Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Eduard Spitfire IX late brassin kryt motoru nepasuje na trup

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Eduard Spitfire IX late brassin kryt motoru nepasuje na trup

Příspěvekod tomnico » 11 pro 2018, 20:26

Zdravím všechny,

stavím Spitfire IXc Longest Day 1/48 (Eduard 1191) a k tomu jsem si koupil Eduard brassin Spitfire Mk. IX kryt motoru pozdní verze 1/48 (648306). O Longest Day píšou, že "Stavebnice dovoluje postavit variantu Mk.IXc late nebo Mk.IXe." Takže model je Spitfire late, kryt je Spitfire late.

Jenže kryt je pár milimetrů delší. :shock:

To je nějaká známá chyba nebo se někde šeredně mýlím? Na Eduard jsem psal, zatím bez odezvy.

Díky

Tomáš
Přílohy
spitfire_kryt_motoru.JPG
tomnico

• Odpovědět s citací

Re: Eduard Spitfire IX late brassin kryt motoru nepasuje na

Příspěvekod klimeji » 11 pro 2018, 21:24

Resin se prostě chová jinak, než plast. Pan Šulc to několikrát vysvětloval, že se jim do tohoto dílu nechtělo, ale modeláři si jej vyplakali a tak se místo švu na jinak perfektně pasujícím plastu teď musí poprat s rozměrovou nestálostí resinu. Je to o výrobních tolerancích a tohle je na jejich hranách uděláno tak, aby to prostě nikdy nebylo menší, než by to mělo být a tak to většinou vychází větší. Aspoň tak si to pamatuju, kdyžtak si to najdi v "Dotazech na Eduard"...
Jirka Klimek
Na mé výtvory pište, co vidíte a já uvidím, jak se s tím vypořádám, ale určitě bez záště a osobních impertinencí.
hotový a nevyfocený Razorback
Boj s Hindem-DOBOJOVÁNO
klimeji

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rage » 12 pro 2018, 06:30

Ahoj,

řešením je rezinový kryt od Barracudy, který sedne dokonale a navíc odpovídá i všemi detaily. Do ČR se běžně nedováží, takže se musí objednat ze zahraničních e-shopů. Cena je sice oproti Eduardům někde jinde, ale ... Sám jsem koupil hned 4 a mám na pár let vyřešeno.

Jirka
Rage

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vladstepanek » 12 pro 2018, 07:27

Já jich mám taky pár a je zajímavé, že se v délce neliší ani o desetinu milimetru..... tak nevím, že by používali lepší resin?
vladstepanek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marián Kellner » 12 pro 2018, 07:56

Podobné to bolo v 1/72.
Přílohy
P1180733.jpg
Marián Kellner

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 12 pro 2018, 08:08

Nechápu co na těch resinových krytech vidíte. Použijte ty plastové ve stavebnici, ty sedí přesně a není s nimi problém. Jedině v lenosti modeláře, že se mu nechce zabrousit a vyleštit spoj. Což je záležitost na 2-5 minut.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marián Kellner » 12 pro 2018, 08:41

Milan Holzapfel píše:Nechápu co na těch resinových krytech vidíte. Použijte ty plastové ve stavebnici, ty sedí přesně a není s nimi problém. Jedině v lenosti modeláře, že se mu nechce zabrousit a vyleštit spoj. Což je záležitost na 2-5 minut.

Súhlasím, ale keď už ich Eduard vyrobil, tak ich bude vyhadzovať? :-D Buďme s ním trochu solidárni. :lol:
Marián Kellner

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 12 pro 2018, 08:55

Reklamácia. Živica sa scrkáva, nie rozťahuje. Prestrelili s veľkosťou formy.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 12 pro 2018, 10:01

To je fuk, čím se to stalo. Ten kryt je evidentně nepoužitelný. Vrátit.
Jinak mám na celou záležitost stejný názor jako Milan (akorát v mém podání to není 2-5 minut, ale spíš 20-50 :)).
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Švanda » 12 pro 2018, 10:29

To Milan : nebo na nešikovnosti modeláře. Já zničil nýty na dvou krytech, pak jsem koupil Barracudu. Jinak pozor, u Barracudy je trochu vidět ten spoj taky, na bodovačce mně na to upozornili...
Švanda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod janini » 13 pro 2018, 08:55

Zbytečná investice , už jsem to dělal asi na 15 Spitech a dalších 15 mám v pořadí (:) Je to sice otrava , ale jde to .
Honza
janini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 14 pro 2018, 00:24

K tomuto tématu padlo v diskuzi následující:
BraňoHerain píše:No ani ja s tými krytmi na spita 1/72 nemám problém. ale ten kolega tu písal, že mu nesedí kryt v 1/48.

Vl.Šulc píše:S těmi by ale měl být menší problém, než s 1/72. Tak jako tak, má-li problém, ať si napíše, pošle to zpátky a my mu pošleme nový.

Myslím, že Vám ten kryt bez problému vymění.
Jinde zase k technologii padlo toto:
Vl.Šulc píše: Důvod vyššího procenta smrštění u tohoto výrobku ( a řady dalších) je s největší pravděpodobností ten, že jsou to masivní díly, které mají navíc velký a masivní nálitek, takže se při nalití víc zahřívají (míra zahřátí materiálu je daná výškou sloupce materiálu, teplo vzniká při reakci dvou složek materiálu), a čím víc se odlitek zahřeje, tím víc se následně smrští. Polyuretan je navíc dost citlivý na vnější podmínky i během zrání materiálu a dále pracuje, takže je poněkud záludný a obtížně vyzpytatelný. Správně píšete, že s tím mají problém všichni výrobci, obecně bych řekl, že většina z nich dělá odlitky větší s tím, že si modelář vnitřní prostor pro zabudování resinových dílů upraví (zbrousí). Tomu se snažíme vyhnout, konstruujeme naše věci tak, aby se pokud možno na modelu brousit nemuselo (ne vždy to jde), pak se ale výrobní tolerance přesouvají do mínusu a pokud dojde k nějaké neočekávané záležitosti, tak díl vychází malý. A k tomu může dojít i během výroby, typicky za vyšší venkovní teploty.

My jsme zpřísnili kontrolu během výroby, zavádíme i rozměrovou kontrolu velkých a klíčových dílů při balení, takže předpokládám, že do určité míry se problému zbavíme. Píši do určité míry, protože u resinů prostě jistý prvek nejistoty zůstane, resin je nestabilní materiál, pracující a měnící vlastnosti ještě týdny a často měsíce po nalití, navíc nejsme schopni exaktně kontrolovat rozměry všech dílů v každém kroku výrobního a expedičního procesu. A platí, že vždy bude instalace resinových doplňků komplikovat stavbu modelu, tak to vždy bylo, je a bude.

Jen šmejdi kryjí a omlouvají šmejdství...
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 14 pro 2018, 13:40

Vymění. Napište si na naši podporu. Jen upozorním, že mírně větší jsou všechny tyto kryty, standardně vycházejí o 0,4 mm delší, než by měly být. Víme, že je v oběhu jedna várka, která kdysi unikla kontrole, kde je odchylka výrazně větší, což může být tento případ.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomnico » 15 pro 2018, 09:43

Díky moc za reakce.

Do Eduardu jsem napsal a už mám nový kryt na cestě.

Upřímně jsem si nejdříve myslel, že jsem někde udělal chybu. Třeba early vs late. To o výrobě resinů jsem nevěděl. Jsem rád, že jsem se zase něco nového dozvěděl.

Kryt jsem si koupil proto, že uprostřed bude určitě třeba brousit a tmelit. U takhle "plochého" dílu vždycky přijdu uprostřed o nějaké nýtování a nikdy ho nenahradím pěkně. Tak jsem si myslel, že to bude lepší s krytem.

Díky moc

Tomáš
tomnico

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 15 pro 2018, 10:12

To jsi si myslel správně a to je taky hlavní důvod pro tento kryt.
Aleš R.

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse