Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zameriavače v lietadlách Luftwaffe

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Zameriavače v lietadlách Luftwaffe

Příspěvekod BenjiH » 22 zář 2015, 22:46

Zdravím,

neviem, či už tu bolo podobné téma, ale ja som ho nenašiel. Zaujímalo by ma, ako vlastne fungovali zameriavače v lietadlách Luftwaffe v období 2.svetovej vojny. Chápem, ako funguje reflexný zameriavač, ale nie je mi jasné, ako nemeckí piloti vlastne mierili...keďže zameriavač je umiestnený excentricky...

Nájde sa niekto, kto mi to vysvetlí? Ďakujem.
Přílohy
Zameriavac_Germany.png
Ilustračný obrázok zo stroja FW-190
"Ja jsem nevinnej!!! Lidičky, ja jsem skutečně nevinnej...!!!"
BenjiH

• Odpovědět s citací

Re: Zameriavače v lietadlách Luftwaffe

Příspěvekod Jirkun » 23 zář 2015, 12:10

BenjiH píše:Zdravím,

neviem, či už tu bolo podobné téma, ale ja som ho nenašiel. Zaujímalo by ma, ako vlastne fungovali zameriavače v lietadlách Luftwaffe v období 2.svetovej vojny. Chápem, ako funguje reflexný zameriavač, ale nie je mi jasné, ako nemeckí piloti vlastne mierili...keďže zameriavač je umiestnený excentricky...

Nájde sa niekto, kto mi to vysvetlí? Ďakujem.

Tak já to mám spíš obráceně. Tedy vím, že excentricky to měli němci proto, že ho umísťovali pro pravé oko. Ale není mně jasné jak reflexní zaměřovač funguje v praxi, když hlava pilota při manévrech se dá těžko udržet stále v jedné poloze, a ještě k tomu si různě vysocí piloti mašiny půjčovali a seděli ještě k tomu na padáku(neslehával se? byl pokaždé stejně zabalený?). Chyba na krátké vzdálenosti mezi polohou oka a záměrného kruhu musela být ve vzdálenosti na střelbu víc jak stonásobně větší. Bych usoudil.
Takže nějaké osvětlení bych s radostí uvítal.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Plaček » 23 zář 2015, 16:04

Funguje to jako kolimátor. Nemusíš do toho koukat přesně v ose, záměrný obrazec pak vidíš posunutě (mimo střed průhledu), ale to nevadí. Podstatné je jen vidět a udržet záměrný obrazec na cíli.
Princip kolimátoru popsat neumím, lépe když si zájemci vyhledají sami (:)
Jan Plaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 23 zář 2015, 16:50

https://en.wikipedia.org/wiki/Reflector ... uselang=cs

Gif ukazje jak to funguje a zaměřovače mívali koženou opěrku , zbraně byli zastříleny na určitou vzdálenost na střed zaměřovače né letadla ale to bylo vyosení o par cenimetru třeba na 200m
Přílohy
P1020833.jpg
168px-Mark_III_free_gun_reflector_sight_mk_9_variant_reflex_sight_animation.gif
168px-Mark_III_free_gun_reflector_sight_mk_9_variant_reflex_sight_animation.gif (179.3 KiB) Zobrazeno 2425 krát
2016 rozestavěno :Jak-1B Eduard
2016 dokončeno : 3x spit Mk.IX a pokaždé jinak Eduard Spit Mk.VIII JF 330 Eduard
2017 dokončeno : Spitfire Mk.VII 1/48 Eduard Spitfire IX R-RH M61 1/48 Eduard
Tonny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 23 zář 2015, 18:26

Nebyla tam ta operka spis na to, aby si o ni pilot pri nouzaku nerozbil hlavu?
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kyli » 24 zář 2015, 05:32

Tak to mám zažité já taky - že to byla ochrana např. při nouzovém přistání... :roll:
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 24 zář 2015, 07:42

Revi 16b
Přílohy
revi16b_10.jpg
2016 dokončeno : 3x spit Mk.IX a pokaždé jinak Eduard Spit Mk.VIII JF 330 Eduard
Tonny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 24 zář 2015, 11:44

Ještě by to chtělo k tomu novějšímu REVI 16, provedení toho koženého "nárazníku". Někde jsem to nezřetelně viděl na fotce kabiny, ale na fotkách samotného zaměřovače nikdy.
A ještě jsem našel osvětlení principu kolimátoru v češtině https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolim%C3% ... 9ova%C4%8D) vysvětlení jak a proč tento optický jev vzniká jsem tam nenašel.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 24 zář 2015, 12:10

REVI 16 neměl polstrovaný chránič. Ve Focke Wulfu ho nebylo potřeba a v Messerschmittu se, narozdíl od staršího, sklápěl. Tedy dle předpisu měl být při startu a přistání sklopen, ale nejsem si jist že to někdo dělal. :-)

Co se týče toho vyosení, pravé oko je prostě dominantní, na funkci zaměřovače to nemělo vliv. Je to jako když dnes miříte puškou s kolimátorem, díváte se dominatním okem, pušku máte "šejdrem" stejně jako německé zaměřovače a máte obě oči otevřené a mozek vám domaluje záměrný bod i pro druhé oko.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 24 zář 2015, 14:30

Jde o to že vidíš v zaměřovači odraz zaměrného kříže , protože není nakreslen přímo na skle ale je to odraz od čočky a ta je v přímce s osou letadla tak ten bod je vůči oku statický ale ne ta část zaměřovače kde se vytváří kříž a čočkou se přesouvá na zrcadlo (sklo zaměřovače) čím dál by byla čočka od zrcadla tím menší je pozorovací úhel (prostě při pohybu hlavy by se ztratil obraz) u osobních zbraní pak vidíš zaměřovací bod pouze pokud jsi v přímce s hlavní
Přílohy
Bez-názvu-1.jpg
Tonny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Merlin » 24 zář 2015, 14:49

Dik Tonny, dobre vysvetlene uz som to pochopil aj ja :)
Spaste svet od ľudí ktorý ho chcú spasiť!
Napravíme tento svet, keď ho naľavíme?
Merlin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod reserve_22 » 24 zář 2015, 16:02

Tu je este zopar plus fotky
http://www.luftarchiv.de/index.htm?/bor ... ptisch.htm
Přílohy
Revi16D-2.gif
Revi 16D
Fl22715-1.jpg
EZ40
EZ 41 klein.gif
EZ41
11.gif
EZ42
Miroslav Stehel
reserve_22

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 24 zář 2015, 16:04

Tak všechny popisy vysvětlují proč je možné zaměřovačem přesně střílet. Tomu rozumím a dá se i říct, že to vysvětluje princip použití toho zaměřovače. Není(alespoň pro mne) vysvětleno jak to, že záměrný kříž promítnutý na to sklo vidí oko někde daleko před sklem, tedy jak píší v nekonečnu. Že tímto trikem splyne s předmětem v dálce to jsem pochopil, zajímá mě však vysvětlení tohoto optického jevu.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod reserve_22 » 24 zář 2015, 16:08

Skus si precitat mozno tam nieco najdes
http://www.deutscheluftwaffe.de/archiv/ ... isier.html
Miroslav Stehel
reserve_22

• Odpovědět s citací

Příspěvekod padre » 24 zář 2015, 19:07

tak pokud zaměřovač fungoval jako kolimátor, tak je světelný kříž promítnut na průhledové sklo. Kolimátor usnadňuje míření a zlepšuje rychlost a přesnost střelby. Všichni asi ví jak vypadá dlouhá zbraň, tedy puška nebo samopal. Když chcete trefit cíl musíte ho dostat do spojnice oko hledí a muška. kolimátor je na zbrani namontován většinou na horní liště, nelze tedy již používat klasická mířidla. Okem sledujete cíl a snažíte se ho dostat do záměrného kříže nebo bodu, který je promítan na sklo v těle kolimátoru a pohybujete tedy zbraní. Je to tedy zjednodušení, vynechání jedné části mířidel. Když budete stát proti terči a budete mít opřenou zbraň o rameno a sledujete cíl, stačí zbraň zvednout tak, aby jste viděli záměrný kříž nebo bod na terči a pak stačí vystřelit. Zbraň se nastřelí na určitou vzdálenost např. 25 nebo 50 m a pokud dobře umístíte bod kolimátoru na cíl, který je v nástřelné vzdálenosti, pak je váš. A pokud se jedná o vzdálenost nebo pohyb hlavy střelce, tak ne z každého úhlu je záměrný bod kolimátoru vidět, sklo je průhledné,ale změrný bod na něm není vidět, až v případě ,že dostanete zbraň do správné polohy mezi oko a cíl. Je to něco jako optický zaměřovač na odstřelovací pušce, kdy střelec vidí jen záměrný kříž a snaží se ho umístit na cíl, při správném výpočtu vzdálenosti, rychlosti větru a další spoustě veličin trefí místo, které vidí. Těžko se to popisuje, ale pokud to máte v ruce je to velmi jednoduché na obsluhu a trefí se i kopyto jako já. Používají to různé zásahovky a podobné složky. Na MP - 5 velmi dobrá záležitost. Na horní fotce je kolimátor vidět, ale na skle není vidět promítané červené kolečko s bodem uprostřed, slečna správně míří jedním okem a druhým sleduje prostor kolem sebe. Je tam vidět u místění, tedy nad klasickými miřidly.
padre

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse