Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2020 ‹ 1st Covid-19 Match 2020 aneb soutěžíme po internetu
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

SH Fiat CR.32 1/48

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

SH Fiat CR.32 1/48

Příspěvekod markII » 30 bře 2020, 22:50

Tak jsme se ukecal, a hlásím se do klání. Sice bez ambicí, jen tak pro svou vlastní potěchu a snad tím udělám radosat i někomu druhému. Jak jsme se dočetl o tom to tématu, zjistil jsem, že kromě AUTOBLINDy nic italkého v kitníku nemám. Nu což, povídám,bude alespoň důvod do ní zapíchnout sklapel. Jenže to už se s ní přihlásil kolega Riedel a pak následně další, a to by už vypadalo na opravdovou soutěž. Navíc cena doplňků, které bych musel pořídit k samotné stavebnici (kola + lepty), cenově odpovídala kompletní stavebnici FIATU CR.32 od SH. A babo raď. Nakonec zvítězilo pragmatické uvažování a finance šly do FIATU, kterého jsme si chtěl stejně jednou postavit, neb je to dle mého, jedna z nekrásnějších meziválečných stíhaček. Jediné, čemu jsem se chtěl stůj co stůj vyhnout, byla flekatá kamo. Už jsme jednoho itala stavěl (Fiat CR42) a výsledek nebyl něco co by chtěl presentovat. Tak že tato zkušenost mi stačila.
FIAT42.jpg
jen ilustrace muj pokus o italké kamo, foceno před dokončením, nejsou dopnuté výplety a jiné drobnosti

Pro jako první jsme hledal nějakoou slušivé zbarvení. V hledáčku jsme měl již dlouho něco v tříbarvce MIMETICO. Kromm profláknutého col.Grandinettiho ze 4 STROMO, jsme narazil na sérii fotek ze 79 Squadriglia,Vi Grupo, 1 Stormo a bylo vymalováno.Včera jsme dodělal obtisky a skoro na pevno jsme se rozhodl pro stroj z této jednotky s číslem červená 7. Sice z něj jde vidět jen ocas, ale jsou i jiné fotky, kde ho lze spatřit celé.
Fiat-C.R.32-bis.jpg
Fiat CR.32 BIS

Při studiu podkladů jsme však zavadil ještě o jednu velmi zajímavou kamufláž, která je kombinací této tříbarevky (nepočítám do ní barvu spodků) a původní stříbrné. Opět fotograficky zdokumentováno, což pro svou potřebu požaduji za nezbytné.
Tak že mě láká i tato možnost, jen si nejsem moc jistý s tou aluminium barvou, né zhlediska historické věrnbosti, ale mých modelářských dovedností. Prostě jsem stříbrnou ještě nedělal. Tak že má z ní trochu strach. NAvíc bych musel udělat další obtisky, ale to není zas až tak veliká překážka.
crest-06a.jpg
Fiat CR32 AL camo.jpg
Fiat CR32 AL camo.jpg (40.89 KiB) Zobrazeno 7101 krát

Jen do fóra- pokud někdo znáte to sladké tajemnsrtví jaký fornt italové používaly na čísla a jaký na tovární označení, budu ale hodně vděčný. Dosavadní pátrání nevedlo k žádnému relevantnímu výsledku. Pokud si myslíte, že něco zjistíte přes "myfont" tak smůla, tudy cesta nevede.
markII

• Odpovědět s citací

Re: SH Fiat CR.32 1/48

Příspěvekod markII » 30 bře 2020, 23:00

K dnešku provedené činnosti:
1) shánění podkladů
2) studium podkladů
3)snaha pochopit pravidla taliánů stran zbarvení minimálně u CR32 a MIMETICO
4) upuštění od snahy pochopit pravidla taliánů stran zbarvení
5) smíření s tím, že holt se pokusím o kvalifikovaný odhad
6) výroba obtisků na CR. 32 79 gruppy, ev.čísla 3095
a dneska slavnostní říznutí
SH Fiat CR32.jpg

a očištění pur odlitků, nějakou droboť jsem ještě nechal na špalku ale zbytek je vymydlen (používám čistič na plasty a následně opláchnu vodou), našlo se i pár bublinek ale nic zásadního co by nespravil černý vteřiňák
postup30032020.jpg
resiny po očistě

markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 31 bře 2020, 06:19

Tohle je pěkná ukázka mixu kamufláže. Starý stříbrný/hliníkový vzor a nová segmentovka (Mimetico barvy) zavedená v druhé polovině roku 1937. Existuje letová fotka na tohle letadlo.
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 31 bře 2020, 07:22

Budu sledovat - CR.32 (ještě původní Classic Airframes) byl v užším výběru) 8-)
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 31 bře 2020, 08:23

too Mirek:
Jako zdejší guru na Italy nemáš prosím Tě povědomí o tom, jakou barvu mělo tovární značení " FIAT CR.32 BIS + evidenční číslo" co mají všechny CR32 v italské kamo v zadní části trupu pod VOP?. Někteří grafici ji vevedli v žluté barvě, jiní v bílé. Z fotek je jen zřejmé, že se jedná o světlou barvu, která není stříbrná s tmavým stínem. Studiem podkladů jsem se z literatury zatím nic nedozvěděl. Navíc většina mě dostupných podkladů je italsky a touto řečí nevládnu,
JInak stran toho kamuflážního mixu, tu fotku samozřejmě mám.
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 31 bře 2020, 09:29

Ahoj, to je dobrá otázka viděl jsem bílou i žlutou interpretaci. Předpis povoluje obě barvy :-) Osobně bych se klonil k bílé a pozor je tam černé stínování. Bohužel žádný Fiat z této doby se nedochoval a neznám žádnou barevnou-originální fotku ze které by se něco dalo rozhodnout. Navíc i v rámci výroby mohlo dojít ke změně mezi výrobníma blokama.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 31 bře 2020, 18:09

Děkuji za info. Taky se kloním spíše k bílé, ale z hlediska výrobvy obtisků samo domo je pro mě ta žlutá přijatelnější. Mohu ty dekály vytisknout na transparentní papír, kdež to u těch bílých čísel je to komplikovanější, byť mají černý stín. Sice se s tím umím poprat ale je to trochu levou rukou za pravým uchem. Asi určím pravidlo, že tam kde je na ocase trikolóra to bude žluté, kdy je už kříž tak bude použita bílá barva. Sice je to blbost ale pro mě to má jistou vnitřní logiku. :grin:
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 31 bře 2020, 20:30

Prošel jsem teď fotoknihu na CR.32 a na tu žlutou to u těch stříbrňáků nevypadá 8-)
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 31 bře 2020, 21:21

To neva, s tou bilou na stříbrný podklad si umím poradit, hoší je to u té mimetico. Každopádně děkuji za postřehy
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 01 dub 2020, 22:37

dnešni postup je takový zahrádkářský -ryjeme a přerýváme.
postup0104020.jpg
přeryto, zatmeleno

Navíc ta forma má to nejlepší za sebou tak že se ke slovu hlásí i tmelení. Ale opět nic zásadního, z mého pohledu normální modelařina.
postup0104020b.jpg
tohle je jen na horním křídle, navíc na jeho spodku, zbytek hlavních dílů je ok.

Naposledy upravil markII dne 07 dub 2020, 20:32, celkově upraveno 1
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 02 dub 2020, 16:24

Dnešní postup - přeryto, zatím jen lehce přebroušeno, kontrolní wash, je třeba ještě doladit nějaké škrábance a další nepravosti. Pokud to půjde do toho aluminia tak ten povrch musí být tip - top.
postup0204020a.jpg

markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sobi » 02 dub 2020, 16:49

Drzim palce, stribrnak je výzva ;-I
Na stole: 1:35 SD-100 Dragon
2020 1:32 Caudron C.714 Fin, SH 1:32 Fiat G-50.II Fin, Special Hobby
2019: 1:35 ACV Dorchester Alenka, SKP Model
2018: 1:35 ČSR Panther, Dragon
sobi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 07 dub 2020, 18:59

poznej 9 rozdíílů aneb jde to pomalu Jen drobný posun. Kokpit trochu vylepšený v rámci možností. už jsem to stačil dát do surfu.
kokpit postup0604.jpg
Dost tohoto tam přijde až po vymalování, tak že to nakonec nebudu úplné holátko

markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lucik » 14 dub 2020, 18:23

zatial to vyzera velmi pekne =D> Budem sledovat, nakolko mam model este od Classic Airframes. Super vyber predlohy a aj kamuflaze. ;-I
Rozmyslal si uz, ako stvarnit ten strieborny povrch ? Podobny je aj na tom Ro.44, co robim. Moc tomu nerozumiem, ako to vlastne robili. Vela fotiek "talianov" s takymto povrchom som na nete nenasiel. Striekali striebornu farbu na hlinik/dural ? Ak ano, bola pod tou striebornou este aj podkladovka?
dokoncene
Ro-44 IMAM, 1/48; Jak-1b "biela 5", 1/48; Spitfire Mk.Vc "DU-U", 1/48
rozostavane
Sopwith 5F.1 Dolphin 1/32 WnW Velká hadráková bitva
Fw-190A-8/R11 Nachtjäger 1/48 Eduard
Lucik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 18 dub 2020, 23:28

No s tou stříbrnou to bude ještě legrace. Každopádně barva ALUMINIUM byla oficiální barva, kterou používali, minimálně na plátěné povrchy. V publikaci o italských barvách se však uvádí že spodní plochy byly ponechány "nenatřený hliník". Pozor jedná se o překlad od Googlu, tak že to nemusí být úplně správné znění, ale teoreticky by to odpovídalo onomu plátno natřené , hliníkové plechy bez barvy. Ž tam kontrast je mezi plátěnými plochanmi a těmi plechovýmí díly je patrné z přiložených fotografií, tak že každopádně se toho budu držet.
kontrast hliník.JPG
červená šipka - plechová část, modrá šipka - plátno

kontrast hliník2.JPG

Je zajímavé, že na první fotce se jeví plátěná plocha světlejší jak plechová část, na druhé fotce je tomu přesně naopak.
A ještě třetí foto, tam ten kontrast mezi plochami je velmi dobře viditelný. Můj odhad - plech leštěný hliník, plátno natřené barvou aluminium
kontrast hliník3.JPG

markII

Další

Odeslat odpověď

Zpět na 1st Covid-19 Match 2020 aneb soutěžíme po internetu