Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Barvy revell

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Barvy revell

Příspěvekod Matej101 » 06 pro 2018, 08:33

Zkoušel někdo stříkat barvy od firmy Revell? Myslím ty v malých plastových kelímkách, co občas dostanete zdarma k modelu. Buď něco dělám špatně nebo je ta barva úplně na nic. Zkoušel jsem to ředit vodou, alkoholem, acetonem i speciálním ředidlem na akrylové barvy a pořád jsem schopen dosáhnout jen dvou stavů : hustá barva, co sice kryje, ale ucpává trysku, a něco jako wash (ve chvíli kdy barva projde tryskou už má tak málo pigmentu, že skoro nekryje, a navíc se roztéká po povrchu modelu). Nemá někdo nějaký "fígl" nebo ředidlo které jsem nevyzkoušel a funguje lépe?
Matej101

• Odpovědět s citací

Re: Barvy revell

Příspěvekod Atlis » 06 pro 2018, 08:36

Matej101 píše:nebo je ta barva úplně na nic.

To.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Komínek » 06 pro 2018, 10:07

Barvy jsou to úplně na nic, stříkat se s velkým sebezapřením dají při naředění čistým alkoholem nebo originálním ředidlem revell aqua color mix. Nelze čekat zázraky, mají velmi hrubý pigment, takže stříkat jemné difuzní přechody je nemožné. Na štětec však nejsou špatný. Zde je samostatné téma o barvách revell aqua color viewtopic.php?f=19&t=19874&start=420&hilit=revell+aqua
Naposledy upravil Petr Komínek dne 06 pro 2018, 15:55, celkově upraveno 1
Petr Komínek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Barret » 06 pro 2018, 15:31

Matej101 píše: Nemá někdo nějaký "fígl" nebo ředidlo které jsem nevyzkoušel a funguje lépe?

Pouzit Tamyia alebo Mig farby.. Tak som to vyriesil ja.
dokončené 2023:
n/a

pracujem na / rozvŕtané:
- Le Superbe, 1:150, Heller
- MiG-23MF "Čert", 1:72, R.V.Aircraft
Barret

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 06 pro 2018, 16:22

Na detaily nic moc, ale na velké jednobarevné plochy jsou použitelné. Ředěno X-20A, první vrstva nic moc, ale ty další už se chytají lépe a pokud to tam člověk nevyklopí jak konev vody tak bez problémů. Konkrétně odstíny SM (polomat) se po zachnutí dají bez obav přebrousit.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matej101 » 07 pro 2018, 16:16

Děkuju za odpovědi, asi začnu víc používat tamiye. Zatím jsem vyzkoušel jiné barvy že stejné sady, a s nízkým tlakem se to trochu stříkat dá.
Matej101

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 07 pro 2018, 19:27

Na krúžku Aqua revell-ky zvykneme používať (nakúpil som však už tamiye - jednoduchšie na striekanie pre deti). Riedim ich Tamiya X-20A -čkom, ale zásadne nie v kalíšku pištole (používam prázdne nádobky od smotany do kávy). Striekať viacnásobne tenké vrstvy. Z času na čas "prefúknuť" farbou naplno mimo modelu (zapchávajú trysku, schnú na ihle - najhoršia je asi biela). Do kalíška pištole nedávať veľké množstvo farby, "státím" sa usadzuje pigment. Keďže zapcháva trysku, alebo schne na ihle, je dobré občas prečistiť pištoľ spredu uchošťuchom namočeným v riedidle/čističi. Ak je na pištoli difuzor, odporúčam odskrutkovať.

Kvôli hrubému pigmentu je farba vhodnejšia skôr pre väčšie trysky, aspoň 0,3 (pri 0,25 zvykne zapchať trysku.)

Striekať sa s tým dá, ale je to náročnejšie.
recepty: https://www.domacakuchyna.sk
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Helmut11 » 07 pro 2018, 19:34

Tak taky přidám své postřehy:

Podle mně REVELL AQUA nejsou úplně na nic. Na štětec jsou opravdu bezproblémové - ředění vodou. Do pistole vodou neředit. Do pistole možno ředit lihem, ale tady pozor pokud je barva příliš hustá, tak se může srazit. S některými odstíny jsem měl problémy, že se srážely i jako nově otevřené barvy (světle modrá, světle šedá). Na ředění raději používám ředidlo TAMIYA X-20A. Barva se lépe stříká a nezasychá tolik na jehle. Na velké plochy jsou barvy úplně v pohodě, nějaké hady jsem zatím nestříkal, tak to nevím. Barvy dobře drží i na holém plastu. Pozor na ředění, barvy bývávají různě husté, takže je nutné ředit každou jinak.

A TAMIYA barvama se stříká lépe, mají jemnější pigment. REVELL mně zase přijde lepší na štětec. Používám oboje i na štětec i do pistole.

Možná s křížkem po funuse, ale třeba moje postřehy pomůžou
Helmut11

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse