Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

P-47D Francis Gabreski

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

P-47D Francis Gabreski

Příspěvekod alf » 19 led 2019, 17:17

Zdravím vás kolegové. Rád bych si postavil Gabreského provařenou mašinu. Nicméně v US letadlech jsem naprostý laik a nechci udělat nějakou kravinu. Takže pár otázek.
1/ Camo vršek dark sea gray/ dark green, nebo ocean gray/ dark green? Spodek natural metal nebo neutral gray? Podle té kolorované fotky to vidím spíš na tu šedou.
2/na netu jsem našel fotku (asi kolorovanou). Je vidět vnitřky krytů podvozku v zinc chromate yellow. Předpokládám správně že v té barvě jsou i šachty? Nohy vypadají černé. Je ta fotka dobová (vypovídající) nebo nějaká propagační nevím jaká?
3/ zbarvení interiéru- interior green?
4/ na netu je x fotek postavených mašin a zbarvení s invazními pruhy. Na videu https://www.youtube.com/watch?v=oQIeRxA_fA0 je ale jasně vidět že tmavé pruhy na trupu jsou asi tmavá kamo barva a černé je jen v podstatě lemování bílých pruhú (viz můj printsreen t2). To to všichni stavějí celá léta blbě, nebo bylo více mašin nebo jak to vlastně je??? Že by si toho nikdo nikdy nevšimnul?
5/ na fotce je vidět že mašina nosila pod trupem tu velkou placatou nádrž. Můžu dát něco i pod křídla? Používaly tyhle mašiny i podkřídelní závěsníky? Barva?
Doufám že jsem vás moc nevyčerpal, za každou radu budu rád :wink: . Nechci potom v galerii dostávat za uši za nějaké ptákoviny kterým se můžu vyhnout.
Přílohy
imageproxy.php.jpg
t2.jpg
4422f647c0eab76027c5f93154aceda8.jpg
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Re: P-47D Francis Gabreski

Příspěvekod Egerman » 19 led 2019, 21:18

Zdar alfe

tohle jsi našel?
http://www.auradesign.eu/ac_32P47D.htm
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 19 led 2019, 22:32

Supr děkuju :P . Kombinace spodku v NMF/MSG mě nenapadla ale vypadá atraktivně. Rád bych ale mašinu s pruhama i na vrchu křídel a trupu. Jsem jelen z toho videa ze kterého jsem sem dal printscreen. Je fakt vidět že vrchní části pruhů na trupu nebyly černé ale v dark green a navíc i venkovní tmavý pruh zezhora na křídlech vypadá v kamo barvě. Vnitřní je jednoznačně tmavší. Připadá mi to jako by ta mašina byla rozdělaná a pruhy zůstaly nedokončeny :wink: . Takovou interpretaci jsem nikde neviděl i když z toho videa je to podle mě jasně vidět.
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 20 led 2019, 00:52

- vrch pravdepodobne DG/DSG, spodok MSG, mali by to vsetko byt povodne britske farby. Pre mna je NMF na spodku nepravdepodobny, aj ked D-cko Davida Svhillinga z rovnakeho obdobia v robnakych hornych farbach ma spodok NMF

- Sachty zinc chromate yellow, nohy tmava olivova zelena, fotka je dobova, colorovana

- Interier bol Bronze green - Republic na interiery nepouzival klssicku interior green

- Tato masina presla vela zmenami. Od neuplnych invaznych, cez plne, po zase nekompletne-redukovane
Vyber x ktorej doby chces stavat.
Co ty spominas lemovanie bielych pruhov je, teds aspon ja mam na to taky nazor na zaklade podobne striekanyvh inych masin, prestrek cez lemovaciu pasku, preto je este za tym tvavym pasikom vzdy svetlejsi tien. Ked sa paska dala dole, zobrala aj nejaky ten prach z povrchu a cele to vytvorilo takyto opticky efekt cierneho pasu. Pekne je to vidiet na smerovke, kde je prstreknuta sablona serioveho cisla a kde bola sablona, je tmave, takmer cierne
Tmave pruhy su kamo farba. Neskor masina dostala aj cierne pasy.

