Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Marking FW-190 A-4 Erich Rudorffer

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Marking FW-190 A-4 Erich Rudorffer

Příspěvekod Bertik123 » 25 lis 2017, 10:13

Dobre rano,
prosim o nazor na marking ER v Africe. Postavil jsem eduardi model vcetne zaprasenych okraju trupoveho krize dle navodu, ale zatim jsem nedal popisky. To proto, ze jsem vychazel z premisy, ze masiny sly do Afriky v standardni kamuflazi a na miste se prestrikavaly. V tom me utvrzoval i zapraskany kriz. No a domyslel jsem se, ze popisky prisly vnivec. Jen mi bylo divne, proc je zapraskany trupovy kriz a ostatni znaky nikoli. Takze jsem hledal fotky a jednu nasel. No a nasel tam popisky na krytu podvozku, kus trupoveho krize (rekl bych ze zapraseny) a jinak ta masina vypadala zachovale, lepe, nez mezky treba JG27. Prosim o nazory, jak ta masina mohla doopravdy vypadat. Anebo vysvetleni, proc jen trupovy kriz byl pri strikani jediny odflaknuty. :o
Přílohy
IMG_0760.JPG
IMG_0762.JPG
Bertik123

• Odpovědět s citací

Re: Marking FW-190 A-4 Erich Rudorffer

Příspěvekod Filip Tomči » 25 lis 2017, 11:18

Nevím, ale v Ospreji píšou, že pamětníci pozemní personál uvádějí přestříkáni čerstvou zemitě tmavou hnědou(neuvádějí odstín RLM). V Ospreyi je i vice fotek na tyto hnědé Fw-190A. Jsou ale focene povetsinou zepredu. Jinak pěkný barevný video s Fw v Tunisu jsem daval do tematu Luftwaffe 39-45 v sekci Fw-190. Tam jsou původně ještě v šedivý barvách. Kříže na trupu tam mají jakoby utlumené nástřikem barvou.
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bertik123 » 25 lis 2017, 11:53

Filip Tomči píše:Nevím, ale v Ospreji píšou, že pamětníci pozemní personál uvádějí přestříkáni čerstvou zemitě tmavou hnědou(neuvádějí odstín RLM). V Ospreyi je i vice fotek na tyto hnědé Fw-190A. Jsou ale focene povetsinou zepredu. Jinak pěkný barevný video s Fw v Tunisu jsem daval do tematu Luftwaffe 39-45 v sekci Fw-190. Tam jsou původně ještě v šedivý barvách. Kříže na trupu tam mají jakoby utlumené nástřikem barvou.

Dekuji za odpoved, ale nepotesila. Fakticky zpochybnuje barvu RLM79, kterou ma v navodu jak Eduard, tak Hasegawa. Otazniky spise pribyvaji (:)
Bertik123

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vanamond » 25 lis 2017, 12:38

V knihe Focke-Wulf Fw 190 in North Africa Andrew Arthy, Morten Jessen je popis ktorý potrvrdzuje čo píše Filip, že Fw 190 prišli do afriky v štandardných farbách RLM 74,RLM 75,RLM 76. Podľa popisu u Rudorfferovho stroja premaľovali na mieste horné plochy farbou RLM 79.Povrch ale nebol premaľovaný úplne dokladne a tak miestami čiastočne presvitali povodné farby. Spodné plochy zostali v RLM 76 ,preto by tam mali byť zachované aj popisky. Mne to dáva celkom zmysel,tak pokiaľ sa neobjaví lepšie vysvetlenie tak sa ho chystám robiť podľa toho. Rekonštrukcia z knihy :
Přílohy
Fw 190 Afrika.jpg
Hotovo: Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/72 Lt. Sylvan 'Sid' Feld
Vanamond

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bertik123 » 25 lis 2017, 12:48

Ach jo. Pak by Eduardu nesedely krize na horni strane kridel :(
Bertik123

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 25 lis 2017, 13:17

Ale naštěstí je tam Eduardi mají v obtiscich ty kříže.
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bertik123 » 25 lis 2017, 14:24

Filip Tomči píše:Ale naštěstí je tam Eduardi mají v obtiscich ty kříže.

To ano. Jenze ja uz tam mam ty podle navodu. Navic ja si nemyslim, ze si Eduardi ten navod vycucali z prstu, nejake zduvodneni jiste maji. Ucinil jsem dotaz na pana Šulce v rubrice dotazy na Eduard, treba se neco dozvime. Nechce se mi koukat na model s vedomim, ze neodpovida historicke skutecnosti a utesovat se tim, ze je podle navodu. Pokud to mam blbe a tim padem Eduardi taky, tak to klidne postavim znova, ale tedy jak ?
Bertik123

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 25 lis 2017, 16:15

Eduardi to myslím nemají až tak úplně špatně nebo vycucané z prstu. Podle mého to dělali dle dostupných předpisů a fotek z daného období a oblasti. Ty kříže co tam mají ve stavebnici odpovídají provedení křížů na standartních A-4 v šedo-šedé kamufláži. V knize FW-190 in North Africa je na to hodně fotek. Pakliže to pouze přefouli RLM79 a nemaskovali to, tak ty kříže mohli zůstat. Proto mají i trochu zafoukané ty trupové kříže a pravděpodobně to tak bylo i s těmi kříži na vrchu. Jinak můžeš být v klidu, protože dokud se neobjeví fotky na celý letoun i zvrchu, tak ti nikdo nedokáže že to tak bylo nebo nebylo. A já bych to taky neřešil. Na soutěži by ti to taky hodnotili jestli to máš podle návodu pokud nemáš fotky. Jestli se nepletu. 8-)

PS: Příliš mnoho podkladů modelářova smrt. :-D
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bertik123 » 25 lis 2017, 16:53

Filip Tomči píše:Eduardi to myslím nemají až tak úplně špatně nebo vycucané z prstu. Podle mého to dělali dle dostupných předpisů a fotek z daného období a oblasti. Ty kříže co tam mají ve stavebnici odpovídají provedení křížů na standartních A-4 v šedo-šedé kamufláži. V knize FW-190 in North Africa je na to hodně fotek. Pakliže to pouze přefouli RLM79 a nemaskovali to, tak ty kříže mohli zůstat. Proto mají i trochu zafoukané ty trupové kříže a pravděpodobně to tak bylo i s těmi kříži na vrchu. Jinak můžeš být v klidu, protože dokud se neobjeví fotky na celý letoun i zvrchu, tak ti nikdo nedokáže že to tak bylo nebo nebylo. A já bych to taky neřešil. Na soutěži by ti to taky hodnotili jestli to máš podle návodu pokud nemáš fotky. Jestli se nepletu. 8-)

PS: Příliš mnoho podkladů modelářova smrt. :-D

Tomuhle rozumim. Navic si taky nemyslim, ze by si neco cucali z prstu. Vsak jsem to i napsal. Pro mne je historicka presnost dulezita, i me bavi. Ten pocit, kdyz v archivu nejake instituce najdete neco noveho, ten je k nezaplaceni :crazy: Dal jsem dotaz na pana Šulce, jestli muze sdelit podle ceho to udelali. Jde mi o to, ze kdyz se do toho pustim, tak abych neobjevoval objevene. Tvoje dedukce mi pripada logicka, klidne ji v dany moment podepisu (:) .
Bertik123

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 25 lis 2017, 17:10

=; ;-I
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bari Ball » 25 lis 2017, 19:27

Bertiku, Filip sa ti snazi normalne vysvetlit ako to mohlo byt a Jenda v Diskuzii tiez. Chapem, ze chces mat model co najpresnejsi, ale stihaci a ostatni piloti neboli modelari a k nasej smole nam nevyfotili kazdu masinu zo vsetkych stran, vratane detajlov. Vacsina modelarov vychadza z toho co existuje. Pokial su fotky, z ktorych sa da nieco vycitat, to je idealny stav. Vacsinou ale sa v najlepsom dostanes k fotke casti masiny, ktoru chces stavat a vtedy nastupuje invencia. Studium dostupnych podkladov a zvyku na danom bojisku a pod. Napriklad, povstaleckej Avie B 534 existuje dost fotiek, aj detajlnych, ale ani na jednej nevidno trupove cislo a dodnes sa nevie ci to je S-12, S-13 alebo S-18? Vyber si! Co urobis, napises V. Sulcovi aby ti presne povedal a ukazal podklady, podla coho urobili kamo v navode? To jednoducho nie je mozne. V tvojom pripade, by som sa drzal toho, co ti poradili kolegovia. Pokial masiny prisli do afriky v sedych farbach a striekali ich na mieste, je asi logicke, ze prestriekali vrch a spodok zostal, aj s popiskami. Krize bud prestriekali a namalovali jednoduche iba bielou, alebo striekali okolo a v tom pripade budu asi zaprasene farbou, obe varianty su mozne. Uvedom si, ze v polnych dielnach nemali talko casu ani vybavenia ako vo fabrike, ber do uvahy vliv pocasia, piesok, teplo atd, farba meni svoj odtien, naviac ak zo spodu presvitali povodne farby. Riesis neriesitelne, urob to ako to citis ty a urcite sa nepomylis. Potom budes spokojny, nebudes sa trapit budes pokojne spavat a mat radost z noveho modelu.
Bari Ball

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bertik123 » 25 lis 2017, 19:51

Bari Ball píše:Bertiku, Filip sa ti snazi normalne vysvetlit ako to mohlo byt a Jenda v Diskuzii tiez. Chapem, ze chces mat model co najpresnejsi, ale stihaci a ostatni piloti neboli modelari a k nasej smole nam nevyfotili kazdu masinu zo vsetkych stran, vratane detajlov. Vacsina modelarov vychadza z toho co existuje. Pokial su fotky, z ktorych sa da nieco vycitat, to je idealny stav. Vacsinou ale sa v najlepsom dostanes k fotke casti masiny, ktoru chces stavat a vtedy nastupuje invencia. Studium dostupnych podkladov a zvyku na danom bojisku a pod. Napriklad, povstaleckej Avie B 534 existuje dost fotiek, aj detajlnych, ale ani na jednej nevidno trupove cislo a dodnes sa nevie ci to je S-12, S-13 alebo S-18? Vyber si! Co urobis, napises V. Sulcovi aby ti presne povedal a ukazal podklady, podla coho urobili kamo v navode? To jednoducho nie je mozne. V tvojom pripade, by som sa drzal toho, co ti poradili kolegovia. Pokial masiny prisli do afriky v sedych farbach a striekali ich na mieste, je asi logicke, ze prestriekali vrch a spodok zostal, aj s popiskami. Krize bud prestriekali a namalovali jednoduche iba bielou, alebo striekali okolo a v tom pripade budu asi zaprasene farbou, obe varianty su mozne. Uvedom si, ze v polnych dielnach nemali talko casu ani vybavenia ako vo fabrike, ber do uvahy vliv pocasia, piesok, teplo atd, farba meni svoj odtien, naviac ak zo spodu presvitali povodne farby. Riesis neriesitelne, urob to ako to citis ty a urcite sa nepomylis. Potom budes spokojny, nebudes sa trapit budes pokojne spavat a mat radost z noveho modelu.

Vazim si pristupu vanamonda i filipa, je to o necem a da se takhle nekam posunout. Minimalne jde neco absolutne vyloucit a prostor pro spekulace se snizi. Dostanu-li se nekam dal, budu si moci s dobrym pocitem rici, ze v ramci dnesnich moznosti a znalosti mam maximalne verny model. Pokud se tyka meho dotazu na pana Šulce, to byl seriozni dotaz, nic sikanozniho. Nemysleme si, ze Eduard nema zajem na tom, aby o jeho navodech nebyly pochybnosti. Vzdyt z tehle diskuse nakonec vzejde vic pro ne, nez pro mne. Ja si nanejvys postavim dalsiho fokouse a toho postaveneho strcim dal do vitrinky. Jenduv pristup je myslenkove easy, jemu asi funguje a je s nim spokojeny, ja mu to neberu a ani necitim zadnou vnitrni potrebu mu to komentovat nebo nedej Buh vymlouvat.
Bertik123

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bari Ball » 25 lis 2017, 20:37

Netvrdim, ze si utocil na Eduard, alebo V. Sulca. Je fajn, ze sa pytas a chces dosiahnut max historicku vernost. Len sa ti snazim povedat, ze ani ten naj vyrobca na svete nemusi mat vsetko na 100% spravne a to je priestor pre nas. Kazdy si model spracuje ako najlepsie vie. Niekto riesi vernost a detajli, niekto nie a to je presne to. Nic zle som tym prispevkom nemyslel.
Bari Ball

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vanamond » 25 lis 2017, 21:54

Prelistoval som si tú knihu a horné plochy sú vidieť iba na pár foto. Vačšinou sú na krídlach zhora len biele vinkle ale aby to nebolo tak jednoznačné nájde sa samozrejme aj výnimka.
Na Rudorfferov stroj poznám len to foto čo si dával na začiatku, takže dokedy sa neobjaví nejaké dalšie zhora tak to budú len dohady.
Ale asi sú tie biele vinkle pravdepodobnejšie ,len si myslim že budú obmalované podobným štýlom ako križe na boku.
Zaprášenie krížov na boku je podľa mňa vidieť na foto čo si sem dával. Ale možno budú mať Eduardi viac foto,tak by sa mohlo ešte niečo vyjasniť.
Tvoju úchylku na čo najvyššiu presnosť chápem, tiež mám podobnú a Rudorfferov stroj ma dosť zaujíma :lol:
Přílohy
Fw190.jpg
Hotovo: Spitfire Mk.Vb Tamiya 1/72 Lt. Sylvan 'Sid' Feld
Vanamond

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 26 lis 2017, 03:56

Ked mozem, tak sa aj ja trochu vyjadrim, mozno ti to pomoze alebo nasmeruje dalej k dalsiemu badaniu.

Prestriekavanie kamuflaze - to sa nerobilo v polnych podmienkach ako to bezne koluje po internete ale Luftwaffe mala svoje dielne v "blizkom" okoli fronty na taketo upravy kde boli masiny prerobene napr. na standard Trop, premalovane.... a naspat boli preletene k jednotke.
Jednotky nemali ani tolko farby ani vybavenie na tak velky zasah do kamuflaze. Mohli obnovit tak cca 30 percent kamuflaze. Vacsie zasahy im nedovoloval ani predpis pre nanasanie kamuflaze.
Nepocita sa do toho samozrejme sfarbenie zmyvatelnou bielou alebo ciernou farbou - to sa robilo priamo u jednotky.
Farba na tvojej masine bude RLM79. Luftwaffe ju mala uz v polke r.1941
info via Merricky Lufftwaffe camouflage and markings vol.1 rozne strany

Popisky s najvacsou pravdepodobnostou asi nie, mozno tak palivove trojuholniky. Spodok lietadla, tam to ostalo normalne z vyroby.

Krize na kridlach - v r.1943 platil novy predpis pre zjednodusene krize = len cisto biele/cierne uholniky - malo to usetrit cas - platilo pre novo vyrobene masiny a pre prestriekavane stroje kde spada aj tvoj vybrany stroj.

Spodne krize museli ostat v stavajucej forme, ziadne zjednodusenie... - predpis rovnyky ako vyssie - Flugzeugmaler
info via M. Ullmann Luftwaffe colours 1935-1945 str.155

Na trupe je kriz zapraseny, asi sa nesrali s maskovanim.

Na tu masinu je este jedna, mne znama fotka, bohuzial nie som doma s knihou (Fw190 od Rodeike str.132) tak ti ju nemozem oskenovat, tak prikladam len sken dostupny z internetu.

Keby som to robil ja, tak sa drzim navodu od Eduardu.
rudorffer.jpg

Tomáš Průša
pufo

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse