Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ What if...
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bubákova galerie

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Československé námořní letectvo-připomínky

Příspěvekod PantherG » 12 úno 2009, 20:00

teda Bubáku,člověče,Ty se nezdáš :P :P :P ....Máš spisovatelské střevo =D> =D> =D> ....doufám,že se někde na nějaké akci potkáme...v Pardubicích nebo v Brně....jinak už mám pár modelů naší "Maríny" v kitníku....jen sehnat obtiskový papír,abych mohl tisknout vlastní obtisky a malůvky na eroplány...naši námořníci jich mívali na letadlech spoustu..

Ad Tarawa (Zborov) - výkres mám,jen ho dát do barev....co budu mít Ti pak přihodím přímo do Tvého tématu...pokud nemáš nic proti...pokusil bych se to zpracovat i s popisy....ale to má ještě čas... :wink:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 13 úno 2009, 15:30

PantherG: V Brně se potkáme asi určitě. Pardubice doma navrhnu.

Elvis: LLV byla hodně zastaralá a po působení v Druhé světové válce i poškozená. Po válce ji v Americe nechali tak jak byla a už v době výcviku našich pilotů na Aviích většinou jen kotvila při pobřeží a sloužila jako plavoucí letová paluba. Ta loď se nedala použít v podstatě už na nic jiného, než jako cvičný cíl. A navíc v době jejího potopení už se plánoval nákup LL-1.

Poslední díl je možná trochu uspěchaný. Šel jsem do kina :( :evil: :( a tak jsem poslal co bylo napsané bez nějakých větších korektur. Další díl bohužel v pondělí. Nechal jsem na intru své poznámky k následující události #-o
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 13 úno 2009, 16:10

Kolega Raptor mi poslal tuto Soukromou zprávu.

Pánové, jakožto odborníky na naše námořní letectvo mám několik dotazů stran používání letounů typu F4U-1

a)která verze byla používána?

b)jsou platné pouze pouštní kamufláže nebo se používaly i šedé?

c)jsou známy nějaké podrobnosti jejich nasazení případně střetů s nepřítelem?

Předem díky za odpověď

Pokusím se mu tedy odpovědět veřejně. Třeba to bude zajímat více lidí.

a) Nevím, verze neznám. Ale myslím, že první stroje byly stejné verze, jako kreslil PantherG. Stroje dalších sérií pak byly stejné verze, jako používaly USA v Korei (F4U-4B podle chytrých knih)
b + c) Do konfliktu vstoupily Korzáry ve standartním nátěru námpřního letectva. Po náletu na Francouzskou flotilu v Abu Kíru, kde se poprvé střetly s Migy začaly Korzáry doprovázet Mstitely při útocích na pozemní cíle. Zhruba v této době dostaly Korzáry pouštní kamufláž. Nasazení spočívalo v průzkumu bojem v malé výšce. Korzáry létaly vždy 4. Dva prováděly let těsně nad zemí a provokovaly protiletadlové dělostřelectvo a zbylé dva vyhledávaly záblesky děl z velké výšky odkud se na odkrytá palebná postavení vrhaly k útoku raketami. Po této akci Korzárů většinou následoval velký nálet Mstitelů. Letouny se většinou stihly vzálit ještě před příletem Migů. Pokud by se Migy přeci jen přiblížily, lětělo na konci roje Mstitelů vždy několik Korzárů, které měly Migy vlákat do souboje a umožnit ostatním návrat na LL. Na totu roli návnady ( piloti Korzárů měli proti Migu malou šanci) se většinou hlásili dobrovolníci vyhledávajíci souboje a osobní úspěchy. Díky své odvaze se staly piloti Korzárů v republice velice oblíbení. Velení však takové hazardování se životy brzy zakázalo. V té době se však již vylodili Britští vojáci a námořní letectvo bylo staženo.
Během bojů se Korzáry osvědčily jak při útocích na pozemní stanoviště protiletadlových děl (prováděné raketami), tak i při nočních útocích na zásobovací a komunikační trasy Francouzů. Byl zaznamenán jeden sestřel Migu 15 letounem Korzár.
Stroje velice trpěly létáním v malých výškách a nekvalitní pískové barvy se z nich velice brzy otřely až na kov.
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 13 úno 2009, 20:26

No...já Raptorovi odpověděl trochu stručněji.... :grin:

cituji sám sebe: z USA přijely na lodi v origo kamo (tedy trojbarevná US...byly to starší mašiny z depozitů....později byly (asi po 14ti dnech ) přebarveny do "pouštních" barev....a po dalším měsíci začaly dodávkynových F-4U-4...Jo...výsostné znaky byly přetřeny během cesty...takže i US.trojbarevka má naše kokardy)...kotvy byly domalovány až na pouštní kamo....a trojbarevky měly bílé dvoumístné čísla na motoru a na malých krytech podvozku
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 13 úno 2009, 22:52

Odpověděli jsme skoro to samé. Je vidět že čerpáme ze stejných zdrojů. Akorát, že já píšu všechny své myšlenkové pochody. Někdy si říkám že napíšu holou větu, ale pořád mě napadaj další kraviny a nakonec mám větu na tři řádky.
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 14 úno 2009, 10:04

No já jen sdělil nejnutnější podklady ke stavbě modelu.... :grin: :grin:
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 14 úno 2009, 16:13

Máme za sebou léta sedmdesátá a s nimi poslední velkou krizi ve středomoří. udělali jsme si sice ostudu ve světě, ale zase je každému teď jasné že se s nikým nebrbláme.
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 14 úno 2009, 20:47

Dobrýý,Bubáku....kurnik...budu muset skompletovat "historii kamufláží Čs.námořních letounů" :-k :-k :-k :-k #-o
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 17 úno 2009, 17:52

Omlouvám se. Nemohu teď psát. Mám sice vymyšleno, ale raději dělám práce do školy. Kdyby byl zájem tak to mohu dovykládat v Pardubicích.
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 17 úno 2009, 19:08

V pohodě...já si na pokračování počkám :P :P :P :P
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 19 úno 2009, 18:30

Vypadá to, že další díly budou až za hodně dlouho. 9.3 mám ve škole termín pro odevzdání prací co teď dělám a do té doby nevím co napíšu. Kdyby se někdo chtěl ujmout psaní místo mě tak pošlu osnovu s nastíněným dějem. To bych ocenil hlavně u období 1990-2000. Vůbec se totiž neorientuji v konfliktu v bývalé Jugoslávii. Sice nějaké texty mám, ale vůbec nechápu o co tam šlo, jak, proč.. Nechci se tu dopustit nějakého velkého historického přešlapu. Přeci jen je to historie nedávná a každý si jí pamatuje.
Zároveň chci všechny kolegy upozornit, že v Modeláři 2/2009 je na zadní straně obálky bokorys stroje Hellcat s nápisy TEST. Naše letectvo o nákupu těchto strojů neuvažovalo a Hellcat v Modeláři je tak správně přiřazen agentuře NACA.
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 21 úno 2009, 21:54

Nemohu dále psát. Kdo chce hidtorii dokončit tak mu pošlu osnovu co se má dále stát. Ale nepište tam prosím vlastní vymyšlené příběhy. Mám už vymyšlenou celou historii. Mrzí mě to, ale ve školé je dost práce.
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 21 úno 2009, 22:35

Neboj...dokončíš to,až na to budeš mít čas...já mám taky svůj příběh rozepsaný jak dlouho...no a ? Aspoň je na co se těšit... :P
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 22 úno 2009, 21:39

Do konce týdne bude další díl. Musím už začít dělat něco užitečného. Ve škole pořád jen dělám obaly, animace, modely betonu. To je na zblbnutí :shock: :shock:
Pokusím se zameřit i na muzeiní historii. Proto bude celý díl, kromě obvyklého výčtu nakoupených strojů, jen o Muzeu námořnictva.

Panthere máš nějaké ty výroční kamufláže?
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 22 úno 2009, 21:53

Tak krom těch již zveřejněných zatím nic....byl semcelý víkend "v luftě"...zítra máknu :arrow:
Obrázek
PantherG

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na What if...