Něco co už někdo vymyslel dřív něž jsme to taky začaly .Z modelmág-u.Autor Luboš Vinař
Avia B-534 v RAF Vydáno dne 01. 04. 2003 (6102 přečtení)
Pátrání v archívech může občas vydat zajímavé skutečnosti. Zvláště je-li 1. dubna
Našemu norskému kolegovi Puli Bedrnovi se podařilo v britských archívech najít zajímé dokumenty ohledně použití Avie B.534 v britském vojenském letectvu za druhé světové války. Podle archívu v dubnu 1943 ukořistili spojenci jeden letoun Avia B-534 v Řecku. Zajímavý exemplář byl dopraven lodí do Anglie a dlouhodobě testován. Po skončení zkoušek byl letoun nabídnut Československé 312. stíhací peruti k cvičným a udržovacím letům. U peruti byl s velkým nadšením přijat a dostal i označení peruti na trup. Dokonce prý několikrát vzlétl i na obranu letiště před německými bombardéry. V době invaze dostal, stejně jako další spojenecké letouny, invazní pruhy na trup a křídla a v třetí den invaze se, pilotován majorem Pašátkem, demonstrativně zůčastnil vylodění. Bohužel krátce poté s ním pilot Peřina nepřistál jako do peřin a Avii totálně zrušil. Tak skončila krátká kariéra tohoto typu v RAF. Kolega Nedeljak si dovolil na základě kusých informací rekonstruovat barevné schéma Avie
Vzhledem k množícím se dotazům čtenářů na pravost této informace vydává redakce toto prohlášení: Není nám nic známo o tom, že by RAF kdy získala a testovala Avii B-534. Kamuflážní schéma a veškeré informace v tomto článku jsou smyšlené a jedná se pouze o aprílový žert. Těm kteří naletěli se omlouváme. Redakce
To je dobré.., brácha ujel před žloutenkou do Almóca a Ty jedeš sem. Nevím, poptám se. Ještě řekni, že máš být na Větrníku a sloužíme za Tebe zádušní..
Minimálně do třetího listopadu mě Strahov nemine.Potom se uvidí ale mám zaječí úmysly.Co se žloutenky týče tak z toho mám celkem strach.Už jsem letos byl rudý a žlutý odstín si rád odpustím.