Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Květnové Vítězství -Tomáš Jakl od Mladé Fronty

Tištěné i elektronické.
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Květnové Vítězství -Tomáš Jakl od Mladé Fronty

Příspěvekod Karel Trojánek » 08 úno 2015, 16:09

https://www.kosmas.cz/knihy/202819/kvetnove-vitezstvi/
Karel Trojánek

• Odpovědět s citací

Re: Květnové Vítězství -Tomáš Jakl od Mladé Fronty

Příspěvekod Tety » 07 kvě 2015, 06:51

Už je v prodeji....
Tety

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas 77 » 07 kvě 2015, 17:22

Dnes dorazila...splnila mé očekávání ,zatím jen prolistováno...plno fotek německé techniky :P .
Za mě :cool:
Tomas 77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peeppu » 11 kvě 2015, 13:20

Pěkná a zajímavá kniha. Škoda, že se věnuje jen skupině armád Mitte, ale je to pochopitelné (a ostatně avizováno i v názvu). Mohu tuto zajímavou knihu doporučit.
Na množství nehleďte
Peeppu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tety » 12 kvě 2015, 16:40

Skvělá kniha, chtěl bych panu Jaklovi moc poděkovat za jeho práci na podobných projektech. Před několika dny rovněž velice poutavě hovořil v pořadu Historie.cs.
Mám dotaz k fotografii na straně 83. Jste si jist, že se jedná o letiště Plzeň-Bory? Nenapadlo by mě to zpochybnit, ale mám vedle zahradu a jsem tam téměř denně, dnes jsem to obešel z různých stran a chápu, že se krajina za 70 let změní, ale to návrší v pozadí tu prostě není. Navíc mám plno stažených fotografií té vrakárny na Borech a mám pocit, že okolí bylo velice podobné dnešnímu stavu, takže si myslím, že tato fotka bude na 99% odjinud, nebo došlo k záměně popisku.
Tety

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karel Trojánek » 14 kvě 2015, 20:57

I Svatej se může mýlit [-X
Karel Trojánek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 01 čer 2015, 10:34

V sobotu jsem potkal v knihkupectví a hned koupil. Potěšila mě i fotka budování tankového zátarasu v Horním Hanychově hned v úvodu, neb je to sousední čtvrť Liberce a rodná obec mé matky. I Tomášovi něco málo ujede, třeba v závěru knihy popiska o výměně motoru v Pantheru a tam se na jeřábu houpe převodovka, ale jinak fakt super a nezbývá než jen doporučit.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MACHR TOM » 01 čer 2015, 21:01

Mám také, jenom my vadí ten formát. Blbě se dává do knihovny :evil:
http://knihy-kadlec.webnode.cz
MACHR TOM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Jakl » 22 čer 2015, 20:27

Tety píše:Skvělá kniha, chtěl bych panu Jaklovi moc poděkovat za jeho práci na podobných projektech.

Díky, potěšilo.

Tety píše:Mám dotaz k fotografii na straně 83. Jste si jist, že se jedná o letiště Plzeň-Bory?

Aha, dobrá připomínka. Díky. Jistý si v jejím případě určitě nejsem - rozhodně jsem tuto fotku v terénu nelokalizoval. Je ze série fotografií nepřátelské techniky v pásmu 3. armády. Hodně z nich bylo právě na Borech pořízeno, a tato bývá mezi ně na zahraničních fórech zahrnována. Nejspíš podle mustru Hetzer+Puma+ČSR = Plzeň Bory. Asi to tedy bude někde u Všerub, anebo dokonce v Bad Kötztingu - tedy tam, kde 11. PzD skládala zbraně.
- - -
Pročítáme dopisy dávno mrtvých lidí v pošetilé naději, že nás dovedou k pokladu. A ejhle. Někdy opravdu dovedou.
- - -
Tomáš Jakl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Jakl » 22 čer 2015, 20:28

Karel Trojánek píše:I Svatej se může mýlit [-X

Máš, Karle, pocit, že jsem svatej? O:) :lol:
- - -
Pročítáme dopisy dávno mrtvých lidí v pošetilé naději, že nás dovedou k pokladu. A ejhle. Někdy opravdu dovedou.
- - -
Tomáš Jakl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Jakl » 22 čer 2015, 20:30

Pavel Klouček píše:...tam se na jeřábu houpe převodovka...

Ups! Díky! #-o
- - -
- - -
Tomáš Jakl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J. K. » 24 čer 2015, 23:43

Tomáš Jakl píše:
Karel Trojánek píše:I Svatej se může mýlit [-X

Máš, Karle, pocit, že jsem svatej? O:) :lol:

V Kostelci ten pocit mají Tomáši. Ještě jednou dík. Je to strana 6 http://www.kostelecnadlabem.cz/VismoOnl ... menty=5097
J. K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 25 čer 2015, 06:20

Jo taky sem koupil. Je to super. Sice mám výhrady třeba ke kvalitě publikovaných hetzerů v řadě za sebou (když stačil email, a mohli být v top skenu žeano!!! #-o ), ale jinak super a ucelený přehled s mapkama,...
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vidar » 28 črc 2015, 11:55

Tak, na základe mnohých pozitívnych ohlasov čo som sa tu dočítal som sa rozhodol si knihu zadovážiť. Po prvom zbežnom prelistovaní som mal dosť zmiešané pocity, kt. sa po ďalších prezretiach vyjasnili. Preto som sa rozhodol spraviť recenziu, pre tých kt. si knižku z nejakého dôvodu nemôžu prelistovať.

Pôjdeme pekne po poriadku od začiatku po koniec a pristavíme sa pri veciach, kt. podla mňa stoja za zmienku. Zaoberať sa budem hlavne nedostatkami a bludmi, kedže o kladoch si už každý mohol prečítať vyššie.

Kniha je delená do štyroch základných častí (+ prílohy). Tá prvá časť sa prakticky začína až na 12stej strane (!) s tým som sa ešte asi nestretol. Pred tým je 6 zbytočných strán (1, 2, 6, 7, 8, 10).

1. časť - Německá branná moc v českých zemích na jaře 1945 (strany 12 - 21)
Nejaké zaujímavé informácie týkajúce sa prechodu frontu. Ako sa menila civilná správa na vojenskú.

Strana 12:
... následkem vypuknutí Českého povstání tato skupina armád ustopila přes povstalecké území k demarkační linii medzi americkou a Rudou armádou.
Ústup H.Gr. Mitte na demarkačnú líniu neni v žiadnom prípade následok nejakého povstania v protektoráte. Dôvod ústupu na demarkačnú líniu bol ten, aby sa čo najviac nemeckých jednotiek vzdalo západným spojencom.

2. časť - Německé opevňování českých zemí (strany 24 - 41)
Zaujímavé avšak zbytočné fotografie a plány cestných zátarasov, vzhľadom k tomu, že kniha sa tejto problematike a vôbec problematike opevňovania ani obrany nijak nevenuje. (Teda aspoň som to nepostrehol. Ak by niekto operoval stranou 25, pol strany textu neni venovanie sa téme.)

3. časť - Poslední boje Heeresgruppe Mitte (strany 44 - 69)
Textové resp. ideové ťažisko celej knihy. Zásadné fakty však nie sú podložené žiadnymi dokumentami preto pôsobia skôr ako domnienky.

Strana 44:
Najlepšie je roztiahnuť nekvalitnú fotku na celú stranu.

Strana 45:
Goebbelsova propaganda do poslední chvíle operovala s představou, že ihned po porážce Německa dojde ke střetu medzi dosavadními spojenci a že v protisovětském boji bude místo i pro nacisty.
Toto je dosť zaujímavá téma. Namiesto jednej z nezmyselných prázdnych strán alebo off-topic fotky mohla byť v knihe reprodukcia nejakého takéhoto oficiálneho nemeckého vyhlásenia.

Strana 50:
Foto zničeného tanku Sherman v meste Leipzig?? Čo to má spoločné s témou knihy?

Strana 54:
Po informaci z Prahy, že protektorát nelze již politicky ani vojensky udržet, vyjednavači ... admirála Dönitze zahájili jednání, na jehož konci byl brzy ráno 7. května podpis německé bezpodmínečné kapitulace …
A kedy prišla táto informácia z Prahy? Myslím, že by bolo žiadúce takýto podstatný fakt uviesť.
Ďalej, vy mi chcete povedať, že Nemci pristúpili k bezpodmienečnej kapitulácii po tom ako vypuklo povstanie v protektoráte, kt. narušilo priebeh ústupu jednej skupiny armád??? To je ale tvrdenie ktoré prepisuje svetové dejiny. Existujú na to nejaké historické dokumenty, ktorými to môžete podložiť?

Pokud by Němci mysleli boj proti bolševismu vážně, a ne jen jako líbivou zástěrku pro svá dobyvačná tažení, mohli složením zbraní před Rudou armádou ve Slezsku zabránit jejímu průniku do Čech. Němci byli ovšem rozhodnutí kapitulovat před Američany.
Keby som pri čítaní tejto vety niečo pil/jedol, tak by mi to asi vyprsklo z úst na knihu, čo by ani nebola škoda, keby na vedlajšej strane nebolo zaujímavé foto nem. polopásu.
Ako mohli Nemci zabrániť prieniku Červenej armády do Čiech tým že sa vzdajú v Sliezsku??????? Sovieti by potom ostali stáť v Sliezsku a na Morave, američania by sa ani nepohli (viazaní úprimným prianím Eisenhowera dodržať uzavreté spojenecké zmluvy) a českí povstalci by potom sami oslobodili zem praotca Čecha, a vyhnali z Moravy, Akože-Sliezska, Slovenska a Podkarpatskej Rusi bolševikov, na kt. ste sa začali zrazu pozerať ako na osloboditelov druhej kategórie??

Strana 56 - 57:
Načo je tu tá mapa?? Je predsa natlačená aj na prednej predsádke, s tým že tu kvoli väzbe nevidím dobre jej stred. Zbytočne zabité ďalšie dve strany, kde mohli byť radšej fotografie.

Strana 63:
Zadať v názve Geißing namiesto znaku Scharf-S znak pre malé grécke písmeno Beta, to je teda gól :lol: a pritom na strane 89 je to už OK.

Strana 65:
Schörner … opustil svou skupinu armád a v civilu odlétl do Tyrol, kde byl 15. května 1945 zajat Američany. Na strane 73 zase Schörner odlétl … do Bavorska, kde se vzdal Američanům. Tak ako to bolo?

Strana 66:
Göbbels ???

4. časť - Konec Heeresgruppe Mitte (strany 72 - 127)

Možno by sa dalo povedať že obrazové ťažisko knihy, aj keď fotky sú zastúpené plynulo v rámci celej publikácie. Autor si tu vzal na mušku (pekne po poradí) jednotky H.Gr. Mitte. Od podriadených armád, cez zbory a divízie. Všetko sa začína nepresným názvoslovím nemeckých útvarov, kt. je asi najkomickejšie na strane 95, v názve estónskej divízie SS. Pokračuje to tak isto nepresnými znakmi divízií (najlepšie vidieť pri porovnaní fotky na strane 110 a znaku na strane 111). Ku každému útvaru tu nájdeme text v kt. neviem presne o čo išlo. Tento text zväčša tvoria útržkové informácie kde a kedy zajali nejakého (často nepodstatného) papaláša z velenia jednotky. Z toho mi vyplýva, že sa tu asi jedná o akýsi pokus o zmapovanie, kde asi približne jednotka zložila zbrane. Ďalej sú tu výrezy zo situačnej mapy H.Gr. Mitte (zrejme zo 06.05.1945), kde nájdeme dislokáciu jednotiek. Tieto výrezy sú často zbytočne zväčšené (strana 106), pretože kvalita ich reprodukcie ich nepredurčuje na väčšiu velkosť (ako napr. na strane 114). A na záver fotografie. Sú tu aj ozaj hodnotné kúsky, ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že niektoré boli tak zmenšené že nemajú prakticky žiadnu výpovednú hodnotu, zatiaľ čo na iných stranách sa povalujú fotky čo v knihe jasne nemali byť, alebo tu máme aj úplne nevyužité strany.

Strana 76:
Tak ako má byť správne meno? Čitatel sa musí rozhodnúť či Carl-Friedrich … Pückler-Burghaus alebo Carl Friedrich … Pückler-Burghauss. Pritom zrejme ani jedno neni správne.

Strana 91:
Herrman Göring ???

Prílohy (strany 130 - 169)
V tejto časti nasledujú prílohy premiešané fotkami.

Strana 154 - 155:
Dve nezmyselné snímky, nijak nesúvisiace s témou knihy.

Strana 166:
Už lepšia fotka na celú stranu sa asi nájsť nedala?

Strana 168 - 169:
Načo je tu tá mapa?? Je predsa natlačená aj na zadnej predsádke. Zbytočne zabité ďalšie dve strany, kde mohli byť radšej fotografie.

Po zavretí knihy tu máme na zadnej strane obalu takú jednu múdrosť:
Vítězství našich předků lze nejlépe pochopit poznáním porážky jejich protivníků.
(Ona sa táto múdrosť nachodí aj kdesi vpredu, ale tam ešte pred dosiahnutím poznania knihy nemôžeme ono víťazstvo pochopiť.)

Porážka fašistov (a dokonca podpis bezpodmienečnej kapitulácie) je teda v knihe chápaná ako výsledok Květnového povstání českého lidu. Pre potvrdenie tejto teórie však v texte chybuje akýkoľvek rukolapný dôkaz. Namiesto toho tu máme obraz už ustupujúcej H.Gr. Mitte, kt. ústup narušili nepokoje. Namiesto toho aby povstalci nechali ustupujúce nemecké jednotky, kt. žádné systematické potlačování povstáni nezajímalo ... (s. 54) pokojne prejsť k demarkačnej línii, tak sa im miestami postavili na odpor a výsledkom bolo, že: Polovina Moravy a větší část Čech zažily krvavou lázeň v rozsahu jako snad naposledy za třicetileté války (s. 54).

Úplne na koniec, sa na zadnej strane obalu v sumári ešte dozvedáme poslednú perlu:
… jak zásadní byla úloha Českého květnového povstání, které mělo za následek ústup Schörnerovi skupiny ...
a ďalej:
Pro povstalecké jednotky, schopné paralizovat německý týl do příchodu spojeneckých armád to [ústup H.Gr. Mitte] ovšem znamenalo katastrofu.
Čiže povstanie v protektoráte malo za následok ústup H.Gr. Mitte a tento ústup mal katastrofický dopad na povstanie. :?
vidar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Jakl » 28 črc 2015, 19:56

vidar píše:Tak, na základe mnohých pozitívnych ohlasov čo som sa tu dočítal som sa rozhodol si knihu zadovážiť. Po prvom zbežnom prelistovaní som mal dosť zmiešané pocity, kt. sa po ďalších prezretiach vyjasnili. Preto som sa rozhodol spraviť recenziu, pre tých kt. si knižku z nejakého dôvodu nemôžu prelistovať.

Vážený pane kolego, děkuji za všechny, kteří si knihu nemohou prolistovat. Jsem také rád, že jste odhalil nepřesnosti, kterých jsem se dopustil, a které jsem přehlédl při korektuře. Ohledně pasáží, u kterých Vám uniká význam, se jej pokusím vysvětlit.

vidar píše:prvá časť sa prakticky začína až na 12stej strane (!) s tým som sa ešte asi nestretol.

Grafické řešení vychází z koncepce vydavatelství. Je to výtvarná záležitost, do které jako autor mám co mluvit jen velmi málo. Ale jako čtenář jsem se s podobnou velkorysostí setkal již mnohokrát.

vidar píše:Ústup H.Gr. Mitte na demarkačnú líniu neni v žiadnom prípade následok nejakého povstania v protektoráte.

O co opíráte toto své tvrzení?

vidar píše:Dôvod ústupu na demarkačnú líniu bol ten, aby sa čo najviac nemeckých jednotiek vzdalo západným spojencom.

To máte pravdu, a také to tam píši.

Zde se musím velmi omluvit sám, i bez Vašeho upozornění. Na straně 39 není portrét generála Rudolfa Toussainta, ale jemu podobného generála Walthera von Brauchitsche. Ze všech Toussaintových portrétů ve Fotoarchivu VHA byl tento jediný s čepicí. Proto jsem jej použil, i když se na něm "Toussaint" tvářil trochu divně. Netvářil, to se jen Brauchitsch podivoval, kde se to octl. Trapná záležitost. stydím se.

vidar píše: 2. časť - Německé opevňování českých zemí (strany 24 - 41)
Zaujímavé avšak zbytočné fotografie a plány cestných zátarasov, vzhľadom k tomu, že kniha sa tejto problematike a vôbec problematike opevňovania ani obrany nijak nevenuje. (Teda aspoň som to nepostrehol. Ak by niekto operoval stranou 25, pol strany textu neni venovanie sa téme.)

To je věc názoru. Já například sedmnáct stran za věnování se tématu považuji. Jak mapa na straně 24, tak typové výkresy zátarasů i schéma opevňovacích jednotek jsou publikovány vůbec poprvé. (Abych byl zcela přesný, tak mapa na straně 24 poprvé v takovéto kvalitě a velikosti).

vidar píše:3. časť - Poslední boje Heeresgruppe Mitte (strany 44 - 69)
Textové resp. ideové ťažisko celej knihy. Zásadné fakty však nie sú podložené žiadnymi dokumentami preto pôsobia skôr ako domnienky.

To máte pravdu. Ovšem to je osud knih populárně-vědeckého žánru.

vidar píše:Strana 44:
Najlepšie je roztiahnuť nekvalitnú fotku na celú stranu.

Tady jste nespravedlivý, Je to výřez, protože fotografií tanků z 10. gardového tankového sboru se zimním, nejspíše červeným označením, mnoho neznám.

vidar píše:Strana 45:
Goebbelsova propaganda do poslední chvíle operovala s představou, že ihned po porážce Německa dojde ke střetu medzi dosavadními spojenci a že v protisovětském boji bude místo i pro nacisty.
Toto je dosť zaujímavá téma. Namiesto jednej z nezmyselných prázdnych strán alebo off-topic fotky mohla byť v knihe reprodukcia nejakého takéhoto oficiálneho nemeckého vyhlásenia.

Ano, to téma je zajímavé. Doporučuji Vám například něco si zjistit o důvodech vzniku filmu Kolberg, a především posoudit prostředky a úsilí, vynaložené na jeho výrobu se situací Třetí říše v době, kdy vznikal. Také se poohlédněte po okolnostech telegramu "carevna zemřela".

vidar píše:Strana 50:
Foto zničeného tanku Sherman v meste Leipzig?? Čo to má spoločné s témou knihy?

Totéž, co fotografie tanku T-34-85 na straně 44. Jde o boje v těsném sousedství hranic ČSR, vedené jednotkami, které se později podílely na osvobozování ČSR.

vidar píše:Strana 54:
Po informaci z Prahy, že protektorát nelze již politicky ani vojensky udržet, vyjednavači ... admirála Dönitze zahájili jednání, na jehož konci byl brzy ráno 7. května podpis německé bezpodmínečné kapitulace …
A kedy prišla táto informácia z Prahy? Myslím, že by bolo žiadúce takýto podstatný fakt uviesť.

Jde o zprávu, kterou Dönitzova vláda obdržela 6. května v 10.00.

vidar píše:Ďalej, vy mi chcete povedať, že Nemci pristúpili k bezpodmienečnej kapitulácii po tom ako vypuklo povstanie v protektoráte, kt. narušilo priebeh ústupu jednej skupiny armád??? To je ale tvrdenie ktoré prepisuje svetové dejiny. Existujú na to nejaké historické dokumenty, ktorými to môžete podložiť?

Zapomínáte, že Heeresgruppe Mitte byla z tuším čtyř (Mite, Ostmark, Süd a Kurland) ještě tehdy existujících německých skupin armád zdaleka nejsilnější, a že Schörner byl podle Hitlerovy závěti vrchní velitel pozemního vojska.

vidar píše:Pokud by Němci mysleli boj proti bolševismu vážně, a ne jen jako líbivou zástěrku pro svá dobyvačná tažení, mohli složením zbraní před Rudou armádou ve Slezsku zabránit jejímu průniku do Čech. Němci byli ovšem rozhodnutí kapitulovat před Američany.
Keby som pri čítaní tejto vety niečo pil/jedol, tak by mi to asi vyprsklo z úst na knihu, čo by ani nebola škoda, keby na vedlajšej strane nebolo zaujímavé foto nem. polopásu.
Ako mohli Nemci zabrániť prieniku Červenej armády do Čiech tým že sa vzdajú v Sliezsku??????? Sovieti by potom ostali stáť v Sliezsku a na Morave

Ano, máte pravdu. Sověti by neměli důvod postupovat dále, ale zabývali by se odzbrojováním frontových jednotek. Američané (názvy národů se píši s velkým počátečním písmenem) počítali s tím, že pokud by Praha požádala o pomoc po půlnoci 9. května, budou mít legální oprávnění v ní zasáhnout. Že si těchto souvislostí byl vědom i Stalin, svědčí, že v rozkazech na 9. května se výslovně zmiňuje, že nepřítel nesložil zbraně a proto je nutné jej pronásledovat a potírat dále.

vidar píše: američania by sa ani nepohli (viazaní úprimným prianím Eisenhowera dodržať uzavreté spojenecké zmluvy) a českí povstalci by potom sami oslobodili zem praotca Čecha, a vyhnali z Moravy, Akože-Sliezska, Slovenska a Podkarpatskej Rusi bolševikov, na kt. ste sa začali zrazu pozerať ako na osloboditelov druhej kategórie??

To říkáte Vy. Nic takového jsem nenapsal. Termínu osvobození se snažím vyhýbat, protože ten patří spíše do propagandistického slovníku, než do popisu vojenských operací.

vidar píše: Strana 56 - 57:
Načo je tu tá mapa?? Je predsa natlačená aj na prednej predsádke, s tým že tu kvoli väzbe nevidím dobre jej stred. Zbytočne zabité ďalšie dve strany, kde mohli byť radšej fotografie.

O tom, že na předsádkách budou mapy, jsem v době psaní knihy nevěděl.

vidar píše: Strana 63:
Zadať v názve Geißing namiesto znaku Scharf-S znak pre malé grécke písmeno Beta, to je teda gól :lol: a pritom na strane 89 je to už OK.

Ano, děkuji za upozornění. To je nemilé a čtenářům se omlouvám.

vidar píše:Strana 65:
Schörner … opustil svou skupinu armád a v civilu odlétl do Tyrol, kde byl 15. května 1945 zajat Američany. Na strane 73 zase Schörner odlétl … do Bavorska, kde se vzdal Američanům. Tak ako to bolo?

Odletěl skutečně do Tyrol. Moje chyba.

vidar píše:Strana 66:
Göbbels ???

Samozřejmě Goebbels. Na svou obranu snad mohu uvést jen to, že "oe" je běžný způsob přepisu pro "ö".

vidar píše: nepresným názvoslovím nemeckých útvarov, kt. je asi najkomickejšie na strane 95, v názve estónskej divízie SS.

Ano, děkuji za upozornění, tady mi ve zkratce divize utekl její anglický název.

vidar píše:Pokračuje to tak isto nepresnými znakmi divízií (najlepšie vidieť pri porovnaní fotky na strane 110 a znaku na strane 111).

Tady si dovoluji nesouhlasit. Znaky jsou převzaty z německých podkladů, a u každého znaku existovaly varianty v provedení. Také se běžně používá v tisku černých siluet znaků na bílém papíře, přičemž znaky byly na vozidlech bílé, žluté či jinak barevné na různobarevné kamufláži. Ale pořád jde o jeden a týž znak.

vidar píše:Ku každému útvaru tu nájdeme text v kt. neviem presne o čo išlo. Tento text zväčša tvoria útržkové informácie kde a kedy zajali nejakého (často nepodstatného) papaláša z velenia jednotky. Z toho mi vyplýva, že sa tu asi jedná o akýsi pokus o zmapovanie, kde asi približne jednotka zložila zbrane.

To jste pochopil jen zčásti. O průběhu chaotického ústupu existuje velmi málo spolehlivých zpráv a jednou z mála jsou právě údaje, kde Rudá armáda zajala toho-kterého německého generála. Není to tedy pokus zmapovat, kde jednotka složila zbraně, ale o pokus naznačit, kudy vojáci dotyčné divize přibližně ustupovali.

vidar píše:Ďalej sú tu výrezy zo situačnej mapy H.Gr. Mitte (zrejme zo 06.05.1945), kde nájdeme dislokáciu jednotiek. Tieto výrezy sú často zbytočne zväčšené (strana 106), pretože kvalita ich reprodukcie ich nepredurčuje na väčšiu velkosť (ako napr. na strane 114).

