Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Acetát

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Acetát

Příspěvekod Leonardo01 » 30 srp 2017, 13:04

Díky novým vstřikovaným kabinkám na L-39 od Special Hobby jsem se dozvěděl, že jedním z důvodů, proč by bylo dobré jimi nahradit ty původní vytahované z acetátu, je také riziko jejich zežloutnutí.
A je pravda, že v jedné ze stavebnic L-39, které mám v kitníku, je acetátová kabinka už hezky zažloutlá, spíš skoro oranžová.
Ale shodou okolností se mi to stalo u verze ZO, tak jsem si nejdřív myslel, že to tak má být - že to je součást extra provedení pro africkou klientelu operující pod pouštním sluncem, asi něco jako zatmavení překrytů kabin třeba u F-16 ; ke stavbě tohoto Albíka jsem se ještě nedokopal, takže toho nemám moc nastudováno, čímž si omlouvám mylný dojem.
Nicméně teď už vím, že to tak být nemá.
Ale pro mne tím vyvstává otázka, jestli mi nehrozí podobné zažloutnutí i u jiných modelů, i hotových...
Nemá s tím někdo nějakou zkušenost???
Je to vlastnost všech acetátů nebo jen nějakých?
Dá se tomu nějak předcházet (moje L-39ZO je pořád v kitníku a kabinka v krabici, takže sluníčkem to určitě nebude).
Leonardo01

• Odpovědět s citací

Re: Acetát

Příspěvekod Raymond Kaňa » 31 srp 2017, 11:15

Dobrá otázka. Je dosť pacientov, čo si dodnes z acetátu ťahá kabínky, alebo máme čosi žlté v zabudnutej krabici. Tiež som zvedavý či je na to liek, alebo máme proste smolu ?
Raymond Kaňa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Bláha » 31 srp 2017, 13:45

Mně takhle zežloutl překryt kabiny na Migu-3 od Classic Airframes, který jsem kdysi postavil...
Jirka Bláha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrohrad » 31 srp 2017, 14:06

Na postavený švalbině 1/72 mi zežloutl acetát ze sady CMK. Nedávno jsem koupil stavebnici BF-109K4 1/48 od Gawy s kokpit sadou CMK a překryt v ní byl taky žlutý. Předloni jsem kupoval kabinku na čtvrtkovýho Hurriho (tuším že Pavla), a zatím dobrý. Ale ta má čas, ta určitě ještě dojde :( Myslím si, že na tohle lék neexistuje. Na toho Hurriho jí asi dám, protože na něj mám sadu krásných leptů, hlavně do pitu, a originál překryt ze stavebnice by nešel odšoupnout, až mi zežloutně po letech ve vitríně, tak mi to tolik vadit nebude, ale jinak se acetátu vyhýbám.
BF 109E 1/48 Amiot 143 Halifax Potez 540
Petrohrad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 31 srp 2017, 15:02

Je to vlastnost jen některých acetátů, které nejsou UV stabilní (předpokládám, nevím). Určitě toto nedělá folie Durofol, která se prodává pro funkční RC-modelařinu také na kabiny modelů. Tahal jsem z ní už několik kabin a žádná mi nezežloutla. Pokud se vezme acetát z nějakého no name obalu, riziko budoucího zežloutnutí tam asi bude.
Stejně tak nežloutnou acetáty zavedených výrobců překrytů, nikdy se mi to nestalo ani po letech. Zatím jsem dával tuším od Pavly, AP models, Rob Taurus a něco od Falconu. Vše OK. Co jsem dělal z acetátových krabiček od kapesníků, taky nic po letech nežloutne.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrohrad » 31 srp 2017, 16:03

Už vim, Rob Taurus je ta kabinka na Hurricana. A teď jsem ji porovnal s původní kabinkou ze stavebnice a je porad bez zabarvení. Vzhledem k tomu, že ji mam doma asi dva roky a že datum výroby bude asi taky už starší, tak bych řekl, tahle už snad nezažloutne ...
BF 109E 1/48 Amiot 143 Halifax Potez 540
Petrohrad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lubos1364 » 31 srp 2017, 17:40

Tá na mojom Albatrose je už fakt riadne žltá. Tak zvažujem, že ju odtrhnem a vymením za tú novú striekanú.
Ale veľkú odvahu rýpať do starého postaveného modelu veru nemám :?.
Ľuboš Šebík

Dokončené:
Mig-15bis 1/32; Hawk T.1 Red Arrows 1/48; Aero L-39C 1/48; Rafale B 1/48;
Mitsubishi F-2B 1/48; MB-339 1/48; Hawk T.1A 1/48; Spitfire Mk. IX 1/48; Aero L-39C Biely Albatros; 1/32 Shark, 1/48
P-51D, 1/32
Jak-3, 1/32
T-45C Goshawk, 1/48
Z-526AFS Akrobat, 1/48
Ah-64A Apache, 1/35
lubos1364

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 01 zář 2017, 06:08

Lék na degeneraci plexiskla existuje, zaplachtovát kabiny...
:grin: :grin: :grin:
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Kratochvíl » 01 zář 2017, 11:17

Dobře ty...

:lol:
Milan K.
Milan Kratochvíl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 01 zář 2017, 11:22

Jirka z Hranic píše:Je to vlastnost jen některých acetátů, které nejsou UV stabilní (předpokládám, nevím). Určitě toto nedělá folie Durofol, která se prodává pro funkční RC-modelařinu také na kabiny modelů. Tahal jsem z ní už několik kabin a žádná mi nezežloutla. Pokud se vezme acetát z nějakého no name obalu, riziko budoucího zežloutnutí tam asi bude.
Stejně tak nežloutnou acetáty zavedených výrobců překrytů, nikdy se mi to nestalo ani po letech. Zatím jsem dával tuším od Pavly, AP models, Rob Taurus a něco od Falconu. Vše OK. Co jsem dělal z acetátových krabiček od kapesníků, taky nic po letech nežloutne.

Jak píše Jirka, některé acetáty to dělají jiné ne. Má to co do činění s UV stabilitou. Lék, podobný jako na zažloutlé obtisky, na to bohužel žádný není.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Zatrepalek » 01 zář 2017, 12:22

No zakopaný pes je v tom, jestli majitel firmy XY chce zainvestovat do lepšího acetátu. Robert Vaněk (Rob Taurus) to třeba dělá (myslím že mi říkal něco o acetátu od BASF), a proto nestíhá kabiny lisovat, jaký je o jeho výrobky zájem. K tomu žloutnutí - Rob Taurus, Ciro, Falcon nebo kabinky Squadron jsou z materiálu co nežloutne. Vacu kabinky u modelů MPM/Planet models/Special Hobby/Classic Airframes bohužel žloutnou všechny, at děláte co děláte... Toť moje letitá zkušenost.
Petr Zatrepalek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 01 zář 2017, 12:29

Petře, já myslím že ty nové od MPM už nežloutnou. Teda doufám, že to není jen moje zbožné příní. Ostatně se můžeme zeptat v témau A.R.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Zatrepalek » 01 zář 2017, 13:33

David Hényk píše:Petře, já myslím že ty nové od MPM už nežloutnou. Teda doufám, že to není jen moje zbožné příní. Ostatně se můžeme zeptat v témau A.R.

Reedice ALCA od Planet - stejný acetát jako předtím, takže bohužel...
Petr Zatrepalek

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse