Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Modely NOVO na trhu bývalého SSSR?

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Modely NOVO na trhu bývalého SSSR?

Příspěvekod Yippee » 31 říj 2019, 13:30

Má někdo z pamětníků osobní zkušenost či informaci o tom, zda za časů Sovětského svazu byly na tamním trhu k dostání modely NOVO? Myslím tím modely v typické modré krabičce s obtisky a vícejazyčným návodem?
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Re: Modely NOVO na trhu bývalého SSSR?

Příspěvekod Lonestar » 31 říj 2019, 13:57

Nebyly. V typické modré krabičce s obtisky a vícejazyčným návodem byly jen pro export.
Na vnitřní trh se dodávaly v krabičkách s neumělou kresbou a nicneříkajícím názvem (třeba "Morskoj istrebitěľ" byl Hellcat).
Navíc na vnitřním trhu nebyly běžně k dostání (jako cokoliv za socíku).
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 31 říj 2019, 14:40

Ptám se proto, že nezřídka se v časopise Letectví + kosmonautika objevil inzerát, že sovětský modelář vymění modely NOVOEXPORT za západní kity. Jednu takovou výměnu jsem uskutečnil za kit Matchbox. Byl mi výměnou zaslán sice model Avenger v celkem slušné krabičce (původem "no name" firmy, jinak ex Frog výlisky) s podprůměrnými obtisky a návodem v ruském jazyce. Samozřejmě, vše bylo na vyšší úrovni, než "domácí" pytlíkové balení, ale NOVO to nebylo. Mám "podezření", že poté, co zkrachoval společný podnik s Brity, tak do zbylých krabiček (původně na export) zabalili v SSSR výlisky (někdy s obtisky, někdy bez obtisků, někdy s návodem na export někdy s návodem v ruském jazyce) a tyto "komplety" se jako podpultovky dostaly mezi tamní modelářskou komunitu. Ale je to jen má spekulace, založená na faktu, že v některých kitbazarech v ČR jsou ke koupi modely v typických krabičkách NOVO, ale bez obtisků a s návodem v ruském jazyce.
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 31 říj 2019, 14:44

No ono to bylo tak, že modeláři v CCCP zvlášť sháněli výlisky, krabičky, obtisky a pak se s tím čile kšeftovalo na modelářských burzách (osobní zkušenost z druhé půlky 80. let).
Naposledy upravil Lonestar dne 31 říj 2019, 15:51, celkově upraveno 1
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 31 říj 2019, 15:32

V druhé půlce 80. let byly tyto modely k dostání i na celkem běžných burzách u nás a to nejenom modelářských. Vícekrát jsem je viděl na bleším trhu, co se konával na zámku v Holešově (to byly pro kluka vůbec zajímavé akce!). Často šlo jenom o pytlík s šedozelenými výlisky, se škaredým ruským návodem, bez obtisků a někdy i bez čirých dílů.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 31 říj 2019, 16:19

Pamatuju dobu, kdy byly v prodejnách obě varianty obalů výlisků Frog - jak NOVOexport, tak ty hrůzy se žlutou karikaturou letadla. Jinak tady něco:
http://www.modelarovo.cz/jak-se-frog-do ... orie-novo/
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 31 říj 2019, 18:10

To mě řekni v kterých prodejnách měli krabičky NOVOexport, co pamatuju já tak jenom trojbarevná krabička z jakýmsi inděksem.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Bláha » 31 říj 2019, 18:38

Pamatuju, že jsem takhle koupil Phantoma. Krabička Novo, ale uvnitř nebyly obtisky, ale samolepky. A s posunutým soutiskem... A koupil jsem ho myslím v hračkářství spojeném s modelářem...
Jirka Bláha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 31 říj 2019, 18:41

Konkrétně P-38 Lightning jsem kupoval někdy mezi 1984-86 v prodejně Mladého technika/Modeláře v Žatci, tehdy ještě na Hošťálkově náměsti pod podloubím vedle Mototechny. Bral jsem tehdy asi 3 kusy i pro své synovce, muselo to být někdy před vánocemi. V krabičce byly i obtisky, vím, že obsahovaly "Virginia Mary". Obtisky klasický, žádný samolepky. V stopro tam bylo víc modelů od Novo, jenže tenhle dvoutrupák jasně zvítězil bo to bylo čudo :lol: Bohužel časem neunesla přední podvozková noha zátěž.
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vory » 31 říj 2019, 18:44

V roce 86 jsem byl několik dní v Moskvě. Ve volném čase jsem jen lítal po ,,obchoďácích ,, a pokoušel se
koupit nějaké NOVO. Ani náhodou a to jsem se fakt snažil :cool:
Petr ,,vory,, Vorobok
vory

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Scotty » 01 lis 2019, 14:50

V 80.létech bývala v monografiích v ABC taková mantra, že "model získáte výměnou se sovětskými modeláři". V souvislosti s tímto tématem by mě docela zajímalo, zda se vám, milí kolegové, opravdu dařilo výměnou s tamními kitaři sehnat to, oč jste si napsali. Já si psal s jedním klukem z Moskvy v letech 1987-1989 a pamatuji se, že jakékoli informace o tom, jaký model bych si přál, se NAPROSTO míjely účinkem, neboť dotyčný kamarád žijící v metropoli (sic!) mi po téměř půlroce poslal to, nač v tamních obchodech narazil, což byly především Plasticarty, a ani ty se nedaly konkretizovat (Il-62? Ani datla...! DC-8? Odkud jsi spadl? Máme Tu-2, Be-6, Jak-40, Saab Draken a dasvidáňja, malaďéc...). Někdy dorazil jeden, někdy dva modely. Novo-Frogy nebo jiné - tajdle mi vypadly dva zuby. Nu, třeba jste měli větší kliku.
Build What You Want, The Way You Want To, And Above All Have Fun!
Scotty

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pH13 » 01 lis 2019, 18:44

V 80. letech jsem byl na stredni a meli jsme povinnou druzbu s "kamaradem" z vychodu. Nekde jsem splasil adresu na kluka z Minsku a asi rok jsme si vymenovali balicky. Napsal jsem mu, co je k dispozici u nas, a poslal seznam stavebnic, o ktere jsem mel zajem (tusim v L&K vysel seznam kod - letadlo, protoze spousta stavebnic nemela krome cisla zadne znaceni a obrazek ne vzdy pripominal skutecny stroj). Kdyz poshanel tak akorat na balik, napsal a vymenili jsme kus za kus. Po cca deseti stavebnicich mu dosly zdroje a to byl konec druzby. Co napsal, to poslal, bylo to plodne a na ferovku.
Jeste mi to pomohlo s pololetkou, psali jsme slohovku na tema dopis, minimalni rozsah strana A4, ta moje obsahovala pul strankovy seznam modelu, coz mi uznali za 2 po predlozeni skutecneho dopisu :-).

Jinak modre krabicky NOVO byly i v Mladem technikovi v Opave. Beaufighter s obtisky, Phantom se samolepkami, jak uz se tu psalo, P-38 a Hellcat zcela bez niceho.
Petr Habala
pH13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 01 lis 2019, 19:10

Já teda koupil nejspíš v prodejně modelář resp. mladý technik, nebo to byla obyčejná hračkárna, P-38 (jako píše Egerman) a Hellcata jako Novoexport. P-38 obtisky měl, Hellcat si už nevzpomínám.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Háček » 01 lis 2019, 21:25

V 1988 jsem se jako študent dostal s CKM do Budapešti. Po celodenní tůře po tržnicích najednou ráno do palice ... hračkářství, kde byl ve výloze Hellcat NOVO! Vlít jsem tam a zůstal štajf!!! Hafo NOVOexportů + polský Plastyky + naše KP + Plastikarty ... Já málem brečel, páč jsem většinu svých maďarských valut utratil za džíny a pár triček. A navíc, i když se jinak dal běžně usmlouvat prodej i za český, tady prodavačka pevně trvala na fotintech! Zbytky mých valut postačily právě jen na toho Hellcata. Ale musel jsem oželet Lightninga, Beaufightera i Blenheima ...!!! :cry:
PS: Jako fakt NOVO! Návod v angličtině i celkem slušný obtisky!
Moudrost a chytrost jsou dokonalými zbraněmi. Bohužel lidská hloupost je dokonalým brněním ...
https://www.facebook.com/miroslav.hak.566
https://www.facebook.com/Krajem-rybn%C3 ... _todo_tour
Háček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod wolf00 » 01 lis 2019, 21:47

frogy se daly koupit sveho casu od vedouciho v krouzku plastikovych modelaru u nas na Kladne,jinak v podstate ne.Vyrobci Ark model a eastern express, jejich vylisky me hodne pripominaji frogy,dost mozna jsou jeste z puvodnich forem
wolf00

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse