Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Konec juniorské proxy na výstavách v CZ?

Téma zaměřené na modelářské soutěže.
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Konec juniorské proxy na výstavách v CZ?

Příspěvekod Petr3342 » 17 úno 2020, 15:44

s tímhle souhlasím... bylo by to sice pěkné, ale v praxi si to ani neumím představit...
hele to je hezký letadlo... co že to je???.... no jo... Spitfire

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mara modelar » 17 úno 2020, 16:21

Rád bych také přidal pár řádek, asi jako jediný zástupce ze skupiny, o níž se tady rokuje. Sám jezdím na soutěže od svých devíti let, tento rok jsem juniorem naposledy. Za celou tu dobu jsem poslal modely po kamarádovi jen dvakrát, jednou do Chebu a jednou do Mošoně, která byla úplně mimo mé možnosti. Jinak jsem jezdil všude aktivně sám s rodinou. Ročně v průměru tak na 4 soutěže.
Vždy mě, zejména jako mladšího, docela mrzelo, že jsem na soutěžích potkával naprosté minimum vrstevníků. Neměl jsem s kým prohodit slovo, s někým, kdo je na podobné úrovni. Jak věkové, tak i kvalitativní.
Jednou jsem při čekání na workshop na Pantherscupu 2013 (kde ty časy jsou...) potkal kluka se stejným zaměřením a vzniklo z toho přátelství, jež trvá dodnes. Je ale také jediné togoti typu.
Problém to může představovat do budoucna, kdy modelářská komunita ztratí na vnitřní pevnosti, neboť se její členové vlastně nebudou znát. Pak se budou jen těžko pořádat různé akce.
Myslím si, že sociální prvek by k soutěžení patřit měl. Také vím, kolik nových přátel (byť vlastně pouze z řad dospělých) mi tyto akce přinesly. Poznávání jmen z časopisů a internetu, probírání různých modelářských problémů, mnohokrát mě soutěže naučily za jeden den víc, než půl roku studování časopisů.
Dítě přeci nemusí jezdit na všechny soutěže v republice, 3-4 za rok je až až. A myslím si, že 4 soboty může obětovat svému potomkovi kdokoli. Nezlobte se na mě, ale snad by rodiče taky někdy mohli projevit zájem o koníček potomka, nedejbože jej v něm i podpořit. Pokud toto nefunguje, pak není problém v systému soutěží, ale laxním přístupu rodičů. Jak se má asi takové dítě cítit, když zjistí, že jeho koníček doma vlastně nikoho nezajímá?
As long as I live, I stand with SiraHobby...
Baví mě malovat model na model
mara modelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 17 úno 2020, 17:33

=D> =D> =D> [-o<
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
„Zlu k vítězství stačí, když dobří lidé nedělají nic."
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 17 úno 2020, 17:50

mara modelar - ale za to, že rodiče nechtějí s děckem jezdit po soutěžích, proxy nemůže...
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 17 úno 2020, 18:35

Myslím že největší problém je v rodičích kteří pojedou na wellnes nebo kamkoliv jinam sami ale děti na soutěž nevemou protože se jim to nehodí do programu,je to daleko atd. Tak zbývá vedoucí kroužku, kamarád který veme alespoň model protože kluk či holka nemůže přeci jet s "cizím" protože by se něco mohlo stát. Ano chápu strach rodičů o své potomky - sám to tak mám - ale tohle vyčleňování a bránění v tzv. socializaci je špatně. Není nad osobní zkušenost a setkání s ostatními blázny komunity ať už stejného věku nebo s těmi "profíky". Znám to z vlastní zkušenosti když to těm klukům pomohlo se posunout dál. A ta radost když si mohli vybrat sami z cen to je k nezaplacení. Nejednou jsme si na naší soutěži našli mládežníka a řekli mu že model je parádní ale ještě tomu chybí něco. Samozřejmě vždy pokud někdo posílá model proxi a teď mluvím o bodovačce , přichází o možnost protestů nebo obhajoby. Pokud se rozhodčím něco nepozdává tak se většinou snaží promluvit s autorem modelu. Chápu že je to při vyhlašování řeknu až trapné když chodí pro ceny v dětských kategoriích dospělí nebo kamarádi ale co rozumného s tím? Na rovinu říkám že pokud by se proxi zakázalo poznáme to všichni na účasti při našich soutěžích. Co vím tak všichni pořadatelé se snaží přitáhnout co nejvíce účastníků/modelů protože to je pro mnohé měřítko úspěchu akce. Je to, bylo to a bude to vždy jen o lidech! Buď chceš nebo nechceš a budeš hledat důvody proč ne. A ještě k tomu podvádění. Je všeobecně známé že si někteří koupí postavený model a pak jej vydávají za svůj. Je to zase jen a jen o lidech! A lidi nepředěláš :wink:
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš K. » 17 úno 2020, 19:35

Když jsem byl prcek,tak jsem byl posedlý modelařinou.Pamatuju na to,ale taky si neumím představit,že bych někde tvrdnul 6 hodin jako dítě. 8-8 Ostatně je vidět i na dospělých,že jsou kolem 14. hodiny otrávení,natož zabavit třeba 4 děti.To způsobují i místa konání versus parkování.V některých místech takřka chcíp pes.Ano můžete sednout do auta,ale za cenu,že pak už nezaparkujete nebo se projdete.Mýho synka to taky zajímá,ale beru ho na akce,kde se dítě zabaví a upřímně ty děti ještě nemají potřebu debatovat 2 hodiny ve skupince u čaje.Navíc takový 12letý kluk se ještě hledá a může se stát,že potká první buchtu a vše se otočí,protože holek,který toto trpí,moc není. [-X
Takže vítám soutěže,kde něco je.Např.Hradec neskutečně povýšil co do místa,Stod má bomba prostor,ale v okolí to dítě nevydrží,snad jen sednout na vlak a někam dojet.Děčín má muzeum,zoo,stejně jako Jihlava,ale v Děčíně pak nezaparkujete.Z Lysé taky musíte pryč.Ano jsou někde v okolí muzea,ale to nikdo nebude pokaždý navštěvovat.Praha má výhodu,že je vše blízko.Brno má IQlandii,ale to je v docházkový tak všechno.V Boleslavi můžete jet díky malé návštěvnosti kamkoliv.V Plzni se taky projdete,neboť tam už nezaparkujete(Zlatý Lobzy,tam se děcka zabavila).Takhle by se dalo pokračovat..... 8-)

Na dítě kolem 10ti let se valí z okolí spousta informací,ať mnohem příjemnějších nebo mnohem horších.Záliba je dar od přírody a právě tyhle informace ji můžou zničit. ](*,)

Takže ano ! Nuťte ty děcka jezdit osobně,ale může se stát,že časem prostě odpadnou od záliby.Mě kdyby tenkrát někdo nutil,tak dneska honím děfky po barech. (_!_)

Snad jen by bylo fér,vynechat potlesk,pokud jde o proxy.Ono není ani komu tleskat....
Miloš K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 17 úno 2020, 19:49

Petr3342 píše:
Lonestar píše:.....tak alespoň budeme ostatním pořadatelům radit, jak je proxy nemorální a jak by podle nás měli soutěže organizovat."
Veselí lepiči jsou takový Milión chvilek pro (správnou) modelařinu :grin:

Máte problém s pochopením psaného textu, nebo mi záměrně podsouváte něco, co jsem nenapsal?
edit: opravil jsem své překlepy.... :roll:

Od všeho trochu. Chce si dloubnout, ale nepozná, že si záminku nevybral zrovna nejlíp...
ADSTANTES

Rozestavěno: Supermarine Type 300 (CMR), Spitfire F.22 (Airfix),
2014: Spitfire LF Mk.IXe, A-4G Skyhawk, Whippet Mk.A
2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 17 úno 2020, 20:02

Miloši, sorry, ale připadá mi, že ty zrovna patříš mezi ty, kteří hledají tu výmluvu, proč to nejde.
Já dceru vozil a vždy jsme si ty akce užili, jezdili s námi i kolegové z klubu a ti ji brali za svou a nakonec se stala i nejmladším klubovým členem.

Jak říkám, tento problém je v lidech samotných.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš K. » 17 úno 2020, 20:24

To já nevím.Můj syn nelepí,pouze jako divák a doprovod a prostě ho nebaví ten mezičas.Věřím,že někomu to nevadí,Komenský byl taky jeden,ale byl.Pro nějakou takovou budoucnost,se chci bavit v jiných číslech,než v jednotkách.Ale pokud by v rámci ČR došlo k výše uvedenému,tak při počtu soutěží u nás propadne sítem dost dětí.
Jinak byl jsem v kontaktu s vedoucím kroužku v městě s bohatou modelářskou historií a i on to veřejně psal mimo forum,že u modelů zůstanou dva z osmi,už jen díky venkovním vlivům.Můj kluk na to trpělivost nemá a ani se nesnažím mít doma modeljugent podle snu tatínků a třeba si půjde za lepším,než v 50ti lepit modýlky.Jako 40ník sám vidím,když vylezu po 25 letech od lepení a jdu mezi lidi,kolik je pro děcka negativních vlivů,co je ovlivňují,tak co jim to ještě neztížit povinnostmi v zálibě.Že ano. :(
Miloš K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 17 úno 2020, 20:32

ale ona přece není povinnost jet soutěžit....a na druhou stranu zopakuji, co je to za soutěž, když tam nejsou soutěžící?

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 17 úno 2020, 20:38

Taky jsem vedl kroužek, ano síto bylo. Ale ten jeden u tohoto koníčka vydržel a lepí, pěkně.
Prostě asi by nebyly plné stoly, ale ti, kterým o to jde a má podporu doma, tak se zúčastní osobně.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš K. » 17 úno 2020, 20:46

To Petr: Tak proč je tu někdo proti proxy?
Ale já chci vidět modely.Až budu chtít viděl lidi,půjdu na ulici.Můj obličej si taky nikdo nepamatuje,přesto že mám šuplík plný diplomů a sošky se mi nevejdou.Budu se teď rouhat,ale soutěže už si vybírám nebo jedu jako divák.Sám jsem se nechal zastupovat,ale taky můj model nemusel nikdo vidět a tudíž by neměl konkurenci. (:)
Miloš K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 17 úno 2020, 21:14

Jsem zásadně proti proxy. Několikrát jsem předával cenu, vybral jsem si výherce a pak tam čekal jako blbec, protože nikdo nepřišel (naposledy teď v Trnavě). Nebo přišel dospělý a že tu cenu předá. Měl jsem pak pochybnosti, zda se ta cena skutečně dostala k tomu dítěti a nebo se to třeba někde prodalo na burze... Tohle nemá smysl. Prostě pokud tam ten človíček není osobně a vyhlásí se a pro cenu a nepřijde, smůla. Příště, až tam bude osobně. Je to jednoduché: chci soutěžit, jedu na soutěž, nechci soutěžit, nechám doma modely ve vitríně. To přirovnání o atletice od Moloka je zcela na místě (v přeneseném významu samozřejmě).
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Re: Konec juniorské proxi na výstavách v CZ?

Příspěvekod Miloš K. » 17 úno 2020, 21:26

To Petr
Svého času bych tvou připomínku chápal,ale (ironicky)to by se mohla dělat dětská i všeobecná registrace na Rodný list nebo pas dítěte kvůli prokázání totožnosti.Jako vedoucí kroužku bych tam mohl poslat i jiné dítě....AHA....! (:)
Jakube tohle je sviňárna,to chápu.Tohle už ale podělal ten,kdo to přihlašoval a nenechat to až na finále.To dle mě nemá ani tak nic s proxy,jako s přístupem toho,kdo to tam dovezl.
App.Zadejte si do vyhledávače "online soutěže",kde taky ničemu nevěříte,do očí nekoukáte,ale podstatný předmět vidíte.Tak mi řekněte,proč se takhle soutěží...
Miloš K.

• Odpovědět s citací

Re: Konec juniorské proxi na výstavách v CZ?

Příspěvekod Petr3342 » 17 úno 2020, 22:44

Miloš K. píše:Svého času bych tvou připomínku chápal...

"svého času" ano, a teď ne....??? a co se od "svého času" změnilo? Děti jsou jiné? Proxy je jiné?
Miloš K. píše:...ale (ironicky)to by se mohla dělat dětská i všeobecná registrace na Rodný list nebo pas dítěte kvůli prokázání totožnosti...

jo, a taky by se mohlo u vstupu pít lepidlo, aby se prokázalo, že jsem modelář.... :-D
Miloš K. píše:Jako vedoucí kroužku bych tam mohl poslat i jiné dítě....AHA....! (:)

no jasně že jo... ale jednak jsem tím jednoznačný podvodník, když by bylo proxy zakázané, a jednak podstatně klesne motivace k takovému podvodu, když sebou stejně musím "vláčet nějaké dítě"... to už můžu "vláčet" rovnou toho autora že....
Miloš K. píše:App.Zadejte si do vyhledávače "online soutěže",kde taky ničemu nevěříte,do očí nekoukáte,ale podstatný předmět vidíte.Tak mi řekněte,proč se takhle soutěží...

protože na tuhle úroveň ještě modelařina neklesla............. zatím......... 8-[

Obrázek
Petr3342

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Soutěže (Contests)