Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na literaturu z Vietnamu

Tištěné i elektronické.
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Dotaz na literaturu z Vietnamu

Příspěvekod Tomáš Matyska » 25 čer 2013, 17:37

Zdravím Vás, kolegové. Protože jsem se nadchnul také pro jiný konflikt, než jen pro druhou válku (blbý, když musím napsat, že jsem nadšený z války, ale co už?), chtěl bych se o něm něco dozvědět. Ano, podle názvu je jasné, že jde o Vietnam. Nejpo*ranější konflikt, ve kterém se obě válčící strany opravdu vyznamenaly. A prosím Vás o radu. Potřeboval bych pro začátek nějaké knihy, kde by bylo rozebráno politicky i vojensky, co bylo hlavními důvody války, jak se američané postupně zaplétali do konfliktu, až z toho byla regulérní válka atd. A pak bych také potřeboval něco, co by mi osvětlilo průběh války. Dejme tomu, kde by bylo vylíčeno, co je bráno za ten zlom, od kterého se spíše politický konflikt stal válkou, jak probíhaly operace, kdy američané zahájili velké bombardovací akce na území SV. atd.

Časem určitě přijde řada na knihy popisující práci jednotlivých složek armády, USMC a tak, ale chtěl bych začít hezky popořádku...

Vím, že jsem náročný, ale rád se nechám poučit od kolegů, kteří už znají své.

Díky, Tomáš.
Já tě něco řeknu: Neříkej mi nic!!!
http://www.kpmkaznejov.com/
https://www.facebook.com/lepiMteam/
Tomáš Matyska

• Odpovědět s citací

Re: Dotaz na literaturu z Vietnamu

Příspěvekod fredy » 10 črc 2013, 06:55

Nehovorím že je to to najlepšie na trhu, ale na všeobecný prehľad stačí. Hľadaj v antikvariátoch.
Přílohy
vietnamovky.jpg
Život je rad za sebou nasledujúcich provizórnych riešení.
Manfréd "Fredy" ŤUKOT
fredy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erunámo » 11 črc 2013, 10:34

Zdravim,
tu knihu Uplna historie Vietnamske valky co sem daval fredy jsme mel pujcenou z knihovny a cetla se docela v pohode. Nasel jsem v ni vsechno dulezite a podstatne, takze podle me je pro zacatek dobra.
A jestli muzu doporucit dve knizky pro pokracovaci cteni o jednotkach tak jsou to urcite Lovci lebek a Lovci zabijaci. Podle me snad nejlepsi cteni o vrtulnikovych posadkach a tzv. modrych. Spatne je, ze jsou tezko k sehnani (jeste ze jsem je tenkrat koupil vcas).

t_lovci_zabijaci_437.jpg
t_lovci_zabijaci_437.jpg (35.86 KiB) Zobrazeno 4877 krát

Lovci-lebek-Matthew-Brennan---w-220-h-null.jpeg
Lovci-lebek-Matthew-Brennan---w-220-h-null.jpeg (9.43 KiB) Zobrazeno 4876 krát

Anglický návod je zničen, musím zkusit francouzký.
Le gril! Co to sakra je?!

Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
Erunámo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Petrovič » 12 črc 2013, 21:34

Zdar
Jestli se mohu připojit do tohoto tématu a doporučit Ti knihy , které Tě bez problémů a tápání , za rozumnou cenu provedou zběžně tématikou války ve Vietnamu doporučil bych pro začátek knihy:
Válka ve Vietnamu 1964 -1975 (Daniel Kamas)
V zajetí džungle (Milan Syruček)
Tady doporučované bichle jsou pro začátečníka docela únavné a knihy o letecké cavalerii by se člověku mohly zdát zpočátku někdy až přehnané.
"Uncle Sam Ain´t Released Me Yet"
http://www.diorama-nam.cz
Zdeněk Petrovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MacaK » 28 kvě 2015, 17:01

Taky se připojím s dotazem...
Může mi někdo doporučit nějaké knihy či časopisy, zabývající se především, leteckou válkou ve Vietnamu? Například nějaký ucelený seznam použitých tipů letadel, a vrtulníků, a třeba i seznam operací, na kterých se podíleli? Použité letadlové lodě, jednotky na nich v té době sloužící, atd..
Ale uvítám v podstatě cokoliv o Vietnamské válce.. ne jen, té letecké...
O druhé světové je toho dost, ale s Vietnamem už je to horší...
Hotovo 2023: 2x Spitfire Mk.Vb 1/72 Revell, Hawker Sea Fury 1/72 Pioneer2, P-51B 1/72 Academy, F-16C 1/72 Hasegawa
Hotovo 2024: P-40E 1/48 Otaki, F-15 1/72 Hasegawa, F6F-5 1/72 Eduard, 2x P-51B 1/72 Revell, F4F-4 Academy 1/72, P-47D Academy 1/72
Rozestavěno: MiG-15 1/72 Eduard, 2x Spitfire Mk.IXe 1/72 AZ, A6M2 1/48 Tamiya
MacaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milan petr » 28 kvě 2015, 19:39

letadla
http://vietnam.warbirdsresourcegroup.org/

a trocha :grin: dalšího (ne všechno je funkční)
http://www.cc.gatech.edu/~tpilsch/Vietnam.html
Nic proti Bohu, ale do pekla to mám blíž.....
milan petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR » 28 kvě 2015, 21:19

VIETNAM AIR WAR DEBRIEF

http://www.amazon.com/Vietnam-Air-War-D ... 1880588226
http://www.czech-sky.com
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ve stavbě: L-39C a L-39ZA, Košice 1984 (1/72, Eduard)
DUNDR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MacaK » 29 kvě 2015, 15:22

Dík chlapy! Tím než se prokoušu :lol:
Tady vidím :http://vietnam.warbirdsresourcegroup.org/ i F-101 a F-102. To je pro mě docela překvapení, že se používali i ve Vietnamu...
Naopak tam chybí F-111. V nějakém dokumentu jsem zaslech, že je tam taky nasadili, i když jen v malém počtu...

A ještě něco. Je to sice OT, ale tématu se to taky trochu týká...
Nevíte, kde bych sehnal nějaké obtisky na Skyraider 1/72? Mám doma jednu starou stavebnici, bez obtisků... na netu jsem nic moc nenašel... Nějaký Tip?
Hotovo 2023: 2x Spitfire Mk.Vb 1/72 Revell, Hawker Sea Fury 1/72 Pioneer2, P-51B 1/72 Academy, F-16C 1/72 Hasegawa
Hotovo 2024: P-40E 1/48 Otaki, F-15 1/72 Hasegawa, F6F-5 1/72 Eduard, 2x P-51B 1/72 Revell, F4F-4 Academy 1/72, P-47D Academy 1/72
MacaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod (ossack » 30 kvě 2015, 18:28

Když mě začal zajímat Vietnam, našel jsem tyto stránky http://nam.wz.cz/knihy/knihy.html a z nich čerpal naprosto vše.
Jsou tam jak knížky včetně popisu co v nich je a jestli za to stojí. Myslím, že se vzácně shodují s míněním ostatních. Takže bych se s důvěrou obrátil sem. Stránky bohužel už nejsou updatovány, takže ty nejnovější knížky tam nebudou. Ale ono toho nově o Vietnamu stejně moc nevyšlo.

Zajímavé dokumenty na pokračování jsou k vidění třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=6LMYb-LvE6Y

Mimochodem vřele doporučuju návštěvu té země. Jednak je tam nádherná příroda a jednak člověk tak nějak začne nahlížet na ty lidi jinak, než je z Československa a Čech zvyklý.

Vojenská muzea jsou k dispozici jak v Saigonu (Ho Chi Minh city), tak i v Hanoji. Občas je ale to Hanojské zavřené co se týče vnitřních expozic, takže Vás pustí jen ven za 20000VND. Tam toho k vidění krom známého pomníku z trosek amerických mašin moc k vidění není. Skyraidery a tanky jsou v lepším stavu v Saigonu.

Vstupné v Saigonu je 15000 VND což je v podstatě ekvivalent našich 15Kč. Za ty prachy to tedy rozhodně stojí. Jen se co se týče expozic krom zbraní za sklem (až na naprosté výjimky) připravte na opravdu hodně hustou propagandu. Expozici je třeba absolvovat od nejvyššího patra, aby byla zachována časová osa vývoje celého konfliktu.
Speciální expozice je věnována i použití defoliantů a různých dalších nestandardních zbraní včetně detailních záběrů na následky. Nic pro slabé povahy.

Dojem z toho všeho pro fandy techniky (které je tam docela dost na malém prostoru a v moc pěkném stavu) je ten, že ač fanda techniky, všechno přebil dojem úplně jiný. Tak jako všechny války i tuhle odsrali zdaleka nejvíc ti obyčejní lidé. A to bez ohledu na již zmíněnou propagandu...

Tak jsem si dovolil maličko obsáhlejší příspěvek, ale třeba to někoho zlomí a zajede si tam na dovolenou. Opravdu vřele doporučuji.
(ossack

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MacaK » 30 kvě 2015, 19:59

Díky za cenné info...
Já bych tam jel hned. Jen jsem zatím nenašel žádného "šílence", co by tam jel se mnou :)
A jet tam sám? To si zase netroufnu....
MacaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod (ossack » 06 čer 2015, 12:04

Tak to bych si dovolil rozptýlit všechny obavy z nějaké samostatné cesty. Tohle není země, která je sto let za opicemi a na každém rohu tu na člověka číhá průšvih.
Pokud se sem člověk vypraví třeba jen okouknout ta muzea, tak to nejhorší co se mu může stát je, že ho obere taxikář. Nicméně pro tento účel vřele doporučuji najít si přesnou adresu kam potřebujete jet (ať už je to muzeum, hotel či jiné), tu si pokud možno čitelně napsat na papír a taxikářovi ukázat jak vlezete do auta. Oni anglicky umí zhruba na úrovni "hello, ok, thank you, sir" a tak je zcela zbytečné s nimi zkoušet hovořit jinou řečí jak jejich vlastní, kterou pro změnu neovládá naprostá většina z nás.
Na tu adresu ale reagují zcela spolehlivě. Určitě nedoporučuji používat nějaké černé taxíky. To si pak opravdu koleduje o průser. Plus občas mrkněte na taxametr, který musí mít za předním sklem a v podstatě přímo Vám na očích. Nebudu lhát, že se nestalo, aby se záhadně přesunula desetinná čárka v částce uprostřed jízdy o řád vedle a už neplatíte desetitisíce, ale statisíce VND.
Jinak cesta z letiště v Saigonu do centra by Vás neměla přijít na víc jak 200tis. VND, v Hanoji to bude víc, protože tam je letiště výrazně dál a jedete dle dopravní situace nejmíň hodinu. Takže jsme na nějakých 450tis. VND.

Nepít vodu z kohoutků je asi jasné, ani zuby si s ní moc nedoporučuji čistit. Ale balenou mají na každém rohu (litr a půl za 9000).
Restaurace pokud nepůsobí vyloženě odpudivě už na pohled, by měly být zcela OK. A to včetně takových co budí dojem spíše automatu jako byla dříve Koruna atp. Jen tam prostě nepijte tu vodu, ale všechny nápoje chtějte v pixlách či lahvích.

Ještě jsem zapomněl na vojenské muzeum v Da Nang. To je co se týče prostoru asi největší a tím pádem je tam k vidění zřejmě nejvíc pozemní techniky, tanků, kanonů atp.
A ano, je to ten Da Nang, kde byla "tehdy" největší letecká základna USAF široko daleko.

Zkrátka když to nějak shrnu, Vietnam stojí za to vidět.
Než sem pojedete, nezapomeňte na očkování - obě žloutenky a břišní tyfus. To jako základ stačí, ale pochopitelně pokláboste si o tom s doktorem příslušného očkovacího centra. Sice to nejsou zcela levné vakcíny a dal by se místo nich pořídit krásný model ve čtvrtce :), ale neváhejte.

Mimochodem, pokud disponujete manželkou či přítelkyní a dětmi, naplánujte si to tak, že je vyložíte třeba v Hoi An, nebo jiném resortu poblíž Da Nang. Zde si užije maximum pohodlí a bazénů, moře a kdoví čeho ještě. No a Vy se můžete vydat na výlet letadlem na příslušná zmíněná muzea, ale nic jsem neřekl :-).
(ossack

Odeslat odpověď

Zpět na Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines)