Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2022
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Moson Show 2022

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Moson Show 2022

Příspěvekod ya-gabor » 24 dub 2022, 10:59

OK, so lets start with this years Moson 2022 show.

I was there yesterday from early in the morning to the moment they closed the show. Each year there is a map for visitors to mark the place in the world where they are from.

Here is the map of participants for year 2022. Actually after a very long day yesterday, speaking to millions of people, going around the stands, looking at exhibits . . . I almost forgot to take a photo of the map. Only was reminded to do it by the chief judge, it seems that some people read and follow some forums. : ) : )

Dobře, tak začněme letošní výstavou Moson 2022.

Byl jsem tam včera od časného rána do okamžiku, kdy zavřeli představení. Každý rok je pro návštěvníky k dispozici mapa, která označuje místo na světě, odkud pocházejí.

Zde je mapa účastníků pro rok 2022. Vlastně po velmi dlouhém včerejším dni, kdy jsem mluvil k milionům lidí, obcházel stánky, prohlížel si exponáty . . . Málem jsem zapomněl vyfotit mapu. Pouze mi to připomněl hlavní rozhodčí, zdá se, že někteří lidé čtou a sledují některá fóra.

Obrázek

Anyway, while the organization of the show was spotless, as one would expect after twenty or so years of putting together this Moson event. There was a small hitch. This time around only one single World map was put up on a board for the visitors to mark with a pins where they came from. Usually there is a world map and also a map of Europe.

As you can see it is not really possible to make out where exactly the modellers came from within Europe.

Každopádně, zatímco organizace show byla bez poskvrny, jak by se dalo očekávat po dvaceti letech od přípravy této mosonské akce. Byl tam malý háček. Tentokrát byla na tabuli umístěna pouze jedna jediná mapa světa, aby si mohli návštěvníci špendlíky označit, odkud pocházejí. Obvykle je tam mapa světa a také mapa Evropy.

Jak je vidět, není opravdu možné zjistit, odkud přesně se modeláři v rámci Evropy vzali.

Obrázek

Last time in 2019 it was like this. This would have been normal to show the participants.
Naposledy to bylo v roce 2019. To by bylo normální ukázat účastníkům.

Obrázek

Have to say that I was always sceptical about the authenticity of some pins denoting visitors from some very faraway places like South Africe, some US, even South American, Australia or some Asian countries. It could be simply that some kids are playing around with coloured pins.

Musím říci, že jsem byl vždy skeptický ohledně pravosti některých odznaků označujících návštěvníky z velmi vzdálených míst, jako je Jižní Afrika, některé USA, dokonce i Jižní Amerika, Austrálie nebo některé asijské země. Může to být jednoduše tím, že některé děti si hrají s barevnými špendlíky.

Obrázek

Interesting story, that while taking photos of the map, there was another visitor doing the same thing. Curiosity is very important in my opinion. It was obvious that I would ask him:
- Where are you from?
- From Thailand.
- Wow!!! Seriously?
- Did you come specially for the show?
- Yes.

It turned out that he was asked by a friend on the fakebook if he would like to come to this big European show. To cut a long story short, here he was with some entries in Fantasy category!
It seems that there are real life stories behind those pins!

Zajímavá historka, že při focení mapy byl jiný návštěvník, který dělal to samé. Zvědavost je podle mě velmi důležitá. Bylo jasné, že se ho zeptám:
- Odkud jsi?
- Z Thajska.
- Páni!!! Vážně?
- Přišel jsi speciálně kvůli show?
- Ano.

Dopadlo to tak, že se ho kamarád na fakebooku zeptal, jestli by nechtěl přijít na tuhle velkou evropskou show. Abych to zkrátil, zde byl s několika příspěvky v kategorii Fantasy!
Zdá se, že za těmi špendlíky jsou skutečné příběhy ze života!

More soon!

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Re: Moson Show 2022

Příspěvekod ya-gabor » 25 dub 2022, 15:07

I know there are many reports from model shows with endless stream of kit photos from different categories. I would like to concentrate more on the feeling of the show, what it is like when someone comes here, what he will find here but of course also to show some kits on competition tables. Hope that my report gives an idea how colourful this weekend event was. You will get a little of everything! : ) : ) : )

Vím, že existuje mnoho zpráv z modelářských výstav s nekonečným proudem fotografií stavebnic z různých kategorií. Chtěl bych se více soustředit na pocit z výstavy, jaké to je, když sem někdo přijede, co zde najde, ale samozřejmě také ukázat nějaké stavebnice na soutěžních stolech. Doufám, že moje zpráva poskytne představu, jak pestrá tato víkendová akce byla. Dostanete od všeho trochu!

Main hall with all the entries and the judging in the middle
Hlavní sál se všemi přihlášenými a rozhodčími uprostřed

Obrázek

Inside the high school the vendors are provided with places both in class rooms but also in the hall ways on two floors. The place was jam-packed with people! One could find everything here from the latest (and still to be released) kits to some very old staff. Whether one is hunting for a long forgotten book or an out of production aftermarket set, it was all here! Only constrain was available time to go through all the retailers cardboard boxes and the size of the valet that one has.

Uvnitř střední školy mají prodejci k dispozici místa jak ve třídách, tak i na chodbách ve dvou podlažích. Místo bylo přecpané lidmi! Dalo by se zde najít vše od nejnovějších (a stále vydaných) stavebnic až po velmi staré osazenstvo. Ať už hledáte dávno zapomenutou knihu nebo nevyráběnou sadu na trhu s náhradními díly, vše bylo tady! Jediným omezením byl dostupný čas projít všechny maloobchodní kartonové krabice a velikost komorníka, který má.

Shopping in the high school Nakupování na střední škole

Obrázek

Some kits on competition tables Některé stavebnice na soutěžních stolech

Obrázek

This is a really big one! Tohle je opravdu velký!

Obrázek

Obrázek

Looking from the balcony Judges at work on armour. Pohled z balkónu Soudci při práci na brnění.

Obrázek

Of the big kit manufacturers Eduard was here of course with two rooms full of kits and aftermarkets. The show was an opportunity for the introduction of the brand new S-199 kit in 72nd scale but the two seater versions sprue was also available for closer scrutiny. Both look very nice! Even if it is completely out of my interest range I did buy one sprue set just to see what the kit is like. No paint, no markings will be on it, just to see how it builds up. Sorry I did not take any photos of the sprues, simply forgot. But I had a closer look at the other brand new item, the positive Rivet Decal set for the “naked” Zvezda Mi-24 kit. It looks very nice! But a bit on the expensive side! And this could be considered an understatement by some. We will see how it goes. Company Boss told me the same about it. But more on this later.

Z velkých výrobců stavebnic zde byl samozřejmě Eduard se dvěma místnostmi plnými stavebnic a aftermarketů. Výstava byla příležitostí pro představení zbrusu nové stavebnice S-199 v měřítku 72, ale k bližšímu prozkoumání byla k dispozici i dvoumístná verze sprue. Oba vypadají moc hezky! I když je to zcela mimo rozsah mého zájmu, koupil jsem si jednu sadu vtoků, abych viděl, jaká je sada. Nebudou na něm žádné barvy, žádné značky, jen aby se vidělo, jak se to hromadí. Omlouvám se, že jsem ty výlisky nevyfotil, prostě jsem zapomněl. Podíval jsem se ale blíže na další zbrusu novinku, pozitivní sadu nýtovacích obtisků pro „nahou“ stavebnici Zvezda Mi-24. Vypadá to moc hezky! Ale trochu na drahé straně! A to by někteří mohli považovat za podcenění. Uvidíme, jak to půjde dál. Šéf společnosti mi o tom řekl to samé. Ale o tom později.

Obrázek

Best regards
Gabor
ya-gabor

Odeslat odpověď

Zpět na Rok 2022