[quote="Filip T."]Myslím, že to nebude problém poslat vzorky na postavení, o recenzi ani nejde. Jde o to aby se postavilo, poslední dobou je každej recenzent, ale nikdo nic nestaví, což je škoda. [quote]
pokud nebude vadit, že jsem pouze průměrný modelář a nejsem rychlostavěč, tak se o jeden kousek hlásím... Je mi vpodstatě jedno, jaká to bude verse, i když preferuji Ia
O toho s dvoulistou vrtulí nám šlo především, ale jak jsme zjistili co všechno chybělo u klasických výrobců, tak jsme přidali i další věci a vzniknou z toho další verze. Budou dva typy křídel(kulometný a kanonový), trup bude stejný, protože se od Mk.II lišil pouze kapičkou čumáku, kterou si každej odbrousí, když bude dělat Mk.I. Vrtule budou tři druhy+odpovídající kužele(dřevěná dvoulistá, de Haviland, Rotol) U průzkumné verze bude kabinka s boulema(nejspíš vakuová)a odpovídající okýnka s kamedama(nejspíše v leptu, nevím jistě) a pouzdro s nádržípod křídlem pro verzi LR(bude v resinu). Model bude mít dva typy kabin(plochá stará a novější s vnějším pancéřováním)
Co se týče vydání, tak by to mělo bý na Pilsenkit 09, pokud to půjde dobře.
Naposledy upravil Filip Tomči dne 08 srp 2009, 11:38, celkově upraveno 1
Mě by Filipe zajímalo z jakých výkresů jste čerpali, nějak se mě nezdá ten prodloužený čumák. Že by byla Tamka o tolik špatně? U vašeho Spita mě přijde délka čumáku jak u devítek, které měly delší motor s turbokompresorem.
Je to dělaný podle tří výkresů, který se shodují jak rozměrově tak fotograficky a to z Osprey Esa na Spitfirech Mk.I-II, potom z Hurta Supermarine Mk.I/II a starší výkres ale přesnej z publikace Granger. Nevím podle čeho vycházela Tamyia, ale skutečná délka Spitu Mk.I/II je 9,13m což je v měř. 1/72 12,67mm a ten náš chystanej model to má správně. Tamyia to má 12,20mm což vychází na 8,78m, což je podstatnej rozdíl. Bůhví jestli nemají Tamyiáci krátkou i tu 1/48.
Co se týče Spitfiru Mk.IX tak ten má délku 9,54m což ve měř. 1/72- 13,25mm. Takže možnost jestli jsme si nespletli rozměr Mk.I za Mk.IX nepřichází v úvahu.
Filipe nedalo mě to a mrknul jsem doma na model od Tamky ,který Petr na vedlejším foru nazývá roztomile "sračkou", a tahle sračka má trup dlouhý (s nalisovanou SOP) 118 mm + 7,4 mm kužel = výsledná délka 125,4 mm čili je jen o 1,3 mm kratší než tebou udávaný rozměr 9,13 m ( 126,7 mm 1/72) po přepočtu ze skutečnosti. Na vašich fotkách je ale rozdíl délky trupů rozhodně větší. Opravdu budete mít nejpřesnějšího Spita? Nebo bude pro změnu nafouknutý na délku o odhadem 2-3 mm?? Tebou udávaná délka Tamky 122 mm nesedí ani na jedno moje měření.
Pokud tě budu chytat za slovo, tak Petr nenapsal na jiném forum o modelu Tamiye že je to "sračka" jak píšeš, ale napsal "humáč" a to je hovorově humus, což není ani sprosté slovo, ale odborný výraz v zemědělství.(bohužel ho lidi používají i v jiných případech)
Pokud chceš, tak si Martine zmenši výkres z aerodetailu do měřítka 1/72(oni ho tam mají v 1/48) a přilož na něj ten model a uvidíš sám kolik jim chybí na délku. Tamiya totiž dělala svůj model podle publikace Aerodetail, kde je výkres správně rozměrově a až na ten čumák jim ten model na něj padne přesně.
My nejsme s Petrem nějaký zastánci honění milimetrů, protože i když děláme modely podle výkresů, tak po zaformování se model stejně scvrkne tak o 1%. My nikomu nic nevnucujeme, pouze prezentujeme ve svým tématu svůj výrobek o kterém jsme přesvědčeni, že je dobrý. Každá firma má právo porovnávat svůj výrobek oproti jiným konkurenčním firmám resp. dělat si reklamu, tak nevím proč se všichni divěj. Potom je na zákazníkovi, kterému výrobci dá přednost podle toho co je pro něj nejlepší. Pokud si někdo myslí, že je Tamyia lepší, tak je to jeho věc.
Pokud budeš na Pilsenkitu, tak ti to tam názorně předvedeme.
Já jsem tě jen předložil to co jsem naměřil na modelu. Podle rozměrů a přepočtu ze skutečnosti Tamka zase tak špatně nevychází. Druhá věc jsou proporce. Pokud má krátký čumák , vy jste čumák prodloužili jen o těch 1,3mm + 1% na smrštění ? Když dle fotek na webu je rozdíl viditelně větší než mnou popisovaný rozměr? Aby jsi mě pochopil, nejde mě o to kdo je lepší, ale mě to srovnání vašeho másteru a Tamky prostě moc nesedí. Výkres v Aerodetailu je možná dobrej, ale je bez chyb? Já nevim, já ho neporovnával se skutečnou mašinou.
Ještě bych doplnil, znovu jsem koukal na fotky. To to neumíte nafotit lepší? Fotka celých trupů je celkem OK, ale fotka detailu čumáků je uplně mimo, asi focená z uhlu, pak to zkresluje a nesedí vám na výkres trup Tamky- výřez pro kabinu na modelu a rám na kabiny na výkrese + křídlo, ale zato perfektně sedí trup AZ. Nebo že by záměr aby to tak vyšlo? I když budete mít možná nejpřesnější model Spita, bude taky tak pasovat jako Tamka? Nebude, jestli budete pokračovat v nastolené kvalitě lisování, pak "humáčem" někdo nazve váš model. Tímto bych debatu asi uzavřel, napsal jsem jen své pocity.
Ohledně Pilsenkitu to je trochu směšná otázka , to víš že tam budu, lítat v oranžovým triku pořadatele. Zastavím se u vás,nejen kvůli Spitu .
Čekal jsem takovou odpověď. Nemám tě to za zlé, ty nejsi tvůrce mástru, ale třeba jsem čekal Petrovo vyjádření na jasně položené otázky. Nechám si to od Petra v Plzni rád vysvětlit,jestli bude co, zatím to pořádně nevysvětlil ani na nbk.
Nechci tady rozjíždět flamewar ale musím se zastat pánů od firmy Tamiya, co vím tak jejich lidi objíždějí při přípravě nových modelů skutečné muzeální exponáty a tam fotí,měří a kreslí, co vím tak lidi od nich byli například i u nás v Lešanech při přípravách modelů ruských tanků, kde si to "ohmatávali" v reálů a je mi dost divné že tak renomovaná firma by u tak slavného letadla jako je Spitfire si jej nedojela přeměřit do Duxfordu nebo kde jej mají. Na té porovnávací fotce, která je zkřivená jak hrom viz. to tamiyácké ( přeci jenom v tom má Tamiya prsty ) pravítko pod fotkou, je jasně vidět, že oba dva trupy nejsou správně doraženy ocasem na tu šnajtku kde končí podle nich délka letadla, navíc si nemohu pomoci ale na ten výkres sedí lépe ta Tamiya zatím co druhý "master" na ní po obvodu nějak divně sedí a přechod křídla v zadní části se jeví úplně mimo reál. Musím souhlasit že prozatím to spíše připomína fakt tu "devítku" než "jedničku", ale ta fotka je opravdu špatná tak bych radši počkal na reálný model a ten porovnal třeba na SAM výkresy , ty výkresy s kterýma se to porovnává na fotce zrovna moc důvěry nebudí. Etot vsjó !
To Štěpán, tak se Samy výkresy by jsi to vyhrál. Těm nevěřím , jednak pocházejí z Polska a za druhé se jim liší délky bokorysů u stejných verzí, třeba u IX jsem naměřil rozdíl na trupu cca 2 mm na výkresech. Nejlepší by bylo sehnat fotku z boku na Spita Mk.I, převést do měřítka a na tu fotku potom hodit kontury trupů Tamka - AZ. Pak by se vidělo co je lepší, a jak jsou na tom jednotlivé proporce.
A co výkresy v Model Artu na Spitfire ?? Ty jsou taky mimo ? Co se týká fotografie z bokorysu, tak dost záleží na způsobu nafocení, tak si fotím třeba techniku zcela nedávnou jsem si tak fotil vlakovou soupravu a je lepší podle délky objektu to radši nasekat na kratší úseky a v počítači to pak sesadit, ale je fakt že dobrá fotografie z boku je mnohokráté lepší než sebelepšeji se tvářící výkres. Jo výkresy to je achilova pata modelařiny V každém případě mohu říci že Tamka jsou fakt docela šílenci co se důslednosti při přípravě modelu týká.
Tak kamufláže už jsou komplet vybraný. Až budou namalovaný tak je pověsíme na stránky a sem. Budou tam zajímavý a celkem neokoukaný kamufláže. Můžete se těšit.
Myslím, že model bude bez leptů(krom krytů kamery) a v resinu bude jenom ta přídavná nádrž na verzi LR. Vše bude v plastu jako u většiny firem a cena by měla zůstat nízká.