Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 6 z 92 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 92
  • Odpovědět s citací

Re: Polské modely z šedesátých let

Příspěvekod 66misos » 10 črc 2015, 13:01

Radost citat toto vlakno, clovek je razom 30+ rokov nazad.
pritlouk píše:Toho reveláckého Mustanga ještě mám ve vitríně. Byla to moje první čtvrtka. Pamatuji si, že zelená se na tu stříbrnou Humbrolku dost špatně štětcovala...

Tak toto je doslova aj moj pripad. Dostal, resp. kupil som si ho na Vianoce a cez sviatky bol hotovy. Striebrenku si uz nepamatam, ale ta tmava zelena bola v nadobke ako Humbrol, alebo Revell, ale volalo sa to tusim Modelud a popis bol po francuzsky. Viac som sa s tymi farbami nestretol. Ale este po 15, alebo aj viac rokoch bola pouzitelna, dokonca aj na striekanie Aerografom.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 10 črc 2015, 15:16

Erich Súňai píše:V tych dobach sme naozaj nešpekulovali nad mm v rozmeroch, či spravnostou rytia a pod.
Ale špekukulovali existovavala mantra "shoda se vzorem" :wink: ,recenze se četli v krovkách v ABC páni Šorel-Velc-Kobík,no barvy se zkrátka míchat museli koukám ještě tu nikdo nezmínil duplicolorky nebo jiné spreje jako stříbrná na vánoční ozdoby, matný lak na nábytek, povrch se třeba sjednocoval bistrolem(leštěnka na parkety)nebo silikonovým olejem,obtisky o tom už se tady psalo, a tak dál a tak dál.------------..................................................................................bum španělská škola
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Maier » 10 črc 2015, 16:14

standaslechta píše:
Erich Súňai píše:V tych dobach sme naozaj nešpekulovali nad mm v rozmeroch, či spravnostou rytia a pod.
Ale špekukulovali existovavala mantra "shoda se vzorem" :wink: ,recenze se četli v krovkách v ABC páni Šorel-Velc-Kobík,no barvy se zkrátka míchat museli koukám ještě tu nikdo nezmínil duplicolorky nebo jiné spreje jako stříbrná na vánoční ozdoby, matný lak na nábytek, povrch se třeba sjednocoval bistrolem(leštěnka na parkety)nebo silikonovým olejem,obtisky o tom už se tady psalo, a tak dál a tak dál.------------..................................................................................bum španělská škola

Ale člověk sháněl výkresy, kde se dalo -"Krovky", občas něco v Modeláři, Němeček, Modělist z Ruska,
ze "Střediska polské kultury" TBiU, Morgala !!!! a kdo měl doma z venku Greena - kamufláž z něho byla "svatá" :D :-D

Pak přišlo SPM vč. "specifikace" Humbrolů a jejich náhrad ze základní řady a Autentic řady.

A silikonový olej - po aplikaci obtisky nikdy "nezrcadlily" .......... a sjednocení různě matných barev na samet - pololesk skořápky vejce ... jen ten model musel 2-3 měsíce "dozrát" 8-)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Josef Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Jelínek » 10 črc 2015, 17:15

Když už jsme u těch podkladů, vzpomínáte chlapi na britské publikace AIRCAM? V Praze se daly koupit (tedy kdy měl člověk jó kliku) v prodejně zahraniční literatury ve Spálené ulici už tak kole roku 70-71. Samozřejmě, že za šílené peníze. Byly tam fotky a desítky barevných bokorysů. Tehdy jsme to měli za bibli a absolutní pravdu. Dneska by podle toho asi stavěl málokdo. :)
Michal Jelínek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 10 črc 2015, 18:24

Na ty 32-tiny od Revellu taky vzpomínám, muselo to být 1987. Před modelářem byla venku asi 50ti metrová fronta a když člověk přišel na řadu, směl si koupit jenom 2 stavebnice (já těžce zvolil P-47 "Brutal Lulu" a bohužel Hurricana IIC - což byl dost paskvil, na Mk I naroubované kanóny, ale paneláž a vlastně všechno zůstalo už tak pochybné Mk.I). Později byla od Revellu spousta 1/72 vč. Liberatoru, ale i stíhaček WWI. Ten Mustang byla moje první "seriózní" čtvrtka. Ve srovnání se Směrem nádherný hladký povrch, detaily, dobře to lícovalo... Taky ho ještě mám a myslím, že to nebyl špatný model, z těch Revellů snad nejlepší.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 10 črc 2015, 18:39

standaslechta píše:

To som sa zle vyjadril. Myslene to bolo tak že v tej dobe sme nebrali nejake tie mm rozdiely tak tragicky ako v súčastnosti že by sme kvôli tomu model nekúpili. Jednoducho sme si to každy podla svojich schopnosti opravili a hotovo.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 10 črc 2015, 21:09

Tak to potom jo 8-)
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ital » 11 črc 2015, 08:13

Článeček ze zimy 1978, kdy nám soudruh oznamuje novou výrobu modelů v CCCP.
Stejně bylo NOVO pro většinu nedostupné. Jen někdo si dopisoval a vyměnil, další
nakoupil na burzách (Hajnovka, Radiopalác). Až někdy kolem roku 1988 dovezl
obchod Drobné zboží originál Nova.
Přílohy
P7115506.JPG
phantom_up.jpg
3854145085.jpg
$_57.jpg
4133120697.jpg
Naposledy upravil Ital dne 11 črc 2015, 16:09, celkově upraveno 1
Ital

• Odpovědět s citací

Příspěvekod suchoj » 11 črc 2015, 12:01

Jo byly časy. Okolo roku 1980 jsem našel v časopisu adresu filatelistického klubu v NSR. nechal jsem si přeložit dopis s prosbou o kontakt na nějakého modeláře. Za měsíc přišla odpověď že žádného nepoznají. Jako bonus 4 modely od Airfixe - Zero, Spit, Stuka a Alpha Jet. :P Byl jsem král co má poklad. že to prošlo přes celnici jsem jako děcko neřešil. Kromě Spita mám zbytek ve sbírce jako památku.
suchoj

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ital » 11 črc 2015, 12:03

Borik píše:To Zero bylo od Frogu (A6M5), měl jsem ho 2x jedno bylo zelené a druhé flekaté :grin: :grin: :grin:
Do roku 1975-1976 bylo možno koupit modely v Tuzexu (Airfix, Revel, Frog), jak já nenáviděl armádu, když nějakej lampasák mi před nosem koupil FW189 za 6 bonů. :grin: :grin: :grin:

Přílohy
80528456_o.jpg
Myslíš toto?
Ital

• Odpovědět s citací

Příspěvekod L. Jareš Annetra » 11 črc 2015, 13:40

Ital píše:Článeček ze zimy 1978, kdy nám soudruh oznamuje novou výrobu modelů v CCCP.
Stejně bylo NOVO pro většinu nedostupné. Jen někdo si dopisoval a vyměnil, další
nakoupil na burzách (Hajnovka, Radiopalác). Až někdy kolem roku 1988 dovezl
obchod Drobné zboží originál Nova.

Drobné zboží nedovezlo nic, jen to prodávalo! Dovezla to nějaký PZO. Jde o to, zda to byl handl či čistý nákup. Jako handl to mohl dovézt kdokoliv, jako čistý dovoz pak pouze PZO, který měl dovoz hraček v referátu.
L. Jareš Annetra

• Odpovědět s citací

Re: Polské modely z šedesátých let aneb jak šel čas

Příspěvekod SaTo » 11 črc 2015, 22:59

Co se týká modelů NOVO, tak v nevzhledných krabičkách se v PRIORU objevily již někdy v roce 82 - 83, kupoval jsem si v Pardubicích P-47,MS-406,Bristol 138, Spirit of Louis, P-61 , na krabičkách byl pouze jakýsi bokorys, typ uvedený nebyl, obtisky též ne.
SaTo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SaTo » 11 črc 2015, 23:20

Jo a co se týká Rewellu, tak co si vzpomínám 1/72 se první objevily na vánoce 1984 (P-51,P-39,F4F,TEMPEST,SPITFIRE II,HURRICANE,DC-3,LIBERATOR,LANCASTER,DH-2,Se-5,SPAD,NIEUPORT,CAMEL,TRIPLANE), řekl bych , že až příští rok 1/48 P-51,P-40, SPITFIRE II a výše jmenovaná sportovní letadla, až někdy 1988 1/32, P-38,P-51,P-47,F-4U,TYPHON,SPITFIRE II , dále v tomto období též 1/72 Su-27,Mig-29,
SaTo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouza » 12 črc 2015, 00:45

To se mi vrátil čas :-D , toho Corsaira F 4U-1D 1/32 a Mig-29 A 1/72 jsem v té době kolem 1988 dostal jako kluk pod stromeček, byly to pro mě neskutečně "namakané" modely a ta sklápěcí křídla Corsaira... :D
Petr Schickl, prostý lepič...
člen štětečkové galaxie č.50
Jouza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ital » 12 črc 2015, 06:04

OD Kotva a vánoční nabídka 1984.
Přílohy
3329651610.jpg
5d20475a0ab2.jpg
4303269616.jpg
10488A.jpg