Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2020
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/2020

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/2020

Příspěvekod Chory » 23 led 2020, 12:32

OBSAH
Žižkovská pavlač

4 Drby, fámy, polopravdy
Pod košilkou
8 BMR-1 1:35
Stavební postup
10 MiG-23ML 1:48
43 Tu-22M3 1:72
Dioráma
22 M4A3 1:35
Ilegální výlep
32 DK-661 1:32
63 Novinky Special Navy
Recenze
36 Mc.202 1:72
Historie
52 T-70
64 Airacobry našich pilotů
Roll out
56 novinky na trhu
Sůl nad zlato (komu dneska zasolíme)
60 Piloti Luftwaffe (1939–1945) 1:32
Kadeti Luftwaffe (1939–1945) 1:32
Messerschmitt Bf 109G-6/AS 1:48
A to jsem vám ještě chtěl říct…
66 Proslov, Next
Kamufláže
68 Airacobry našich pilotů
Přílohy
1579190775_mod2020_01-jpg.jpg
Details Scale Models
Chory

• Odpovědět s citací

Re: 1/2020

Příspěvekod Renda » 23 led 2020, 13:01

Z tohoto úvodního čísla letošního roku je pěkná přesně první polovina. Od str. 31 nezajímavé.
Můj názor.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod švihy » 23 led 2020, 13:32

Držím v ruce nové číslo časopisu Modelář. Velké očekávání nějaké změny je bohužel pryč. Už obálka v hnědých odstínech nenaznačuje žádnou radost a podporuje chmury. Co se tedy dočteme uvnitř?
Žižkovská pavlač azřejmé plýtvání místem. Informací by se na ty dvě stránky vešlo jednou tolik. Aspoň vím, že čtvrtková T-55A se již blíží. Dvojstrana Magnetpressu a jediná změna v grafice. Ceny a počet stran knih, jsou nově na černém podkladu.
Povedlo se Pod košilkou. BMR-1 s odminovačem je úžasný model a to se i v recenzi dočteme. Hvězda firmy Miniart stále stoupá a její modely mi vždy mile překvapí.
MiG-23ML od Zdeňka Šebesty je z mého pohledu dokonalá práce. Fotografie naprosto perfektní a popis stavby nejde do podrobností. Počítá se, že modelář, který zahájí podobnou stavbu ví, jak se zapouští wash. Každopádně nerozumím jednomu. Článek je na 12 stranách a to je na měsíčník hodně. Velikostmi fotografií to vypadá na cílené navýšení délky článku. V tomto formátu je to již na speciální číslo, třeba věnované rourám s českou vlajkou na SOP.
Na straně 22 začíná dokončení článku o stavbě diorámy s bombardérem Tu-22M3. Na to jsem čekal a nejsem vůbec zklamán. Na 9 stranách jsou krátké popisy stavby tří samostatných modelů, podložky a figur. Tedy velmi dobře využité místo. Fotografie mají optimální velikost a každá stránka je příjemná. Nejedná se samozřejmě o detailní postup, ale to hlavní tam je.
Papírový model stavebního kompresoru DK-661 je dle mého hvězda tohoto čísla. Modely Michala Traje se občas objeví na tuzemských soutěžích a já u nich strávím asi nejvíce času. A vždy je co obdivovat. Postavit model z papíru tak, že to není poznat, je opravdu umění. Tleskám, až mi dlaně bolí.
Dále zde máme italskou krásu s jménem Folgore neboli druhoválečnou stíhačku Macchi C. 202. Model japonské výrobce Hasegawa postavil pan Kafka a to je záruka kvality. Sleduji jeho postupy na Modelforu a líbí se mi i doplňky, který navrhuje a vyrábí. Rozsah šesti stran je optimální a popis stavby i fotografie jsou kvalita sama. Zaujala mi tvorba klasických „taliánských“ fleků. Hodně náročné na čas, kvalitu stříkací pistole i soustředěnost.
Na dalších stranách je popsána stavba Shermana M4A3 v měřítku 1/35. Tedy technika, která do Modeláře patří. Po přečtení článku jsem si vyhledal fotku naštvaného Pattona. Vesele nevypadá. Ovšem jebat posádku za něco, co měli od předešlého velitele povolené, není fér. Článek se mi líbí, i když to opět dělá dojem na prodlužování článku velikostí fotografií. Podložka s napadaným listím je příjemná na pohled a vypadá hodně dobře.
Následuje další článek o T-70 od Petra Doležala. Opět perfektní čtení a fotografie plné informací. Nikdy jsem se nikde nedočetl, jak to opravdu bylo s cenou techniky ve válečném Rusku. Také jsem mohl špatně hledat. Informace, že chudí dělníci s kouskem chleba na den mezi sebou vybrali peníze na tankovou kolonu, mi vždy zarazí.
Přehled novinek v modelářských doplňcích se smrskl na stranu a půl. To opravdu v lednu nic nového nejde na trh?
Pan Choreň nám na straně 60 představí tři nové stavebnice. Bf 109G-6/AS od Eduardu v měřítku 1/48 a dvě sady figur od ICM v menším měřítku 1/32.
Ilegální výlep vylepuje lodní novinky od české firmy Special Navy (Odnož Special Hobby) ve formě rozhovoru s panem Alfredem Riedelem. Informace, že ponorka Type II v měřítku 1/350 možná bude, mi dělá radost. Budu doufat, že už nebudeme čekat dlouho.
A jsme ve finále, o které se opět postaral pan Máče s dokončením článku o Airacobrách českých pilotů. Tento článek jsem si po ilegálním výlepu přečetl jako druhý. Moc hezky napsané a pro mě naprosto nové informace, což jsem již přiznal v recenzi na číslo 12/2019.

A co nám tedy chtěl pan šefredaktor říci? Vlastně nevím. Kinetic vydal Su-33 jiné firmy. Šťouchnutí do zřejmě proslavené poťouchlé české zlomyslnosti. Airfix vydal He 111 s reklamou na metalovou kapelu. Wow. A ano, modelařina se posunuje a boj mezi firmami v oboru sílí. To se píše už mnoho let. Pro českého modeláře nic moc informace. Doufal jsem třeba ve zhodnocení roku 2019 a co se povedlo či nepovedlo, co se dá vylepšit. Nebo naznačení toho, co nás může na stránkách Modeláře čekat letos. Nebo jaké má jezevčík plány a na co se můžeme těšit. A já se rád těším. A na ten zimní sníh také nedošlo. Není to špatné číslo. Kvůli dvoum reportážím se k němu vrátím. Měl jsem přečteno/prohlédnuta za 4 cesty MHD.
Aktuálně se probouzím z modelářské letargie :-)
Ve stavbě: úžasnosti z Warhammer 40000.
V přípravě: Asi 20 lodí :-)
Dostaven: hodně všeho možného
https://www.facebook.com/Plastic-Model- ... 4238679552
švihy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 27 led 2020, 10:22

No švihy to mě ani nenapadlo. Tedy jako vysvětlit prncip nákupu tanků. Já to čtu furt dokola a nijak mě to nedošlo divné :D
Ano normálně se vybíraly na celé kolony tanků...kolona tanků je ovšem takový jakože nadnesený název. A nebylo to určeno nijak striktně. tedy mohlo se jednat o 10, ale třeba i 40 tanků...zkusím o tom něco sesmolit někdy! Dík za myšlenku...

Kolona "Za sovějstkuju Estoniju" na kterou evakuovaní Estonci vybrali cca 3,3 mil rublů...hotově, dluhopisy a podobně...
Přílohy
kolona 1.jpg
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod švihy » 28 led 2020, 19:59

Díky za reakci. Opravdu mi to zajímá. Jeden čas jsem tyto sbírky bral jen jako válečnou propagandu. Určitě to, ale bylo jinak.
Aktuálně se probouzím z modelářské letargie :-)
Ve stavbě: úžasnosti z Warhammer 40000.
V přípravě: Asi 20 lodí :-)
Dostaven: hodně všeho možného
https://www.facebook.com/Plastic-Model- ... 4238679552
švihy

Odeslat odpověď

Zpět na 2020