Tak publikování této mapy a výřezů z ní považuji za nejdůležitější část celé práce. V této podobě je publikována vůbec poprvé, a protože jde o patrně zcela poslední štábní mapu, zachycující postavení německých divizí před útěkem k americkým liniím, je unikátní i v celosvětovém měřítku. Koriguje i dochované organizační přehledy, sestavené na vyšších německých velitelství, které se snažily zachytit stav k okamžiku kapitulace.

vidar píše:A na záver fotografie. Sú tu aj ozaj hodnotné kúsky, ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že niektoré boli tak zmenšené že nemajú prakticky žiadnu výpovednú hodnotu, zatiaľ čo na iných stranách sa povalujú fotky čo v knihe jasne nemali byť, alebo tu máme aj úplne nevyužité strany.

Chápu, to je skutečně věc názoru.

vidar píše:Strana 76:
Tak ako má byť správne meno? Čitatel sa musí rozhodnúť či Carl-Friedrich … Pückler-Burghaus alebo Carl Friedrich … Pückler-Burghauss. Pritom zrejme ani jedno neni správne.

Carl Friedrich Graf von Pückler-Burghauss, Freiherr von Groditz
V české literatuře se běžně uváděl jako Burghaus, německá Wikipedie uvádí Burghauss, stejně tak tablo NSDAP. Ještě nahlédnu do Gothajského almanachu, jestli to koncové "ss" není přepsané ostré es.

vidar píše:Strana 91:
Herrman Göring ???

Herman Göring. Trapná chyba, stydím se.

vidar píše:Strana 154 - 155:
Dve nezmyselné snímky, nijak nesúvisiace s témou knihy.

Ale naprosto ne. Jsou to ilustrační snímky k tabulkám stavů tanků Hgr. Mitte.

vidar píše:Strana 166:
Už lepšia fotka na celú stranu sa asi nájsť nedala?

Vzhledem k tomu, že tvoří řadu se snímkem předchozím a následujícím, tak asi ne.

vidar píše:Strana 168 - 169:
Načo je tu tá mapa?? Je predsa natlačená aj na zadnej predsádke. Zbytočne zabité ďalšie dve strany, kde mohli byť radšej fotografie.

O tom, že na předsádkách budou mapy, jsem v době psaní knihy nevěděl. Původně měly být na předsádce koláže z fotografií.

vidar píše:Porážka fašistov

Mýlíte se, Mussolini byl v té době již po smrti, a nevím o jediné italské jednotce, která by se účastnila boje na území ČSR v květnu 1945 na straně Německa.

vidar píše:(a dokonca podpis bezpodmienečnej kapitulácie) je teda v knihe chápaná ako výsledok Květnového povstání českého lidu.

Máte jiný, podložený názor? Sem s ním.

vidar píše:Pre potvrdenie tejto teórie však v texte chybuje akýkoľvek rukolapný dôkaz. Namiesto toho tu máme obraz už ustupujúcej H.Gr. Mitte, kt. ústup narušili nepokoje.

Sestavte si, prosím, časovou osu jednotlivých událostí. Zjistíte, že toto Vaše tvrzení je chybné.

vidar píše:Namiesto toho aby povstalci nechali ustupujúce nemecké jednotky, kt. žádné systematické potlačování povstáni nezajímalo ... (s. 54)

Systematické potlačení povstání zajímalo ty německé jednotky, které byly k jeho potlačení nasazeny mezi 1. až 8. květnem. Naproti tomu frontové jednotky, disponující daleko brutálnější silou se soustředily na proražení si cesty po ústupových komunikacích.

vidar píše:pokojne prejsť k demarkačnej línii, tak sa im miestami postavili na odpor a výsledkom bolo, že: Polovina Moravy a větší část Čech zažily krvavou lázeň v rozsahu jako snad naposledy za třicetileté války (s. 54).

Znovu si přečtěte celou pasáž. Vytrháváte zde část odstavce z kontextu.

vidar píše:Úplne na koniec, sa na zadnej strane obalu v sumári ešte dozvedáme poslednú perlu:
… jak zásadní byla úloha Českého květnového povstání, které mělo za následek ústup Schörnerovi skupiny ...
a ďalej:
Pro povstalecké jednotky, schopné paralizovat německý týl do příchodu spojeneckých armád to [ústup H.Gr. Mitte] ovšem znamenalo katastrofu.
Čiže povstanie v protektoráte malo za následok ústup H.Gr. Mitte a tento ústup mal katastrofický dopad na povstanie. :?

Co je Vám na tom nejasné?
8-)
- - -
- - -
Tomáš Jakl

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines)