Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

A. Pavlůsek - ČS stíhací letouny

Tištěné i elektronické.
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

A. Pavlůsek - ČS stíhací letouny

Příspěvekod Pavel Klouček » 16 dub 2018, 19:00

V knihkupectví jsem potkal knihu Aloise Pavlůska - Československé stíhací letouny a netačil jsem zírat. Něco tak diletantského jsem neviděl už léta. Převzaté malůvky projektů z knih od Němečka vymalované pastelkou, i u reálných typů bokorysy kvality žáka páté třídy, vše barvené pastelkami. Třeba u S-199 dva bokorysy, každý zřejmě pokradený někde jinde a vypadá to jako dvě zcela rozdílná letadla pochybných tvarů. Chci jen varovat, aby za to náhodou někdo nechtěl utratit. A máte-li chvíli času, běžte se pokochat do knihkupectví, tohle se opravdu nevidí často...
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Re: A. Pavlůsek - ČS stíhací letouny

Příspěvekod Pelant Jirka » 16 dub 2018, 20:24

Už jsem se kochal asi před 4 týdny a pak mi několik dní doma ani nechutnalo :o .Doufám, že toto dílko rychle zmizí v propadlišti času a nakladatel tohoto skvostu nás neobšťastní ještě dotiskem.
Produkce 2018: Do-17 Z-10, Avia CS-199, Lockheed L 10A Electra, P-51B Mustang "Malcolm Hood", Bristol Beaufighter Mk.IF,Letov Š.328,
Produkce 2019: P-47D-26 Bubletop,P-51D 1/144,Fiat G.50bis
Produkce 2020: Iljušin Il-4, Hawker Hurricane Mk. IIC, Dewoitine D.500, Lavočkin La-7, Jak-3 VK-107, Jak-7V,
Na stole: Ansaldo S.V.A. 5,Aero L-29 Delfín, Curtis SB2C-5 Helldiver, Dewoitine D-520
Pelant Jirka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Martinek » 16 dub 2018, 21:23

45828642.jpg

Je to tahle stránka knížky? Docela síla. Na druhou stranu u Cpressu myslím nic neobvyklého, taková díla nevalné kvality chrlí toto nakladatelství už delší dobu.
Jinak já jsem trochu i přes vlaky, tak jsem se taky nestačil divit. V knížce Svět lokomotiv jsou postahované fotky ze železničních galerií, prohnané nějakou rádoby výtvarnou funkcí v Photoshopu a vydávané za kresby. Taky mám tu "čest" mít v té knížce svoji fotku :D
Petr Martinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 16 dub 2018, 22:02

Fašistická luftwaffe...text psal Jasánek?
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod abonar » 17 dub 2018, 07:25

Myslím, že za povšimnutie nepochybne stojí aj výrobca - typ motoru .... :shock:
abonar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 17 dub 2018, 08:31

Jo ta tabulka k S-199 je taky dobrá perla, motor RR Nene, rychlost 910 km/h a tři kanóny 20 mm. Ani si netroufám odhadnout, z čeho to původem pochází. Možná by to byla dobrá tipovačka :lol:
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 18 dub 2018, 13:56

Nechci o nikom říkat nic špatného. Nicméně Pavlůsek,..resp.Pavlůskové jsou baronové prášilové českých odborných knih. Jejich "prostor" začal už u veteránistů a snahy nepsat vše o motocyklech, automobilech a ostatních vehiklech Československého původu. Je to opravdu děs co dokáží vyprodukovat. jejich knihy o historii firem Jawa a Čz Strakonice patří mezi etalon katastrof.

Cituji : Pokud se jedná o dílo pánů Pavlůsků, o tom už tu byla kdysi řeč. Je to bohužel asi ta nejhorší publikace o motorkách, co jsem kdy viděl. Autoři zjevně o tomto tématu nic moc nevědí, jen plnili zadání vydavatele doplnit ediční řadu o motocykly ČZ, což udělali tím způsobem, že sesbírali všechny informace které kde našli (internet, již vydané knihy), doplnili je tu a tam o své laické postřehy a vytvořili slepenec, který je snůškou neuvěřitelných nesmyslů a dezinformací, nad kterými občas zůstává rozum stát. Pravděpodobně to nezůstalo bez odezvy, takže vzniklo druhé přepracované vydání, ve kterém už jsou nejhorší nesmysly vypuštěné, ale i tak ta kniha za moc nestojí. [Michal14] Registrovaný uživatel - nelze zobrazit kartu osobních údajů neregistrovaným návštěvníkům 12.11.2013
http://www.veteranforum.cz/index.php?id ... top=123809

Ono to prostě něco hodí, takže,...co to nesesmolit
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 18 dub 2018, 15:47

Když se najde vydavatel, který tyto slinty vydá :agrh:. Bohužel co dělat.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod acerol » 18 dub 2018, 22:07

Pánové ,někdo vydá takovouto publikaci proto,že nikdo jiný ji pořádně neudělá. A využije díry na trhu.Tady bohužel pltí že víc letí malůvky luft46 než české prototypy. já ji beru jako leporelo pro moji roční vnučku. Tak nějak mi to připomíná malůvky v letectví rok 68. Jinak ta stránka 102 v knížce vypadá kapánek jinak. Už má upravené popisky.
Škoda,že se vydání něčeho takového nechopí někdo fundovaný,ale to by se asi neprodalo.
Jo já si ji koupil protože mám rád SADO-MASO . :lol: :lol: :lol: :-D
Obrázek
acerol

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 19 dub 2018, 07:33

Jenomže vydáním každého takového paskvilu se výrazně snižují šance, že by to někdy někdo vydal pořádně.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 19 dub 2018, 11:32

S tímto je to těžké. Dnes vládne obecně Hitler a německo. Co není nadepsané "Hitlerův.." má pramalou šanci k vydání. Je to i tím že v bedně je jen a jen o AH a "nacismu". Já když sem chtěl vydat první AFV, tak mě většina CZ vydavatelů poslala do rici, nebo měli podmínky typu,..udělejte z toho encyklopedii (konkrétně Grada). No tybrďo jak proboha???? To samé když sem se nabídl a poslal práce o motocyklech,..oni už vydali něco, co se prodává dík díře na trhu dobře a nikoho nezajímá že já mám archivní info, tovární fotky, vyvracím polovinu věcí co je jinde blbě a hlavně nemám knihu formou goole a wiki info + okopírovaná příručka.
Celkem to bere člověku vítr z plachet....navíc tento můj systém je blybý v tom že trvá roky něco sestavit,..cesty do archivů, cesty po lidech,... napsat něco sestavením info z netu je o mnoho jednodušší,...
Samozřejmě existuje mnoho krásných a hezkých knih, ale takový ten mainstream je většinou dost povrchní a..jednoduchý,..nevím jak to napsat. Ekonomika a peníze vládnou. Ona je také ale i v jedné serii knih kvalitativní disproporce...třeba Gradaa série o motocyklech:

Tohle - https://www.grada.cz/jawa-250-350-perak-4995/ úplný šit! Netřeba kupoavat. Nic se z toho nedozvíte....hodnotím to tak 35%. Max pro někoho kdo začíná, ale vzhledem k chybám ani to ne,....
Tohle - https://www.grada.cz/jawa-kyvacka-8322/ - průměr. nic objevného, nic nového..hodnotím 45%

Tohle - https://www.grada.cz/ceskoslovenske-sajdkary-6106/ - pecka! Hodnotím to 95%, opravdu jedna z nej knih!

Tohle - https://www.grada.cz/jawa-californian-(1)-8232/ dle mě nejlepší co sem měl v ruce, mám obě vydání a obě špica. Etalon toho jak by to mělo vypadat! Hodnocení 105%

Tohle - https://www.grada.cz/jawa-500-7943/ - obecná kniha a všem co mělo obsah 500ccm. Takový katalog, nebo encyklopedie,..průměr. Ani jsem to nekoupil. Hodnotím to 40%

Takže spíše autor než obecně ediční řada jako taková!
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod acerol » 19 dub 2018, 14:48

To je přesně stejné s modelem,spousta lidí bude tady štěkat jaké se dělají hnusy a až jednou někdo vydá pecku koupí ho jen skalní. Tak je to i s knížkama. Proč bych ji kupoval když ji nakonec stáhnu na netu. Ani se nedivím ,že se do nich nikomu nechce.Znám jedinou knihu co se Čs prototypy zabývá je to Od bodáku po tryskáče.Mám ji doma.
Obrázek
acerol

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 20 dub 2018, 06:23

Jo to je moc dobrá kniha!!! Ta mě nadchla.
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dinng » 22 úno 2019, 23:29

Vzhledem k tomu, že kvalita této knihy je tak špatná, může někdo poslat data (rozměry atd.):
Letov Š-44B
Letov Š-51
Praha E-55

Mám také otázku, kdy jste někdy mohl zveřejnit plány pro tyto letadla? Například v "L + K"?
Dinng

Odeslat odpověď

Zpět na Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines)