Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ What if...
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Obranný potenciál Československé armády v roce 1938

Odeslat odpověď
Příspěvků: 203 • Stránka 11 z 14 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
  • Odpovědět s citací

Re: Obranný potenciál Československé armády v roce 1938

Příspěvekod Torong » 11 čer 2011, 20:31

Teda nevím Glocku, ale podle toho odkazu to vypadá na dost kontroverzní dílo. Ale to co jsem tady psal já to spíš potvrzuje než vyvrací...
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Odehnal » 12 čer 2011, 07:10

Se zájmem sleduji tuto diskuzi , nejsem historik ani badatel v této oblasti. Stále mám však na mysli dle mne dost podstanou věc, kterou mi potvrdili i naši veteráni.
Převaha Německa v bombardovacím letectvu byla , jak technicky, tak i počtem . Jejich účinnost byla prokázána v akcích nad Varšavou a Rotterdamem.

* 27 bombardovacích skupin (cca 400 x He 111, 250 x Do 17, 150 x Ju 86)
* 6 střemhlavých skupin (cca 150 x Ju 87, 60 x Hs 123)

Když k tomu přičtu
výsadkové vojsko , tankové jednotky a kvalitativně lepší stihací letectvo, dopady by byly jistě "nezanedbatelné".

Otázkou je, jak by reagovalo na rozbombardovanou a hořící Prahu a Plzeň, obyvatelstvo a tehdy ne zas tak úplně kvalitní vrchní velení našich vojsk, inspirováné gerontoidním velením a vojenskou taktikou Francie. Když bychom se na pevnostech dlouho drželi, myslím si, že když to nasypali na Rotterdam, tak Prahu by taky nešetřili.

Celkový vliv na probíhající operace a nebo následná rozhodnutí vrchního velení naší armády si netroufám domýšlet.
" Život se skládá ze dvou fází, fáze očekávání a fáze zklamání." Jára Cimrman.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr Odehnal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 12 čer 2011, 08:00

To Torong odkaz je na to abys vedel o cem mluvim. Precti si to sam a pak dej vedet :wink: Ja to cet loni na podzim ve spitale. mam to od kamarada co dela do tanku (taky u nich na vojne byl :wink: ). Cet sem diskuzu pod a mel sme pocit ze mluvej o jine knize.

To Petr Odehnal, nastolil jsi opravdu dobrou otazku (bombardovani Prahy a Plzne - nejen kvuli moralce ale taky kvuli zbrojnimu prumyslu). Ty He-111 a Do-17 nebyly o moc pomalejsi nez 534 :wink: a to hraje roli jako hrom
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 12 čer 2011, 08:39

Určitě ji zkusím sehnat. Podle toho co jsem četl v recenzi, která je v tvém odkaze je to přesně jak jsem psal dřív - můžeš mít sebevíc strojů je k ničemu, pokud je neumíš ovládat a jsou vlivem špatného velení zničeny dřív než stačily nastartovat.

Petře to máš pravdu, jenže Varšava byla o rok později a Rotterdam až v roce 1940. Pokud by LW byla v roce 38 silná jako v roce 40 pak se skutečně není o čem bavit. Ale ona nebyla. Na podzim 38 měla LW prostředky na jeden týden bojů a 100 tun bomb.

Reakce na bombardování Prahy - no v Ostravě by asi slavili :grin: - ne to byl vtip. Bombardování Varšavy se odehrálo ve chvíli, kdy Polsko už prakticky neexistovalo. Vzpomeň si taky na Londýn.

Výsadkové vojsko je tady v podstatě k ničemu - seskočili by přímo před hlavně kulometů. Z pevností se nestřílelo ven z republiky ale dovnitř. Taky nezapomeň, že skákali beze zbraní.

Nemyslím, že veletelé byli pod tak velkým vlivem Franci. Už jen pevnosti jsou naprosto rozdílné od Mag. linie.
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 13 čer 2011, 12:13

K tomuto asi nemám co řícit: http://www.military.cz/army_cr/obrana/obrana.htm
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 13 čer 2011, 15:52

K tomuto asi nemám co řícit: http://www.military.cz/army_cr/obrana/obrana.htm

Zajímavé zhodnocení, s tímhle docela souhlasím. Chyběl nám člověk formátu Masaryka. O hranicích se prostě nediskutuje, o hranice se střílí.
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 13 čer 2011, 16:39

Tak nevím, jestli vyvozovat závěry ohledně roku 1938 podle SNP, je to správně.
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod odish » 26 srp 2011, 09:52

Znám pár pevností které se podařilo rozbít na "prach". Jedná se muniční sklad v Králickém opevnění, ale přesnou polohu už nevím, jediné co si pamatuji, že je to někde v tamějších lesích.. :D Němci při zkoušce odolnosti, tento sklad ještě podminovali, aby šli jak se říká" na jistotu" a ono se jim to podařilo, sklad je rozbitý opravdu (s trochou nadsázky) na prach.

Druhá o které vím že se podařilo rozbít, avšak už né na "prach" je pevnost na opavsku, někde u Darkoviček, leží v malým lesíku kousek od cesty.
Tu němci při pokusu jí rozbít, naplnili výbušninami a odpálili, ovšem jediné co se jim podařilo, tak obrátit střechu srubu a vyvalit jednu zeď.

Toť moje troška do mlýna, pro ty které by aspoň něco z odolnosti zajímalo. :D
Obrázek

Tomáš Odehnal..
odish

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 26 srp 2011, 09:58

ono, něco jiného je objekt podminovávat pokojně při klidu zbraní a něco jiného v "žáru" bitvy..
co jsem četl nejnovější dílko trojice autorů na toto téma, tak při zkouškách odolnosti našich pevnůstek němci stříleli z míst, kam by se v případě konfliktu těžko probojovávali...
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 26 srp 2011, 10:10

U Darkoviček je pár poškozených pevností, ale v nereálných podmínkách.
Alespoň si nedokážu představit, jak by Němci pronikli do pevnosti a zcela nepozorovaně
zde rozmístili několik desítek kilogramů TNT a za souhlasu obránců to odpálili :lol:
Pokud testovali ostřelování z venku, s tehdejší výzbrojí, ani si neškrtli.
O víkendu jsem byl na Březince a opět mi nezbývá než [-o<
Měli přijít, dostali by na prdel.

Post scriptum: jediný způsob, o kterém jsem slyšel, že fungoval na rozvalení
pevnosti bylo utěsnění, naplnění vodou a odpálení nálože uvnitř.
Takto to údajně zmákli po válce - ale naši.
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 26 srp 2011, 20:21

odish píše:Znám pár pevností které se podařilo rozbít na "prach". Jedná se muniční sklad v Králickém opevnění, ale přesnou polohu už nevím, jediné co si pamatuji, že je to někde v tamějších lesích.. :D Němci při zkoušce odolnosti, tento sklad ještě podminovali, aby šli jak se říká" na jistotu" a ono se jim to podařilo, sklad je rozbitý opravdu (s trochou nadsázky) na prach.

Druhá o které vím že se podařilo rozbít, avšak už né na "prach" je pevnost na opavsku, někde u Darkoviček, leží v malým lesíku kousek od cesty.
Tu němci při pokusu jí rozbít, naplnili výbušninami a odpálili, ovšem jediné co se jim podařilo, tak obrátit střechu srubu a vyvalit jednu zeď.

Toť moje troška do mlýna, pro ty které by aspoň něco z odolnosti zajímalo. :D

No, byl jsi u té "Opavské"? Pro upřesnění tento pěchotní srub leží kousek od Ostravy, označení nevím, ale bude to cca MOS 13 až MOS 16. Nevyhodili ho do vzduchu Němci, ale Sověti po ukončení Ostravské operace, kdy do něj narvali veškeré výbušniny a munici, která se "válela" po okolí (a že jí bylo...) a odpálili přesnou hmotnost trhavin můžu kdyžtak zjistit. pokud si pamatuji bylo to cca 2,5 - 3 tuny. Výsledek je takový, že srub je rozpraskaný a "sedí nakřivo". Pokud vím tak s takovým "útokem" projektanti nepočítali. Odolnost opevnění zkoušeli Němci na Pevnosti Dobrošov. Velmi doporučuji prohlídku...
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kragh » 26 srp 2011, 20:35

Kdesi jsem četl,že Němci vyvíjeli a na těch pevnostech i zkoušeli nějakou vysoce speciální "protipevnostní" munici. V jedné z nich zbyly zapíchané i kusy těch granátů...
What-If CZ
Každý člověk musí být každý den aspoň chvíli blázen, jinak se zblázní doopravdy...:-)

Na stole: Ornitoptéra z fimu Duna. Meng 1/300
kragh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 26 srp 2011, 22:53

jj to je pravda, je to i na minimálně jedné pevnosti dochované (tvrz Hanička? nejsem si jist)...
A ty naše obříky obstály více než se ctí..
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 27 srp 2011, 05:48

Ano zkoušeli, byl to právě Dobrošov. Šlo o kumulativní střelu röchling. Zkoušky probíhaly v roce 1943(!) a moc jim to nešlo. Stříleli z nějakých 200 metrů a do bunkru se prokousávali po cca 15-ti cm. V případném boji by se do slušného postavení pro odpal střely ani nedostali...
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 27 srp 2011, 07:31

http://bunkry.cz/clanek.aspx?id=1256

Bohužel jim to šlo, ale jak bylo napsáno, stříleli z takového postavení, o kterém se jim za válečných podmínek, nemohlo ani zdát.
ramasa

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 203 • Stránka 11 z 14 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Zpět na What if...