Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Co vše je potřeba na postavení modelu.

Cars and bikes
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Co vše je potřeba na postavení modelu.

Příspěvekod Míra94 » 12 srp 2008, 08:33

Dobrý den, chtěl bych si postavit svůj první model od Tamiya, tedy se bude jednat o platový model 1/24. A potřeboval bych vědět, co vše bych potřeboval na Lancii Deltu HF Integralle, kterou bych si chtěl pořídit. Sice se jedná o civilní verzi, ale tak pro začátek bych stím neudělal škodu, protože v Liberci v Mladem Technikovi stojí necelých 600Kč. S rozpočtem bych se chtěl vejít do maximálních 1200Kč a měl bych cca. 600Kč na barvy a lepidlo atd. Chtěl bych si od vás nechat poradit, protože jsem to nikdy nedělal. Předem děkuji.

PS:. Asi jí půjdu koupit dnes a nebo zítra.
Míra94

• Odpovědět s citací

Re: Co vše je potřeba na postavení modelu.

Příspěvekod Koudy » 12 srp 2008, 08:55

Máte štěstí, že jdu zrovna kolem :D :D :D Na Delty jsem expert, viz. téma viewtopic.php?f=60&t=22595

Pokud by jsi se rozhodl pro soutěžáka, určitě bych doporučil dekály od Studia27 (cena cca 350,- s poštou z mediamixu). K dekálům určitě nějakou vodičku, abys jim domluvil, používám Mark Softer od Gunze.

Jestli chceš dělat silniční verzi (přestavbou ze soutěžní), budeš to mít o obtisky jednodušší, ale jestli je to Hasegawa, tak pozor na podvozek!! I když jsou tam asfaltový disky a gumy, podvozek je šotolinový, proto je lepší ho snížit, jinak z toho budeš mít takovou vysokou kozu, což zrovna u Delty dost kazí vzhled. Naštěstí se Delta dá snížit celkem lehce na tlumičích, ale chce to trpělivost a zručnost. Když snížíš tlumiče, je potřeba ze zadního diferenciálu odříznout poloosy a otočit je, aby ti šly do nábojů, jinak totiž "trčí" úplně jinam. Předek stačí snížit zase na tlumičích a ramena jsou přímo na rámu, tam to stačí ohnout rukou do potřebné pozice, ale opatrně, ať ti to nepraskne. Tohle je tak asi nejsložitější. Hlavně je to potřeba pořád zkoušet.

Barvu bych ti doporučoval asi pro začátek ve spreji od Tamiye (jestli chápu, začínáš a nemáš kompresor a pistol). Ta stojí cca 160. Hlavně to nejdřív pořádně musíš zabrousit, protože jak dáš barvu, vystoupí ti nerovnosti a pak už to zachrání jen louh. Hlavně to stříkej v malých vrstvách a klidně celý den, nech to proschnout a třeba za 20 min zase. Jak dáš moc, barva ti poteče a to už se blbě zachraňuje. Na úpravu před barvou je nejlepší stříkací tmel od Gunze (Surfacer). Ten je šedý a bílý... pokud chceš mít auto bílé, možná bych dal jen ten bílý a pak ho přeleštil do lesku. Dá se koupit ve skleničce do pistole i ve spreji. Cenu neznám, já používám do pistole.

No a pak barvy na interiér, motor atd., to už ti poradí v modelářství, já používám na většinu Tamiyu, na něco Revell nebo Humbrol.

Teoreticky by ses mohl do těch 1 200,- vejít...
Nobody is perfect but I'm pretty fucking close...
Paddock forum
Koudy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charlie » 12 srp 2008, 08:57

Co se týče nářadí, tak bych asi jmenoval tohle: sklapel, či nějaký řezák, jehlové pilníky, jeden dva štětce na detaily, šmirgly různých hrubostí až do 2000, nějaké ty leštící pasty, maskovací pásku, tmel a možná i vteřinové lepidlo. Barvu kastle bych asi vzal ve spreji, na další díly nějakej akryl.

Možná bych zvážil napoprvé nějaký Easy kit, který by napověděl co dalšího pořídit.
Charlie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Míra94 » 12 srp 2008, 16:23

No já bych chtěl originál seriovou verzi, protože se mi v rally verzi nelíbí, ale potřeboval bych od někoho kdo bydlí kousek od místa mého bydliště (Horní 4519 Jablonec nad Nisou nebo nikde v Liberci poblíž Fügnerce, protože bez dohledu se na to moc necejtim :D
Míra94

• Odpovědět s citací

Příspěvekod matra » 12 srp 2008, 22:16

to vůbec neřeš, musíš se učit a i nejlepší modeláři občas pokazí model. Například já dost často. Skoro každý :lol: A když už ho nepokazím hned, tak aspoň na čelním skle budu mít otisk palce, příp. mi po dokončení upadne na zem.
Mohu ti poradit jen to, co mi poradil jeden kolega ve veteran klubu, když jsem se ptal jak si zvládl sám očalounit interier: kup si drahý materiál a až to třikrát - čtyřikrát pokazíš, tak budeš vědět jak to dělat, aneb jak říkal náš Velký učitel: učit se, učit se, učit se
ObrázekObrázek
matra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Koudy » 13 srp 2008, 08:10

to Míra: jestli se toho bojíš, tak si kup na netu něco za pár kaček a na tom se uč. Asi tě za ruku nikdo nepovede, ale na forech najdeš dost rad a tipů, jak na to... je jedno, jestli děláš auto nebo letadlo, když si to chceš vyzkoušet. Takže být tebou, zajdu třeba do Tesca, za pár šupů koupím nějaký Revell, na tom se naučím to začistit, zatmelit, dát nějakou barvu a teprve potom bych zkusil tu Deltu. Je lepší zkazit dva nebo tři modely za 150,- než rovnou Deltu za 600,-
Paddock forum
Koudy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Míra94 » 13 srp 2008, 09:03

Takže já to musím na chvíli přerušit, protože se mi nějak pokazil počítač a ten k práci velice potřebuji takže budu muset teď mít velice velké výdaje (až 40 tis.) abych si nechal postavit nový počítač :( takže to odkládám tak na měsíc až budu mít další výplatu :evil: ze které si koupím ten nový počítač a když něco zbyde tak bych si koupil třeba ty delty dvě-tři a učil bych se
Míra94

• Odpovědět s citací

Příspěvekod turbo32 » 13 srp 2008, 12:32

ides na to dobre :grin: 2,3 delty.....
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Koudy » 13 srp 2008, 15:04

to Míra: tak nejdřív jsi omezený rozpočtem, pak si z dalšího žoldu kupuješ za 40 počítač a ještě ti zbyde :D tak pak se neptej, co máš koupit, aby ses vešel do 1 200,- a kup si rovnou i nějaký starší kompresor a pistol a nemusíš řešit spreje :o :o
Paddock forum
Koudy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod beaver » 13 srp 2008, 15:27

Nebude to novej " Marty Modelář" :grin: :grin: :grin:
Obrázek

... podvozky flákám mám skleněné police ve vitríně a nikdo se zespodu na ně nedívá ...

Galerie
beaver

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bazilisek » 13 srp 2008, 18:10

beaver píše:Nebude to novej " Marty Modelář" :grin: :grin: :grin:

Jakej "Marty Modelář" :-k
Jako poslední dokončeno...
ObrázekObrázekObrázekObrázek

http://www.youtube.com/watch?v=xCS7CBcH ... re=related
bazilisek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 13 srp 2008, 18:22

bazilisek píše:

Jakej "Marty Modelář" :-k

..divnej "neboštík"... :grin: ..nebo..? :cry: ..to nikdo neví... #-o
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod itchy » 14 srp 2008, 05:24

Sorry za OT, ale jak to s tou "kauzou" nakonec dopadlo? :?
ITCHY - moto 1/12
ČŠG č.7
...dočasně mimo provoz!
itchy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charlie » 14 srp 2008, 06:51

Tak co jsem tak pochytil, admin se snad postaral aby z fora zmizely veškeré informace týkající se tohodle člověka, smazal skupinovku a prakticky se tím vše uzavřelo. Osobně bych spíš čekal nějaký vyjádření proč to tak bylo, než tajemné promazání.
Charlie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Koudy » 14 srp 2008, 08:00

Co já vím, tak prý na koncertě REM mu měli věnovat pár songů, protože se prý se všema dobře znal :grin: :grin: ale nevím, jestli to už bylo nebo bude, tak kdyžtak někdo podejte info. Podle mě za tím stojí mimozemšťani...
Paddock forum
Koudy

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Auto-Moto