Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ What if...
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Obranný potenciál Československé armády v roce 1938

Odeslat odpověď
Příspěvků: 203 • Stránka 9 z 14 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14
  • Odpovědět s citací

Re: Obranný potenciál Československé armády v roce 1938

Příspěvekod Tomáš Matyska » 11 čer 2011, 10:11

Jsem bunkrák a chtě nechtě musím přiznat, že pokud by začala válka bez podpory Francie a Británie (jak bylo slíbeno), efektivní obrana by se nejspíš armádě nezdařila. Letectvo bylo proti prvosledovým perutím LW notně zastaralé, tanky jsme měli obecně lepší, než Němci, ale první Pz.III už by nejspíš byly také nasazeny a převaha LT vz.35 by byla při jejich počtu pouhých 300ks eliminována německou přesilou, ač třeba méně kvalitních strojů. Navíc estli se nepletu, tak velká část LT vz.35 měla v různých fázích roku1938 problémy s protipěchotní výzbrojí, poněvadž procházely přezbrojením za kulometů vz.35 na kulomety vz.37, po což bylo nutné vyměnit lafetaci. To se dělo u útvarů a část tanků snad měla zcela odstraněné kulomety i v době mobilizace. Opevnění bylo stavěno tzv. na zdrženou a každá "čára" měla odrážet útok dokud to šlo a v případě prolomení se armáda měla stáhnout na další linii v týlu a takhle to dělat dokud by spojenci nepřišli na pomoc. Pro samostatnou obranu Naše opevnění bylo k ničemu a obrana by byla dříve či později překonána (můj odhad max.14 dní!!!) a tím pádem odstoupení pohraničí zabránilo prolití tisíců litrů krve v nesmyslném boji. navíc se nesmí zapomenout na Maďary, kteří by vlítli na Slovensko, na Poláky, kteří by se nasrali do Slezka, ne které si dělali zálusk a určitě i na tvořící se protifederální slovenské hnutí. Suma sumárum, všechno bylo závislé na spojencích, takže ubránit jsme se nemohli, ale bránit jsme se možná měli, protože kdyby jsme se bránili, tak bysme nejspíš byli Němčourama vyhlazeni a nikdy by z Nás nebyl tak zkur*enej národ jako teď. Národ vychcánků, zlodějů, podvodníků a hrabalů (peněz).

Glock: Jestli se nepletu, tak v září 38 armáda měla ve svém stavu vedeny 4 různé deriváty LT vz.38 zabavené továrně, ale tuším, že dva byly tou dobou ve světě na zkouškách.
Naposledy upravil Tomáš Matyska dne 11 čer 2011, 10:17, celkově upraveno 1
Já tě něco řeknu: Neříkej mi nic!!!
http://www.kpmkaznejov.com/
https://www.facebook.com/lepiMteam/
Tomáš Matyska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 11 čer 2011, 10:17

Oldo , ano v roce 38 to byl jinej wehrmacht nez v roce 40. Slabsi. Jenze i ti kolem byli slabsi (v roce 38). I rusko zbrojilo a urcite budes souhlasit ze uz v roce 38 bylo silnejsi nez nemci. Obe zeme zbrojili "vo 106" a stejhne to bylo v lete 41 rusum prd platne. Kdyz se tu hraje na kdyby, tak pridam tohle. Nebejt toho, ze nemci pomahali na jihu evropy na jare 41 italum tak zautocili na rusko o mesic driv. Verim zy by tu Moskvu dali a buh vi co jeste. Ale na kdyby se v realu nehraje. I velene nasi armady v roce 38 predpokladalo ze sami zadrzime nemce nejvys na par tydnu a skonci to tim ze se armada stahne na slovenko. Cili ze čechy a morava padnou.
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 11 čer 2011, 10:17

Odmítám označení strašpytel. Jak jsem psal, jsem za obranu, ale nevidím to tak růžově, jak to tady bylo nastíněno. Klidně jsme se mohli udržet dva měsíce i více, ale byla by to obrana buď na Českomoravské vrchovině nebo na hranicích Slovenska, toť můj názor.

O počtech tanků jsem psal: Němci měli převahu početní nikoliv kvalitativní.
1. Rychlá divize 38 lehkých tanků.
2. RD 0 (asi 37 tanků na přesunu od 4.RD zpět ke 2. RD)
3. RD 38
4. RD 73
II.sbor tabulkově 47 ve skutečnosti asi kolem 37 (prapor LT 1 od 1.RD)
K 1.říjnu 1938

Nejsou tam zahrnuty všechny tanky, neche se mi to dopodrobna hledat. O kvalitě našich RD nemám pochyb.

Zůstává otázkou počasí, které drželo v šachu německé letectvo a mnoho dalšího. Ale pokud by k válce došlo, jsem si jistý, že bysme svou kůži prodali draho.
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 11 čer 2011, 10:21

Tomáš Matyska píše:Glock: Jestli se nepletu, tak v září 38 armáda měla ve svém stavu vedeny 4 různé deriváty LT vz.38 zabavené továrně, ale tuším, že dva byly tou dobou ve světě na zkouškách.

LT 38 by do války, pokud by začala v říjnu, nezasáhl. Byly k dispozici prototypy a nějaké rozpracované tanky. Ale k dokončení nebylo nic.
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 11 čer 2011, 10:50

Oldo , ano v roce 38 to byl jinej wehrmacht nez v roce 40. Slabsi. Jenze i ti kolem byli slabsi (v roce 38). I rusko zbrojilo a urcite budes souhlasit ze uz v roce 38 bylo silnejsi nez nemci. Obe zeme zbrojili "vo 106" a stejhne to bylo v lete 41 rusum prd platne. Kdyz se tu hraje na kdyby, tak pridam tohle. Nebejt toho, ze nemci pomahali na jihu evropy na jare 41 italum tak zautocili na rusko o mesic driv. Verim zy by tu Moskvu dali a buh vi co jeste. Ale na kdyby se v realu nehraje. I velene nasi armady v roce 38 predpokladalo ze sami zadrzime nemce nejvys na par tydnu a skonci to tim ze se armada stahne na slovenko. Cili ze čechy a morava padnou

Oldo, tohle nemyslíš vážně, že ne? Srovnávat situaci české armády z roku 38 - mobilizovaná, dobře vyzbrojená, znající směry útoku a ku...sky odhodlaná s rudou armádou z roku 41 - bez velení, v kasárnách, odvedenci mající za sebou období stalinových čistek a téměř hladomoru? Kdy navíc Stalin odmítal věřit, že se chystá válka, prostě proto, že si ji nepřál. Krom toho, čím ta panzerwaffe asi na Ukrajině útočila?

Nikdo netvrdí, že jsme mohli Německo porazit tak, že by sám Hitler přišel s bílým praporem. Měli jsme velké šance ubránit se do jara 39. A do té doby se mohlo změnit hodně věcí. Od jara 39 je už jakákoli debata čistá spekulace.

Wermacht na podzim 38 měl podstatně lepší propagandu než výzbroj. (kvalita téhle propagandy je vidět i tady)
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 11 čer 2011, 10:58

Oldo, tohle nemyslíš vážně, že ne? Srovnávat situaci české armády z roku 38 - mobilizovaná, dobře vyzbrojená, znající směry útoku a ku...sky odhodlaná s rudou armádou z roku 41 - bez velení, v kasárnách, odvedenci mající za sebou období stalinových čistek a téměř hladomoru? Kdy navíc Stalin odmítal věřit, že se chystá válka, prostě proto, že si ji nepřál. Krom toho, čím ta panzerwaffe asi na Ukrajině útočila?

S tímto naprosto souhlasím!

Nikdo netvrdí, že jsme mohli Německo porazit tak, že by sám Hitler přišel s bílým praporem. Měli jsme velké šance ubránit se do jara 39. A do té doby se mohlo změnit hodně věcí. Od jara 39 je už jakákoli debata čistá spekulace.
Tuto možnost jsem nikdy nepopřel. A připouštím ji stejně jako milion dalších možných scénářů.

Wermacht na podzim 38 měl podstatně lepší propagandu než výzbroj. (kvalita téhle propagandy je vidět i tady)
Ach bože. Já do nebes wermacht nevynáším. Znám dobře jeho slabiny a nedostatky, ale stejně tak znám slabiny a nedostatky naší armády a obrany.
Jak jsem psal dříve: Ale pokud by k válce došlo, jsem si jistý, že bysme svou kůži prodali draho.
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 11 čer 2011, 10:59

Hmm odhady jak na naši straně tak i německe bylo 6 tydnu boju,pokud by někdo nehodil rozhodujíci závaží do pomyslné váhy. Tzn pokud by ti zaprodanci nás podpořili (pochybuji,když nás tak radostně prodali,jen aby nemuseli do boje) tak by němci byli v pruseru. Rudá pomoc měla vadu s tím,že nikdo ji nechtěl přes sebe pustit bo znali pohádku o smolíčkovi. Dále v naši obraně byla slabina českomoravská vrchovina směrem k Hlučinsku bo tam bylo dost sudeťáku kteří by teoreticky mohli republiku přeštipnout.. a navic jak někdo poznamenal,pšonci a maďaři vy situace určitě využili a ukrojili si svuj dilec z dortu.
K těm CR.32 u maďaru..jim se to machrovalo,bo naši měli přísny zákaz na ně vubec střílet. Bohužel,tak to dopadá,když se velí armádě politicky..na což doplatili i sami germáni.
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 11 čer 2011, 11:06

Ach bože. Já do nebes wermacht nevynáším. Znám dobře jeho slabiny a nedostatky, ale stejně tak znám slabiny a nedostatky naší armády a obrany.
Jak jsem psal dříve: Ale pokud by k válce došlo, jsem si jistý, že bysme svou kůži prodali draho

Tak tohle taky nebylo myšleno přímo na Tebe :)
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 11 čer 2011, 11:26

Ono se totiž často setkáš i s názory, že naše pevnosti by Němce udržely a oni by se do Čech vůbec nedostali. To mi přijde stejně přehnané jako tvrdit, že nás wehrmacht porazí do 5ti dnů.
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 11 čer 2011, 11:40

Hmm odhady jak na naši straně tak i německe bylo 6 tydnu boju,pokud by někdo nehodil rozhodujíci závaží do pomyslné váhy. Tzn pokud by ti zaprodanci nás podpořili (pochybuji,když nás tak radostně prodali,jen aby nemuseli do boje) tak by němci byli v pruseru. Rudá pomoc měla vadu s tím,že nikdo ji nechtěl přes sebe pustit bo znali pohádku o smolíčkovi. Dále v naši obraně byla slabina českomoravská vrchovina směrem k Hlučinsku bo tam bylo dost sudeťáku kteří by teoreticky mohli republiku přeštipnout.. a navic jak někdo poznamenal,pšonci a maďaři vy situace určitě využili a ukrojili si svuj dilec z dortu.
K těm CR.32 u maďaru..jim se to machrovalo,bo naši měli přísny zákaz na ně vubec střílet. Bohužel,tak to dopadá,když se velí armádě politicky..na což doplatili i sami germáni

Jarku tohle popsal Raptor - vliv počasí. Poláci mohli útočit jedině v prostoru Bohumín - Vendryně. Dál jsou hory. Maďaři svou "sílu" ukázali v malé válce. Vliv sudetských Němců se myslím dost démonizuje. Myslím, že spoustě z nich byl nějaký Henlein silně ukradený.
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 11 čer 2011, 11:43

Ono se totiž často setkáš i s názory, že naše pevnosti by Němce udržely a oni by se do Čech vůbec nedostali. To mi přijde stejně přehnané jako tvrdit, že nás wehrmacht porazí do 5ti dnů

Samozřejmě to je pitomost. Ale situace od jara 39 to je krásné téma na spekulaci. :twisted: :twisted: :twisted:
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 11 čer 2011, 12:22

To Jarek.S (ve veci Cr.32) a to si cet kde ze se nesmelo strilet. Aby bylo jasno mluvim o konfliktu mezo Slovenskem a Madarskem v breznu 39. Slovaci sice nahlasili 5 sestrelu ale ani omylem.

Ad silni nemci jako vyplod propagandy..No jak byli nemci slabi, spatne organizovani ci spatne vyzbrojeni si clovek muze udelat obrazek z konfliktu ve Španělsku. Vic k tomu nemam. Jasne ze na podzim 38 byla situace jina nez o rok pozdeji a jeste pozdeji.
Jenze to nejdulezitejsi - dobre vycviceni lide, dobri velici dustojnici a dobrej stab (+ bojove zkusenosti) to vsecko uz na podzim 38 bylo.

Ad rusko 41..doporucuju si precist knihy od Marka Solonina. Stalin se na valku pripravoval. Svedci o tom rostouci zbrojni vyroba, organizace novych jednotek atd...Pak se tu tezko obejvi nazor ze si Stalin valku nepral. On si nepral tu co prisla. Ale to je na povidani jinde.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 11 čer 2011, 13:26

ad Španělsko: myslíš tu jednu jednotku, která byla vyslána prakticky za účelem testování zbraní? Co se týká organizovanosti wermachtu v roce 38 pak si zkus najít něco k anšlusu Rakouska.
Ano Stalin se na válku připravoval, nikde jsem nepsal opak. Ale byl na samotném začátku příprav. I přesto: jak myslíš, že by vypadala slavná Barbarrosa, kdyby Stalin uvěřil rozvědce a armáda vyjela z kasáren? Tipnul bych si, že postup 100 km/den by asi nehrozil.
Těch dobře vycvičených lidí bylo kolik, když branná povinnost byla zavedená až v roce 35? Ono něco jiného je pochodovat v Mnichově na náměstí a zdravit Ádu pravačkou anebo se plazit v šumavském blátě a uvažovat odkud ten kulomet vlastně střílí.
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramasa » 11 čer 2011, 13:53

ad Španělsko: jak jsem psal legie Condor k dispozici nebyla, byla ještě ve Španělsku nebo na přesunu.

ad Stalin: On se na válku chystal ale plánoval ji tak tak v roce 1943. Tak na to prostě trval a bral hlášení svých lidí jako provokaci.

Wehrmacht měl ty samé problémy jako my. Starší zálohy nedosahovaly úrovně těch mladších apod.
ramasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 11 čer 2011, 14:17

ad legie Condor. Probihala rotace lidí ale to určitě víte že jo 8-) takže v němcku bylo dostatek lidí se zkzušenostma atd .němci tenhle test opravdu dobře "zpracovali"

ad rusko fakt si přečtěte toho Solonina. Vyšel z domácách dokumentů i dřív nedostupných nebo opomíjených. Ve zkratce Stalin chystal útočnou a to na rok 41.
Mirek glock Říha

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 203 • Stránka 9 z 14 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14

Zpět na What if...