Pokusím se také přidat nějakou svoji recenzi nebo pohled na knížku s leteckou tématikou.
Dnes mi domů dorazila novinka ze Světa křídel s názvem Letadla, můj osud od Jana Čecha. Na 115 stránkách se setkáváme hlavně s fotografiemi civilních dopravních strojů z bohatého archivu autora, který pracoval 43 let jako mechanik na ruzyňském letišti. Kapitoly knížky tvoří jednotlivé typy letadel od Airbusů, Boeingů přes Iljušiny, Tupolevy a další typy. U každého je krátké pojednání o vzniku, kladech i záporech daného letadla a pak také nějaká veselá historka, spojená s daným letadlem.
Knížka se dá pohodovým prohlížecím tempem zvládnout za dvě hodinky. Pokud ale znáte Čechoviny ze serveru planes.cz nebo jejich knižní podoby "Droga zvaná letadla" a "Nazdar orlové", moc nového se už nedozvíte, dost věcí se již opakuje. I některé otištěné fotografie pro mě byly již známé.
Co se týká nešvaru doby - hrubek a překlepů, napočítal jsem všehovšudy jen asi čtyři případy, takže OK.
Pokud vás téma zajímá, máte rádi fotky dopraváků nebo lehkou formu psaní, kde "žádná pravda nesmí stát v cestě vtipnému vyprávění", popřípadě chcete mít kompletní bibliografii tohoto autora (můj případ), tak po knížce sáhněte, náklad je pouze 900 ks. Jestliže historky z Čechovin a fotky pana Čecha z planes.cz důvěrně znáte, můžete peníze ušetřit na jiný titul.