Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Alžirske Mig-17PFU

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Alžirske Mig-17PFU

Příspěvekod Erich Súňai » 04 kvě 2020, 17:59

Dotaz na znalejšich. Podla mojich doterajšich vedomosti Alžir nebol použivatelom Mig-17PF, ale podla tohto članku z stareho L+K ich par mali. Najlepšia je ale fotka v članku na ktorej je dokonca PFU z označenim Alžiru na smerovke. Podla toho čo som doteraz vedel tak raketonosne PFU mal iba ZSSR a nikomu ich nedodal. Kedže zostavujem zbierku arabskych, africkych a inych exotov, hlavne ak boli použite aj v realnom boji, tak by ma dosť zaujimalo ako to vlastne bolo.
Přílohy
17pfu 001 – kopie.jpg
17pfu 001.jpg
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Re: Alžirske Mig-17PFU

Příspěvekod Špiro » 04 kvě 2020, 20:55

Tiež mám v obľube Arabské versus Izraelské letectvo a špeciálne použité v boji.
Ale v tomto prípade to vyzerá, že budeš sklamaný.. podľa mne dostupných zdrojov (tých serióznejších) Alžír zrejme nemal ani MiG-17PF nieto PFU. Tie by mali byť naozaj len vo výzbroji VVS ZSSR.
https://ruslet.webnode.cz/technika/rusk ... mig-17pfu/
http://airwar.ru/enc/fighter/mig17sp6.html

Ale dám Ti iného chrobáka do hlavy. V pamätiach nejakého sovietskeho vysokopostaveného dôstojníka letectva zo 70-tych rokov som sa dočítal, že by mali byť nasadené Su-15 v Egypte. Údajne s egyptskými znakmi a ruskými posádkami na letisku Cairo West a to len v pohotovosti v hangároch, aby ich nezachytili satelity. No nedopátral som sa jedinej fotky, alebo obrázku či konkrétnosti...to by bol dobrý námet do zbierky nie? Údajne mali pôsobiť v čase pôsobenia ruských posádok MiG-21MF (ktoré vieme ako dopadli).
Tu je tiež zmienka:
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation ... te-nile-36
https://www.milavia.net/aircraft/su-15/ ... rators.htm
"Nikdy nie je dosť času urobiť niečo raz a poriadne,
ale vždy je dosť času urobiť to dva a viac krát"!
Špiro

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 04 kvě 2020, 21:08

Tie zdroje poznam a preto som aj pisal že doteraz som bol v tom že boli iba v ZSSR. Ale čo potom to foto? Načo a kto by upravoval foto ruskeho PFU na alžirsky a hlavne v tej dobe? Uznavam že je kus čudne, ale to môže isť na vrub kvality reprodukcie.
To o Su-15 budem musieť pozrieť, dik za info.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 04 kvě 2020, 21:38

To ruské číslo na čumáku Alžíru moc neodpovídá. Nemohly tam být "zapůjčené" jako ty egyptské Su-15?
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jagermeister » 05 kvě 2020, 07:08

Erich Súňai píše:Tie zdroje poznam a preto som aj pisal že doteraz som bol v tom že boli iba v ZSSR. Ale čo potom to foto? Načo a kto by upravoval foto ruskeho PFU na alžirsky a hlavne v tej dobe? Uznavam že je kus čudne, ale to môže isť na vrub kvality reprodukcie.
To o Su-15 budem musieť pozrieť, dik za info.

Vtedy cenzori bežne upravovali hocičo. Ak zadáš do googlu v azbuke "MiG-17PFI 05" tak ti vyhodí fotky toho istého stroja z iných pohľadov s ruskými znakmi. Navyše, ako to bolo správne poznamenaná, ten font použitý na "05" vôbec nezodpovedá alžírskemu značeniu, ale sovietskemu. Podľa knihy "ARAB MiG´s VOLUME I. od Toma Coopera a Davida Nicolle" Alžír nikdy nemal iné sedemnástky než MiG-17F. Sú tam aj bokorysy alžírskych 17-tiek. O tom Su-15 v Egypte som nikdy nepočul, ale viem že bežne lietali MiG-25R so sovietskymi pilotmi a egyptskými znakmi.
Jagermeister

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 05 kvě 2020, 18:36

No čo už, tak PFU ostane ruske. Ale aspoň som si pri "patrani" našiel zaujimavejši Mig 19PM.
Přílohy
18th_centr_60s_06.jpg
Erich Súňai

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse