Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bodovaci souteze, diskuze

Téma zaměřené na modelářské soutěže.
Odeslat odpověď
Příspěvků: 351 • Stránka 18 z 24 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24
  • Odpovědět s citací

Re: Bodovaci souteze, diskuze

Příspěvekod Raptor » 27 zář 2010, 18:18

nunymaster píše:Taká modulácia, zosvetlovanie stredov polí, a pod. sú síce ľúbivé a pre širokú verejnosť robia modely pútavejšímy, ale s realitou nemajú nič spoločné a preto by v bodovačke mali viesť k strate bodov
Celkem s tebou Erichu souhlasím třeba s tím písečkem ale s tímhle nemůžu souhlasit a myslím že většina modelářů taky ne to by jsi se vracel o 10let spět ... a to už by do bodovačky něšel asi nikdo .. :)

Tak v tomhle naopak s Erichem souhlasím a to velmi protože pokud je modelář použije, pro to aby to mohlo být hodnoceno kladnými body by stejné efekty měly být vidět i na fotografiích jež jsou součástí podkladů a bohužel, ač jsem pár letadel v životě už viděl na fotkách i v reálu, to co se těmito technikami ztvárňuje jsem dosud neviděl (ostatně ona samotná současná móda stavět letadla "na efekt" i v případě že to byla letadla o která se technici pečlivě starali mi osobně přijde dost mimo - viz třeba L-29 Z.Šebesty, postavený parádně ale povrchem totálně zazděný...)

Ona se k tomu ostatně celkem pěkně traduje jedna hláška která padla před pár lety na soutěži (nebyl jsem u toho osobně, tedy pouze přebírám) a kdy bývalý pilot jednadvacítek komentoval tímto stylem postavený MiG-21 stylem "kdyby mi technik to letadlo předal ve stavu v jakém jste ho postavil, nechal bych ho zavřít."
Naposledy upravil Raptor dne 27 zář 2010, 18:20, celkově upraveno 1
Workbench: 1/48 Macchi MC.200

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 27 zář 2010, 18:20

ještě jsem to doplňoval o poznámku že to je o bojovce ale předběhl jsi mně... :)
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 27 zář 2010, 18:24

Tak tam to samozřejmě je zase o něčem jiném, to ano nicméně bohužel, technikářské trendy postupně pronikají i do letadel a tam je to spíše kontraproduktivní. Neříkám že je nezbytné stavět letadla jako "kačenky" ale cpát na ně maximum efektů bez respektu k předloze mi přijde těžce mimo...(o nedávném výlevu jistého odborníka v Modeláři se raději vyjadřovat nebudu - ukázal jsem to pár lidem "od fochu" a dobře jsme se zasmáli).

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 27 zář 2010, 18:24

Veď ja nepíšem aby tie techniky nepoužívali,alebo som proti nim, len že by sa nemalo očakávať že vynahradia všetky ostatné nedostatky a najviac bodov sa bude dávať za povrchovú úpravu, ako to tu v návrhoch nepriamo zaznelo.
Inak takú modúláciu a ešte iné som nevidel ani na fotkách techniky.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 27 zář 2010, 18:31

jasně taky si nemyslím že zašpinění nebo plachta by mněla zakrývat nějakej nedostatek jen mám za to že super podle podkladů čistě postavenej model bez dokončovacích technik by dnes už působil spíš rozpačitě a to i na rozhodčí ... jinak líbivost modelu je to o co většině modelářů a to i na bodovačce jde, a tak by to bylo asi špatné opatření a myslím že by to byl větší nátlak než jeden typ modelu...ale nemusí to tak být jen to tak cítím ... :)v každým případě tato debata mně navnadila a příští rok to skusím... :D
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 29 » 27 zář 2010, 18:35

Myslím, že co se týče moderních povrchových metod, vždy bude platit- všeho s mírou. Pokud nejsou použity vůbec, je to pouze mrtvý kus plastu. Pokud to s nimi přeženu, získám efekt papírové vystřihovánky. To už vůbec nekomentuji milovníky olejů- sienny pálené, kteří nechají zreznout i hliníkový plech. O jiné barvě pro patinu snad ani neslyšeli.
Jirka 29

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 27 zář 2010, 18:36

Tak tu sme sa kus nepochopili. Ani ja nie som prívrženec strojov "rovno z výroby". Chiping, ušpinenie, zablatenie, prevádzkové kvapaliny a podobné reálne opotrebenie je normálne. Ja som mal na mysli len maliarske techniky, ktoré sú len pre zvýšenie efektu a a na reálnych strojoch nie sú.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 27 zář 2010, 18:37

Jirka 29 píše:Myslím, že co se týče moderních povrchových metod, vždy bude platit- všeho s mírou. Pokud nejsou použity vůbec, je to pouze mrtvý kus plastu. Pokud to s nimi přeženu, získám efekt papírové vystřihovánky. To už vůbec nekomentuji milovníky olejů- sienny pálené, kteří nechají zreznout i hliníkový plech. O jiné barvě pro patinu snad ani neslyšeli.

To sem mněl na mysli díky ... =D> =D> =D>
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 27 zář 2010, 18:41

Erich Súňai píše:Tak tu sme sa kus nepochopili. Ani ja nie som prívrženec strojov "rovno z výroby". Chiping, ušpinenie, zablatenie, prevádzkové kvapaliny a podobné reálne opotrebenie je normálne. Ja som mal na mysli len maliarske techniky, ktoré sú len pre zvýšenie efektu a a na reálnych strojoch nie sú.

mně sice není cizí zesvětlování středů cožje asi to na co narážíš ale když se to nepřežene tak nejsem proti jinak v této chvíli se shodujeme tak snad se to bude už ubírat tímhle konstruktivním směrem...super... [-o< [-o< [-o<
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MMK » 27 zář 2010, 18:57

Vzhledem k svému postoji k bodovačkám to jen pobaveně pročítám. Některé názory mně přijdou zajímavé , ovšem nejblíže pravdě je Aleš Peřík se svým tvrzením: "A můj názor je, že větší atraktivitě bodovacích soutěží nepomůže nic" =D>
Čím více to zjednodušíte (výkonostní třídy, postupy, vícekola, jednotný model...) tím rychleji zatlučete nebožtíka do, zatím potevřené, rakve.
K tomu co hlásá Raptor se nedá říci nic, jen ještě k němu chybí Hummer, blahé paměti, se svou tezí postřílené posádky Pz III pro trochu rzi na blatníku :grin: :grin:
Vox populi, vox deo, a zde je hlas lidu svobodná volba modeláře kde se ukáže. A počty modelů na různých akcích hovoří.
MMK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 27 zář 2010, 19:05

1) Rozdělení MRČR na dvě soutěže : Byl by to asi poslední hřebíček do rakvičky . Podívejte se kolik lidí nadává na E-day kvůli tomu , že je to na dva dny . A teď by se ještě muselo na dvě soutěže .
Upřímně . Kdyby byl E-day jen jednodenní tak by bylo modelů mnohem víc . Chápu problém a náročnost organizace , ale za úvahu by to stálo .
2) Pokud by model (technika) na bodovačku měl splňovat předepsaná pravidla a pokud by měl odpovídat podkladům tak by měl být v přesném odstínu předlohy a měl by být bez povrchových úprav . Co by z
toho ,ale pak vylezlo ? :? Na druhou stranu , který modelář dokáže udělat kvalitní modulaci ?
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 27 zář 2010, 19:12

MMK píše:K tomu co hlásá Raptor se nedá říci nic, jen ještě k němu chybí Hummer, blahé paměti, se svou tezí postřílené posádky Pz III pro trochu rzi na blatníku :grin: :grin:
Vox populi, vox deo, a zde je hlas lidu svobodná volba modeláře kde se ukáže. A počty modelů na různých akcích hovoří.

