Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Figury, busty ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Německý zákopník - velice nesmělý pokus

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Německý zákopník - velice nesmělý pokus

Příspěvekod Matouš Rybár » 17 črc 2009, 13:35

Zdravím! Před časem jsem koupil na aukru malou bustu německého zákopníka z první války. Je to můj vůbec první pokus o figurku, tak buďte prosím shovívaví! Nedávám to sem, abych někomu ukazoval svůj postup, ale aby mi zdejší Mistři ve formě konstruktivní kritiky trošku poradili - za což jim předem děkuji.

001.hlava1.jpg

002.hlava2.jpg

003.ruka1.jpg

004.ruka2.jpg

Fotky za moc nestojí, mám jen malej kompakt; byl jsem rád, že se alespoň trochu zaostřil... Zatím mám vystínovaný jen obličej a ruku, vlasy a knír jen humbrolka. Základ je surfacer, na něm podkadová pleťovka humbrol. Na tom oleje umton okr zlatý, běloba titanová a siena pálená, ředěno terpentýnovým olejem umton. Snažím se postupovat podle rad, který jsem zde našel (především u Taika), ale stejně si moc nevím rady...

Pár dotazů: jak dlouho teď mám čekat, než se postím do vlasů, kníru a obočí? Neměl bych to radši před dalším postupem zafixovat lakem? Snesou oleje umton lak gunze superclear? Jaký barvy mám použít na vlasy? Z jakých barev by šla namíchat německá wwI uniforma? (na vysvětlenou - jsem kapánek barvoslepej) A poslední - za jak dlouho louh sežere surfacer z resinu? (zrovna se mi louhuje torzo a helma - jako základ jsem použil Paynovu šeď světlou, ale vůbec se mi nelíbil výsledek...)

Díky moc, m.
Nejlepší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s průměrným voličem. (Winston Churchill)
Matouš Rybár

• Odpovědět s citací

Re: Německý zákopník - velice nesmělý pokus

Příspěvekod Pol » 17 črc 2009, 14:52

No, na první "pokus" to zatím vypadá velmi dobře ..
Dej víc tmavé do stínů , pak zas více zesvětli vrcholky - vyvýšená místa .
Koukni se do "chlívků" ostatních kluků- tam najdeš inspirace dost .
Jinak nic nelakuj ! ,lakuje se popřípadě až finální výsledek .
Barvu vlasů a kníru si můžeš udělat, jakou chceš . Základ písková, žlutá, světle hnědá atd ..
Pak to "napusť " třeba sienou /umbrou atd. / , zas záleží jen na Tobě - nech zavadnout a pak přebytek barvy setři
pap. kapesníčkem ,aby barva zůstale převážně jen ve spárách . Světla -"vrcholky" - zas dolaď
světlejší barvou / neapolská žlutá, atd / .
Olejové barvy řeď LNĚNÝM OLEJEM / umton / . To, co budeš napouštět do vlasů ,můžeš naředit tím terpentýnem.
S "louhováním " Ti neporadím, dlouho jsem tam nic nemusel házet /naštěstí / , ale nebude to asi trvat dny ...
Vem pak starý kartáček na zuby a "čisti" ,můžeš přidat " Cif " tekutý
Tu bustu znám, můžeš udělat šedou verzi , nebo zelenou .
Hlavně nechvátej ... není kam . Zatím jsi začal slušně .

trumpetista_57.jpg

trumpetista_26.jpg

trumpetista_51.jpg

04.jpg

05.jpg

Pol

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matouš Rybár » 17 črc 2009, 15:45

Díky za rady! Trošku jsem tedy přitlačil na pilu:

005.hlava3.jpg

A mám ještě jeden dotaz: jaký je rozdíl mezi terpentýnem a lněným olejem? Mám na mysli v tom, co to dělá s barvou. Hledal jsem to teď chvíli v ostatních tématech, ale nakonec lenost zvítězila a ptám se tady...
Nejlepší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s průměrným voličem. (Winston Churchill)
Matouš Rybár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pol » 17 črc 2009, 16:16

Za 1 - terpentýn mnohem víc smrdí :grin: :grin:
2 - terpentým mnohem dříve schne /je to spíš takové ředidlo/ což by se Ti mohlo vymstít při dalším malování-nebudeš stíhat .
3 - lněný olej je na "ředění" lepší ,vydrží několik hodin /někdy i dnů / ,barvy se do "sebe" lepší vetřou,zatupují ..

Použij několik odstínů na stíny /tmavé barvy / a několik na "světla" /světlé barvy /
Do nejhlubších záhybů dávej ty nejtmavší , do méně hlubokých o něco světlejší a tak dále ..
Na stín pod hlavu /krk / nemůžeš dát stejně tmavý stín , jako na vrásky na čele ..... tam musí být světlejší ...
Pol

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matouš Rybár » 17 črc 2009, 18:59

Pol píše:Na stín pod hlavu /krk / nemůžeš dát stejně tmavý stín , jako na vrásky na čele ..... tam musí být světlejší ...

...ta prvoválečná helma má fakt velkej "kšilt", tak jsem si říkal, že čelo by mělo bejt nejtmavší. Jak psali Taiko a Cesnak - představil jsem si, že figura je v jámě a svítí na ní světlo zhora. Co jsem se koukal po fotkách, tak tam, kde by mělo být čelo, je totální tma. Na druhou stranu, helma to čelo ztmaví i na modelu. Mám ho tedy zedvětlit, případně stín pod bradou ztmavit? Btw. používal jsem na stíny tři odstíny - sienu pálenou na nejtmavší a jení mixy se základem na světlejší dva. Neumím ale správně tupovat, testoval jsem to několika různejma štětcema (mám pocit, že nejlíp mi to šlo nulkou da Vinci Kolinsky - Rotmarder), tak stíny možná vypadaj všelijak...

Aniž bych tomu rozuměl, víc než stíny se mi nelíběj světla. Když na barvu na světla použiju základ zesvětlenej titanovou bílou, tak to vypadá kapánek mrtvolně bledě. Když to chci oživit dalšíma barvama, stane se z toho něco úplně jinýho...

No a ještě jeden dotaz: když mi barva zatuhne, dá se nějak "rozhejbat" - jako třeba namočit štětec do oleje/terpentýnu a nějak roztupovat? Zatím jsem oleje používal jen na letadla a techniku a tam jsem měl spíš opačný problém - že schnou moc pomalu.

Každopádně Pole díky moc za rady! m.
Matouš Rybár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pol » 17 črc 2009, 19:28

No, kdybys nebyl tak "líný" jak jsi sám psal a zapátral v ostatních "chlívkách" od figurek, tak bys tam jistě postup našel .
Mnohokrát to tam je popsané !!!
A mě už zas moc nebaví psát zas to samé /nebo opakovat psaní někoho jiného / - to si neber osobně , já to myslím všeobecně pro
všechny .
Protože jsi tady "nový" , naposledy to napíšu - všeobecně platí "systém koule" , nikdo nečeká , že to pochopíš napoprvé ,na první figurce/bustě.
Je to systém světel/stínů - systém mnoha různých odstínů dané barvy .
potřebuješ několik "základních odstínů " třeba "pleťovky" , minimal. 3 - světlý základ, střed a tmavý základ.Tyhle barvy naplácáš na obličej ,
pospojuješ a teprv začneš "stínovat - zesvětlovat " .

Co se týká použitých barev do stínů a světel - to si každý míchá podle sebe ,jak komu co vyhovuje.
Zesvětlování samotnou bílou titan. je na prd ... použij směs neapol. žluté +základ ... až do neapol. žluté+titan. bílá ,ale to opravdu
jen na ty NEJ světla.
Když Ti barva jen zatuhne , dá se rozředit zas lněným olejem , pokud už máš škraloup = tak to si raději namíchej novou várku barvy.

K Tvé bustě - stín na části čela ,pod helmou , by jistě měl být , ale ne zas tak tmavý , jako by měl být na krku ....

Jinak - některé odstíny olejových barev schnou několik dní než jsou naprosto suché .
Pol

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matouš Rybár » 17 črc 2009, 19:45

Pol píše:No, kdybys nebyl tak "líný" jak jsi sám psal a zapátral v ostatních "chlívkách" od figurek, tak bys tam jistě postup našel .

zrovna pilně načítám, ale jde to pomalu... Omlouvám se za opakovaný dotazy, pokusím se je minimalizovat. A o to víc díky za odpovědi! m.
Matouš Rybár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pol » 17 črc 2009, 19:50

Matouš Rybár píše:
Pol píše:No, kdybys nebyl tak "líný" jak jsi sám psal a zapátral v ostatních "chlívkách" od figurek, tak bys tam jistě postup našel .

zrovna pilně načítám, ale jde to pomalu... Omlouvám se za opakovaný dotazy, pokusím se je minimalizovat. A o to víd díky za odpovědi! m.

=D> =D> =D>
... a nemáš zač ,všichni jsme rádi, že je tady "nová tvář " :)
Pol

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Taiko » 17 črc 2009, 19:57

Hezky Matouši, hezký...
Drž se Pol a ostatních modelářů, kteří malují busty...(všichni kromě mě.. :grin: ). Mají více zkušeností a rádi TI poradí...
Zatím se mi to líbí... =D>

Držím palce..

M.
http://taiko-miniatures.blogspot.com/

Obrázek
Taiko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matouš Rybár » 17 črc 2009, 20:19

Milane díky, zatím ale není moc co chválit. Příští Eso ti to vezmu ukázat, ať mi to můžeš okomentovat naživo. Mimochodem, tím posledním impulzem, abych to zkusil, byl Tvůj pirát. m.
Matouš Rybár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod por.Wolf » 18 črc 2009, 19:48

Zatím PĚKNÉ jde ti to PĚKNĚ :wink:
"Neumím nic stanu se kritikem" - Martin Vlček 2010
por.Wolf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Křépa » 18 črc 2009, 20:23

Tady máš dvě fotky at se ti lépe maluje jo Strejda :D :D :D
Přílohy
Němec ww1 048.jpg
Němec ww1 041.jpg
Křépa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod por.Wolf » 19 črc 2009, 10:39

To je ale škaredá busta, krérý " Sparťanský patlák " to maloval :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
por.Wolf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matouš Rybár » 24 črc 2009, 15:40

Děkuji za rady a povzbuzení, obojího budu asi ještě hodně potřebovat...

Konečně se mi podařilo dostat z busty surfacer - louh nezabral, líh taky ne, ředidlo S6006 jo. Jenomže to zabralo i na nový "rohy" na helmě, který jsem vyrobil z evergreenů, takže jsem je dělal podruhý. A taky zabralo na tmel a po novým fouknutí surfem se objevilo hafo bublin. Umím si přidělat práci, né že né.

A poprosím o radu - uniformu budu dělat feldgrau, což mi přijde jako plus mínus půl na půl Paynova šeď světlá a olivová zeleň. Mohly by stíny bejt tmavošedá, zelená a malinko modrý? A jak namíchat světla? Základ s bílou a žlutou? Zkoušel jsem si to nějak míchat, ale furt se mi to nezdá. Nějak mi ta teorie barev nejde do hlavy... Díky, m.
Matouš Rybár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod por.Wolf » 24 črc 2009, 15:56

Zítra ti sem postnu návod na pěkné barvy uniforem ( mám to někde napsáno a musím pohledat), ted už musím makat do práce :wink:
por.Wolf

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno