Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dekály - prosím o radu

Cars and bikes
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Dekály - prosím o radu

Příspěvekod michal e34 » 12 dub 2006, 09:41

Asi před půl rokem jsem postavil Imprezu 2001(Tamiya).Po nastříkání barvy jsem jí zalakoval bezbarvým lakem a nenesl dekály pomocí změkčovacích vodiček Gunze.Po zaschnutí jsem to opět zalakoval bezbarváčem.(všechny barvy Tamiya).Vše se zdálo Ok.Jenže ted po půl roce jsem s hrůzou zjistil že dekály popraskaly.Nevíte čím to je.Zajímalo by mě jestli je chyba na dekálech,nebo jestli jsem něco pos.......
Přílohy
5.JPG
4.JPG
3.JPG
2.JPG
1.JPG
Pežot je pryč. - Díky bohu za ty dary
Plymouth Grand Voyager - americký svaly z Rakouska

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
michal e34

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 12 dub 2006, 10:52

Jak dlouho jsi to po naneseni vodicek nechal zaschnout? Predtim nez si to zacal lakovat. Ono totiz ty vodicky s obtiskem pracuji, nekdy i celkem dlouho. Ja osobne pro jistotu nechavam obtisky po naneseni vodicek zaschnout do druhyho dne. Jiny duvod me nenapada, me se tohle jeste nestalo....
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michal e34 » 12 dub 2006, 11:02

Po nanesení dekálů jsem počkal do dalšího stříkání 4 nebo 5 dnů.Kastle byla uložená v suchu ve skříni.Ani to nebylo na slunci,takže nevím jak se to mohlo stát.Ale zhruba měsíc po stavbě jsem to ukazoval známému a vše bylo v pořádku.Pak byl model ve vitrýně.Zjistil jsem to až dneska ráno.

michal e34

• Odpovědět s citací

Příspěvekod franta kt » 12 dub 2006, 11:16

Viděl bych to na špatně usazené obtisky, nechal si pod nimi vzduchové bublinky, i když asi miniaturní. :wink:
franta kt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michal e34 » 12 dub 2006, 11:26

franta kt píše:Viděl bych to na špatně usazené obtisky, nechal si pod nimi vzduchové bublinky, i když asi miniaturní. :wink:

To už mě napadlo taky.Ale jen nedokážu pochopit proč se to projevilo až po tak dlouhé době.Ty bublinky musely být asi hodně nepatrné,protože se snažím každý dekál vyhladit tak,aby přesně okopíroval povrch a nebyl tam vzduch.

michal e34

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Pokorný » 13 dub 2006, 06:04

He he, to je rad.... Bohužel u Imprezy jsem narazil na ten samej prolém, chyba neni v postupu prací, ale je to onou hnusnou žlutou. Aby se dostala na patřičnej odstín, musí se jí nanést víc vrstev (sama o sobě je silně transparentní) při tisku dekálů, takže jsou malinkosilnější než je normálním zvykem u žaponců. Jsou to jediné dekály od Tamiye, na které špatně zabírá vodička, což nebývá tak časté. Také jsem vypozoroval že mi popraskaly (u verze 2001, u 2002ky byly světlejší. ale já radši volil verzi 555). Tuhle jsem si všiml, že mi to udělala i Impreza 98 z Monte, a opět jen na žlutých plochách, takže množstvím laku to nebude, jde spíš o to, že po aplikaci vodiček nástřiáku jaké koliv vrstvy laku se dekál jakoby naruší a barva začne znovu pracovat a jak rychle schne, tak popraská. Stejného efektu dosáhnete rychlým nanesením několika vrstev barvy následně na sebe. po zaschnutí se také objeví ony mikrotrhlinky.
Náprava je celkem složitá, já to retušoval světle šedou a na to následně fluoro žlutou a přeleštění, ale opět doporučuju jednotlivé vrstvy nechat důkladně proschnout a poté rozleštit. A nebo nové dekály a celé dělat znova. Jo a o Impreze 2004 a žlutých měsíčcích na dveřích bych mohl psát romány... :grin: V mém relativně mladém věku mě to stálo málem infarkt :grin:
Jirka Pokorný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michal e34 » 13 dub 2006, 08:16

Jirko,díky za vyčerpávající informaci.Když jsem to spatřil,tak se zatmělo před očima.Nemám sílu to retušovat a nevím kde bych sehnal jiné dekály.Asi to vyřeším zaprášením a na hodně poškozená místa nanesu víc nečistot.Nic jiného mě nenapadá.

michal e34

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Pokorný » 13 dub 2006, 09:02

Nové dekály se dají v pohodě obědnat u MPM, zrovna tu nulačtyřku jsem tak vyřešil. Akorát jim musíš napsat kód stavebnice a kód aršíku (najdeš v návodu v zezadu v japonské podobě :-D ), vyjde to okolo 200 kč plus minus.
Jirka Pokorný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Pokorný » 13 dub 2006, 09:04

Jinak ta žlutá barva jak pracuje, tak dokáže roztrhat celej obtisk, ale toho jsis asi všiml.
Jirka Pokorný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michal e34 » 13 dub 2006, 09:09

Díky Jirko,asi je objednám,protože mě fakt mrzí co se stalo.Měl jsem z ní takovou radost jak se povedla.

michal e34

• Odpovědět s citací

Příspěvekod franta kt » 13 dub 2006, 19:04

Jirko myslm že toto je i problém s kterým se potýkám u dekálů nejmenované firmy , už jsem taky přišel na to že lak je v pohodě ale kde je větší plocha barvy jdou na mě záchvaty.
franta kt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 13 dub 2006, 21:00

ktorej nemenovanej, to nam nepomoze, ked vieme, ze nemenovanej...
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Pokorný » 14 dub 2006, 06:05

REJI.

Já s tím Franto problém nemám, asi jseš na dekály moc rychlej, každopádně za ideál je nepovažuju. Ale na problemu se dělá, řeší se to s tiskařem. Teď k nám razej zkušební dekály ve dvou verzích, liší se použitým změkčovačem v čirém laku (tam je ten problem), navíc to vypadá že budem tisknout i někde jinde, takže budeme moc porovnávat technologie :-D. Koneckonců dekály od Renaissance taky nepovažuju za to pravé...
Jirka Pokorný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod franta kt » 14 dub 2006, 07:18

Ideál obtisku je podle mě na p206 bozianu Auriola od Tamiye, v pohodě je i Studio 27 8)
franta kt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Pokorný » 14 dub 2006, 08:23

Taky tisknou u Cartografu, ti mají i jiný styl tisku, vše dělá automatická tiskárna a ty dekály jsou fakt super (hlavně lak) a jedou ve větších sériích a plochách. Pro REJI se pořád ješte tiskne klasickým sítotiskem. Takže občas zaniknou i drobná loga, jako třeba na Focusech z Tour de Corse.
Jirka Pokorný

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Auto-Moto