Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ ARCHIV ‹ Československé letectvo 1918-2008
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

VT-4 alias DFS Olympia, 1/72, AZ model

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

VT-4 alias DFS Olympia, 1/72, AZ model

Příspěvekod mitte » 12 zář 2010, 16:53

Poslední dobou se mi hroutí sloupečky nepostavených modelů v kitníku a když do něj vstoupím, občas mi některá krabička spadne na hlavu. Když vypadl tento model, už jsem ho ani nevracel zpět a drzouna rovnou odnesl na operační stůl. Pro stavbu jsem zvolil metodu ŽaS, která je silným zjednodušením a urychlením metody ŽaVeS.

Dvaasedmdesátkrát zmenšenou Olympii jsem tedy jen porovnal s fotografiemi a jednoduchým plánkem z knihy o větroňích v ČSR od roku 1945. Proporčně model odpovídá, rozměrově té mé chybělo cca 1,5 mm na rozpětí, délka byla naprosto v toleranci. To bylo prvním příjemným překvapením. Nebývá to zvykem u všech modelů tohoto výrobce.

Z drobných úprav jsem provedl jen dodělání madla nad palubkou, úpravy kniplu, doplnil své obtiskové upínací pásy, dodělal ovládací prvky křidélek a směrovky, prodloužil lyžinu až k rytí na přídi, doplnil náznak háku na začátek lyžiny, odvrtal zřejmě závěsný bod, zkrátil nálitky VOP tak, aby končili s pevnou částí VOP, upravil tvar vyvažovací plošky na VOP a s tím souvisela i oprava teď již kratších žeber na výškovce. Samozřejmě jsem také dodělal dvě veturiho trubice (ta vlevo asi bývala takhle šikměji) a pitotovu trubici.Rytí naznačující sundavací díl kabiny je špatné, ale neopravoval jsem ho.

Kabinka má na originále poměrně složitý a v měřítku 1/72 obtížně ztvárnitelný tvar. Výrobce se s ní vypořádal rozdělením do dvou částí. Ty jsem vyleštil a slepil průhledným epoxidem, který docela slušně zamaskoval spojovací roviny. Tvar kabinky neodpovídá tak úplně realitě, ale oprava je nad moje schopnosti. Rámování jsem zkusil po mnoha letech vytvořit ze stříbrné lepicí pásky. Není to ideální, ale rozhodně lepší než tohle maskovat nebo kreslit ručně. Bohužel díl kabinky je pod křídlem příliš nízký a útlý, rozdíl je několik destin milimetru na každé straně.

Obtisky - vlajky by mohlu být o kousel delší, aby se daly na náběžce spojit dohromady. Tvar a velikost číslic imatrikulace poměrně věrně odpovídá realitě (příjemné překvapení číslo dvě, ani tohle nebývá zvykem u výrobce). Obtisk s nápisy pod křídlo je příliš dlouhý a vysoký, realitě by odpovídalo zmenšení tak na cca 90 procent stávající velikosti.

Suma sumárum - vcelku příjemná stavba a do vitrínky mi vcelku rychle přibyl již 12. větroň.

VT-4_01.jpg

VT-4_02.jpg

VT-4_03.jpg

VT-4_04.jpg

VT-4_05.jpg

Hotovo 1/72 2025:
Leopard 2A4 (Trumpeteer - mizerný model!)

Hotovo 1/72 2024:
2x S-199 (Eduard), 9K72 / SS-1B SCUD-B (Revell), Blenheim IF (Airfix), CB-36 (Tamiya), LT-40 (Attack), LT-35 (FtF), OA-30, (FTF), CS-199 (Eduard), B-36 (Hasegawa), S-92 (Revell)
mitte

• Odpovědět s citací

Re: VT-4 alias DFS Olympia, 1/72, AZ model

Příspěvekod Mirek O » 12 zář 2010, 19:23

Moooc hezký letadýlko. Mě udělalo radost. Stavím si plachťáky v 1:25 a Olympia bude jeden z nich.

Jinak =D> [-o< =D>
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 30 zář 2010, 19:06

Moc do této sekce nechodím, tak mi to málem uteklo. Krásný větroň, dýchá z něj nostalgie. =D> =D>
Jen drobná poznámka, kterou jsem pochytil v tématu na tento typ od Pavla Šenka (jeho model) a Pavla Kloučka: těsně po vydání této obtiskové verze se objevily podklady, které dokazují, že imatrikulační číslo mělo být i na horním křídle. Obtisk ve stavebnici tedy chybí, nevěděli o tom. Pavel Šenk to doplnil výtiskem vlastního obtisku.
Mrkněte sem: viewtopic.php?f=6&t=36341
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kvaker » 01 říj 2010, 18:14

Zajímavé je, že Olympia od CMR imatrikulaci na horní ploše křídla v obtiscích má. Aspoň víme co je správně.
kvaker

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mitte » 02 říj 2010, 15:17

Pánové, děkuji za upozornění. Pavel Klouček mi už i poskytl tiskový soubor s imatrikulací. Takže až budu zase někdy vytahovat na světlo svou zaprášenou alpsku, pokusím se to vytisknout a doplnit.
Hotovo 1/72 2025:

Hotovo 1/72 2024:
2x S-199 (Eduard), 9K72 / SS-1B SCUD-B (Revell), Blenheim IF (Airfix), CB-36 (Tamiya), LT-40 (Attack), LT-35 (FtF), OA-30, (FTF), CS-199 (Eduard), B-36 (Hasegawa), S-92 (Revell)
mitte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod POTK Josef » 14 pro 2015, 20:14

I tady jsem přišel opět pozdě ..., že nemají imatrikulace shora na křídlech moderní plastoně (laminátové větroně) je celkem pochopitelné. Pryskyřice, které "drží pohromadě" všelijaká ta skelná, uhlíková, kevlarová a bůh ví jaká ještě vlákna jsou velmi choulostivé na jen trochu větší teploty, asi tak jako naše pokožka v létě. Ztrácí svou pevnost, vlastně "měknou", už jste si vezli na palubní desce auta rezíňáka ukázat kamarádům? Tak asi tak nějak. Proto jsou dnes aplikovány imatrikulace i na trupech v šedé barvě.
Ale kdo přišel na teorii, že Olympie neměly imatrikulace na křídle zespoda, pak zase zeshora. Padesátá léta! V té době jezdily i náklaďáky s téměř metrovými "espézetkami" kolem dokola korby. A letadla?
Abych byl konkrétnější, přikládám fotku kralupské Olympie OK-8302, ta imatrikulace zespodu bude doufám vidět :roll:
Přílohy
olympia8302meise.jpg
[url]
Obrázek
[/url]http://kpmlounskasekce.wbs.cz/Novinky-a-udalosti.html
POTK Josef

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mitte » 23 pro 2015, 22:23

Děkuji za fotku i za připomínku. Tady u téhle "popsané" je ale jinou fotkou doloženo, že ji zřejmě v určitém období nenesla. Takže opět další záhada hlavolamu? :?

8302.jpg

Hotovo 1/72 2025:

Hotovo 1/72 2024:
mitte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 24 pro 2015, 09:12

Možná Josefe příště zvažte své radikální odsudky, poválečná doba byla hodně hektická a nadšení pro létání obrovské, takže se létalo na mašinách s německou imatrikulací, zcela bez imatrikulace nebo s něčím mezi atd. Ono těch důkazních foto o neexistenci imatrikulace odspodu je víc. Za porovnání stojí podoba těch rekordních přeletů, evidentně je mašina s imatrikulací odspodu už přetíraná. Pak tedy opět vyvstává otázka, jestli v modelu ztvárněná podoba má imatrikulaci mít alespoň zvrchu nebo ne, protože fotka dokazující imatrikulaci zvrchu je z druhé strany, tam je zapsán jeden let pod křídlem, ale je to před přetřením nebo po? Přiznám se, že jsem doteď netušil o druhé podobě téhle mašiny, která je v Josefově příspěvku.
Přílohy
olympia001 8302.jpg
Olympia_1_OK-8302r.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod POTK Josef » 28 pro 2015, 00:35

Ano, unáhlil jsem se, přiznávám. Našel jsem i ty ostatní fotografie kralupské Olympie v knížce p. Vejvody. Lze usoudit, že ony dosud známé fotografie a tudíž i obtiskové varianty AZ a i 1/48 Spin model nemají mít imatrikulaci na spodních plochách. Fotografie se kterou jsem přišel já je pořízená později, pravděpodobně i po nějaké opravě trupu. Soudím podle toho, že jsou na levém boku zaznamenány stejné přelety, ale jsou jen v jednom sloupci. Všechny souhlasí, žádný nechybí a je tím vytvořeno místo pro další záznamy.
Předpokládám, že všechny fotografie pochází z roku 1947, nebo i doby pozdější. V roce 1947 totiž byl striktními předpisy ukončen "překotný poválečný chaos" v "malém" letectví, který vyplýval z šestiletého půstu a následného nadšení.
Možná by se ještě daly zjistit podrobnosti, v Kralupech ještě žijí pamětníci oné doby, pánové Hrdina a Rulf.
[url]
Obrázek
[/url]http://kpmlounskasekce.wbs.cz/Novinky-a-udalosti.html
POTK Josef

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 28 pro 2015, 14:17

No každpoádně mají podobné diskuse velký význam, po malých krůčcích nás posouvají dál v mapování hluchých míst naší letecké historie a to je to nejdůležitější :idea: .
Pavel Klouček

Odeslat odpověď

Zpět na Československé letectvo 1918-2008