Pokud vám to přijde divné, může být, nicméně dovolte abych vás upozornil na skutečnost že každý technik je zodpovědný nejen za technický stav letadla ale i za jeho vzhled a řídí se to jak předpisy tak vlastní pořádkumilovností. Věřit mi to můžete i nemusíte nicméně zkuste se na to někoho kdo na letišti sloužil třeba právě u těch jednadvacítek zeptat (ostatně pár lidí co si k letadlům - a MiGům-21 konkrétně - čuchli i jinak než modelářsko-teoreticky tu na fóru je) jak to chodilo.Račte si laskavě uvědomit že na tom letadle se každá stečenina sleduje a odstraňuje (když nic jiného tak jako indikace úniku provozních kapalin), po střelbách se z letounů odstraňují očouzeniny, povrch letounu se udržuje a o letouny je postaráno. Jistě, někdy více, někdy méně nicméně stav letounu je i vizitkou technika (když odhlédneme od normových postupů pro ošetřování letounu-což ostatně mnohdy naopak může pomoct k ozvláštnění povrchu letounu kdy je použita trochu jiná než originální barva) a zkuste se jako pilot vcítit do situace kdy vám technik předá otřískané letadlo pokryté olejem a špínou.Co myslíte?Budete mu veřit že když mu letadlo zvenčí vypadá jak vytažené z kopky hnoje že bude uvnitř v pořádku?Jistě, existovaly letouny které končily provoz v dost špatném stavu (třeba Su-7U kde se kamufláž především díky nekvalitním barvám loupala ve velkých plochách nicméně na to jsou fotky a lze to doložit) nicméně minimálně v případě československého letectva jsou to nejvýše vyjímky pravidlo potvrzující. Ostatně jděte se někdy podívat na letiště a najít si tam matný, odřený L-39ZA, Gripen s "preshadovaně" vytaženými spárami a světlými středy panelů, ojetý a zabahněný Mi-24,...to vše už na soutěžích bylo.Na letišti jsem to ale nikdy neviděl.Ani naživo, ani na fotce.
Naposledy upravil Raptor dne 27 zář 2010, 19:16, celkově upraveno 1

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 27 zář 2010, 19:16

síra píše:1) Rozdělení MRČR na dvě soutěže : Byl by to asi poslední hřebíček do rakvičky . Podívejte se kolik lidí nadává na E-day kvůli tomu , že je to na dva dny . A teď by se ještě muselo na dvě soutěže .
Upřímně . Kdyby byl E-day jen jednodenní tak by bylo modelů mnohem víc . Chápu problém a náročnost organizace , ale za úvahu by to stálo i ?

srovnám-li se zahraničím
IPMS Austria - Go modeling -2dny
IPMS Belgium - Wieze - 2 dny
IPM Deutchland (termín byl shodný s E-day) - 2dny
jinak

Jediná vyjímka
IPMS Holand - Euroscale 1 den 30.10.

Ono chce taky vyrazit trochu dál než do Nymburka nebo Prahy.... :lol: :lol:
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 27 zář 2010, 19:44

alesi, nekekecej - nebyvas na deviatom..

uz sa zacina debatka kacicka vs. spanielska a ina skola :)

zaujalo ma, ako sa moje vykriky o capkani po modeloch holou rukou extra nevsimli a vysumelo to prec. to je vam fakt jedno? podla mna jedna normalna vec, ktora sa da riesit ihned, netreba cakat 3 roky a mozno by to niekto ocenil..
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 27 zář 2010, 19:46

zbynek.skopan píše:
síra píše:1) Rozdělení MRČR na dvě soutěže : Byl by to asi poslední hřebíček do rakvičky . Podívejte se kolik lidí nadává na E-day kvůli tomu , že je to na dva dny . A teď by se ještě muselo na dvě soutěže .
Upřímně . Kdyby byl E-day jen jednodenní tak by bylo modelů mnohem víc . Chápu problém a náročnost organizace , ale za úvahu by to stálo i ?

srovnám-li se zahraničím
IPMS Austria - Go modeling -2dny
IPMS Belgium - Wieze - 2 dny
IPM Deutchland (termín byl shodný s E-day) - 2dny
jinak

Jediná vyjímka
IPMS Holand - Euroscale 1 den 30.10.

Ono chce taky vyrazit trochu dál než do Nymburka nebo Prahy.... :lol: :lol:

Jo to sedí . :-D Já nejedu ani do Brna , protože to je na mě daleko . Jednak nerad cestuji a jednak jsem měl úraz krční páteře a nevydržím tak dlouho sedět . Dělá mi to celkem slušný problémy .
Ale psal jsem to jako jistou možnost , protože to všude čtu a také to slyším od lidí . "Na E-day nejedu (nebo nebudu soutěžit), protože bych tam musel být dva dny (nebo bych musel jezdit 2x)".
Já tu cestu do Prágu 2x přežiji , ale třeba by to zvedlo účast .
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 351 • Stránka 18 z 24 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24

Zpět na Soutěže (Contests)