Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ ARCHIV ‹ Československé letectvo 1918-2008
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

XL-13T, Profiline/Eduard + MiKu, 1/72

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

XL-13T, Profiline/Eduard + MiKu, 1/72

Příspěvekod mitte » 17 lis 2013, 13:23

Tak po delším čase sem přídávám další z mých vitrínáčků, protože tento typ není zas tak bežný. Model vznikl na základě eduardího vstupenkáče. Po problémech s pasováním kabinky :? při první stavbě Blaníka jsem tentokrát raději trup prostě rozšířil. Eduard zvolil pro odstříknutí tvrdou průhlednou hmotu, která má bohužel tendenci praskat pod tlakem byť obyčejného kolíčku a navíc na výliscích vzniklo několik nepěkných propadlin na křídle a nedolitků na odtokovce (jsou i na dalších třech mých vstupenkáčích). Tento základ jsem doplnil o odlitek motoru a obtisky z MiKu. Ty byly do poslední chvíle v původním zatavení, přesto se po namočení pruhy a imatrikulace rozpadly na pěkné puzzle. Něco jsem poskládal, něco domaloval, imatrikulaci jsem raději vytvořil novou a místo původního OK-6201 zvolil označení OK-62 ze zkoušek. "Chodníčky" na křídlo v obtiscích chybí zcela a velmi pravděpodobně byly také modré. Fotek na tento typ publikováno moc není, ale i z toho mála je vidět, že znak v logu aeroklubu byl jeden čas plný, jindy jen s obrysem a zřejmě byl modrý na rozdíl od písmen. Jestli byl někdy černý tak jak nabízí obtisk netuším. Výškovka byla u tohoto typu bez vzepětí, kabina neměla střední rám a jestli nesl ostruhu s kluznou patkou a nebo kolečkem jsem z dostupných fotek prostě nerozluštil. Tak šup sem s fotkou kolegové, ať mám co trhat a dodělávat :D

No a kromě nového přírůstku do vitríny mi udělal radost i fakt, že jsem si mohl škrtnout rovnou dva modely ze seznamu nepostavených :-D .

XL-13T_05w.jpg

XL-13T_04w.jpg

XL-13T_03w.jpg

XL-13T_02w.jpg

XL-13T_01w.jpg

Naposledy upravil mitte dne 02 lis 2015, 08:28, celkově upraveno 1
Hotovo 1/72 2025:
Leopard 2A4 (Trumpeteer - mizerný model!)

Hotovo 1/72 2024:
2x S-199 (Eduard), 9K72 / SS-1B SCUD-B (Revell), Blenheim IF (Airfix), CB-36 (Tamiya), LT-40 (Attack), LT-35 (FtF), OA-30, (FTF), CS-199 (Eduard), B-36 (Hasegawa), S-92 (Revell)
mitte

• Odpovědět s citací

Re: XL-13T, 90% Profiline/Eduard + 10% MiKu, 1/72

Příspěvekod mitte » 23 lis 2013, 18:11

Pavle, já teď dodělal konečně stejným způsobem i L-13B Bačostroj. Obtisky jsem tedy preventivně předem dvakrát přetřel syntetickým lakem Revell a už se to rozpadlo na řádově méně částí :D . Přitom to na výšce obtisků není patrné. Ale zcela tomu zamezit asi nepůjde. Holt použít jen to nejnutnější a zbytek raději vyrobit svůj.
Hotovo 1/72 2025:
Leopard 2A4 (Trumpeteer - mizerný model!)

Hotovo 1/72 2024:
2x S-199 (Eduard), 9K72 / SS-1B SCUD-B (Revell), Blenheim IF (Airfix), CB-36 (Tamiya), LT-40 (Attack), LT-35 (FtF), OA-30, (FTF), CS-199 (Eduard), B-36 (Hasegawa), S-92 (Revell)
mitte

Odeslat odpověď

Zpět na Československé letectvo 1918-2008