Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ What if...
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Návrh - námět k diskuzi

Téma uzamknuto

Návrh - námět k diskuzi

Příspěvekod Olda Homola » 07 lis 2010, 00:20

Pánové,
protože se nám tu množí tzv. "nechtěná" kritika malůvek a literárního snažení, do kteréhož se následně zapojí spousta lidiček a výsledkem jsou často "uražené" oběti na všech stranách a xxx stran spamů, navrhuji, aby vždy autor malůvky, modelu, příběhu ke svému dílu na konec do poznámky napsal, zda očekává a je otevřen diskuzi a hlavně kritice (nebo řekněme, jak se teďko moderně říká "feedbacku") na své dílo.
Pokud tohle tam výslovně neuvede, prosím všechny přispívatele, aby se zdrželi rozboru "chyb,vad,mýtů a historických omylů" dílka autorova.
Nuž, jsem zcela a plně otevřen diskuzi k tomuto návrhu a jsem ochoten jít i na veřejný pranýř..
Olda Homola

Re: Návrh - námět k diskuzi

Příspěvekod Kubouš » 07 lis 2010, 00:41

Souhlas. Pokud sem někdo hodí kamo, tak ať buď napíše "očekávám návrhy na případnou úpravu, komentáře" nebo "jen tak z nudy jsem tohle splácnul, nic k diskuzi". Jako fakt pak když vidim některý rozbory, tak už to ani nečtu ale rovnou jen odkliknu aby mi to tady nesvítilo.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

Příspěvekod signus » 07 lis 2010, 09:22

Nemyslím si, že je to úplně dobrý nápad. Už když jsem četl ty uražené odpovědi typu "Jsem si to jen tak splácal, nekecejte mi do toho." Tak mě napadlo, proč to teda autor sakra vystavuje veřejně, když nechce, aby se k tomu někdo vyjadřoval? Možná by stačilo, kdyby se nad sebou zúčastnění zamysleli a ve svých elaborátech se trochu mírnili, stačilo by to.. Myslím, že zdejší osazenstvo je (ve většině případů) natolik inteligentní, že mu dojde, kdy o kritiku ještě někdo stojí a kdy ne. Nehledě na to, že lehká konstruktivní kritika nikoho nezabila.

Z principu tedy - jsme na veřejném fóru, proč omezovat diskusi?
signus

Příspěvekod Jarek S. » 07 lis 2010, 09:26

Nějak nechápu pointu....máme přece literárni sekci kde si do svýho píše jen autor....a pokud chce kritiku,tak na to je volnědiskuzni vokno...
Ale když tu diskutujem....tak ja bych radši přitvrdil ve směru lepení,na ukor psaní... a to ve stylu jako to bylo na naších počátcích..kdy se dodal model a k němu pak možna hysterka....teď vidím spíš opačný trend...hafo hysterek,navrhu kamufláži a možná někdy se k tomu dodá model.. tohle bych spíš viděl jako palčivější problem,než pár uraženejch primadon..
(zajimavý ja kterej chce kritiku,tak sem rád,že mě někdo vubec napíše máš to pěkný,natož to ještě zkritizuje...a ten kdo ji nechce tak se uráži a je zahlcen)
Jarek S.

Příspěvekod novis » 07 lis 2010, 09:31

Kritiku beru, ale ne takovou jako to je hnus a podobné
Letos v Plzni jsem diskutoval s jedním z kolegů, nad tím, že by se spíš měla kreslit předloha, na kterou se nechá koupit model
Ale to je jen můj a jeho názor
novis

Příspěvekod pařan » 07 lis 2010, 10:39

Pokud bych mohl přispět se svým názorem, já jsem nelepič plastových modelů, sem se chodím pokochat modely a přečíst si zajímavé články. Sám jsem se o nějaké spisování pokusil a kritika pokud se jedná o technické detaily bych určitě bral, ale zase na druhou stranu, ne každý zvládá sepisovat tak dlouhé a detailní "povídky" (v "" proto, že to vypadá spíše na knihy než povídky, nebrat jako ironii) jako např. Raptor a přiznám se, že já osobně něco tak hrozně dlouhého a detailního většinou ani moc nečtu, je to sice realistické, ale např. já si toto prostě nedám a myslím si, že se těch lidí najde určitě víc. Co se kritiky týče, je to tu různé, jsou situace, kdy reakce na nový článek nebyla nebo naopak byla, ale zase to byl dlouhý sepis věcí, které byly brány jako neodpustitelné chyby. Jak jsem již psal, technické věci bych určitě bral, ale zase přeci jenom je to what if, tak by snad šlo fantazii trochu popustit uzdu ne?
pařan

Příspěvekod Olda Homola » 07 lis 2010, 10:58

signus píše:Nemyslím si, že je to úplně dobrý nápad. Už když jsem četl ty uražené odpovědi typu "Jsem si to jen tak splácal, nekecejte mi do toho." Tak mě napadlo, proč to teda autor sakra vystavuje veřejně, když nechce, aby se k tomu někdo vyjadřoval? Možná by stačilo, kdyby se nad sebou zúčastnění zamysleli a ve svých elaborátech se trochu mírnili, stačilo by to.. Myslím, že zdejší osazenstvo je (ve většině případů) natolik inteligentní, že mu dojde, kdy o kritiku ještě někdo stojí a kdy ne. Nehledě na to, že lehká konstruktivní kritika nikoho nezabila.

Z principu tedy - jsme na veřejném fóru, proč omezovat diskusi?

No, asi takhle. Proč autor vystavuje veřejně - zřejmě proto,že se chce pochlubit. Jasně, je s tím spojeno riziko nechtěné kritiky. Jenže,jsou i tací, kteří hlavně staví a příběh zplácají jen tak narychlo. Prostě nemají čas, chuť nebo nechtějí svůj příběh ladit do poslední nitky. A každný znás má různě hluboké znalosti a široký přehled, a pak taky svůj náhled na alternativní historii.
Mou snahou je to tu "stavebně oživit", aby se tu méně plácalo a více stavělo (a v tomto bodě si musím sypat popel na hlavu, protože poslední dobou se zaměřuji hlavně na real mašiny).
Jo a mimochodem, všimli jste si, že se tu kritizuje vždy "literární" část a nikoli model? Opět si dovolím zdůraznit, jsme na veřejném foru, ale modelářském.
K tomu ještě poznámečka - jeden můj kolega modelář - newhat-ifák, kritizoval na některých našich modelech ne nevěrohdonost či absurdnost příběhu, ale upatlané, nedotmelené, nedoryté modely s nezačištěnými díly apod. Podivoval se, že takto to dokáže "odfláknout" dospělý člověk. Čili, opět se vrátím na počátek - není lepší dát si záležet na stavbě než ladit příběh?
Co se nad tímto zamyslet a zkusit se zlepšovat v tomto směru?

Stran literátní sekce - uznávám,některé vyložené "kopance" by asi neměly být napsány, ale začíná mi to připomínat hledání sv.Grálu. Ano autor tam zajisté má zásadní rozpory, ale máme tu svobodu slova ne,takže když to tam chce, no tak ať to tam má! Není přece účelem mu na 14 stranách vysvětlovat, jak je blbej a ví kulový...
V této souvislosti mě vytanula na mysl poznámka jiného "ne-whatifáka", který se v jednom tématu divil, proč autorovi rozporujeme jeho dílo, když je to what if kde je vše dovoleno...

Toť můj názor, takže pište-diskutujte (a hodně mě mrzí, že se veřejně nezapojil Tom)
Olda Homola

Příspěvekod signus » 07 lis 2010, 11:42

Jenže,jsou i tací, kteří hlavně staví a příběh zplácají jen tak narychlo. Prostě nemají čas, chuť nebo nechtějí svůj příběh ladit do poslední nitky.

Jasně, pokud jde o kritiku příběhu k modelu, tak s tímhle souhlasím. Předpokládal jsem, že se řeší rúzné alternativní historie, kde se právě autor rozepisuje, jak to všechno bylo jinak. Tam by to trochu rozumu zapojit chtělo..

Není přece účelem mu na 14 stranách vysvětlovat, jak je blbej a ví kulový...

Souhlasím, to je to co jsem psal i já - to o inteligenci kritiky a X stran - vysvětlování někomu neco, o co v podstatě nestojí, nepovažuju za konstruktivní kritiku.

A když se na konci vrátím na začátek - autor se chce pochlubit, ok, chapu, ale pořád si myslím, že rozumný člověk jistou míru kritiky snese. Nejde přece očekávat, že se výtvor (ať už literární, nebo modelový) bude líbit všem. Pokud autor nenajde žádné ohlasy, bude spokojen? No nevím.

+ poslední věc, What-If a povoleno vše. Je otázka, jestli to chcete brát tak, že je opravdu vše povoleno (věž ze Shermana na B-17? proč ne..) nebo jestli se bude řešit, že tohle by asi nefungovalo.
signus

Příspěvekod Jarek S. » 07 lis 2010, 11:56

Přesně na tohle Oldo v poslední době poukazuji..... a zvažuji,že pokud by tenhle trend dlouhodobě pokračoval,že bych přitvrdil a to tak..jeden příspěvek v literárni sekci bude muset byt vyvážen jedním stavebním progresem ve stavěcí.Sice je to diskriminace těch co maji čas nebo chuť jenom na psaní...ale upřimně řečeno..kolik lidi to postaví,nebo dle toho něco udělá???
Jsou tu sice argumentace typu,,dělám to na normálně sehnatelné modely...ale za sebe ja si to nabarvím dle sve představy a vize..popřípadě upravím. Až když si nevím rady,nebo mě nic nenapadá požádam o návrh,který mi poslouží jako odrazový mustek.
Není to zaujatost nebo závist vuči těm co jim psani či malovaní jde. Ani se těm přízpěvkum nebráním....,ale proč když tu bylo tolik žádanek na nějakou kamo,jsem ještě neviděl ten danej typ ani rozestavěnej??? Výmluvy typu jsou to hruzy,matlám to levou zadní aby se neřeklo a proto to nefotím neuznavám. Je mi jasné,že všichni nedosahujeme kvalit Ujíka...ja sám mám co dělat..ale tohle forum je tu právě proto,aby se zkritizovalo,co je třeba zlepšit,vysvětlili postupy,aby se dany modelář stavebně posunul dále a tím pádem byl potěšen pokrokem.Chápu,že někteří kritici tu sou jen aby něco naspamovali a nenapíšou co se jim nelíbi atd.... Ověřil jsem si to v galerii na svém tempestovi....a docela by mě zajimaly vysledky práci těch co klikli tu levou zadní a kytky...když nebyli schopní ani napsat co se jím nelibi a co by udělali líp...argumentace typu že v puvodní kamo s origo znaky by to bylo lepší neuznávam.
Takže doufám teda,že jsem vás neunudil svými žvasty,nenapsal nějaké nesmysle a věřím,že se stavby trochu více rozjedou..
Jarek S.

Příspěvekod bubákx » 07 lis 2010, 11:58

signus píše:+ poslední věc, What-If a povoleno vše. Je otázka, jestli to chcete brát tak, že je opravdu vše povoleno (věž ze Shermana na B-17? proč ne..) nebo jestli se bude řešit, že tohle by asi nefungovalo.

Mimo téma: Viděl jsem krásný model kombinující Lancaster a Millenium falcon :P
Obrázky jsem si neuložil :evil:
bubákx

Příspěvekod Jarek S. » 07 lis 2010, 12:05

signus píše:
+ poslední věc, What-If a povoleno vše. Je otázka, jestli to chcete brát tak, že je opravdu vše povoleno (věž ze Shermana na B-17? proč ne..) nebo jestli se bude řešit, že tohle by asi nefungovalo.

Ono je docela tenka hranice mezi sci fi a co kdyby. Zaleží na danem člověku kde si ji určí..pro mě věž ze šerma na B-17 je spíš už oblast sci fi..
Jarek S.

Příspěvekod Lonestar » 07 lis 2010, 14:22

signus píše:+ poslední věc, What-If a povoleno vše. Je otázka, jestli to chcete brát tak, že je opravdu vše povoleno (věž ze Shermana na B-17? proč ne..) nebo jestli se bude řešit, že tohle by asi nefungovalo.

já měl za to, že fyzikální zákony fungují i ve What if světě
věž ze Shermana na B-17 není sci-fi, ale blbost...
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

Příspěvekod ujík » 07 lis 2010, 19:14

Á, další debatka, která mi ušla. :-D Co k tomu tak říct :-k . Na psaní nemám buňky, nejde mi to a neumím to. Takže já holt jenom lepím, ikdyž už je toho pomíň. Ale rád si přečtu What if v psané podobě, ale jsem holt z té staré školy, musí mě to zaujmout a bavit. Takže prostě to, co píše Raptor, Olda Homola (škoda, že nepokračuje), Haskoun atd. Má to hlavu a patu, člověk se do toho začte. Bohužel toto nemůžu říct o článcích defacto nováčků ve What ifu. Prostě mě to nezaujalo, nebaví mě to. Přijde mi to, že je to jenom snaha někoho napodobit. Už to ani nečtu, jen odkliknu, aby mi to nesvítilo v nových příspěvcích. Podle mě What if pořád drží nad vodou ten základ, co byl u vzniku. A až to tenhle základ přestane bavit, půjde celý What if do kytek. Ale doufám, že to nebude tak rychle. :|
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

Příspěvekod Wizard » 07 lis 2010, 19:25

ujík píše:Á, další debatka, která mi ušla. :-D Co k tomu tak říct :-k . Na psaní nemám buňky, nejde mi to a neumím to. Takže já holt jenom lepím, ikdyž už je toho pomíň. Ale rád si přečtu What if v psané podobě, ale jsem holt z té staré školy, musí mě to zaujmout a bavit. Takže prostě to, co píše Raptor, Olda Homola (škoda, že nepokračuje), Haskoun atd. Má to hlavu a patu, člověk se do toho začte. Bohužel toto nemůžu říct o článcích defacto nováčků ve What ifu. Prostě mě to nezaujalo, nebaví mě to. Přijde mi to, že je to jenom snaha někoho napodobit. Už to ani nečtu, jen odkliknu, aby mi to nesvítilo v nových příspěvcích. Podle mě What if pořád drží nad vodou ten základ, co byl u vzniku. A až to tenhle základ přestane bavit, půjde celý What if do kytek. Ale doufám, že to nebude tak rychle. :|

Vlastně můžeš rozeznat 3(vlastně 4) styly psaní, které se ve what if objevují, kdy je každý určen na něco jiného a taky jinak vypadá...

1) "Raptorovský" kde jsou podrobně popsány jednotlivé akce, druhy letounů včetně verzí a detailů, vše je pojato jako vyprávění a nejčastěji se dá takto popsat bitva nebo krátký konflikt. Aplikovat toto na dlouhý časový úsek - to si nějak nedovedu dost dobře představit
např. 7 dní
2) "Povídkový" Tady autor píše děj jako povídku, vypráví jej a podle mne by se měl spíše než na složité technické detaily a pojmy zaměřit na příběh
např. Ve vzduchu proti Germánům
3) "Dlouhočasový" kdy se méně podrobnými informacemi o jednotlivých menších událostech či strojích vyjadřuje dlouhý časový úsek či delší válka
např. Československo 1918 - 20xx; Tunisanova historie, možná i Pařanova
4)"Bubákovský" zde se nepříliš rozvádí historická stránka, ale jde hlavně o nákresy.

No a podle mne nejde nějak srovnávat tyhle styly příliš mezi sebou... To je jako srovnávat BMX a Horské kolo.... furt je to kolo, ale je naprosto jiné a taky k jinému účelu.
When the priest killed a maiden in the metal church
Armored saints and warlocks watched the slaughter
Rage of the slayer forced the pretty maids
To kiss the Queen in crimson glory
Wizard

Příspěvekod PantherG » 07 lis 2010, 20:46

Jen malé vyjádření k tomu,co je a co není What if.....

What if (čli česky "CO BY KDYBY"),tak jak je VŠEOBECNĚ chápán je KONTRAFAKTUÁLNÍ historie,což je jedna z nejmladších odnoží historie jako vědy.

Co to vůbec je? Základní informaci je možno nalézt zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Counterfactual_history

Překlad z imperialističtiny si snad kolegové zvládnete zajistit sami..... :-k
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

Další

Téma uzamknuto

Zpět na What if...