo to nádech lesku, což se povedlo, ale stejně to okraje moc neochrání, snažím se doteky eliminovat na minimum a pracuji s rukavicí. Ještě mám lahvičku Alcklad II, ale ta moc úplně ideálně není pevná a má tendenci se otírat. V záloze mám AK Chrome, ten budu teprve testovat asi na výfuku. Jak to řešíte Vy? Díky předem za odpovědi a vstřícnost, MM.

PS: už jsem přišel na alternativní řešení, asi jak moc přemýšlím u stavby, tak to pak chodí v odpovědích :-) vezmu ten káblík s jádrem opatrně stáhnu kousek bužírky třeba 5mm, káblík zkrátím a nasadím zpět, získám trubku-dutinu, kterou nasadím na kolík, teoreticky by to ani nemuselo být moc vidět, ten spoj. Asi to takto také děláte, že?
Naposledy upravil Mause dne 04 kvě 2025, 11:48, celkově upraveno 1
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 04 kvě 2025, 11:41

Tak jsem tu zas :-), snad mě nebudete za to mlátit :-) Při stavbě mi vyvstala myšlenka (asi moc přemýšlím) jak si ulehčit stavbu s motorkou a jejím stáním na místě. U mé první M-1 jsem stále bojoval se stojánkem (ten ze stavebnice) a nebavilo mě to, pořád to z něho padalo byl to opruz. Když jsem sledoval borce z Japonska, jak staví motorky, tak tam měli své vlastní udělátka na stojánek na motorku - pracovní upínák na kola. Jelikož jsem již něco kupoval na e-shopu L-Model, a odkaz dám níže, tak jsem pana Ledna oslovil a spolu jsme rozjeli myšlenku k realizaci a vymyslel upínák na kolo, kola, celou motorku a mělo by to být v rozměrech od 1/12 až po 1/6, na cestě mám testovací sadu, takže to otestujeme na další motorce, kterou mám již skoro hotovou (taková normální obyčejná stavba) a pak dle testu se rozhodne o výrobě.

Odkaz na obchod je zde, kde si můžete vše prohlédnou, přikládám rychlá foto náhledu, za mě je to slušný základ, stojánky mám na AFV a jeho produkty jsou opravu pěkné, masivní, fuknční, za mě super, vyhovují mi.

Jinak presentace je se svolením pana Ledna, bez toho bych si to nedovolil. Foto pracovní verze, v odkazu jsou lepší foto. Ještě pro upřesnění to jde udělat jen jako podložka, nebo na otočném stojanu, nebo na výklopném stojanu, jde to navzájem modulovat. Zatím nic lepšího na trhu jsem neviděl, takže tak :-)

https://www.lmodel.cz/moto-doplnkova-sa ... vario-air/
Přílohy
20250502_223158_3_11zon.jpg
20250502_221255_2_11zon.jpg
20250502_220109_1_11zon.jpg
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 13 kvě 2025, 09:50

Zdravím, už mám doma vzorek, zasílám foto v náhledu. Je třeba mít základní stojánerk, na něj se nemontují lyžinky z boku. Nástavce úchopů čelistí se pohybují po lyžině. Sam,otné čelisti jsou výškově nastavitelné pomocí podložke, viz. příspěvek výše. Čelisti mají nalepenou na styku s modelem měkou pěnovou hmotu, nehrozí poškození. Jsou nastavitelné na různé šíře pneumatik. Na foto je rovnou ukázka uchopení motorky, je to pevné stabilní, stojánek v základu je naklápěcí, za mě super řešení. Produkt je možno koupit, jak jsme již uvádel na e-shopu: https://www.lmodel.cz/modelarsky-stojan-vario-air/ a https://www.lmodel.cz/moto-doplnkova-sa ... vario-air/
Přílohy
497479876_122157613586452635_7944547068353967466_n_2_11zon.jpg
496399059_122157613628452635_69585336569222791_n_1_11zon.jpg
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 13 kvě 2025, 11:11

Za mě zbytečná věc. Která zabírá moc místa. S modelem potřebuju hlavně hýbat natáčet a tak, kor když na něj dávám detaily- na něčem tak velikým si nedovedu představit tahat ani hadičky, nebo dávat šroubové hlavy. Prostě moc velikej vehement.

Za mě kus molitanu - max do molitanu vydlabu drážku, kde motorka bude drzet na stojaka, a na manipulaci bavlněné rukavice. Jediný na co potřebuju stojan, je situace při stříkání a protože každý model má jinak kapoty a vše okolo. Tak to stejně nelze vyřešit uni pripravkem. Ale to už je zase debata na jiné téma.

Můj názor, nikomu nevnucuji. A ani se nehodlam o tom dohadovat. Ale vzhledem k faktu, že jsem postavil poměrně dost modelu motorek. Tak vím, že v jednoduchosti je krása a na všecko prostě nejde mít stojánky.
Charon

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse