Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ On-line souteze ModelFora ‹ 20. Silvestrovský DeathMatch 2024
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/72, P-40E Legato, Kyoiku Kokutai

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/72, P-40E Legato, Kyoiku Kokutai

Příspěvekod Rumcajs » 04 lis 2024, 20:06

Nasel jsem v kitniku P-40E od Legato. Master toho modelu opravdu nebyl spatny, no vylisky jiz predstavuji to "menej" povedene dilo od toho "tradicnicho" vyrobce. :?
Dumal jsem co z nim (vim, vim... mam spoustu P-40 od SH 8-) ), tak kvuli cviceni par postupu stavby padlo rozhodnuti postavit to Ecko. Jak jsem spatril dekaly od Rising Decals, tak vyber predlochy byl snadny - letoun pouzivany prez Japoncu z Kyoiku Kokutai.
Mam do necho par doplnku od CMK, Eduardu, masky Montexu (jako sablonu na Tamiya pasku), a taky mozna dam pristrojovou desku od Yahu. Dal taky doplnim par prebytecnych detalu na P-40 zo stavebnici od Special Hobby, ktere opravdu usnadni stavbu.
Startovni stan - cast detalu odriznuta z ramecku a probicha jich zacistovani z otrepu...
Kupodivu (jak jem psal vyse master byl celkem povedeny), po zacisteni/brouseni stycnych ploch hlavni dily (vcetne kabinky) celkem fajn sedi.
Přílohy
P-40E Kyoiku Kokutai.jpg
Pozdrav
Marcin Surzyn
Rozestavěno: Bombonierove Bf 109G-6/AS/N a Bf 109G-10 bud G-14/AS
Rumcajs

• Odpovědět s citací

Re: 1/72, P-40E Legato, Kyoiku Kokutai

Příspěvekod bellx1 » 16 lis 2024, 20:30

tak kde to vázne, kámo, že by "Legato" čili Muzikant ?
"Konkurenci nesleduji,konkurencí pohrdám"- Jaroslav "Tango" Pilsen kit 2010
Petr Mazánek Světlá p. Ještědem
bellx1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rumcajs » 19 lis 2024, 01:14

bellx1 píše:tak kde to vázne,(...)?

Z kamosem po prace jsem barvil byt v panelaku od sestry dalsiho kamose, tak nebyl cas na nic jinecho, nastesti je to za mnou... :uff:
bellx1 píše: kámo, že by "Legato" čili Muzikant?

Ano, Muzikant.

Pridavam dve barevne fotky predlohy - P-40E nalezen po valce v Atsugi, nejspise nalezici k cvicne Sagami Kokutai, ktera byla umistena na tom letisti.
Atsugi 45 P-40E 1.jpg

Atsugi 45 P-40E 2.jpg
Ocividne model, oproti tem fotkam, bude postaven v letuschopnem stavu. :)

Vsak k veci. V nedeli jsem koncem neco pomodelaril. Zbrusil jsem origo bocni steny kokpitu, a prilepil ztencene dily od SH. Musim priznat, ze ta partie modelu po oprave vypada mnohem lip (podlaha, a velka paka je od Legato). Malinko jsem prodlouzil ram osazeni sedacky (za pouziti mikro kousku britske pitotky) u "Hudebnika" byla trochu za kratka, a ma vystupovat nad sedacku. To myslim bude viditelne i pri zavrenym prekryte.
P-40E trup-poloviny.jpg

P-40E trup.jpg

Zacal jsem taky opravovat kridla zo spodkem trupu - zvyraznil jsem prechod plechu na dole trupu a predelavam trup v miste odvodu vzduchu z chladice. Legato ma tam "plocho", tak castecne naznacim tvar toho vystupu - vetsina i tak bude zakryta zavrenymi klapky chlazeni. Dal jsem opravil neco tvar smerovky a upravil jeji pasovani k SOP.
P-40E kridlo a smerovka.jpg

Trohu se vaham ci vstavit do podvozkove sachty celtove prekryty, ci ostavit viditelnou konstrukce kridla - to letadlo bylo v Japonsku kolem 4 let, tak navim... :-k
Pozdrav
Marcin Surzyn
Rumcajs

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bellx1 » 20 lis 2024, 22:15

držím ti palce k dokončení, zatím jsi na dobré cestě (:) =D>
"Konkurenci nesleduji,konkurencí pohrdám"- Jaroslav "Tango" Pilsen kit 2010
Petr Mazánek Světlá p. Ještědem
bellx1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rumcajs » 25 lis 2024, 01:49

bellx1 píše:držím ti palce k dokončení, zatím jsi na dobré cestě (:) =D>

Diky, snazim se.
Prace pokracuji. Opravuji se nejvic nepovedene casti modelu - vstup a vystup chladice.
Vystup je jiz na dobre ceste k ukonceni.
P-40E oprava vystupu z chladica.jpg
Dolepil jsem kousky plastu po stranach vystupu (kryty zadnicho podvozku z modelu - k stavbe pouzijiu jine) treba bolo trochu zmenit tvar v tom miste.

P-40E upraveny vystup chladice 1.jpg
Vysledek brouseni (tvarovani) ze predu, jeste po fotce jsem to trochu vic doladil a na konec jeste se bude malinko tmelit.

P-40E upraveny vystup chladice 2.jpg
Vysledek brouseni ze zadu.

Ze vstupem vzduchu je to tezsi...
P-40E vstup chladica.jpg
Legato ma tou cast moc nepovedenou. K oprave jsem pouzil dil z P-40 SH, ktery jsem zlepil z dilama chladica Muzikantovecho modelu.

Po odriznuti a vyrovnani mista na vstup jsem zjistil, ze dil od SH je mnohem mensi nez vyrez. To jsou vysledky lenosti a nepouziti suplery...
Tak jsem si pridal hoooodne prace ( ](*,) ), no po ukonceni ta partie modelu bude se vic podobat oryginalu. :wink:
Jak ta oprava probicha vyfotim a napisu priste.
Pozdrav
Marcin Surzyn
Rumcajs

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rumcajs » 15 pro 2024, 23:54

Hlasim se po delsi dobe. #-o
Mel jsem mnoho sprav na hlave a do tocho opravdu nehezke nachlazeni, prez ktere jsem nemel moc sil a nalady modelarit tak predstavuji moj pokrok ve stavbe. Mirny... no lepsi nez nic. :-D
Mirny pokrok stavby 1.jpg
Za pomoci plastovych profilu opravil jsem tvary vyrezu na vyfuky a udelal "bedny" pro snadne umisteni vyfuku. Stejne jsem oblepil misto osazeni vstupu vzduchu do chladicu a taky naznacil pouzdra pristroju z nosnikem pro zamerovac - Ecka vetsinou nemely prekrytu nad pristrojovou deskou. Z plastovych trubek jesem udelal hnizdo na gumove ozaseni ose vrtule, ktere jsem vzal z BF 109G od Fine Moldsu - tak bude snadnej stavet P-40 kde nepolomim vrtule.

Mirny pokrok stavby 2.jpg
Do kabiny jsem dolepil par leptu zo Zoomu Edy pro P-40E od Academy. Moc tocho jiste nebude videt vsak co se nedela pro dobry pocit...

Jak koukam na jine stvby v tematu, tak vidim, ze musim opravdu zrychlit tempo prace, aby Vas dostichnout a ukoncit P-40 pred 1.01.2025. :)
Pozdrav
Marcin Surzyn
Rumcajs

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Nováček » 16 pro 2024, 17:48

Není škoda, plýtvat časem nad modelem tohoto výrobce, pokud se jej dá tak nazvat?
IPMS Marina Veneta

Forza Marina Veneta!!!
Marek Nováček

Odeslat odpověď

Zpět na 20. Silvestrovský DeathMatch 2024