Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2023 ‹ 18. Silvestrovský DeathMatch 2022
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 Z-526 AFS Akrobat "Rumcajs" Eduard

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/48 Z-526 AFS Akrobat "Rumcajs" Eduard

Příspěvekod Jarda Matt » 14 pro 2022, 19:59

Pokusím se podpořit zdejší DeathMatch tvorbou. :-k :celeb:
Stavba bude rozvážná , čistě z krabičky,......... předem radši upozorním na bídné fotografie.
U zbarvení byl hned jasný Rumcajs , ovšem zvážím zda nepřipojit i červeného Želazného (barvy jsou vlastně stejné).
V případné časové tísně dostane ovšem automaticky přednost postavička z lesa Řáholce.
Mj. na Želazném je jasně vidět proč se číslo 3 považuje za šťastné (trosky jsou č.1 a 2),...............nic se mu nestalo.
Přílohy
Rumcajs  2022-12-14 123209.gif
Rumcajs z Řáholce je jasná volba
Zelazny  2022-12-14 123328.gif
šťastná 3
Radom 1. září 2007 .jpg
Radom 1. září 2007 ,střet č. 1a2 ,smutné.
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Re: 1/48 Z-526 AFS Akrobat "Rumcajs" Eduard

Příspěvekod lojza4 » 14 pro 2022, 21:38

ale fuj, viděl jsem to naživo :cry:

ale pokud ho postavíš bude to pěkná pocta
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky"
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 15 pro 2022, 11:28

V rámci pravidel vkládám foto počátečního stavu,...........vše v sáčcích.
Přílohy
Stavba - začátek.JPG
Začátek, vše v sáčcích.
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 18 pro 2022, 12:32

Stav k dnešnímu dopoledni.
Součástky začištěny (kabiny dané zvllášť), slepeny podskupiny jako kokpit,motor, křídla....................

Do stavby jsem zapojil pomůcky a nástroje hodné začátku třetího tisíciletí.
Tuto poznámku nepíši náhodou,
občas se setkávám s dotazy rodičů co je potřeba do začátku pro stavbu plastikových modelů, také narazíte na inzeráty typu prodám po dvou modelech modelářské vybavení - nebaví mě to,.........i zde na foru najdete pro začátek jsem nakoupil toto ......... :? :shock: ](*,)

Malé zamyšlení :-k
Pro stavbu několika prvních modelů není potřeba vykoupit železářství, není nutné navštívit modelářský obchod s nákupním vozíkem.
Důležité je odhodlání, vytrvalost a hlavně najít způsob jak to "něco" udělat než hledat výmluvy proč to nejde - proč to nemohu udělat. Prostě si dokázat poradit s tím co mám.
Možná se s tím setká každý, možná tomu i zkušenější podlehnou..............jedná se o plíživý pocit, že pokud bych měl to či ono byl bych mistr ,..............nebyl (jen zjistí že má po čase doma haldu krámů které stejně nepotřebuje)
Názory typu "pokud by mě někdo posadil do F-1 tak bych všem ukázal jaký jsem řidič a mistr světa" nefungují,.........................jediné co by ukázal by bylo, jak to rozfláká v první zatáčce (pokud by se vůbec rozjel).
Nebudu se dál rozepisovat a ukáži co jsem nasadil za pomůcky pro hrubou stavbu,............. skutečně hodné začátku třetího tisíciletí.

- nůžtičky na manikůru (asijský Eschop, před časem asi 20,- ?) kleštičky Tam. a jiné "super" mám, téměř nepoužívám.
(pro první modely si klidně "půjčte" malé nůžtičky na nehty, ony to přežijí, .......stejně jako manželka či maminka )
- ostrý-nový skalpel (asijský Eschop, před časem 30,- ?) pro začištění dílu po odstřižení které je s mírným přídavkem
- podložka kousek tvrdšího plastu ,..........tvrdší podložka aby se díl nebořil do měkého,nalepená páska proti otupení skalpelu.
- kousky smirku hrubosti 600-1000-1500 pro jemné začištění
- starší,spíš tupý skalpel ,...............pro začištění dělící rov. na drobných dílech
- starý zubní kartáček pro očištění od pilin a prachu
- pinzeta ,.........ze sady vše za 40,-
- lepidlo ,.......nechat si poradit k čemu ho budu potřebovat ( přiložen i starý štěteček,je menší a nenabere tolik lepidla,díly jsou méně zaplaveny/upatlány)
- ploché brousítko,.......... staré jde získat často od ženy z rodiny (nové, asijská tržnice 20,- ?) , pro lepené rovné dlouhé spoje typu náběžná - odtoková hrana
- pilka na obnovu rytí,...........např. na náběžných hranách,...........pro první modely není potřeba !!! (pilka je již vyšší lvl.)

Zkušenější kolegové prominou [-o< [-o< ,nedávno jsem byl požádán rodiči malého klučiny zda bych jej nepřibral do soukromého kroužku,.............přinesl si krabici vybavení hodnou mistra kosmu. :? :shock:
Pro stavbu plastikových modelů je důležité se naučit pracovat s tím co mám , ne "brečet" a vymlouvat se na to co nemám !!!

PS.: Ano,každý to má jinak, zde zatím bohatě stačilo to co je na fotu .
Neříkám ani netvrdím že to jinak nejde,..........jen jsem se prostě setkal "co k prvnímu modelu" ,...............skoro nic ,málo, téměř to co seberu-najdu doma (pro první modely!!!) .
Přílohy
Pomůcky hodné začátku třetího tisíciletí .JPG
Pomůcky hodné začátku třetího tisíciletí.
2x v plechové garáži .JPG
V plechové garáži
Z-526AFS  začištěno 2x.JPG
Rozborka
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Blaschke » 18 pro 2022, 13:14

V podstate súhlasím s tým, čo píšeš. Na začiatok naozaj netreba veľa.

Šťastne spomínam na 60-te a 70-te roky minulého storočia, kedy som na stavbu modelov mal NIČ. Nôž som vzal mame z kredenca, štipačky tatkovi z náradia, lepidlo bolo väčšinou v krabici (Plasticart) a keď nie, fungovalo myslím Čikuli :)
Farby? Nebolo treba. A neskôr boli Unikolky.

Ale čo bolo, to bolo. Doby sa zmenili. Aj deti sú dnes iné, aj modely, aj možnosti.

(:)
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 20 pro 2022, 19:51

Část práce na vnitřku,.........foto pod lampičkou.
Přílohy
PICT1354.JPG
PICT1353.JPG
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 26 pro 2022, 18:21

Kolegové mám dva poukazy- vstupenky na Stezku v korunách stromů v Jánských lázních platné do konce roku 22.
Sám je neupotřebím, vím že pravděpodobnost je malá ,ale pokud by někdo jel nyní do Jánských lázní či oblasti Krkonoš a využil je, rád mu je věnuji .
Jelikož je to dost narychlo tak spíš osobní vyzvednutí Praha/Strahov či po domluvě ve firmě u manželky na Jiřího z Poděbrad .

Pozor !
opakuji platnost do konce r 2022 .

Na stavbu se kouknu zítra :paint:
Přílohy
Stezka Jánské .JPG
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 27 pro 2022, 18:39

Odpoledne jsem si k tomu na chvilku sedl a myslím že budu již trupy zavírat, po naskládání do jedné půlky zafixuji "patlání kde čím" (není ani vidět) lakem.
Jak budou trupy do zítra prosychat poladím sedačky které vložím na samý závěr.
Stále pokračuji volně na obou, po celkovém slepení to začne jít rychleji.
Foto ](*,) :grin: (ovšem je to foto že se "něco dělá, ne manuál),......... :grin:
Přílohy
Před zavřením trupů .JPG
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 29 pro 2022, 14:56

Jak se model-y dostanou na stojánek je hned veseleji.
Veškeré lepení jsem nechal hezky proschnout a dolepil droboť na spodek křídel.
Věci u kterých je pravděpodobnost hraničící s jistou že bych ulomil, jako např. pitotka, dělám nasunovací.
Samosvorně nasunovací, když se v budoucnu ulomí stačí pahýl vytáhnout nebo naopak zasunout a dát novou.

Abych si ušetřil budoucí práci s maskováním,a všeobecně byla práce s lakováním a obtisky příjemnější jsou VOP i SOP na samosvorných kolíčcích. Drží to stejně jak lepené (možná lépe spoj je ohebný pružný),ovšem jde to vyndat.

A abych si maskování ulehčil ještě více,hlavně na Rumcajsovi, jsou i motory na kolíčcích, opět festově samosvorně,.....lepší jak lepení.
Tuto úpravu doporučím, je hrozně jednoduchá.
V trupové motorové přepážce jdou dirky udělat velmi snadno do předlisovaných usazovacích mističek (?) . Do motorovo-motorové přepážky, kde jsou kolíky, jdou dírky udělat velmi snadno z rubové - vnitřní strany, kde je odlehčení - menší slepé dirky pro kolíky na lícové straně..
Vše předvrtat menším vrtáčkem a zkalibrovat větším,tuším jsem použil kulatinu 1,1mm a příslušné vrtáčky.
Všechny díly na kolíčcích pasují vždy i na druhou mašinu,jsou záměnné........................pokud nebude čas tak na Silvestra poskládám jednu z toho co bude nalakováno :? :grin: :celeb:

S citem omyji , na jedné stavebnici byly hlavní díly mastnější (omytí dělám ovšem vždy) a dám surf.
Přílohy
xx (2).JPG
xx (11).JPG
xx (10).JPG
xx (9).JPG
xx (6).JPG
xx (5).JPG
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 30 pro 2022, 09:36

Surfacer nic hrozného nenašel, to maličko co objevil se opravilo během chvilky.
Celoplošně bílá,...............hezky proschlá.
Přílohy
Serfacer .JPG
Bíílá .JPG
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 30 pro 2022, 23:09

Bohužel s velkou lítostí musím konstatovat že se u mě ujal vedení Želazny , ne že by byl ošklivý, ovšem favorit byl Rumcajs.
Pracuje se dál. :celeb:
Přílohy
xcc (1).JPG
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 31 pro 2022, 15:16

Práce neustále probíhá :paint: ,
Přílohy
PICT1379 - kopie.JPG
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 31 pro 2022, 23:54

Hotovo, s přimhouřením oka,ale dám to sem.
Přílohy
Hotovo.JPG
Jarda Matt

Odeslat odpověď

Zpět na 18. Silvestrovský DeathMatch 2022