Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

BF 109E - pilot Izidor Kovarik

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

BF 109E - pilot Izidor Kovarik

Příspěvekod nerd » 02 bře 2019, 09:31

Zdravim panove,
mel bych dotaz na znalce Letky 13 z WW2. Konkretne na podobu a konkretni typ stroje BF109E, na kterem letal pilot Izidor Kovarik. Dle dostupnych info, ktere mam byla letka po vycviku z Danska preletnuta pres Piestany do Anapy s tim, ze vycvikove stroje BF109E-3 a E4 ji byli ponechany a v Anape s nimi letala az do prezbrojeni na verzi F a G. Izidor Kovarik spocatku v Anape pusobil jako kuryrni pilot, nicmene - do bojoveho stavu byl povysen jeste pred zavedenim novych typu a tudiz musel letat s nekterym Eckem. A tady mam problem - nikde jsem nenasel zaznam jestli mu byla pridelena konkretni masina a take pomerne vyrazne tapu ve vzhledech stroju. Nejake bokorysy jsou v publikaci HTmodel, ale to je vse...
Za radu budu vdecny.
sochani prastarych plastovych ingotu je nejlepsi zenove cviceni...
nerd

• Odpovědět s citací

Re: BF 109E - pilot Izidor Kovarik

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 02 bře 2019, 13:06

V podstate si mozes vybrat, ktoru masinu z tych siedmich Bf-109E-3, E-4
hel989.jpg
lietal I. Kovarik
obr2.jpg
nie je to vyspecifikovane, ako u Bf-109G, SVZ... :wink:
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nerd » 02 bře 2019, 13:28

Diky za odpoved, toho som sa bal. Ale vychadzal som z toho, ze u Gecka lietal najcastejsie na Zltej 10. Tak som myslel ci nemal prideleny stroj aj pred tym...
Islo my o to, ze nemci si viedli brutal presne a podrobne zaznamy, takze by asi mal niekde existovat jeho letovy dennik + nejake info ci na Ecku daco zostrelil... Lebo sa my mari, ze som dakde cital, ze ked presiel na G uz ma na konte nejake zostrely, ktore tym padom zrejme dosiahol na E verzii...
nerd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 02 bře 2019, 15:21

Ciste teoreticky...je mozne, ze Kovarik mohol lietat castejsie na Bf-109E-4 bielej "10", a ta mu "prischla", ked lietal na Bf-109G... :wink:
helo5872.jpg

Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nerd » 02 bře 2019, 15:50

Hmm zaujimava teoria :D
Kazdopadne podla info na valka.cz od decembra 1942 bol uz operacne nasadzovany na BF109E a dosiahol par zostrelov - na Gecka bol preskoleny az v marci 1943, kedy ich letka obdrzala...
nerd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 02 bře 2019, 16:12

Jedna perlicka: Izidor bol bujary a nebojacny zahorak, a raz dostal od neho jeden nemecky porucik, co obtazoval susedovu dceru...kopanec do kuli, rana na bradu a porucik v bezvedomi ! A Izidora, ako letecke eso, nikto za to nepopotahoval... :lol: :wink:
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Viliam » 02 bře 2019, 17:26

Nazdar
a prajem prijemny podvecer. Par slov na upresnenie na temu Iza Kovarika a Emilov:
- po skonceni vycviku v Grove iba niektori piloti z vycviku prleteli Emily roznych verzii do Piestan. Nasledoval dalsi vycvik na tychto masinach a ostre strelby + dodavky dalsich Emilov.
- Izo do Ruska na front neletel na ziadnom z Emilov a do letky medzi operacnych pilotov nebol "povyseny" ale zaradeny rozkazom.
- u SVZ neexistovalo nieco take ako pridelenie osobnych masin a to ani doma ani na fronte. Platila zasada este z obdobia 1. CSR, masina , ktora bola letuschopna bola pridelenena na konkretnu ulohu konkretnemu pilotovi. Platilo to aj po navrate 1. garnitury pilotov letky 13. fronty.
- Izo mohol lietat na hociktorom Bf 109 E, ktore zostali na po zostreloch u letky a ktore sa dostali na jar 1943 naspat na Slovensko - boli to 4 stroje. Rovnako mohol lietat aj na inych 4 strojoch Pohotovostneho roja vo Vajnoroch, ktorz bol zriadeny v druhej polovici augusta 1943 ako reakcia na nalet Spojencov na Plojesti. Tie masiny su fotograficky zdokumentovane. Aj pocas existencie Pohotovostnej letky neboli ani E-cka ani Gecka pridelene pilotom ako osobne stroje. Vypliva to aj zo ZL aj z prehladu startov na poplach proti bombardovacim zvazom 8-cky a 15-ky v roku 1943 a 15-ky v roku 1944.
Suma sumarum - osbne stroje neexistovali, skor stroje, ktore boli pridelene konkretnej skupine mechanikov a zbrojarov - napr. Bf 109 G-4 "Marta".
Este raz prajem prijemny vecer. 8-)
Viliam
Viliam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 02 bře 2019, 17:36

Viliam, cital si moje prispevky pozorne?! Kde ja pisem o Kovarikovych osobnych masinach?
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nerd » 02 bře 2019, 17:38

Zdravim,
dakujem za vycerpavajucu odpoved. Je vidiet, ze v tomto mam vyrazne medzery. Vychadzal som z toho, ze je par fotografii zachycujucich Kovarika v Zltej10 a teda som predpokladal ze na nej lietal castejsie ako na inych Geckach. Vychadzajuc z info o jeho prvych zostreloch som potom tento prepodklad vztiahol aj na E. Kazdopadne - Kopcany odkial pochadzal su susedna dedina a zije tam cast mojich pribuznych - preto ten zaujem o Kovarika... Je teda sanca, ze lietal aj na Bielej10 - ako uvadzal kolega vyssie?
nerd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Viliam » 02 bře 2019, 21:14

Vážený pán Martinický!
Ja som Vám nič nepísal. Môj text bol určený autorovi otázky o Kovaríkovi. Treba držať hormóny v kľude... =;

Martinicky Vladimir píše:Viliam, cital si moje prispevky pozorne?! Kde ja pisem o Kovarikovych osobnych masinach?

Viliam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Viliam » 02 bře 2019, 21:27

nerd!
Na G-cku biela 10 urcite lietal aj Kovarik, rovnako tak Krisko, Gerthofer a Reznak. Seria fotos s Kriskom pri tejto masine nie je po skonceni boja ale boli to snimky zhotovene kvoli propagande - nastastie pre nas modelarov. Takto sa pri nej fotil aj Gerthofer a ini letci pri dalsich masinach. Existuju aj ine fotky z tohto obdobia. Napr. pri montovani podtrupoveho zavesnika na bomby atd. Urcite tak lietal Izo aj na zltej 9, ktoru dali Edu do stavebnice BFC 059. Na tejto masine dezertoval k Rusom A. Matušek -pilot tzv. "2. garnitury " letky 13. 8-)

nerd píše:Zdravim,
dakujem za vycerpavajucu odpoved. Je vidiet, ze v tomto mam vyrazne medzery. Vychadzal som z toho, ze je par fotografii zachycujucich Kovarika v Zltej10 a teda som predpokladal ze na nej lietal castejsie ako na inych Geckach. Vychadzajuc z info o jeho prvych zostreloch som potom tento prepodklad vztiahol aj na E. Kazdopadne - Kopcany odkial pochadzal su susedna dedina a zije tam cast mojich pribuznych - preto ten zaujem o Kovarika... Je teda sanca, ze lietal aj na Bielej10 - ako uvadzal kolega vyssie?

Viliam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nerd » 02 bře 2019, 22:03

dakuje za odpoved, ale teraz som trosku zmateny - bol som v tom ze biela 10 je Ecko a Gecko je zlta 10... ci?
nerd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Viliam » 03 bře 2019, 08:55

Ak Ti ide o stroj, na ktorom Izo Kovarik lietal, tak mozes postavit bielu 10 pred odletom do Ruska alebo v uprave po jej prelete na Slovensko v marci 1943. Gustava "zlta 9" alebo "10" mozes postavit takisto a mas dalsie 2 stroje, na ktorych Kovarik urcite lietal. K tomu Emilov z Pohotovostneho roja a "mas" celkom slusnu zbierku modelov...
nerd píše:dakuje za odpoved, ale teraz som trosku zmateny - bol som v tom ze biela 10 je Ecko a Gecko je zlta 10... ci?

Viliam

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse