Je mi jasné,že ten trup už není možné zase opravovat..nehledě na to,že všechny výkresy a repliky svádějí k tomu,co se na modelech Triplana dělá.. Takže večer se zkusím na nějaký ten podklad podívat.. Zatím si nastuduj přesné umístění toho zubu v náběžce prostředního křídla..tedy to přerušení náběžky středního křídla kvůlivá vykřížení drátů.. To se na kitech také dost často opomíjí.. Jo a Triplane měl i podélné vyvážení..(Pup-y jen některé..)..takže by to mělo být vidět na konci jeho trupu..alespoň propilováním jeho zadní (koncové) hrany a vlepením plastové tyčinečky..(osa-šroub na kterém se zvedala a spouštěla zadní část stabilizátoru VOP). A ještě Jsi neřekl,kterou tu černou Marušku budeš dělat..? Byly totiž dvě... A bude to vůbec Maruška..? Nebo Princ..? Nebo ovečka..? Nebo Roger..? Nebo smrtka..?
Naposledy upravil zdesko dne 20 kvě 2009, 14:01, celkově upraveno 1
Pockej,pockej, s tim zubem sem trochu nerozumel...myslis vsperu nad krytem?, kormidlo v poradku, tycinka bude, to mam vicemene pod kontrolou...Maruska bude s cernim kormidlem,no, ta ktera s Ceckem
Jo, Zdesko, fakt sem ochoten to predelat, ale musis mne pomoc s tema "svislicama", stejne strikat jeste nebudu, tak ze mam cas, dokud budu svicit s pistoli to napravit,cekam a dekuji
Zatím jenom předběžně..: Tu poslední svislici misíš ubrousit,aby tam nebyla vidět..a zároveň musí ta karoserie vstupovat ke trupu pod docela ostrým úhlem..(teda relativně ostrým..naznačené to je na těch červenejch čáranicích..( )..šipky pak ukazujou,co která čára znamená na modelu.. Slovy popsáno..plechový bok za kapotou motoru se směrem dozadu zužuje..pak je ta klícka,která jde třema (čtyřma..?) svislíma polema rovně..(rovnoběžně se základníma podélníkama trupu) a pak začíná rádius,který končí docela strmně (pod tím relativně ostrým úhlem) v trupu.. Zkusím to do večera hodit do tužky.. Ono se také zdá,že se lišila levá a pravá strana.. Ale to je na dlouhý měření.. Nechal bych tedy být Tebou tu klícku,co tam máš..jen tu poslední svislici (vytaženou červeně..)musíš odbrousit do ztracena..respektive do toho úhlu..ale tak,že do úhlu vstupují jen pomocné podélníčky..a přas ně napnuté plátno...ta poslední svislice už totiž není pomocné zakulacení,ale regulérní trupová přepážka,která je při pohledu zhora..(ale i zdola) v zákrytu s trupovýma podélníkama.. A ten "zub" na ocase pro vyvažování na kitu už je..což jsem nějak překouknul..nebo co..
Večer Ti sem lípnu ještě fotku,na které je vidět,kam patří přesně do "klícky" ta plechová krytka (plechový díl č. 10),po jejíž otevření se vkládala do trupu skříňka s nábojovým pásem..
Pane Boze, uz je to tady zas, vse co sem pochopil, tak je to vsecko spatne Dobra, vazne, sem na tom tedko tahle, a vim ze skutocnosti to vubec neodpovida, ale vidim to az ted, ocekaval sem neco jinecho, zakladovka zduraznila chyby, tak jestli sem spravne pochopil melo by to vypadat nejak tahle? Tu pervni svislice kreslis hned u zebra, ale podle veskterych podkladu ktery mam, zacina presne tam kde skonci dolni kridlo, aneb zas mam to popleteny??? No a to cislo 10 jak rikal Hellboy teda presne jako u Papu
Ale né..rozmístění nemáš špatně.. Podívej tedy na výkres..: Římská jedna-konec klícky..a římská dvě..šití (svislé a jen na pravoboku..!)..takže Ti to odpovídá... Jenže tahle černá Máry měla to svislé šití posunuté ještě malinko víc dopředu..ale kde přesně to bylo, to není na fotce moc vidět.. Vlastně není vůbec vidět..
..přiznám se "Merťo",že impuls k tomu pátrání po tom,jak to je mi dala ta Tvoje původní,poslední svislice té klícky,která mě opravdu praštila do oka.. Prostě mě napadlo..ta tam přeci být nemá..! A tak jsem začal pátrat vlastně spolu s Tebou..a když už Jsi to teda zase strhal a obrousil.(?)..tak já Ti zamotám hlavu ještě o něco víc.. Takže popořádku..ten poslední výkres je z Modělista-Konstrukťora a rusové ho s největší pravděpodobností kreslili podle toho co zbylo z toho jejich dochovaného.. Takže v celku to asi nebude špatný výkres..ale protože na něm dodnes už nezůstal takřka "kámen na kameni"..tak mi připadá,že některé partie výkresu jsou domýšlené..a hlavně..! Hlavně se jedná o jednokulometový stroj..totéž platí o létající replice(?) DIXIE II..
..jenže tato "Černá Maria" je stroj dvojkulometný..! A při pohledu na to její šití to vypadá nějak jinak,než na "normálních" Triplanech..
..a pak jsem si řekl..: Když má tedy Triplane dvířka napravo pro jeden kulomet,tak jak vypadá jeho levý bok..? ..a co je pořád na pravém boku Black Marie divného..? Něco to je,ale co..? Nemohl jsem to najít..
Tak a teď zase odbočím..prokazatelně původní Triplane..a ke všemu dost dlouho létající..byl (a je..ale k tomu se dostanem) Triplane N5912..! Tento letoun nevím jak vypadal s výzbrojí...ale válku dolétal jako školní s číslem 94 na boku..ale to už byl bez výzbroje..a nejen to..on lítal vesele ještě v 50-tých létech..! To už však měl kapotu z Nieuporta a na kýlovce SOP bílé číslo 5.. Tak..a proč o něm mluvím..? Bylo na něm něco divného.. ..smálo se to na mě z fotek ale já to prostě pořád tak nějak přehlížel.. Byla to nejen ta kapota z Nieuporta..ale byly to i boční plechy za ní..!! Říkal jsem si proč má tenhle Triplane plechy z Camela..?! A jak to,že pasujou..? Ale já si dnes myslím,že to nejsou plechy z Camela..! Že jsou to opravdu plechy patřící Triplanu.. A tak jsem si ještě trochu zagůglil..a ejhle..! N5912 už je zase v plné parádě..a má dokonce už i výzbroj..! A ne jeden kulomet..on má dva..! Tak proto ty Camelovský plechy..? (samozřejmě Camel přišel až po Triplanu..ale tvar a funkce těchto oválů už mohla být založena u těchto dvoukulometových Triplanů..?! (Nebo dokonce už u "Strutterů..?" Tak a ve světle těchto "nápadů" nám už zbývá kouknout se znova na fotku Černé Márinky"..a podívat se znova,co,že je na tom boku teda divného..? Nemá náhodou také ty plechy za kapotou motoru s těmi oválnými otvory..? Jo..a ta malinká dvířka (díl č.10)..asi u Black Marie vůbec nebyl..
Hlavu mne uz vic ne zamotas, mota jako blazen Tak podle cb fotky je videt (prd videt), ale da predpokladat ze svislice pod krytem je opravdu dostracena, temer utopena v trupu, rozumim spravne?Aneb, chcis naznacit ze neexistovala vubec??? Jinak muzu spolechat na vyplety s Camela? Cislo 10, take myslim vynecham...Stejne mam s toho bust gulas
.."Jinak muzu spolechat na vyplety s Camela? "..Téhle větě nerozumím.. Výplety měl Triplane svoje..dost zvláštní a hlavně nezaměnitelný.. Já měl na mysli jen ty plechy PODOBNÉ plechům z Camela.. Podle mě je to na té fotce Black Marie i vidět,že má také ty oválné velké kryty.. ..a jinak Jsi správně pochopil,že tu poslední svislici musíš zabrousit "do ztracena"..