Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Kabeláž v interiéru pro začátečníky

Cars and bikes
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Kabeláž v interiéru pro začátečníky

Příspěvekod jari-matti » 27 zář 2019, 01:30

Sám začátečník jsem zkusil vyrobit nějaké kablíky do interiéru a po několika nezdarech se mi podařila vcelku rychlá, čistá a na zručnost nenáročná metoda.
Není to asi dokonalé, možná jsem "objevil Ameriku", ale nikde na fóru jsem návod na tuto činnost nenašel, tak to třeba někomu pomůže.
Byl bych rád, kdyby přispěli svými zkušenstmi i ostatní, jak to dělají oni, nebo třeba jen tipy odjinud, a proto jsem na to založil vlastní vlákno.

00-foto interiéru.jpg

Nejprve, co budu dělat. Pokusím se napodobit tento svazek kabelů, ale sám jsem ještě ve fázi pokusů, udělám ho malinko mohutnější :nuts:

01-použité drátky.JPG

Drátky jsem použil cínový 0,25mm a měděný z rozpleteného autokablíku 0,28mm. Dále je v interiéru už hotový olověný 0,3mm na plus pól baterie ke startéru (červený).

02-použitá chemie.JPG

Drátky barvím barvami Vallejo na štětec. Na lepení kvalitní vteřinové lepidlo (dále CA), aktivátor CA na rychlé vytvrdnutí a Tamia Panel Liner na zamaskování dírek.

03-držák+zub.frézy.JPG

Drátky si barvím v tomto jednuduchém přípravku, na vrtání dírek do plastu používám zubařskou frézu 0,6mm, lépe se s ní začíná vrtání, když není povrch kolmo k vrtáku.

04-vyvrtané dírky.JPG

V trase vedení kabelu si vyvrtám otvory v místě pomyslných příchytek, elektrikářských pásek ... Aby nesvítily na tmavé barvě, zakápnu je Panel Linerem a hned pokračuji dál.

05-natažené fousy.JPG

Na přichycení kabeláže ke karoserii používám oblíbené fousy ze smetáku. Jsou tenké a neskutečně pevné. Nitě vytažené z rámečku mi nefungovaly.
Všechny fousy prostrčím otvory a z rubu je zalepím CA.

06-zalepení fousů.JPG

Vyzkouším si, aby nepřekážely při spojení s podvozkovou částí a jinak na rubu neřeším žádný vzhled.

07-natažený svazek.JPG

Svazek kabelů si nejprve zalepím na začátku, nejlépe na místo, kde mohu opět projít skrz plast, abych mohl lepit z rubu kvůli pevnosti a čistotě.
Vedu ho přes natažené fousy, spíše na volno, abych se druhým koncem fousu dostal zpět do dírky a ... smyčka se uzavírá :)
Postupuji od zalepeného konce dál, vše jen navolno tak, abych se mohl z rubu dostat k prostrčeným fousům prsty bez pinzety.

08-kompletně zasmyčkováno.JPG

Vše je připraveno na závěrečné dotahování, opět budu postupovat od pevně zalepeného konce drátků směrem dopředu. Uvnitř si srovnám kablíky, silně dotáhnu fous z rubu, zakápnu CA a urychlím aktivátorem.

09-smyčky dotaženy.JPG

Kompletně dotaženo a zafixováno. Bohužel jsem se tady dopustil chyby a smyčku na vrchu tunelu omylem nedotáhl jako poslední, tudíž už jsem si nemohl upravit rádius drátků vycházejících ze svazku.
Ani fous z koštěte, když je dotažený natvrdo, nemá takovou pružnost, aby šel zase dobře povolit. Raději jsem to nechal, pod palubkou stejně nebude vidět.
jari-matti

• Odpovědět s citací

Re: Kabeláž v interiéru pro začátečníky

Příspěvekod jari-matti » 27 zář 2019, 01:48

10-zalepeno z rubu.JPG

Kablíky a fousy v interiéru i na rubu zakrátím.

11-hotovo.JPG

... a máme hotovo :P
Celá tato akce i s focením trvala necelou hodinku. Drátky jsem měl nabarvené z předešlého dne.
Úprava fotek a psaní textu trvalo trochu déle, ale budu moc spokojený, pokud to někoho inspiruje k vylepšení svého modelu.
jari-matti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 27 zář 2019, 03:54

Mě ty kablíky přijdou takový uměle natažený, vše hodně rovný, nevím jak to přesně popsat.
Já používám olovo a různě kroutím a ohýbám. Pracuju s různýma průměrama.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
„Zlu k vítězství stačí, když dobří lidé nedělají nic."
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Butil » 27 zář 2019, 05:09

Dokonalý návod jak postupovat pecka díky :-)
Butil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 27 zář 2019, 05:57

Dobrý návod... mě se to líbí =D>
F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbuf1 » 27 zář 2019, 07:23

Perfektní nápad na takový polopaticky návod .Pro nás kteří nemodelarime od dítěte a tudíž pořád objevujeme nové veci ,je to velká pomoc. =D>
zbuf1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jari-matti » 27 zář 2019, 13:19

Děkuji za pochvalně komentáře.
Popravdě jsem byl trochu nervózní, aby to nedopadlo stylem: "No to je toho, takhle to přece děláme všichni už dávno. A hlavně daleko líp! :agrh: "

Renda píše:Mě ty kablíky přijdou takový uměle natažený, vše hodně rovný, nevím jak to přesně popsat.
Já používám olovo a různě kroutím a ohýbám. Pracuju s různýma průměrama.

Vím, že to není dokonalé. Je to jen jednoduché a rychlé, a hlavně jsem se bál s drátky vůbec začít, tak jsem to sem dal, abych třeba pomohl mně podobným.
Rendo, budu strašně rád, pokud sem vložíš tvoje postupy a fota. abychom se zase něco přiučili.
Samozřejmě to uvítám i od ostatních !!!

Možná by vůbec nebylo na škodu založit celou sekci věnovanou stavebním postupům, tipům a vychytávkám, které zlepšují nebo zjednodušují stavbu.
Když si o tom dokážeme u piva vyprávět ve Zdicích, tak proč ne tady? Ve všeobecném fóru "Jak na to" se člověk špatně orientuje, obzvlášť jako nový návštěvník. Navíc u aut jsou přece jen odlišné postupy a techniky a možná by to sem přitáhlo nové lidi. To je věc pro admina.
Naposledy upravil jari-matti dne 27 zář 2019, 19:49, celkově upraveno 1
jari-matti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šilpoch » 27 zář 2019, 19:00

Nápad dobrý, jen bych zmenšil dírky na protažení štětiny z koštěte a jak psal Renda, nenatahoval bych ty kabely tolik, vlastně jen ten stříbrný mě praštil do očí..ale jinak se mi to fakt líbí. ;-I Až bude čas, tak sem taky něco hodím.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Díra nic neváží.
Michal Šilpoch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zajic » 01 říj 2019, 14:53

Mají kluci pravdu, že ta oplétaná hadice jde moc napřímo, ale ostatek je paráda a díky za perfektní popis postupu =D> Asi něco zkusím. Příště. Nebo přespříště :lol:
Rozestavěno: Lancer EVO 7 WRC, Ford Mustang NexGen NASCAR
Dokončeno: Din Djarin, Opel Manta Rothmans, Ferrari F2005
Nikdy nebude dokončeno: 205 T16 od Helleru - přesměrováno do tříděného odpadu.
zajic

Odeslat odpověď

Zpět na Auto-Moto