jsem rád, že se tu tu takhle rozjelo a že se ozval pan Kumičák jakožto odborník na slovo vzatý, který ví na rozdíl od nás všech lepičů i modelářů o čem je vlastně řeč. Z příspěvků vyplynul jeden závěr. Jako ve všech kategoriích jsou čeští modeláři rozděleni na dva tábory i zde. Jsou mezi nimi "sběrači" a dejme tomu "staviči". Neodsuzuji sběrače, protože sbírat hotové modely je stejné jako sbírat známky, plechovky nebo co já vím co dalšího. Franta má pravdu v tom, že na modelu je nejhezčí to, jak vzniká pod rukama, po jeho dokončení skončí ve skříni jako ty "sběračské"
Franto i já miluji auta, hlavně rally a jsem pro to schopen udělat cokoliv.
Bohužel jsem limitován cenou, takže prozradím, že jsem se pustil do práce, která možná po několika desítkách hodin skončí v koši. Mohl jsem si vybrat. Ta jednodušší varianta byl model Audi S1 právě od REJI, která již tuším na trhu není, nicméně by se dala od někoho sehnat. Stála tuším 2400 Kč. Ta složitější varianta je papírový model stejného auta, který nestál nic. Moje představa je, že jej slepím, potáhnu tmelem a pak se s tím pokusím pracovat jako s laminátkou. Když to nepůjde, pokusím se z kousků plastu udělat podle té papírové plastovou karoserii. Jestli z toho nakonec něco bude, nevím. Vím jen to,že konečný výsledek určitě nebude stát za tu námahu, kterou k tomu vynaložím. Teď si určitě říkáš, že je to pěkná blbost, že by bylo jednodušší koupit ten resinový model.
Jsou mezi modeláři tací, dejme tomu jako ty, kteří ten model musí mít za každou cenu a pak i ti, kteří z jakéhokoliv důvodu staví jako já. ( pro ujasnění, kdybych neměl rodinu , nic neplatil a nic nejedl, mohl bych si měsíčně koupit od REJI 3 modely, ale stejně je nelepil, neboť by mi chyběli barvy, lepidlo a další spotřební materiál.)
A proto jsem měl onen návrh na "jednodušší verze modelů"
Bohužel i zde měl pan Kumičák pravdu. Jeho SLOT-SETY se neprodávají. Proč? Položím otázku, na kterou ani nechci slyšet odpověď. Kolik lidí se nepustilo do Merceru ne proto, že je v jiném měřítku nýbrž proto, že by muselo něco dodělat? Čeští modeláři byli ve světě pověstní tím , že dokázali postavit modely z ničeho, zatímco ti "západní" pouze slepili model doplněný všemi možnými doplňky. Dnes již toto zdaleka neplatí v takové míře, jako před pár lety.
Proto si nesmírně vážím lidí jako je pan Kumičák či pan Vendrák, kteří dokáží nejen vysochat model z ničeho ale plody své práce poskytnout i dalším. Proto si vážím každého, kdo je schopen a ochoten podělit se o plody své práce s jinými. Proto nemám rád neoprávněnou kritiku či plané tlachání. Přestože jsem se chtěl jaksi uklidit do ústraní, nedalo mi to, abych se zde zapojil. Došlo zde k napadení firmy REJI. Za sebe mohu říci, že jsem od ní dosud kupoval pouze dekály a VŽDY jsem byl spokojen. Co se týče stavebnic, nemohu ani chválit ani kritizovat, žádnou jsem nikdy nestavěl. Takže prosím kritiky, aby nejprve zhodnotili práci kohokoliv tím, že se seznámím s jeho prací osobně, než cosi vypustím. Na druhou stranu musím jedním dechem dodat, že mě REJI "vytočili" tou inovací myšlení . Osobně se znám se Standou Kučerou z Artur model centra a považuji je JEDNOZNAČNĚ za nejlepší firmu v oboru prodeje modelů na českém trhu, zde mě ta inovace urazila.Nicméně chovejme se tak, abychom se nemuseli za svoje činy a slova stydět. Vždyť "politiků inteligentů" je dost v jiných odvětvích,tak proč mezi modeláři ?