Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Vzkaz pro pana Vyparinu a moderátory Modelwebu.

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Vzkaz pro pana Vyparinu a moderátory Modelwebu.

Příspěvekod Andy » 10 říj 2019, 18:41

Pane Vyparino, polyuretanové konverze, při nichž je nutné zasáhnout do draku, jsou určené pro pokročilé modeláře, kteří jsou už schopni provést řez rovně, začistit ho, kvůli spasování odfrézovat materiál zevnitř výlisků a díl potom rovně nalepit.
Nezlobte se na mě, ale připadá mi, že jste v případě Skyhawku trochu přecenil své síly a pak nevěděl, jak z toho ven, když recenze musela být dokončená.
Každopádně, doporučuji pořídit si modelářskou vrtačku a k ní frézu, odebrat materiál zevnitř trupu je pak práce na několik desítek vteřin, protože není třeba frézovat na papír.
Při dořezávaní je dobré oblepit si okolí řezu maskovací páskou, pak nedojde k tomu, že proříznete do okolní plochy, ani povrch nepoškrábete, jak se vám stalo a je vidět na vámi přiložených fotografiích.
Na fotografiích, které přikládám, je vidět, že stačí pracovat čistě a instalace zádě je bezproblémová, odlitek pasuje s plastem, povrch je kompletně nýtovaný jako v plánku. Což mě vede k doporučení pořídit si brýle (a to nemyslím nijak zle), pak byste ty nýty viděl.

Potvrzuje se mi tím, že překvapivě vysoké množství modelářů má nějakou zrakovou vadu a neví o tom.

Poslední připomínku mám ke kvalitě fotografií. Podle mě jsou pro recenzi zcela nedostatečné - neostré a špatně nasvícené. Na tom je potřeba taky zapracovat, protože to má dokumentovat vaší práci a tady to spíš dokumentuje opět to, že recenzování je nad vaše síly.
Není to o drahém vybavení. Já jsem vše vyfotil na ,,chytrý" telefon za 3.000Kč

Zároveň bych toto ale vyčetl správcům Modelwebu, od kterých bych čekal při posuzování toho, co „pustit“, a co ne, větší soudnost a zvážení výběru recenzentů.
Podle mého by recenzent měl být zkušenější modelář který má již něco v modelařině za sebou.

Dovolil bych si poprosil moderátory Modelwebu, jestli by nestálo za zvážení tuto recenzi opravit.

Tento text vyjadřuje pouze moje osobní stanovisko a nikterak nesouvisí s postojem firmy Aires.

Andrej Krašeninnikov
Tvůrce výše zmíněné předlohy.

Odkaz na zmiňovanou recenzi na Modelwebu:

https://modelweb.modelforum.cz/2019/10/ ... awk-aires/
Přílohy
1.JPG
2.JPG
3.JPG
Andy

• Odpovědět s citací

Re: Vzkaz pro pana Vyparinu a moderátory Modelwebu.

Příspěvekod TomCZ » 10 říj 2019, 18:46

Souhlasím, ta recenze je mírně řečeno zavádějící...
TomCZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Macourek » 10 říj 2019, 20:37

No a ještě těch chyb v tom textu, to je děs...
KPM Prosek Panthers PanthersCup
Tomáš Macourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrB » 10 říj 2019, 21:42

=D>
PetrB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 10 říj 2019, 22:08

Veľmi rád by som videl recenziu na interiérový set Aires pre F-14A od Tamiye, 1:48, myslím, že by padlo veľa sprostých slov ...
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andy » 11 říj 2019, 05:43

Mohu prosím pane Hansi vědět jak to souvisí s recenzí na zmíněnou trysku, mnou a nebo s panem Vyparinou?
Nebo jste měl jenom potřebu něco napsat?
Andy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 11 říj 2019, 07:22

Ahoj Andy,
předně se musí vyjídřit sám Michal, nicméně když porovnám fotky tvé instalace a Michalovo instalace a zaměřím se na slícování spodní křivky "kšiltu" tak aby navazoval na límec na trupu tak vidím určitý rozdíl . Tobě tryska průměrově sedí na trup, Michalovi ne zcela ideálně, jako kdyby byla tryska o něco menší. Samozřejmě zde hraje roli každá desetina a to nejen při řezání, ale i odlévání. To víme oba.
Naznačení zeslabení vnitřní části trupu v návodu - promiň , ale tohle tam z mého pohledu má být. To je bolest většiny návodů Aires/QB kdy člověk dostane pouze základní informace a zbytek hledá, nebo těží ze zkušeností. V tomto má Michal pravdu.

Dále bych se tě jako autora mástru zeptal, dle jakých podkladů jsi zhotovil poslední oběžné kolo k trysce.....nevadí tě , že oběžné kolo bylo umístěno zhurba 1,5 metr uvnitř trupu (na úrovni odtokovky křídla), dále byla pouze plechová roura a ty ho dáváš de fakto na konec původního trupu. Nevzpomínám si, že při přemotorizaci na silnější motor by se tento díl motoru posunul ke konci trupu. Nebo je to jen módní doplněk aby to nevypadalo tak blbě? (prázdný konec trupu a díra do trupu?).

Takto vypadá konec trupu po sundání prodloužené trysky:
421 41951349_2165722593706755_2235465975749148672_o.jpg

a zde komplet rozebraná mašina včetně viditelného motoru.
17038481_1867119563511400_330186184854677652_o.jpg

El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 11 říj 2019, 07:42

Já zas musím trochu souhlasit s Andrejem. Hodinka práce na spasování zas není nic mimořádného, když to člověk chce mít co nejpřesnější a čisté. Nýty tam vidím, a taky bych rozhodně při úpravě trupu neztenčoval zvenku po slepení trupu nějakým smirkem, ale jak píše Andrej, frézkou předem v otevřené půlce.
A ostatně jak píše Michal v recenzi, konverzní díl není určen začínajícím modelářům, což platí obecně u všech podobných doplňků. A zvládat úkony jako je čistota stavby a zachování geometrie - to je asi základní předpoklad pro stavbu i bez doplňků a teprve pak tomu modelu doplněk pomůže.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andy » 11 říj 2019, 07:54

Martine ano oběžné kolo je podstatně blíž zakončení trupu.
Volil jsem to tak záměrně.
Není tam vidět a nic ti to nepřinese.
Pokud to někoho pohoršuje stejně jako tebe, tak si mezi oba díly může vložit trubku.
Andy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 11 říj 2019, 08:01

Mě to nepohoršuje, já se nad tím jen pousmál co je to za blbost,já si to udělám tak jak to má být dle skutečnosti, čili skoro stejně jako u původního motoru. Nový, silnější motor nebyl o tolik delší. Ty jsi zvolil nevhodně a uvádíš modeláře v omyl.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 11 říj 2019, 08:27

Dobrý den,
ano,fotky mohou být lepší, nepopírám. Za svou recenzi si stojím! Opravovat jí nebudu!

Řezal jsem jsem dle návodu + sjel řezanou část brousítkem. Což z materiálu vezme 00 prd. Vaše instalace má větší řez pod směrovkou. Už jste, ale nenapsal, že díky toho řezu jste si ulehčil spasování. Touto cestou jsem chtít jít nechtěl. Proč?? Protože se mi nechtělo danou díru, kterou tam máte vy následně zacpávat. Dál ve stavbě skyhawku pokračuji. Což si u Vás nemyslím. Počítám, že stavebnice poslouží k dalšímu res.doplňku - cockpit by byl fajn.

Návod je nedostatečný. Dle něj tam trysku nedostanete, tak jak patří. Stačil další obrázek, kde by bylo naznačeno, co se má obrousit a bylo by to v pořádku i text v recenzi by byl jiný.

Brousil jsem pomocí brusky, pilníku . Jelikož jsem nevěděl, kolik si mohu dovolit ubrat materiálu. Vy jako autor předlohy to víte.

Plech nad tryskou je výrobcem blbě. Je úzký. To si taky má pokročilý modelář dotmelit?? Protože výrobce předlohy to podcenil. Tryska se správnou tloušťkou horního plechu je nad jeho síly??
Přílohy
1478794-large (2).jpg
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andy » 11 říj 2019, 09:07

O kolik to má být Martine dál?
Andy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 11 říj 2019, 09:08

Řekl bych, že v tomto případě výrobek přesáhl schopnosti recenzenta. Na druhou stranu palec nahoru za to, že zkusil napsat recenzi a ne "pohled do krabičky", za který se drtivá recenzentů MW schovává schovává. A že není napsáno v návodu napsáno, že má ztenčit plastový trup? To je pravda, taky mě štve, když v návodu od mikrovlnky není napsání, že se v ní nesmí sušit živé kočky :-D
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andy » 11 říj 2019, 09:19

Pan Vyparina:

Řez pod směrovkou nemá vliv na spasovaní.
Hlubší řez u mého modelu je kvůli tvorbě předlohy.
Máte pravdu . Model stavět nebudu a další trup si kvůli vám ničit nebudu.

Pokud je pro vás novinka že si máte z vnitřní strany obrousit trup tak to i něčem svědčí.

Ano trysku s plechem si opravdu musíte dopasovat.
To jsem již psal.

Jediné řešení by bylo udělat trysku i s kusem trupu.
Nezlobte se na mě ale to by už bylo zcela mimo vaše schopnosti.
Andy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 11 říj 2019, 09:29

Andy píše:O kolik to má být Martine dál?

Dle fotky rozebrané mašiny předpokládám na úrovni odtokovky křídla. Bohužel , sama Fujima má trysku řešenou blbě a oběžné kolo v ne moc hlubokém špuntu. Když se koukneš na novou stavebnici Hobby boss 1/72, ta to má správně. Roura od konce trupu až k odtokovce křídla cca. Tam někde hluboko uvnitř je konec motoru. Tak jako tak, současné pojetí dílů této konverze neodpovídá umístěním oběžného kola ani modelu Fujimi...
Pokud by to mělo být zcela správně, pak by byla potřeba roura o délce pár cm a teprve na její konec v trupu ob. kolo. Je otázka zda na to někdo uslyší.

Martin ...ty docela mě překvapuješ...sám jako výrobce chceš určitě zákazníkovi předložit návod s doboru vypovídací schopností, aby nemusel tápat, hledat apod. A pak napíšeš tohle...asi tě nezajímá tě jak modelář složí...to je trochu smutné.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse