Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ What if...
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Československo trochu jinak - diskuze

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Československo trochu jinak - diskuze

Příspěvekod Wizard » 01 dub 2010, 07:20

Tak co ? S-199 a S-92 ?
When the priest killed a maiden in the metal church
Armored saints and warlocks watched the slaughter
Rage of the slayer forced the pretty maids
To kiss the Queen in crimson glory
Wizard

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 01 dub 2010, 11:38

Takže tady je k posouzení můj názor…
Podpora ze strany SSSR bez přímého vazalství?Budiž, to by snad šlo nicméně začíná to skřípat ve chvíli kdy vystupujeme z RVHP (což by při hospodářství tak jak bylo nastaveno byla ze dne na den katastrofa-spousta věcí by se najednou vyráběla zbytečně a bez odbytu, mnoho by toho zase chybělo).V první řadě je nutné si uvědomit jednu věc.Zrušit podobné svazky (stejně tak návaznost na EU, VS, NATO, …) a otočit hospodářství o 180 stupňů nelze ze dne na den.Naopak, vyžaduje to dosti dlouhou přípravu a mám značné pochybnosti o tom že by se tato příprava neprovalila (jsme v čechách-tady se všechno rozkecá…) takže by Stalin neprotestoval nýbrž v červenci 1950 by měl již dávno v chodu protiopatření jak zamezit cuknutí se ČSSR jinam.Mimo to, při první známce snahy cuknout by nám pořádně přitáhnul kohoutky a to by byla katastrofa s okamžitým dopadem na civilní i vojenský sektor (čím živit armádu když není palivo?).Takže by se mu mohlo podařit přizemnit naši armádu podstatně dřív než by padnul první výstřel (samozřejmě je tu možnost zásobování ze západu nicméně i zde by efekt rozhodně nebyl okamžitý a pokud zbrojíme, dost těžko by bylo možné platiti za dostatečné množství dovezených komodit tolik co by si bezesmluvně západ řekl-o tom že by se do celé záležitosti s ohledem na dohody se SSSR ani míchat nemusel/nechtěl lze velmi reálně uvažovat).

Co se týče převratu, pořád mi zde chybí nějaký způsob jak zabráníš občanské válce, okupačním stávkám ve fabrikách,…Jak napsal přede mnou už kolega Fishbed, podpora komunistů byla po válce velice silná a pokud by jsi komunisty postavil mimo zákon, musel by jsi zavřít i velkou část obyvatelstva-pokud by se ti to vůbec podařilo.Navíc nespoléhej na absolutní loayalitu silových složek-pokud budou muset jít proti svému přesvědčení, není jisté jestli udělají to co jim vláda nařídí-mnohem spíše se začnou mydlit mezi sebou a to dává povstalcům mnoho možností jak na tom vládu oběsit…

Stran námořnictva, doplním jen to co už napsal Fishbed.Pokud by sověti skutečně měli zájem na tom aby měli za každou cenu volný přístup přes Bosbor a Dardanely do Středozemního moře, poslali by do akce Černomořskou flotilu, tedy jednu ze svých nejsilnějších námořních formací a dost těžko by žádali prioritní zapojení malých námořních formací ČSSR a dalších vnitrozemských států.Když jsme u nich, osobně vidím možnost získání lodí dle tvého návrhu dosti pochybně protože je minimálně zcestná úvaha že Nizozemci budou prodávat své lodě svému nepříteli (ať se nám to líbí nebo ne, politická situace v Evropě byla taková že se jen odpočítávaly hodiny než se na sebe oba bloky vrhnou takže jakákoli zbraň prodaná ze západu na východ (totéž opačným směrem) mohla být v brzku použita proti svému prodejci.

Co se týče letectva, je to na svou dobu přemrštěné a přefinancované.Pe-2 si můžeš myslím pro 50.léta škrtnout, vyřadily se podstatně dřív už jen proto že jejich kvalita v době dodání nebyla nijak valná a záhy šly spolu s Lavočkami La-5FN a La-7 u nichž trpěly hnilobou především trupy z deltadrevesiny (při výrobě se počítalo s tím že tyto letouny zkrmí fronta-služba delší jak pět let nebyla plánovaná) do šrotu.Co se týče zbytku, počty patnáctek jsou na rok 1950 opravdu extrémně přemrštěné.Ono by to asi i šlo, jenže pouze v situaci kdyby se u nás okamžitě po té co patnáctka prošla vojskovými zkouškami rozjela masová sériová výroba draků a motorů (to ovšem naráží na tvé plány masové výroby S-92) ovšem potom je otázka nakolik by to bylo vůbec ufinancovatelné (uvědomme si že výroba našich patnáctek byla částečně dotovaná i skutečností že část výroby šla na export-ve verzi UTI jsme se dokonce stali výhradním dodavatelem pro VS-vystoupíme-li z RVHP, VS o nás ztratí zájem taky takže si ty letouny budeme moct strčit tak maximálně za klobouk).Navíc počítej s tím že čím větší letectvo, námořnictvo, pozemní síly,…tím víc sežerou paliva a to vzhledem k možnosti zmíněné v samotném úvodu dosti snižuje jeho akceschopnost…A ještě jedna věc-opravdu jsi přesvědčen že Liberatory jsou u nás vůbec nějak akceschopné?Ony se za Mossie opravdu neměnily jen tak pro srandu králíkům…
Workbench: 1/48 Macchi MC.200

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wizard » 01 dub 2010, 13:15

tak další verze:

-Prodloužil jsem trochu rozepře se Sovětským svazem před odchodem z RVHP.

-Téměř jsem odstranil Migy 15 a T-54.

-Trochu jsem rozepsal námořnictvo a odmazal třídu Tromp.

Asi jsem nepřepsal úplně všehcno co jste chtěli, ale teď toho víc nevymyslím.
Wizard

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fishbed-J » 01 dub 2010, 14:15

Chjo....no...stále...komunisti vyhráli volby (v reálu byl Gotwald demokraticky zvolený a předseda vlády) a se svojí většinou si nezabezpečí silová ministerstva ? (v reálu tušim měli Obranu i vnitro a samozrejme premierský kreslo)
Neustále je historiky upozorňováno jak byl Gotwald ve styku s KGB a jak přijímal rozkazy z Moskvy. V tvé realitě je Stalin stále zobrazován jako neschopný idiot, Gotwald a komunisti jakbysmet. Uvědomuješ si, kolik komunistů bylo v armádě?? Myslíš že by toho nevyužili? V reálnym únoru stačilo to že armáda nezasáhla....takhle bys měl opravdu velice rychle občanskou válku.
Když už ti nevymluvíme námořnictvo (stále si myslim že je to ptákovina), je pěkný že si to upravil, a že cvičíme u rusáků. Bohužel tě zklamu - za 5 let v mírovym stavu neuděláš ze suchozzemců elitní námořníky....možná že část z nichj konečně přestane trpět mořskou nemocí. A dále proč heliporty? Konec čtyřicátých let....co na nich lítá??? Proč je potřebujem?? Pro naše dva Fa-223?? Probuď se a přečti si o vrtulnících něco.
U MiG-15 a T-54 nejde ani tak o omezení jako do roku minimálně 1950 o vyškrtnutí - pokud rozepře začaly v r 1949, pozbyli jsme důvěry a s moderní vojenskou technikou máme útrum! (nejhorší na tom je že nám jí nedá ani SSSR, který nám přestává věřit, ani NATO, kteří mám nevěří)
Nedělej ze stalina takovýho vola....hups, zase sem propásl příležitost.....Spíš by měl probvlém s tim zastavit gardové tankové útvary v Chebu, aby nepokračovaly dál na Bonn.....
Fishbed-J

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wizard » 01 dub 2010, 14:22

Tak já nevím co s tím únorem dál.... Tady jsem v koncích. U mě Gottwald premiérem nebyl. Poupravím až to zas budu přepisovat.

Heli: Myslel jsem si, že tohle napíšete, bylo to proto, že se plánovalo zařazení vrtulníků na začátek 50. let (mi-1). Už jsem psal, s námořnictvem počítám pro budoucnost. Ale nemám tam napsané, že z nich byla elita. Za těch 5 let se sotva naučili lodě řídit, to je mi jasné, budování námořnictva je běh na dlouhou trať.

U té moderní techniky, klidně ji můžu vyhodit úplně jak to budu aktualizovat, ale psal jsem, že šlo jen o něklik kusů (ne víc než 15 - 20) a to bylo přerušeno i těmi rozepři....

Je to aspoň lepší než předchozí ?
Wizard

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fishbed-J » 01 dub 2010, 14:58

1) Lepší samopřejmě - nedej se odradit :-)
2) K vrtulníkům takže z našich děláš viuzionáře, který viděj nové tendy vývoje a z ostatních idioty....Tenkrát krom amíků s vrtulníkama neměl nikdo pořádně zkušenosti....vrtulníky se pořádně ukázaly až později. A počítalo se s Mi-1?? Jak se o ní dozvěděli?? Pochop že nemůžou počítat s něčim co neni. Má vzlet 1950. Pochybuju že sovětská OKB hlásí čs. armádě co vyvýjej....
2a) Co běh na dlouhou trať....předně je naprosto neodůvodnitelný pro Československo.....
3) A já psal že by nepřišli ani ty sakra:-)) MiGy ani náhodou s těma se rozluč. ANI PLECH BY TI Z NICH NEPOSLALI!! U téček možná....hodně hodně možná jeden ukázkovej kousek....ale spíš to samé pro MiG-15
Fishbed-J

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wizard » 01 dub 2010, 15:15

No hele.... zatím námořnictvem si stojím. Ono když nám to prakticky celý budovali sověti tak počítali s vrtulníkama.

S tím únorem už víc neudělám, nevím co.

U stíhačů nechám teda jen domácí S-92

Na pár let můžeme zapomenout na sovětskou techniku, ale (inspiroval jsem se jinde na fóru) byl by moc útěk kontruktéra Jakovleva do ČSSR ? Později to odůvodním příběhově.

ještě minulý týděn mělo z našich lodí v roce 50 létat tohle:
Přílohy
H-47.jpg
Wizard

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fishbed-J » 01 dub 2010, 17:51

Jistě....sověti počítali s vrtulníkama na lodě....a kdy je tam dali??? pátrej sakra!! Dali tam až kamovy, s Mi-1 určitě na lodě nepočítali - tenkrát ještě nebylo proč.
Opět Jakovlev by k nám utíkal proč?????????????????????? Pochybuju že zdůvodníš útěk někoho tak zaháčkovanýho ve strukturách SSSR.
S únorem ti neporadim.....ty sis s tim začal :-)))))
Fishbed-J

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wizard » 01 dub 2010, 18:00

S tím Jakovlevem. Uvažoval jsem o nějakých probleméch s vedením SSSR. Napadly mě nějaké šmeliny s materiálem, neplacení daní,... nevím no něco takového a před trestem radši utekl.
Wizard

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fishbed-J » 02 dub 2010, 06:54

Uvědom si prosím že přemýšlíš o člověku který byl v reálu víc jak 40 let členem vrchního sovětu! 46-89.
Přemýšlej a studuj.....
Fishbed-J

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ringlett » 02 dub 2010, 11:18

Fishbed-J píše:Uvědom si prosím že přemýšlíš o člověku který byl v reálu víc jak 40 let členem vrchního sovětu! 46-89.
Přemýšlej a studuj.....

Vždyť tomu prošli i horší věci jak neplacení daní :D
uč se z chyb druhých, sám je všechny nestihneš ...
nerozumím ničemu a proto držím radši hubu!

http://www.ssfallschirmjager.estranky.cz
ringlett

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 02 dub 2010, 15:05

Ty útěky konstruktérů jsou hodně špatný nápad-ostatně není proč.Všichni byli více či méně prominenty Sovětského svazu a to s takovým zázemím, mocí a prostředky že zřejmě jedinou možností pro útěk by bylo jejich přímé ohrožení života (třeba kvůli špionáži).K tomu by však zřejmě sami neměli dostatečně dobrý důvod...

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 02 dub 2010, 20:53

Jinak ještě jeden nápad.Když už chceš mít ty vrtulníkové plošiny na lodích, co je (dočasně) použít pro tažené průzkumné vírníky (pro průzkum v situaci kdy se nechceš prozradit vlastními radiolokačními prostředky-tedy v případě že je na lodích vůbec máš)?Němci to svého času zkoušeli na ponorkách a fungovalo jim to...

http://www.vrtulnik.cz/gyro/fa-330.htm

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Anton » 05 dub 2010, 12:04

Nemohu si pomoci, ale vida, jak devastace historického všeobecného přehledu pokračuje, dělá se mi blivno. Obdivuji Fishe , Raptora a koneckonců i ostatní, že se tomu mladému "čarodějovi učni" pokoušejí vysvětlit "co co gou"!! =D>

Osobně bych na jeho místě došel za svým dějepisářem a požadoval vrácení peněz za nekvalitní výuku.

Anton.
Obrázek
Anton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Günther » 05 dub 2010, 17:15

Antone, dělá se mi "blivno" především z Vás. Když se vám příběh nelíbí a přijde vám od začátku nereálný TAK PROČ HO ČTETE??? Vaše neustálé uštěpačné komentáře v každém What-if tématu už mi přestávají bavit, nehledě na neustálé prosazování vlastních názorových směrů. Tomu chlapci co to píše je 14 roků. Mně je taky 14 let, ale nechápu proč tady musíte všechny shazovat a vnucovat jim své názory ( El Thudovi říkáte, že americká letadla jsou exkrementy, Wizardovi zase říkáte, ať zajde za svám dějepisářem... Kdyby to bylo obráceně a vyhrávali všude jen Sověti se svými supermoderními letouny, které předčí i ty nejlepší imperialistické vymoženosti líbilo by se Vám to? )

Mně osobně taky některé etapy Wizardovo příběhu přijdou poněkud zvláštní a něco je více než nereálné, ale pokuste se pochopit, že je to jeho věc... Konstruktivní kritika některých kolegů tady mu jistě pro příště pomůže, ale vaše rýpání... no raději nic...
Hotovo: T-55 Irák 1:35 Trumpeter, Tiger I Early 1:35 Academy
Rozpracováno: M47 1:35 Italeri, Sd.Kfz. 251 1:35 Tamiya
Günther

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na What if...