Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ What if...
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Vývoj ČSR a AČSR během Mnichovské války a po ní -Diskuze

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Vývoj ČSR a AČSR během Mnichovské války a po ní -Diskuze

Příspěvekod Raptor » 20 dub 2011, 19:02

Jacques píše:Tak jsem taky dočet Žáby v mlíku. Zajímavý čtení, ale zodpovědnej redaktor by zaslopužil přes držku. Tolik překlepů a gramatickejch chyb, děsný.
Trochu mě vyvádí z míry, že není k dispozici kloudnej model I-16 typ 5, vyjma A-modelu, kterej jsem sice neviděl, ale reference jsou dostatečně odstrašující. Jelikož je to zhruba stejnej rok výroby, jako I-17 od téhož výrobce a to je snad největší masakr, jakej jsem kdy stavěl, opravdu na to nemám moral.

Spíš než redaktor za překlepy a gramatiku (co jsem při úrovní svého prasopisu ochoten tolerovat) mě v díle vadil totální amatérismus (nebál bych se říct ignorantství) autora co se týče techniky.Neřeknu kdyby se to muselo pracně hledat v knihách ale i ta blbá wikipedie dnes ví že MB-200 nebyl dolnoplošník a že PLŘS stojí podstatně víc než housky na krámě...
Workbench: 1/48 Macchi MC.200

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacques » 21 dub 2011, 08:12

No, ten text by si někdo znalej pravopisu přečíst moh. Že by to v dnešní době ještě navíc lektoroval odborník, to už jsem odvyk.

ICM dělá tři I-16, ale samý pozdní verze.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Jacques

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Anton » 21 dub 2011, 09:55

Drnek je romantickej monarchista s poněkud "umělečtějším" přístupem k realitě. Což o to, to tu předvádí kde kdo, od Thůda po pařana. Ale co nechápu, je to, že to opravdu nenechá přečíst pár věcí znalých lidem.., k jazykové redakci se nebudu ani vyjadřovat..
Obrázek
Anton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacques » 21 dub 2011, 14:15

Druhej díl Drnka jsem ještě nečet, jenom jsem prolistoval ty apendixy o techjnice. Jak tak koukám na ty návrhy čs. tanků: nešlo by to postavit na pojezdu Cromwella, případně těžkej tank na pojezdu kávéčka? Techniku běžně nedělám, ale i tak, stavět model tanku od základu bych si fakt netroufnul, je potřeba z něčeho vycházet.
Líbí se mi ta německá úprava KV-2 s kanónem 88mm (upravili takhle prej dva nebo tři kusy), ale to do čs. whifu asi nejde. ale čs. camo by tomu slušela...

Dále postrádám nějakou smysluplnou koncepci bitevního letounu pro přímou podporu, v případě války proti SSSR obzvlášť užitečnýho proti ruskejm tankům. Drnek píše cosi o A-302, vycházející z bombardéru A-300, to se mi nezdá.
Možností se nabízí několik. Buď Š-50, ale tam si nejsem jistej (a hlavně sehnat model je problém). Nebo pokračovat ve vývoji B-71 - dát silnější motory, oplechovat, přidat aerodynamický brzdy, zrušit předního střelce a do čumáku soustředit hlavňovou výzbroj. Případně si od Němců koupit nějaký Stuky (géčka? v čs. camo by to nemuselo vypadat špatně), v případě nadstandartních vztahů s Anglií by to šlo řešit buď Hurrybomberama a později Typhoonama, ale tam je problém s vysokooktanovým palivem; nebo nakoupit Whirlwindy, dát jim naše motory HS Ydrs, aby to mohlo lítat na BiBoLi, upravit hlavňovou výzbroj. Podvěsit nějakej protitankovej kanón, rakety pod křídla.
Vývoj TRULu dává možnost když už ne PLŘS (elektrotechnika), tak přinejmenším použitelnýho raketovýho motoru na TPH. Ten by šel použít jednak na neřízený rakety věšený pod letadla, druhak bychom mohli mít vlastní kaťuše/Nebelwerfery - "Žižkovy varhany."

Tak nevím. Ale myšlenka na upravenej čs. Whirlwind mi nedá spát... :-k
Jacques

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 21 dub 2011, 14:27

Jacques píše:Líbí se mi ta německá úprava KV-2 s kanónem 88mm (upravili takhle prej dva nebo tři kusy),

O tom nic nevím..ja vím jen o jedny KV-1 do který dali svoji německou 75...ale o tom co píšeš sem ani neslyšel.
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacques » 21 dub 2011, 14:34

Myslím tohle.
Možná že to tak je, o tancích vím prd...
Jacques

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 21 dub 2011, 14:45

No, on by se těžký tank dal možná postavit i na základě Lt-38.Prodloužit u ní korbu, přidat 1-2 páry pojezdových kol a na tomto základu postavit věž pro těžší dělo tak by to nemuselo být zcela bez šancí.Každopádně Cromwella bych nechal spát - to je přo rok 1938 příliš pozdní konstrukce a (stejně jako u Typhoonů) je otázka zda by v takovéto verzi historie vůbec vznikla protože i samotný stíhací-bombardovací Typhoon byl spíše z nouze ctnost protože původně šlo o stíhačku která se ke stíhacímu-bombardování dostala až ve chvíli kdy se jako stíhačka neosvědčila.

Co se týče A-302, jde o reálný projekt dvoumotorového dvoumístného bitevníku.Bohužel, nikdy neopustil rýsovací prkno ale kresba je v knize Československé prototypy a tuším že i v Němečkovi.K bitevníkům obecně, spíš než o Štuky Gčka a Hurribombery (což je spíše frontová nouzovka než reálný rozvoj typů) či krkolomné přestavby koncepčně zastaralých letounů jako je Š-50 bych se snažil využít náklonnosti sovětů v roce 1938 a vyrazil z nich licenci na Šturmoviky.Co se týče bitevníků tak WWII nic lepšího nenabídla.Ovšem v příípadě licenční výroby navrhuju hned ze začátku tlačit na zadní střeliště tak jak bylo původně zamýšleno.Do té doby nouzově upravit B-534 případně Kaťušky (dát Kaťuškám nějakou analogii SD-2?).

Stran TRULu, už jsem to zde psal několikrát a napíšu to ještě jednou - slepá cesta vývoje.Už před válkou u nás probíhaly jednání o koupi RS-82 pro B-534.Vyjít z téhle koncepce a zesílit ji, nemusíš topit miliony v řízené střele velikosti Wasserfallu (spíše větší) a celkem levně získáš účinné neřízené protitankové a protivzdušné střely.

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 21 dub 2011, 15:15

Jacques píše:Myslím tohle.
Možná že to tak je, o tancích vím prd...

Tam to máš napsaný KV-1 Výše si měl KV-2 tzn ta vysoká věž s houfnici.
A ta verze je vybavena německou 75..co byla na Pz.IV.
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacques » 21 dub 2011, 16:50

Tom: zalistoval jsem Němečkem a más pravdu, skutečně tam něco takovýho je. Akorát nevím, z čeho to udělat. Možná křídla ze šturmovika, trup z Battlu nebo něčeho podobnýho, ocas z nějakýho Poteze 63x. Škoda že jsem sdělal ten šturmovik od Mikra, na prznění by byl ideální.

Vycházím z reality Žab v mlíku, kdy jsme slavně zvítězili v r. 1938 a začali zbrojit proti SSSR. Otázka je, nakolik by byl pravděpodobný prodej licence nejmodernější techniky, vyzbrojovat budoucího protivníka může snad jen blbec nebo Američan.

Ta kniha je hodně optimistická, v reálu by to IMHO skončilo v nejlepším případě plichtou, která by byla Pyrrhovým vítězstvím, a to hlavně za předpokladu, že by Hitlera picli jeho vlastní generálové a v Německu vypukla když ne občanská válka, tak aspoň převrat. Kdyby se nás v tu dobu Stalin rozhod "osvobodit", už bychom neměli nic, co mu postavit do cesty a aby si nás zkoušel získat politicky a prodal nám licence na nejmodernější techniku, proč by to dělal.

Co se toho vývoje SB-2 týče, výsledkem by mělo bejt něco jako Archangelskij Ar-2, akorát se zaplechovanou přídí (takže by to vypadalo jako Avia B-771 :) ) Zadní střeliště ano, ale skutečně střeliště, věž se tam nevejde. Při stavbě B-771 jsem měl velkej problém najít věž, která by tam aspoň přibližně pasovala. Dvojitá směrovka by taky nebyla od věci.
Moc pěknýho Archangelskýho dělá A-model, bylo by z čeho vycházet.

Ruskejch strojů pro alternativní WW2 je k dispozici fůra. Namátkou Su-2, I-180/185, IS-1/2 + nespočet dalších prototypů včetně proudových.
http://fantasyplanet.cz/clanek/modely-pro-scifisty-34-mnoho-nechybelo
http://fantasyplanet.cz/clanek/modely-pro-scifisty-36-mnoho-nechybelo
http://fantasyplanet.cz/clanek/modely-pro-scifisty-54-k-15-posledni-projekt-inzenyra-kalinina
http://fantasyplanet.cz/clanek/modely-41-na-obloze-veci-divne-2-ptak-ohnivak
Jacques

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 21 dub 2011, 17:00

Tak ona je zcela na místě otázka nakolik by byl Stalin ochoten zahájit válku proti Polsku a následně nám a Německu už v letech 1938/1939.Co si budeme namlouvat, připravený na to zdaleka nebyl a byl by to pro něj přinejmenším dost riskantní podnik...Proto bych možnost nákupu šturmoviků neviděl zas tak nereálně.V sovětském letectvu se moc velkému zájmu zpočátku netěšily a podobně jako u řady typů ve Španělsku by to byla vítaná možnost vyzkoučení téhle konstrukce v boji.

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacques » 22 dub 2011, 08:20

Tak tohle je to A-302 podle Němečka. Žádný další údaje, jenom tohle.

a302.jpg

Jacques

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 22 dub 2011, 20:58

Jacques píše:Druhej díl Drnka jsem ještě nečet, jenom jsem prolistoval ty apendixy o techjnice. Jak tak koukám na ty návrhy čs. tanků: nešlo by to postavit na pojezdu Cromwella, případně těžkej tank na pojezdu kávéčka? Techniku běžně nedělám, ale i tak, stavět model tanku od základu bych si fakt netroufnul, je potřeba z něčeho vycházet.
Líbí se mi ta německá úprava KV-2 s kanónem 88mm (upravili takhle prej dva nebo tři kusy), ale to do čs. whifu asi nejde. ale čs. camo by tomu slušela...

Dále postrádám nějakou smysluplnou koncepci bitevního letounu pro přímou podporu, v případě války proti SSSR obzvlášť užitečnýho proti ruskejm tankům. Drnek píše cosi o A-302, vycházející z bombardéru A-300, to se mi nezdá.
Možností se nabízí několik. Buď Š-50, ale tam si nejsem jistej (a hlavně sehnat model je problém). Nebo pokračovat ve vývoji B-71 - dát silnější motory, oplechovat, přidat aerodynamický brzdy, zrušit předního střelce a do čumáku soustředit hlavňovou výzbroj. Případně si od Němců koupit nějaký Stuky (géčka? v čs. camo by to nemuselo vypadat špatně), v případě nadstandartních vztahů s Anglií by to šlo řešit buď Hurrybomberama a později Typhoonama, ale tam je problém s vysokooktanovým palivem; nebo nakoupit Whirlwindy, dát jim naše motory HS Ydrs, aby to mohlo lítat na BiBoLi, upravit hlavňovou výzbroj. Podvěsit nějakej protitankovej kanón, rakety pod křídla.
Vývoj TRULu dává možnost když už ne PLŘS (elektrotechnika), tak přinejmenším použitelnýho raketovýho motoru na TPH. Ten by šel použít jednak na neřízený rakety věšený pod letadla, druhak bychom mohli mít vlastní kaťuše/Nebelwerfery - "Žižkovy varhany."

Tak nevím. Ale myšlenka na upravenej čs. Whirlwind mi nedá spát... :-k

druhej díl je více-méně "žvatlání", nemá takový spád jako první..je to spíše jakási "přírprava" na díl třetí..
co se týče těžkého tanky, já osobně bych vycházel z St. vz.39 http://utocnavozba.wz.cz/tank/s-st39.htm
zajímavě to vyvinuli švédi do Strv m/42 http://www.youtube.com/watch?v=qTKD6JlEmzQ
http://en.wikipedia.org/wiki/Stridsvagn_m/42
druhá větev možného vývoje středního tanku rozvinutím T-22 od škodovky- viz maďarské licenční tančíky
http://www.fronta.cz/40-m-turan
http://www.palba.cz/printview.php?t=2654&start=0
http://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/hun/Hungary.html
nu a třetí možnost je to "rozvinutí" Lt.38 na jeho znamenitém podvozku..

ad bitevní letouny - Š-50, SB-2 (B-71) nebrat - pokud dvoumotorový bitevník, tak buď úprava/redesign Aera A-300 (ekonomičtější na výrobu než B-71 s lepšími letovými vlastnostmi, hvězdicové motory odolnější vůči lehké OPL oproti vodou chlazeným řadovými), případně nákup licence Jak-2/Jak-4 (smíšená konstrukce vhodnější pro rychlejší náběh sér.výroby,snadná montáž našich motorů namísto původních Klimovů M-103. http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/7740
Teď jsem si ale uvědomil, že nezapadají do časové "osy", neboť prototypy vzlétly 22.2.1939, 31.12.1939 a Jak-4 až někdy v.r.1940.
v případě výběru jednomotorové koncepce bych se přímlouval za domáci Aero A-302, nebo vydyndání licence na Šturmovika..
Na Anglány bych moc nespolíhal, a mimo to Typhoon by, vezmeme-li v úvahu Drnkův politický vývoj Evropy, tak rychle nevzniknul, pokud vůbec (vzpomeňte jaký velký potíže měli britoni se zavádění těchto mašin do operační služby a nebýt Fw-190, kdoví, jestli by se vůbec prosadili)
ohledně whirlwinda - jeho vývoj byl inspirován Bf-110, kdy Air Ministry zadalo vývoj obdobné jednomístné těžké stíhačky v .r. 1935. Opět,vzhledem v vleklým potížím s motory Peregrin vzlétl první prototyp až 11.října 1938.
V době napadení ČSR Německem bylo vyrobeno 45ks Messerschmittu Bf-110B, čili předpokládám, že by tyto stroje hráli v konfliktu spíše epizodní roli.
Pokud by LW a Wehrmacht dostali od nás "na prdel" , nemyslím, že by britové ve vývoji Whrilwindu pokračovali. Na druhou stranu by to asi byla možná dobrá šance získat lacino projekt těžké stíhačky.
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pařan » 25 dub 2011, 15:57

K tomu tanku, podle mě, St vz. 39 by byl určitě zaveden, i když by to asi nějakou chvíli trvalo, za předpokladu, že by sovětská invaze začala v roce 1942. Nevím, jak by se ubíral vývoj pak, jestli podobně jako u Maďarů, tedy vylepšovat St vz. 39 nebo se pokusit o něco nového, co by mohlo být konkurencí T 34. Drnkův vývoj, tedy okopčení T 34 z několika fotek je blbost, ale postavit těžký tank na upraveném podvozku z Lt vz. 38 by mohlo vypadat zajímavě. Teď je otázka co by se od takového tanku očekávalo, protože čsr je nikdy nebude chrlit v takových počtech jako SSSR. Co myslíte, spíš odolný a silně vyzbrojený, nebo spíš hodně pohyblivý?
Můj dřívější návrh takového tanku tu, ale ten jak tak na to koukám by mohl být reálný spíš až ke konci takové války.
st.png

Uvažovaná výzbroj 75 mm kanón, max pancéřování 70 mm a max rychlost okolo 50 km/h
pařan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pařan » 25 dub 2011, 20:47

Tady ještě malý návrh možné evoluce čsr tanků.
tanky.png

pařan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jacques » 12 kvě 2011, 09:11

Raptor píše:Co se týče A-302, jde o reálný projekt dvoumotorového dvoumístného bitevníku.Bohužel, nikdy neopustil rýsovací prkno ale kresba je v knize Československé prototypy

Otázka do pléna, nemá tu knihu někdo doma? Scan nebo fotka toho obrázku by bodla...
Jacques

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na What if...