- urob ako vidis na fotke, nadrz pod trup. Nevymyslaj si. Podkridelne zavesniky nosit samozrejme mohli, aj nosili.
Na fotke je vidiet, ze na spodku kridla je nezamalovane miesto, kde povodne bol zavesnik, ked malovali invazne

Aj tu na fore sa tato masina casto riesila, skus cez vyhladavanie.
Zajtra sem hodim este nejake foto.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 20 led 2019, 09:31

Pár fotek a link: https://www.thisdayinaviation.com/tag/gabby-gabreski/
Přílohy
ltCol_Gabreski_of_the_61st_FS_56th_Fighter_Group_stands_with_the_ground_crew.jpg
LtCol_Gabreski_of_the_61st_FS_56th_FG_climbs_out_of_a_P-47_cockpit.jpg
Lt_Col_Francis_S_Gabreski_of_the_56th_Fighter_Group_in_the_cockpit_of_his_P-47_1944.jpg
Lt_Col-1._Francis_S._Gabreski_aircraft.jpg
P-47D-25_42-26418_of_the_61st_FS_56th_FG_Col_Francis_S_Gabreski.jpg
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 20 led 2019, 09:59

Děkuju Martine za upřesnění všeho možného :P .
Akorát to s tím přestřikem pásky se mi nezdá. Číslo na ocase to jo, tam je to asi jasné, ale u těch bílých pruhů to musel dělat nějaký šílenec. Ty lemy jsou jasně tmavší než tmavá kamo barva a dokonce modrá na znacích. Vůbec mě ale nenapadá proč někdo lemoval bílé pruhy i na vnějšku (kde přechází do kamo). Navíc to vypadá že pruhy jsou dělány štětcem, nejsou úplně rovné, nejvíc je to vidět na kulatém lemu znaku. Zajímavé je taky že horní zadní čtvrtina znaku olemovaná není. Celé to působí tak nějak "rozdělaně".
Miloslave dík za fotky. Můžu se zaptat na tvůj názor na to lemování pruhů? Vím že tbolty máš nastudavané a hezkých pár postavených :wink:.
Co se týče výzbroje na závěsnících- předpokládám klasika pumy nebo další nádrže? Tady na fóru jsem našel i podobnou mašinu s bazukami. Je to volovina nebo to takhle někdy ty mašiny nosily? Přiznám se že mě bazuky lákají ale fakt netuším co tyhle konkrétní mašiny používaly.
Přílohy
3238-46187.jpg
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 20 led 2019, 10:04

Ty lemovaný pruhy(dokum.film), byly údajně na finální mašině, ale myslím, že i jen spodní byly taka lemovaný.
Bomby klidně a nezapomeň dát tyčku zaměřovacě, měl i kříž, ale ne pořád, někde vidět není.
Přílohy
Gabreski.jpg
CiVW93M.jpg
14b30ef49f86afe707c9b6d18d8a5c61.jpg
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 20 led 2019, 10:27

Jo, na to videu je vidět že spodní pruhy na trupu mají lem taky. Myslím že to olemovali a pak jako by to někdo halabala stříknul černou, ale nedostříknul až k těm lemům. V každém případě to někdo tmavou (černou) mezi lemama stříkal, protože jinak by byla vidět na spodku trupu světlejší spodní barva. Zajímavé jsou i černé pruhy zezhora na křídlech. Vypadá to že černý je jen vnitřní pruh (levé křídlo) a vnější je ještě v barvě kamo. Z fotky co přikládám je vidět že vpravo byly na křídle jen bílé pruhy a černé ještě ne. Jako by si prostě odskočil na let v půlce aplikování pruhů :-k .
Přílohy
Gabby3.jpg
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 20 led 2019, 11:26

Tiez sa neviem rozhodnut ci ten len je prestrek, alebo cierna, na kazdej foto mi to pride inak.
Přílohy
875010da5baccfdc6294770f4b855f84.jpg
06032003lg.jpg
4338d865df71f1db12dd3a54384d843f.jpg
CiVW93M.jpg
media-377472.jpg
P-47D-25_42-26418_of_the_61st_FS_56th_FG_Col_Francis_S_Gabreski.jpg
media-377439.jpg
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Papežík » 20 led 2019, 12:23

To je teda pěkná pakárna s těma pruhama!Taky nechápu,co tím lemováním pruhů na trupu autor tohoto výtvoru sledoval.. :roll:
Marně si tím lámu hlavu.Ty černé linky opravdu vypadají jako malované od ruky.Barva mezi bílými pruhy vypadá jako kamuflážní,(?)světlé linky vypadají jako nedostřiky/přestřiky od pistole..
Mašina s 27 sestřely má tyto podivné pruhy na trupu a klasické invazní pruhy na křídle shora i zespodu,na fotce mašiny s 28 sestřely po osudném nouzovém přistání na břicho už nemá invazní pruhy na křídle shora,pruhy na vršku trupu jsou už zastříkané kamuflážní barvou,pruhy zespodu na trupu ovšem vypadají úplně klasické bílé/černé bez nějakých lemů!Smysl tohoto mi absolutně uniká,nechápu,co s tím tak blbnuli.. :o
A celkově způsob provedení kamufláže této Gabreskiho mašiny je taky lahůdka..Teď nemyslím invazní pruhy,ale nástřik a provedení kamufláže.Hoši se na tom fakt vyřádili... :wink:
Radek Papežík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 20 led 2019, 12:40

Radek Papežík píše:To je teda pěkná pakárna s těma pruhama!Taky nechápu,co tím lemováním pruhů na trupu autor tohoto výtvoru sledoval.. :roll:
Marně si tím lámu hlavu.Ty černé linky opravdu vypadají jako malované od ruky.Barva mezi bílými pruhy vypadá jako kamuflážní,(?)světlé linky vypadají jako nedostřiky/přestřiky od pistole..
Mašina s 27 sestřely má tyto podivné pruhy na trupu a klasické invazní pruhy na křídle shora i zespodu,na fotce mašiny s 28 sestřely po osudném nouzovém přistání na břicho už nemá invazní pruhy na křídle shora,pruhy na vršku trupu jsou už zastříkané kamuflážní barvou,pruhy zespodu na trupu ovšem vypadají úplně klasické bílé/černé bez nějakých lemů!Smysl tohoto mi absolutně uniká,nechápu,co s tím tak blbnuli.. :o
A celkově způsob provedení kamufláže této Gabreskiho mašiny je taky lahůdka..Teď nemyslím invazní pruhy,ale nástřik a provedení kamufláže.Hoši se na tom fakt vyřádili... :wink:

A pritom by uplne stacilo nastudovat si datovanie zostrelov a vzniku fotografii, na to ale teraz fakt nemam cas...
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Papežík » 20 led 2019, 12:51

Samozřejmě,časovou posloupnost chápu,takový pako nejsem,myslel jsem smysl opakovaného přemalovávání invazních pruhů na trupu zespodu..
No nic,už mlčím..
Radek Papežík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 20 led 2019, 12:58

Radek Papežík píše:Samozřejmě,časovou posloupnost chápu,takový pako nejsem,myslel jsem smysl opakovaného přemalovávání invazních pruhů na trupu zespodu..
No nic,už mlčím..

Jeje, ja som to nemyslel v zlom...
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 20 led 2019, 13:23

Další co mě napadlo. Na téhle fotce je vidět snad oloupaná barva. Takže předpokládám stříbrná? Asi pod to neprali nějakou základovku?
Číslo na ocase bílé nebo žluté? Každý to má jinak, ale z fotek mi příjde že to je normální bíla :-k ?
Předpokládám že co se týče bazuk mi nikdo nějakou jasnou radu nedá. Nějaké fotky tboltů s pruhama které mají nádrž, pumy i bazuky na netu jsou, jestli tu kombinaci někdy používala Gabreskiho jednotka ví bůh :wink: .
Přílohy
nmf.jpg
P-47_Thunderbolt_42-26357_of_the_353rd_Fighter_Group_fitted_with_rocket_launchers_at_Raydon.jpg
RocketInstallationsUnderTheWingsOfARepublicP-47OfThe353RdFig.jpg
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kyli » 21 led 2019, 07:38

Já myslím, že používala, tady jsou fotky jiného letadla ( Donavon Smith).
Takže bych je tam klidně dal.
Přílohy
FRE_000207.jpg
OleCock4-2_zps6dcdd3a3.jpg
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

Další

Odeslat odpověď