Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

F4U-1 Birdcage - barvy

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

F4U-1 Birdcage - barvy

Příspěvekod Michal Šourek » 23 úno 2009, 21:44

Vážení kolegové,

rád bych dal dohromady Birdcage Corsaira, avšak mám lehký zmatek ve zbrvení vnitřků. Na IPMS Stockholm píšou následující:

Vought F4U Corsair
Sorting out the interior colours of the Corsair is particularly tricky. For the F4U-1 Birdcage Corsairs, photos taken at the time show the cockpits being a very dark colour, most probably black. Analysis of some crashed examples of F4U-1s indicates black, while the factory Erection & Maintenance Instructions called for Dull Dark Green.

As mentioned before, early production Corsairs had their interior surfaces in areas other than the cockpit covered with Salmon primer. This colour mixture was used relatively long into Corsair production. It would seem that all F4U-1s and a number of early F4U-1As were finished this way.

Somewhere during the production of F4U-1A model Vought discontinued the use of Salmon primers and switched to Zinc Chromate Yellow with cockpits in Interior Green.

In the engine cowling area, Vought adhered to the practice of painting its inner surface the same colour as the underside, ANA 602 Sky Gray on early F4U-1s, ANA 601 Insignia White on F4U-1As.

The wheel wells of early model Corsairs deserve closer inspection. Like the cowlings, the main wheel wells, undercarriage legs and boths ides of well covers were painted in the underside camouflage colour, ANA 602 Non-specular Sky Gray. Wheel hubs were silver. However, the smaller forward area of the wheel to which the leg itself retracted was left in the factory primer finish, Salmon. Some aircraft had also Salmon inner surfaces of the small covers attached to the undercarriage legs.

The canvas covers in the wells were probably drab -coloured.

With the advent of the tri-colour camouflage on F4U-1A the same principle was applied with white replacing the Sky Gray with ANA 601 Non-specular Insignia White, and the However, the undercarriage legs remained grey throughout the production of this model, possibly due to the failure or indifference to notify a subcontractor about changed colour specifications. For the record, some photos of -1As seem to show silver undercarriage legs, but it could not be established to what extent such finish was applied. One theory is that Aluminium lacquer was applied on these assemblies during field depot overhauls.

In October 1944 the new factory instructions for the F4U production called for application of Interior Green on all internal surfaces including the cockpit. As an anti-glare measure, all cockpit panels above the lower edge of the instrument panel were to be painted matt black. Curiously, the new directive did not explicitly state what was to happen with the cowling's inner surface. Thus, subsequent machines showed either Zinc Chromate or Interior Green cowlings, until the last standardisation of colour post-war whereupon black was introduced in this area.

During that period, the wheel wells were also painted Interior Green. Undercarriage legs were initially still finished in light grey, but as existing stocks of parts were used up at the factory, the overall Glossy Sea Blue finish was carried over to the undercarriage legs and wheel hubs.

Jedná se mi o dvě věci:

1) kokpit - černý nebo dark dull green
2) ostatní vnitřní prostory, konkrétně ostruhová šachta, zbraně, motorový prostor bez vnitřku cowlingu - salmon primer (lososová !!)

existují nějaké barevné dobové fotky, které výše zmíněné potvrzují? Trochu se mi tato "barevná kombinace" příčí, ale pokud to tak bylo... Poslední variantou je udělat Birdcage zavřeného a otevřít pozdější verzi, kde je to již jasnější.

děkuji za spolupráci.

MŠ
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Re: F4U-1 Birdcage - barvy

Příspěvekod Martin F » 24 úno 2009, 07:29

už se to tady řešilo - stačí použít vyhledávač
Martin F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 24 úno 2009, 10:21

Martin F píše:už se to tady řešilo - stačí použít vyhledávač

díky za info, ale nevím kde. Oskenovanej Det scale mi moc nepomůže, neb ho mám v originále a fotky restaurovaných warbirdů jsou též o ničem.
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 24 úno 2009, 11:15

Zde Michale:
viewtopic.php?f=1&t=16283&hilit=F4U+1+Birdcage
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 24 úno 2009, 14:42

Díky Martine, už jsem tam nějaké drobnosti objevil. Stále se mi ale ekluje mít lososové zbraňové šachty a prostor za motorem...:-)
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Dvořák » 24 úno 2009, 15:47

Co se ti nelíbí na lososové? Různé zbytky F4U-1 stejně moc žluté neukazují.... :-D
Viz. např.: http://www.pacificwrecks.com/aircraft/f ... /ammo.html (ne že by to byla super kvalita, ale pro ilustraci by to mohlo stačit). Můžeš zkusit kontaktovat lidi z Pacific Wrecks, nic přesnějšího neseženeš.

TD
Tomáš Dvořák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 24 úno 2009, 16:54

Tome díky, stále jsem doufal, že prostor za motorem a zbraně lososový nebudou, ale co mohu dělat...

M.
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Dytrych » 25 úno 2009, 23:32

mě zase D&S píše, že zbraňové šachty byly natřeny Chromate Yellow primer. K tomu zase Fighting colors uvádí, že šachty hlavního a záďového podovozku byly natřeny barvou Green zinc chromate, zatímco dvířka byla zvenčí bílá (platnost direktivy od února 1943), ale někdy i zevnitř byla přestříkána bílou barvou. U záďového podvozku byla dvířka (ne šachta) asi bílá vcelku pravidelně i zevnitř. ... a potvrzuje, že zbraňové šachty byly Chormate yellow primer.
Pokud mohu posoudit podle těch málo barevných fotek, co mám, tak na jedné jsou u Korzárů VMF-222 z Vella Lavella (12-1943) dvířka hlavního podvozku i zevnitř bílá.
Stejná direktiva jak je popsáno výše, říká:
přední část kokpitu, přístrojová deska a vrchní část včetně čelního štítku měla být natřena černou polomatnou barvou.
Zbytek kokpitu zinc chromate smíchaný s interior green. U některých letounů byly natřeny boky nad bočními panely také černou barvou.... :? :?

Zmínky o Dark Gull Gray jsem našel, ale mělo by se to týkat pouze rané produkce před aplikací výše uvedené direktivy. To samé bude nejspíš platit i o losové růžové, ale je to jen moje domněnka.

nepíšu to jako fakt, ale uvádím jen další pramen, který je nutno posoudit. :arrow:
Elefant Models blog
Martin Dytrych

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Fabík » 26 úno 2009, 09:38

Naviatik píše:mě zase D&S píše, že zbraňové šachty byly natřeny Chromate Yellow primer. K tomu zase Fighting colors uvádí, že šachty hlavního a záďového podovozku byly natřeny barvou Green zinc chromate, zatímco dvířka byla zvenčí bílá (platnost direktivy od února 1943), ale někdy i zevnitř byla přestříkána bílou barvou. U záďového podvozku byla dvířka (ne šachta) asi bílá vcelku pravidelně i zevnitř. ... a potvrzuje, že zbraňové šachty byly Chormate yellow primer.
Pokud mohu posoudit podle těch málo barevných fotek, co mám, tak na jedné jsou u Korzárů VMF-222 z Vella Lavella (12-1943) dvířka hlavního podvozku i zevnitř bílá.
Stejná direktiva jak je popsáno výše, říká:
přední část kokpitu, přístrojová deska a vrchní část včetně čelního štítku měla být natřena černou polomatnou barvou.
Zbytek kokpitu zinc chromate smíchaný s interior green. U některých letounů byly natřeny boky nad bočními panely také černou barvou.... :? :?

Zmínky o Dark Gull Gray jsem našel, ale mělo by se to týkat pouze rané produkce před aplikací výše uvedené direktivy. To samé bude nejspíš platit i o losové růžové, ale je to jen moje domněnka.

nepíšu to jako fakt, ale uvádím jen další pramen, který je nutno posoudit. :arrow:

S tou bílou si to neodporuje, ona ta barva v praxi nějak reagovala se (suříkovou?) základovou barvou a ve finále to z toho byla ta divně vypadají růžová. Takto jsem to někdo četl, kde už nevím :-k
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Zdeněk Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Dvořák » 26 úno 2009, 16:36

U jednotlivých verzí Corsairů se použité interiérové barvy postupně měnily, co platí pro verzi F4U-1 a možná pár prvních strojů verze F4U-1A, už neplatí pro pozdější F4U-1A. V podstatě každá verze má interiéry trochu jinak provedené a nové podrobnosti postupně vyplývají až teď, na základě výzkumu sestřelených strojů. Ohledně použití barvy Salmon jsou stále nejistoty. Jednoznačně je její použití potvrzené na F4U-1, spekuluje se o úvodní serii F4U-1A a jsou doložené i zbytky F4U-1A kde je na podkladu Salmon další vrstva Zinc Chromate Primer...
TD
Tomáš Dvořák

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse