Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spitfire Mk.V - pomoc při identifikaci

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Spitfire Mk.V - pomoc při identifikaci

Příspěvekod Alexandr Sigmund » 23 led 2021, 10:14

Zdravím, po delším hledání jsem narazil na tuhle fotku Spita s pumovými závěsníky pod křídlem. Typl bych si, že to je verze Mk.Vb, někde ve středomoří,ale jistej si nejsem. Místo, jednotku, ser. číslo, kódové označení taky nevím. Pomůže někdo z odborníků na RAF ? Díky.
Přílohy
Spitbomber Vc.jpg
Alexandr Sigmund

• Odpovědět s citací

Re: Spitfire Mk.V - pomoc při identifikaci

Příspěvekod Spitoman » 23 led 2021, 20:05

Podľa krytov kanónov by som povedal, že na Vašej fotke ide o Spitfire Vc. Kryty kanónov na Vb vyzerali trocha inak. Posielam foto Spitfire Vb s pumami pod krídlom. Podľa informácii z knihy Spitfire over Malta bol pumovými závesmi vybavený Spitfire Vb EP201. Ten je asi aj na fotkách. Jeho pridelenie a kódové označenie sa viackrát menilo. V čase keď nosil bomby bol pravdepodobne okódovaný ako X-V niekde sa uvádza aj V-F.
Přílohy
Spitfire Vb bombs.jpg
spitfire Vb bombs malta.jpg
Spitoman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Krechi » 23 led 2021, 20:36

Alexandr Sigmund píše:Zdravím, po delším hledání jsem narazil na tuhle fotku Spita s pumovými závěsníky pod křídlem. Typl bych si, že to je verze Mk.Vb, někde ve středomoří,ale jistej si nejsem. Místo, jednotku, ser. číslo, kódové označení taky nevím. Pomůže někdo z odborníků na RAF ? Díky.

Na fotografii je Spitfire Mk.Vc EF539 T-F , pilot F/Sgt J.C. Hughes s ním 13.6.1943 po vzdušném souboji nouzově přistál a letišti Luqa.
Zbarvení standartní pro 249sq z roku 1943 - horní plochy Dark Mediterranean Blue, spodní plochy a kódy T-F Azure Blue, vrtulový kužel červený.
Naposledy upravil Krechi dne 24 led 2021, 21:04, celkově upraveno 1
Krechi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Spitoman » 23 led 2021, 21:55

Záznamy, ktoré mám doma hovoria, že EF539 bol Spitfire Vc vyrobený firmou Westland. Podla Wojteka Matusiaka firma Westland na svojich Spitfire Vc často vynechávala výbežok na druhý nenamontovaný kanón, takže stroje vyzerali skoro ako Vb, všetky stroje série EF z Westland však boli Vc.
Spitoman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alexandr Sigmund » 23 led 2021, 22:52

Jo něco o vynechání výstupku na druhý kanon jsem četl ohledně italských Spitů. Možná by mohl pomoci, úhel podvozkových noh.Vc je měl pod větším úhlem. Jinak to jsou asi jediné fotky Mk.Vb s pumou. V literatuře jsem našel, že první spit s pumou byl EP201, X-V, 126.sqn., září 1942, Malta, ale nic víc. V historii 249. sqn, jsem našel několik zmínek o pumovém ůtoku, kterého se zúčastnil EP 343, 29.11.1942, SLdr. Woods.
Alexandr Sigmund

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alexandr Sigmund » 25 led 2021, 10:41

Nikdo nic dalšího co by pomohlo?
Alexandr Sigmund

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse