..zdar all.. ..jelikož jsem s trpaslíkem ve sporu co se týče podstavce ( jsem ho zk...yl ) a nemám teď chuť na něm cokoliv dělat,rozdělal jsem si jinou záležitost..
..vždy začínám s podstavcem.. ..na podstaveček nanesu směs připravenou z písku,dřevěných pilin a lepidla Herkules... ..po nanesení směsi na podstavec,posypu statickou trávou od fa.Polak( nebo rozemleté vysušené kukuřiční vlasy )...doplním kamínky,nějakou větví,popřípadě nějakým doplňkem ( tady pařez ) a nechám to "zavadnout"tak na hodinku - dvě..( jelikož je topná sezóna tak s tím fláknu na topení .-))..Poté udělám do terénu otisku nohou pro figurky ( pokuď je potřeba taky otisk pro doplňky )...následně nechám proschnou do druhého dne.....
takže pokračuji dál.. ..podstavec je suchý...ještě jednou před nástřikem rozmístím vše ( figurku,doplňky atd... ) na podstavci a popřípadě provedu ještě nějaké opravy nebo změny..( obr.1 ). ..před nástřikem podstavce omotám podstavec izolační elektrikářskou páskou..je elastická a ze všech pásek co jsem zkoušel mi nejvíc vyhovuje.( nemám ulepené prsty a při stříhání se nenalepí na nůžky,jde pak lehce sundat a na rámečku nezůstávají stopy po lepidle ) U Vietnamců koupíte balení za necelou dvacku a v balení jsou tři kusy...-))) ( obr.2 ). ..k stříkáni podstavce používám různé autospraye..( obr.3 )...za prvé jsou vůči modelářským sprayům lacinější a za druhé obsah spraye je za ty peníze dvakrát i třikrát tolik než třeba spray od Tamiye..-)))..výsledek po uschnutí je skoro stejný jak u spreye pro modely..( teda u těch značek sprayu které jsem vyzkoušel.).. ..po uschnutí je plocha matná - polomatná... ..pak podstavec nastříkám ( obr 4 ) ..a nechám 1/2 hod - hodinu proschnout.. ..nakonec sundám pásku,když tak opravím štetcem barvou nezastříklé místa,nebo odstraním benzínovým čističem na skvrny přestříklou barvu a podstaveček je připraven k malování ( obr 5 - 6 )....
..takže začínám s malováním...jako základ syntetika ( Revell nebo Humbrol ) ředěná s benzínem do zapalovačů ( Zippo - pozor je toxický,takže větrat,jinak ....-) ) v odstínu jaký potřebuji... ..poměr tak 3 ( barva ) k 1( benzín )...( obr 1 ).. ..ředěná barva se Zippem má dostatečnou tekutost aby všude " zaběhla" ( obr 2 ) a hlavně po uschnutí je povrch krásně sametově matný,nezakryje "detaily"a je hodně "savý",což je ideální pro malování olejem..( obr 3 - 4 ). ..nechám minimálně den uschnout..( nejlépe 48 hod )...
...takže pokračuji ..terén po uschnutí doladím filtry - používám olejové barvy ředěné opět v Zippu ( odstíny hnědé - obr 1 ),následně "ladím"metodou Drybrush trávu od nejtmavší barvy k světlé..( obr 2 ) ..nakonec dostínuji kameny a dřevo..( obr 3-4 - foceno za špatného světla ) ..nechám opět proschnout den - dva a následně budu "sázet vegetaci"....
.. ..jednou z rostlinek,kterou hodně používám na podstavce je usušený mech..( obr 1 ) ..po nalepení do terénu ( kolem skal,kmen,větvě....obr 2. ) dostínuji akrylem ( nebo olejem ) v odstínu jako trávu ( časem by zežloutl ) a po " vysazení" zafixuji lehce matným bezbarvým lakem ( obr 3 ). ..další rostliny,které použiji budou kapradiny a větvě javoru od fa.EDUARD. ( lept - obr 4.). ..celý lept nastříkám černou barvou ( autospray ) a nechám uschnout do zítra..rostliny následně vybarvím před vyříznutím z leptu....
.... ,myslím,že podstavec pod střelce s kuší mám v podstatě hotový...ještě dostínuji uschlý strom a až to osadím figurkou doplním kompozici o pár drobností ( šípy z anglické strany,vak na vodu atd..)...na ten trs mezi kameny jsem použil štětiny ze starého štětce...
děkuji přátelé...-) .. ...teď se pustím do figurky..to bude o něco horší.-)))) ...právě jsem dočetl publikaci o bitvě u Kresčaku ( 1346 ) od Osprey a jelikož to byla hlavně bitva anglického luku a janovské kuše,rozhodl jsem se,že střelec bude Ital.-)))..a jelikož v bitvě samotné pavéza k ochraně střelců z kuše použita nebyla z důvodu opožděného zásobovacího oddílu,které tyto pavézy vezl,budu i tato figurka bez ochrany,aby to odpovídalo historické skutečnosti...akorát nemůžu nikde najít barvy Janovských střelců,takže tímto prosím,zda nemá někdo nějaký zajímavý odkaz na netu kam bych mohl kouknout...předem děkuji.
Tu je erb Janova, dalo by sa s toho vychádzať..... Kludne by si mohol dať menší erb na lavú stranu hrude, alebo prešivák ladiť do biela a červený kríž mu dať na hrud do stredu...
Přílohy
SuperStock_1823-3937.jpg (123.63 KiB) Zobrazeno 2357 krát
Kto chce, hľadá spôsob, kto nechce, hľadá výhovorku.
podstaveček je parádní, jen je škoda té suché větve, co na ni zkusit dát nějakou tu větvičku s listím z toho leptu a co je i na zemu nebo u země , vypadalo by to zas jinak.Nápad s šípyje zajímavý , z čeho je budeš vyrábět.
"Neumím nic stanu se kritikem" - Martin Vlček 2010