Zdravím ve spolek, nějak jsem se dostal ke stavění ruských letadel z ww2 a vrtá mi hlavou, jaká by byla nejlepší barva od Gunze pro jejich interiér? Podle návodů je doporučovaná H51 světle šedá. Ale ta mi opravdu přijde až moc světlá.. Co byste doporučovali?
Ono je to s interiéry sovětských letadel docela zapeklité. Obecně, používalo se několik typů základových barev podle typu výchozího materiálu (dřevo, kov, atd.). Dále hodně záleželo na konkrétním leteckém či montážním závodu – jednotlivé podsestavy mohly být zbarveny podle momentální dostupnosti barev u dodavatele, který často vůbec neznal předpisy, prostě sovětská realita...
Zpět k dotazu. Interiér Jaku-3 by měl být zbarven odstínem ALG-5, což je základovka pro ocelové konstrukce. Samozřejmě přicházejí v úvahu i jiné odstíny. Takže buď se držet Euardího návodu, nebo přidat lehce světle modrozelené a pokusit se napodobit vzorek viz :
http://vvs.hobbyvista.com/Research/colour-samples.php
Přesný odstín Gunze asi nebude možné nalézt, nejblíže se zdá H41 Pale Green.
Ano, je to skutečně na Jaka. Leží mi doma pár rusů (Jak 1, Jak 3 a La 7)od Eduardů. Ve všech případech je doporučována H51, což mi přijde divné, jak už jsem se zmínil. Asi to bude chtít tedy nějak namíchat.
Ještě mi ale napadá, zda ta rusové používali pouze jeden odstín té barvy..stejný jak na kabinu, tak i potom na podvozek, disky kol apod? Podle návodu zřejmě ano..
p.s. Ještě jsem jukl na netu na návod pro I-16 a tam je zas H61...
Podvozkové šachty byly většinou v barvě spodních ploch.
Podvozková kola vyráběla (a prý dodnes vyrábí) jedna firma u Mosky, která používala stejnou lesklou středně zelenou barvu na všechny disky kol. Ty ovšem byly u některých typů přemalovány středně šedou nebo světle modrou.
U I-16 převládalo v kokpitu dřevo, respektive jeho deriváty, čemuž odpovídá i jiné zbarvení. Šedá by měla být OK.