Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Figury, busty ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Loselfos začátečník

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Loselfos začátečník

Příspěvekod he11_knight » 20 črc 2010, 07:26

loselfos píše:Nikdo nic????? :?

radši maluj, a dávej fotky, ono každý nečeká na to až sem něco hodíš aby ti mohl něco napsat.. je potřeba vidět výsledky .. když ti nikdo nepíše, asi to nikoho nezaujalo.. tak se snaž víc.
http://polarisminiatures.blogspot.com
he11_knight

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marian » 20 črc 2010, 11:07

ja by som pridal nakontrastoch medzi tienom a svetlom a urcite by som na nom zvyraznil kraje, take to olemovanie, nejakou uplne bleduckomodrou frabou
Marian

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loselfos » 20 črc 2010, 12:14

Marian:
Docela mě překvapuješ s přidáváním kontrastů, mi to připadalo už tak moc kontrastní a čekal jsem to jako jednu ze základních výtek :-)
Ale OK, dám na tebe, přece jen lépe víš o čem je řeč,takže s tím večer zkusím něco udělat. Jen mám jeden dotaz, jak co nejšetrněji zasáhnout do těch už suchých barev? Předpokládám,že nanesení větších kontrastů na suchý podklad nebude to pravé ořechové, takže mi asi nezbývá nic jiného,než namíchat znovu stejný odstín,oživit ho a k němu přidat ty kontrasty???
loselfos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod he11_knight » 20 črc 2010, 13:46

loselfos píše:Marian:
Docela mě překvapuješ s přidáváním kontrastů, mi to připadalo už tak moc kontrastní a čekal jsem to jako jednu ze základních výtek :-)
Ale OK, dám na tebe, přece jen lépe víš o čem je řeč,takže s tím večer zkusím něco udělat. Jen mám jeden dotaz, jak co nejšetrněji zasáhnout do těch už suchých barev? Předpokládám,že nanesení větších kontrastů na suchý podklad nebude to pravé ořechové, takže mi asi nezbývá nic jiného,než namíchat znovu stejný odstín,oživit ho a k němu přidat ty kontrasty???

No pokud ti neuschlo ještě to co máš na paletce, tak použij to :) ale pokud ne.. tak namíchat znovu.
he11_knight

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loselfos » 20 črc 2010, 13:50

Paletka je už dávno vyčištěná,takže je mi jasné,že budu míchat znovu.Jde mi ale o to,jestli to kontrastnější stínování dávat na na zaschlý podklad a pak se to snažit nějaK roztupovat,nebo jak vlastně něco takového udělat.
loselfos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod he11_knight » 21 črc 2010, 05:44

loselfos píše:Paletka je už dávno vyčištěná,takže je mi jasné,že budu míchat znovu.Jde mi ale o to,jestli to kontrastnější stínování dávat na na zaschlý podklad a pak se to snažit nějaK roztupovat,nebo jak vlastně něco takového udělat.

No já osobně to dělám do mokrého, pouze po zaschnutí kdy se projeví kde barvy "zanikly", tak tam to opravim.
he11_knight

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marian » 21 črc 2010, 08:35

ja malujem akrylom takze tu ti moc neporadim, ja som len poradil ze co zosvetlit, skus si najst na coolminiornot nejakych eldarov a podla nic si to skus malovat, doslova obkeslit, tak sa to stale ucim ja snazim sa obkreslovt, to co sa mi paci
http://www.coolminiornot.com/231686
http://www.coolminiornot.com/228474
http://www.coolminiornot.com/198258
Marian

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loselfos » 21 črc 2010, 15:21

Mariane,
CMON mám samozřejmě prolezlý odshora dolů a i ty obrázky co jsi postoval mám postahované. Je pravda,že se nedržím nějakého schématu zbarvení, natož takových které jsou v kodexech, ale já si v tomhle jdu tak trochu svou cestou :-)
Nicméně mě hlavně trápí ta technická stránka práce s olejovkami, v té mi jakožto akrylkář asi opravdu neporadíš :-) :-) :-)
Tak jako tak ti ale děkuji za snahu.
loselfos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cesnak » 22 črc 2010, 00:54

Ok, konecne mam chvilku cas, tak ti co to popisem o praci s olejom na tychto krpcoch.
Na zaciatok ti vytknem jednu vec, teda aspon tak to na mna posobi a to sice, ze cela figurka je v jednej farbe, teda aspon tak posoby ta modra na mna. Teraz nemyslim to ze ci je vytienovana, alebo nie, ale ze je to stale ten isty ako keby odtien. A v tom bol podla mna hlavny problem pri malovani toho eldara. Podla vsetkeho si to cele namaloval na jednu supu. Nie ze by sa to nedalo, ale je lepsie si aj ked takto malu figurku rozdelit na viacro mensich casti a tie tienovat samostatne, povedzme jeden den vytienujes MAKKE casti (latka) a druhy den TUHE casti (pancier, prilba, ostne, atd.), aj napriek tomu ze maju identicky odtien. A jednotlive tie casti vzdy oddelis tenulinkymi linkami, ci uz tmavymi, alebo svetlimi, zalezi od dopadu svetla na dane rozhranie. Tym nebude posobyt cela ta figurka jednoliato ako je to v tvojom pripade.

Co sa tyka tvojej malby zatial, tak by som povedal ze na prve pokusi s olejom je to velmi pekne, hlavne co sa tyka dodrzania tenkej vrstvy oleja na modely. To byva najzavaznejsi problema u zaciatocnikov, no u teba to vyera ok.
Zameral by som sa na samotnu techniku tienovania. Je ziavne jasne ze tupujes dane prechody, no to pri takto malych figurkach ma jeden zavazny problem a to ze samotne tupovanie je vhodne skor na vacsie plochy a preto je velka pravdepodobnost ze sa ti tien a svetla ocitu aj na plochach kotre si nechcel mat danou farbou. U takto malinkych ploch by som skor zvolil roztieranie - roztahovanie.
Ako uz pisal Marian, netreba sa bat vacsieho kontrastu. U oleja to plati dvojnasobne, kedze olej po uschnuti zmeni svoj odtien, kedze sa stane tak trochu transparentnym a teda aj samotne kontrasty sa po uschnuti farby stlmia. Druha vec je ta, ze cim je mensia figurka, tak sa netreba bat ist do vacsich kontrastov. Tieto male figurky kludne znesu aj takmer maximalny kontrast, cize z ciernej, az po bielu da sa povedat. A taktiez sa netreba bat miestami aj ostrych kontrastov

A teraz k tvojemu problemu s dodatocnym tienovanim oleja. Ja som si vytvoril jeden trik ako taketo veci opravujem a sice: Ak mam povedzme namalovanu ruku pletovou farbou, ktora prechadza z hnedej cez pletovku do bielej a ja zistim ze kontrast v bielej casti je maly, alebo prilis velky, tak si namiesam identicku farbu s pletovkou ktora je na ruke. Nou pretrem celu cast ruky, ktoru chcem premalovat a skoncim v mieste uz zaschnutej pletovky na ruke, kde je vrstva tak tenka ze sa straca. Cize dostanes prechod z hnedej do pletovky ktory je suchy a zo suchej pletovky je prechod do mokrej pletovky, ktora pokracuje az po predtym bielu cast. Nasledne premalovanu cast ruky mozem znovu tienovat, ale musim ratat s tym ze novonatreta cast po zaschnuti bude opat transparentna. A teda zle vytienovany podklad samotny vysledok trochu ovplyvni.

Snad ti to pomoze a hlavne snad tomu porozumies :wink:
https://www.facebook.com/EliteMiniCrew
cesnak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loselfos » 22 črc 2010, 11:06

Ahoj Cesnaku,

děkuji za tvůj vyčerpávající příspěvek, určitě mi hodně při malování pomůže, i když podle toho co píšeš zjišťuju, že zatím dělám poměrně dost věcí stejně :-)

Ale vezmu to od začátku, Eldar je opravdu dělaný jedněmi odstíny modré, to vidíš dobře,ale já se u téhle figurky chtěl hlavně zaměřit na techniku malování oleji a barevnost jsem moc neřešil,šlo mi hlavně o to trochu proniknout do umísťování světel a stínů a taky hlavně potrénovat přechody barev. Jediné co jsem zvolil v jiné barvě je helma a chrániče stehen,ale ty pod rukama nejsou nakonec skoro vidět.Přemýšlím ale, že bych přece jen některé části ještě udělal v jiných barvách, i když bych z toho nerad udělal pestrobarevnou omalovánku.Každopádně hledí helmy,zbraň a gemy na zbroji budu teprve dělat,takže nakonec bude celkový výsledek snad lepší než je teď.
V jedné věci se ale mýlíš, figurka není malovaná na jeden zátah, to bych časově nezvládnul, protože se ke štětcům dostanu maximálně mezi 20 - 24hod a to ještě ne každý den. Takže nohy byly dělané jeden večer,další den tělo,pak ruce a nakonec hlava a ty stehenní chrániče. Když to vezmu hrubým odhadem,tak jsem zatím na té figurce strávil cca 18hodin čistého času.
Tupování je použité na všech přechodech, je pravda, že se mi občas dostaly stíny a světla někam jinam, než jsem chtěl,ale naštěstí se mi to podařilo vždycky nějak uřídit :-) Je ale pravda, že nad oleji necítím takovou kontrolu jako nad akrylovkami, včera jsem zkoušel dělat highlighty a nebylo to ono,možná to bude malými zkušenostmi, možná příliš měkkým štětcem, takže zkusím na drobnosti spíš akryly.

Dodatečné stínování jsem včera zkoušel, vlastně tím samým způsobem jako píšeš, ale nevím nevím, přechody suché a nové barvy jsem zkoušel tupovat do ztracena a moc spokojený s tím nejsem. Fotky hodím kdyžtak zítra,až to bude trochu zaschlé.
loselfos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loselfos » 02 srp 2010, 21:17

Mno,takže hotovo.
Není to nic moc,ale snažil jsem se, snad příště dokážu zůročit nabyté zkušenosti :-)
Přílohy
DSC02685.JPG
DSC02687.JPG
DSC02688.JPG
DSC02690.JPG
loselfos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod he11_knight » 02 srp 2010, 21:20

velmi krásná prvotina :)
he11_knight

• Odpovědět s citací

Příspěvekod por.Wolf » 03 srp 2010, 09:20

Ano vzhledem k velikosti je to pěkný začátek .Příště se nebát větších kontrastů světla a stínu a bude to ještě lepší.
"Neumím nic stanu se kritikem" - Martin Vlček 2010
por.Wolf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loselfos » 03 srp 2010, 18:29

Děkuji pánové za velice příjemné reakce,čekal jsem spíš kritiku,ale tímhle jste mi udělali velkou radost :-)

Obzvlášť to že mé vlákno poctil návštěvou samotný velký pán natěračů Mr.Wolf je pro mne velkou poctou :-) :-) :-)
loselfos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loselfos » 11 srp 2010, 16:05

Takže jsem se pustil do dalšího olejového pokusu.Zatím to vypadá,že největší problémy mi budou dělat ty kontrasty,protože hned po vystínování to vždycky vypadá dobře a po zaschnutí jsou ty rozdíly skoro neznatelné :-( Navíc ty fotky ještě více kontrasty snižují,takže to vypadá jak to vypadá,ale v reálu je to o trochu lepší :-)
Přílohy
DSC02706.JPG
DSC02708.JPG
DSC02710.JPG
loselfos

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno