Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2024 ‹ 19. Silvestrovský DeathMatch 2023
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/72, Airfix, Gloster Meteor F.8, Battle of Sunchon

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/72, Airfix, Gloster Meteor F.8, Battle of Sunchon

Příspěvekod Marcel Matuška » 03 led 2024, 16:23

Děkuji za zájem o stavbu, pánové.

To Jirka z Hranic:
Co se týká výzbroje, tak já stavím čistě stíhací variantu bez raket a to s ohledem na zvolené téma. Bylo to právě utkání se sovětskými Migy nad Sunchonem, které znamenalo konec kariéry Meteoru v roli stíhačky a jeho pozdější přesun k bitevním úkolům spojeným s dodatečným vyzbrojením raketami.

Nicméně, Airfix to má na rakety připraveno a v čirých dílech je i typický australský radiokompas AN/ARN-6. Takže vydání australské verze z Koreji i s dalším rámečkem raket by se dalo očekávat, otázka je ale kdy. Rakety RP-3 se dají v resinu či 3D sehnat na jiné modely (případně vzít z jiného modelu) a specifické závěsníky na Meteor by asi šly upravit/vysochat. Přímo jako sadu na Meteor to v 1/72 asi fakt nikdo nedělá. Pro toho, kdo by chtěl stavět bitevní verzi s raketami, by mohlo být zajímavé i nasazení speciálních napalmových variant PR-3 “flaming onion.” Níže dvě fotky a víc se k tomu dá dočíst zde: https://mikesresearch.com/2020/12/25/gl ... wii-korea/

glostermeteor-26.jpg

glostermeteor-27.jpg

To Michal Vyparina:
Pokud jde o plast, tak je to podle mne úplně něco jiného, než na co jsme od Airfixu zvyklí. Je to jiný materiál s odlišnou barvou a s dostatečnou tvrdostí. Celkově je tahle stavebnice v dobrém slova smyslu tak nějak "úplně jiná" a někde tady na MF v diskuzi jsem dokonce četl, že výlisky Airfix od někoho nakupuje. Když to srovnám s jejich poslední novinkou Me-410, tak bych téhle teorii docela i věřil. Nicméně, na stránkách Airfixu, ani v žádné oficiální recenzi, jsem tuhle informaci nenašel - všude se hrdě píše, že je to 100% produkt Airfix.
P.S. Obtisky mám pro Tebe nachystané v obálce, jen to musím ještě poslat :wink:

Rozestavěno: Battle I vs Bf-109E, 3x Bf-109G-10, Mosquito B.XVI, 2x Sd.Kfz.10
2025: Ni-17, Spitfire IXc, Fw-190D-9 2024: 2x Bf-109G-14, P-400, P-47D-27, P-51D-20, Mustang IV 2023: P-39D-1, Kittyhawk III, Spitfire Vc, Macchi C.202, Fw-190A-8 2022: Sd.Kfz.7/2, Il-2m3, Fw-190F-2, Fw-190A-8R2, P-51C, Ki-84, Spitfire VIII, Beaufighter TF.X 2021: Fw-190F-8, P-47C-5/D-28/D-30, Mirage F.1 EQ-2, F.1 EQ-5
Marcel Matuška

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Daniel Bílek » 03 led 2024, 17:50

Meteora F. 8 s raketovou výzbrojí a dekály přímo z koreje dělalo Mpm. Rakety byly z resinu....
Přílohy
1312_rn.jpg
1312_rn.jpg (36.58 KiB) Zobrazeno 12705 krát
Daniel Bílek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 03 led 2024, 19:45

Marceli, díky za vyčerpávající odpověď i fotky. Je mi jasné, že chystají další přebal s raketami. I toho čirého dílu kompasu jsem si všiml. Je možné dát na stíhací verzi aspoň ty přídavné nádrže? Mohl je mít?
Myslel jsem si, že ty rakety budou univerzální, ale držáky jsou trochu potíž. Nebudu se do nich pouštět, pokud model dokončím, bude to spíše s přídavnými nádržemi, ale chtěl bych celostříbrnou kamo. Ty obtisky z Koreje mám taky.
Jinak ten plast je opravdu tvrdší, ale i křehčí. Mně se zdá, že má trochu sklony se vyštípávat a hůř se mi brousí při začišťování, pořád mi mírně "lezou" na hranách ta napojení na rámečky. Ale asi je to lepší varianta, než původní měkký plast na většině jejich modelů.
Danieli, o té verzi MPM vím, je už asi trochu starší. Ten Airfix bude podle mě stavebně daleko příjemnější. Ale neznám MPM model, doma jej nemám.
Díky oběma za zpětnou vazbu. Jsem zvědavý na další postup.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 29 bře 2024, 14:24

Povedlo se mi sehnat tuhle fotku
Přílohy
IMG_20240329_140417.jpg
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na 19. Silvestrovský DeathMatch 2023