Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ ARCHIV ‹ Československé letectvo 1918-2008
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

NIGHT REAPER MK IIC od čínských soudruhů

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: NIGHT REAPER MK IIC od čínských soudruhů

Příspěvekod Jan_K » 27 bře 2009, 14:06

..se nám to nějak zvrhává ta diskuse.

Já bych se rád vrátil k nakousnuté otázce černá/flekatá. Všichní tu píšou o tom, jaký ten hurricane byl
a nebo nebyl a poklady, na jejichž základě to tvrdí, neukážou. Já jsem nenašel jedinou fotku uvedeného,
stroje, ale objevil jsem tenhle anglický text:

PZ865 is currently painted to represent Hurricane IIc BE581, ‘Night Reaper’, the aircraft flown by the Czech fighter ace Flt Lt Karel Kuttelwascher DFC* during night intruder operations from Tangmere in 1942 with the RAF’s legendary No 1(F) Squadron. In only 15 night intruder missions ‘Kut’, as he was know to his colleagues, shot down 15 enemy bombers (3 in one night on 5 May 1942) over their own airfields in France; he also damaged a further five bombers and shot up several steam locomotives and ‘E’ boats. The single-seat Hurricanes were not radar equipped, so targets could only be found visually and without the benefit of modern aids to night vision. With their Hurricanes fitted with long-range drop tanks, night intruder pilots flew long sorties of 3 to 3½ hours, often in poor conditions and completely alone. ‘Kut’s aircraft, BE581 ‘JX-E’, wore the ‘Night Reaper’ motif on the starboard engine cowling and ‘Kut’ had swastika ‘kill’ symbols painted under the cockpit on the port side. When his three kills from the night of 5 May 1942 were added there were 11 swastika symbols displayed (‘Kut’ eventually achieved a total of 18 confirmed kills). The aircraft’s rudder and a panel on the port wing had to be replaced with black-painted items from a ‘Turbinlite’ Hurricane (BD770) due to ‘flak’ damage incurred by BE581 on that sortie. This is all faithfully replicated on PZ865 as a ‘snapshot in time’. ‘Kut’ survived the war but died in 1959 from a heart attack – he was only 42.

http://www.raf.mod.uk/bbmf/theaircraft/hurricanepz865.cfm

Vypadá to, že jsou si těma flekama docela jistý, dokonce uvádí i kdy mu vyměnili směrovku a panel na křídle za černý.
Co vy na to?
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 27 bře 2009, 14:45

Fotka na Kutta je a na ní je Hurou celočernej. Existuje ještě barevná fotka masiny LKoA , což by měla být mašina poměrně blízká ,seriál má tuším BE 500 , taky celočerná.
Denní kamufláž u BE 581 nikdo nezpochybňuje, celý se to točí kolem jediné věci, lítal na ní Kutt nebo ne? Podle mě ne, pokud byla mašina celočerná z výroby a pak se přestíkávala na denní tak Kutt v té době u jednotky už nebyl. A jak vypadala? Měla červený koďáky a sestřely ještě po Kuttlovi?
Přílohy
kuttelwasher hurricane.jpg
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Hobža » 27 bře 2009, 17:21

Četl tady někdo knihu, kterou napsal jeho zeť Roger Darlington? A dokonce vyšla i čestině! Kdo serioznější by mohl něco o něm napsat, než jeho příbuzný. Dokonce je v knize vyfocen s dobovou kresbou z roku 1942 jeho Hurricane. V této diskuzi končím :sleep:
Když jde něco moc hladce, je vždy na obzoru nějaký průser.
Mnoho nul je přesvědčených, že jsou elipsami, po kterých obíhá Zem.
Souhlasně přikyvovat je mnohem pohodlnější a úspěšnější, než se snažit obhájit svůj názor.
Slepému barvy nevysvětlíš...

http://www.owl.cz
http://eshop.owl-czech.eu
http://www.facebook.com/owl.cz
http://www.kpmopava.cz
Petr Hobža

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 27 bře 2009, 20:04

Petr Hobža píše:Četl tady někdo knihu, kterou napsal jeho zeť Roger Darlington? A dokonce vyšla i čestině! Kdo serioznější by mohl něco o něm napsat, než jeho příbuzný. Dokonce je v knize vyfocen s dobovou kresbou z roku 1942 jeho Hurricane. V této diskuzi končím :sleep:

Ne že bych tu chtěl zakládat flamewar ale stavět na argumentu že "když to psal příbuzný tak to musí být pravda" je trochu nešťastné.Zkuste si přečíst "Tygr z Volchovstroje" od R.Nowotnyho (bratr Waltera Nowotnyho).Kniha je to pěkná ale seků (mnohdy zásadních) v ní je taky dost (a není to jediná kniha psaná za autora jeho přáteli či příbuznými která obsahuje chyby).

Co samotného Nočního Jestřába (vydáno Světem křídel v listopadu 1993) tak tam jsou M.Černochem vložené fotky s informací že letoun je černý.Bohužel na víc se na toto téma autor nerozepsal.Problém je v tom že existuje ještě jedna fotka kde stojí na křídle (u těch sestřelů) a jen s kabinou a dle počítačového rozboru této fotografie (cca rok zpět jsem na to narazil na webu, je-li to dostupné, dohledám to a vložím) tam je přechod dvou kamuflážních polí.Nejsem odborník na rozbory fotografií ale myslím že tohle už je věc k zamyšlení a pokud neexistuje stoprocentní jistota, střežil bych se odsuzování a vynášení kategorických soudů.
Workbench: 1/48 Macchi MC.200

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 27 bře 2009, 21:13

U uvedené knihy o Nowotnym zapomínáš na jednu maličkost - na debilitu českých rychlokvaškových vydavatelství a "úroveň" jejich překladů. Myslím, že je to případ i této knihy. :?
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 27 bře 2009, 22:40

Tak ta samozřejmě sehrála svou roli ovšem chyby v místopise a technických věcech bych překladu nepřipisoval.Spíše autorovi.

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 29 bře 2009, 00:11

Raptor píše:Co samotného Nočního Jestřába (vydáno Světem křídel v listopadu 1993) tak tam jsou M.Černochem vložené fotky s informací že letoun je černý.Bohužel na víc se na toto téma autor nerozepsal.Problém je v tom že existuje ještě jedna fotka kde stojí na křídle (u těch sestřelů) a jen s kabinou a dle počítačového rozboru této fotografie (cca rok zpět jsem na to narazil na webu, je-li to dostupné, dohledám to a vložím) tam je přechod dvou kamuflážních polí.Nejsem odborník na rozbory fotografií ale myslím že tohle už je věc k zamyšlení a pokud neexistuje stoprocentní jistota, střežil bych se odsuzování a vynášení kategorických soudů.

Jo ta skvrna tam je, to je fakt, trošku bych viděl problém v tom že tvar nebo okraj skvrny neodpovídá schématu dělení barev RAF , a jsem skeptický k tomu že by britové namalovali pole jak chtěli a nedrželi se vlastních předpisů.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 29 bře 2009, 08:47

To, že byl Night REAPER v černé kamo je asi jedna z mála jistot, Aspoň pro mě. Ale:
Jaké měl znaky? V dubnu s 6ti sestřely nový typ?
Kolik měl namalováno sestřelů? Maloval si tam i ty z Francie, nebo jenom ty anglický a nebo dokonce jenom ty noční? S tím souvisí to, kolik musel mít namalováno sestřelu v době, kdy byl domalován symbol Night Reaper.
A protože na tohle nikdo zatím nedokáže odpovědět, tak se "seriozně" Kuttův Noční žnec nedá zatím postavit.
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 04 říj 2010, 17:06

Pánové nejsem sice moderátor, ale zanechte planých sporů o tom kdo byl nebo nebyl ten správný Čechoslovák a věnujte se problematice letounu Karla Kuttelwashera.
Zde zmiňovaná fotografie "flekatého" letounu mi spíše připadá jako poškozená nějakou tekutinou a to možná už na negativu. Skvrna je totiž natolik členitá, že se vymyká běžné praxi užívané v RAF.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 04 říj 2010, 20:31

Máš pravdu Milane...se.me na to. Ohledně Hurouše na kterém létal Kutellwascher, trochu mě mate, že se ta kamuflovaná verze s takovou tvrdošijností stále objevuje v mnoha publikacích a obtiskových aršících. Docela často je tam mašina v obou provedeních. Naposledy mě to udivilo v aršíku od Xtradecalu. Ty já považuji za vcelku přesné..možná jsem na omylu. Chci tím říct, že mě osobně se líbí mašina kamuflovaná s fleky a ne jen černá, ale je možné, že je to totální sci-fi....proč se tedy stále objevuje znovu a znovu?? Je to tím, že kamuflovaná je prostě atraktivnější??
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mess » 05 říj 2010, 21:46

Pokud ma nekdo problem si preslabikovat nazev tematu a vyjadrovat se k nemu, pak je mozna lepsi nepsat, usetrite moderatorum praci.
Chvili jsem mel pocit, ze jsem na nejakym foru pro pubertaky a blondyny. Panove, myslim, ze byste mohli ukazat alespon zaklady cti a slusneho vychovani a neprasit Martinovi tema.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod messer » 07 říj 2010, 14:18

Nejsem žadný expert na RAF nebo hurouše, měl bych teda pár dotazů a postřehů(které se už víceméně objevili v ruzných diskusích na téma Kutův hurouš), aby se teda aspoń potvrdili či vyvrátili různé spekulace.

1) byla tedy Kutova mašina (z bloku BE 546-BE 590) na začátku akcí Intruder t.j.1.4.42 tedy fungl nová nebo už relativně stará-údajně s vyměněným motorem atd.? Resp. byla už z fabriky celočerná nebo v klasickém kabátě? V jaké časovém rozmezí byl tento blok vyráběn?
Názory se různí, podle mě je to ale zásadní věc.
Možná by pomohlo:
1.Sq. od ledna 42 používala výhradně Mk.IIc, používal Kut teda BE 581 např.už 12.2 42? Nemám te´d k dispozici Rajlichovi práce-je to tam uvedeno?
Ovšem nejlepší by bylo se podívat do jeho dochovaného Flyingś pilot log book, má někdo možnost?

Prozatím musím končit, zbytek večer
messer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 07 říj 2010, 14:22

Sleduju vaše myšlenky dobře tak že myslíte že kamuflovaná podoba je vlastně dřívější než celočerná?Zajímavý nápad...

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Tomančák » 07 říj 2010, 14:57

messer píše:Nejsem žadný expert na RAF nebo hurouše, měl bych teda pár dotazů a postřehů(které se už víceméně objevili v ruzných diskusích na téma Kutův hurouš), aby se teda aspoń potvrdili či vyvrátili různé spekulace.

1) byla tedy Kutova mašina (z bloku BE 546-BE 590) na začátku akcí Intruder t.j.1.4.42 tedy fungl nová nebo už relativně stará-údajně s vyměněným motorem atd.? Resp. byla už z fabriky celočerná nebo v klasickém kabátě? V jaké časovém rozmezí byl tento blok vyráběn?
Názory se různí, podle mě je to ale zásadní věc.
Možná by pomohlo:
1.Sq. od ledna 42 používala výhradně Mk.IIc, používal Kut teda BE 581 např.už 12.2 42? Nemám te´d k dispozici Rajlichovi práce-je to tam uvedeno?
Ovšem nejlepší by bylo se podívat do jeho dochovaného Flyingś pilot log book, má někdo možnost?

Prozatím musím končit, zbytek večer

Podle knihy Francise K. Masona byl Hurry BE 581 z bloku BE 546 - BE 590 vyroben spolu s dalšími bloky 1350 Huroušů v období 27.7.1941 - 18.3.1942 ( jsou to letouny vyrobené přímo u Hawkeru s motory Merlin XX - ve verzích IIb, IIc a IId ). Podle této knihy byl BE 581 vyroben přímo jako N.F. Mk. IIc. Víc nic jsem zatím nezjistil

Petr :wink:
Petr Tomančák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vici » 07 říj 2010, 15:26

Obecně byly dve noční chámata - pokud se nepletu, celá černá mašina a nebo nové - světlá šedá všude se zelenou nahoře.
Hurouš s ocean grey a dark green nahoře a černým spodkem je jasná předělávka pro denní lítání = hurouš tak vypadal když daná jednotka lítala hlavně denní akce... ? pokud uvažuju správně...
Leave No Man Behind
BFC č. 3861
Vici

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Československé letectvo 1918-2008